Bemutatkozás - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Bemutatkozás

Tagóvodák > Kunszt Utcai Tagóvoda

   

A Kunszt Óvoda Kalocsa északi, ódon hangulatú városrészében az Érseki Kastély és park közvetlen szomszédságában fekszik egy csendes kis utcában, melyet természetesen egykori érsekünkről (Kunszt József) neveztek el. Az óvodában 3 csoport működik, 75 gyermek jár ide, 6 óvodapedagógus és 4 dajka néni segíti a gyermekeket. Épületünk tágas, udvarunk kicsi, de nagy része gumitéglával borított. 2008-ban akadálymentesítésre került az óvoda, ezáltal a mozgássérült, látás és hallássérült családok gyermekeit is fogadni tudjuk.

A gyermekkor egyik meghatározó élménye a természettel való találkozás, mely optimálisan alkalmas ismeretek szerzésére, a helyes magatartásformák megalapozására, kialakítására, mely óvodánk kiemelt feladata. Koncepciónk alappillére a tapasztalás, az élményközpontúság, hiszen a gyermeket az élmény kapcsolja a valósághoz. Ráébresztjük őket arra, hogy a természetben mindenre szükség van és minden egymásra utaltságra épül. Gyermekeink kezét fogva, csupán csak a következő stratégiát követjük: 

„Fedezzük fel! Ismerjük meg!- Tegyünk érte valamit! - Élményeinket osszuk meg másokkal! „

A hely alkalmas a környezet felfedezésére, a növény és állatvilág megismerésére, a közös játékra, szabad mozgásra. Természettisztelő gyermek, csak környezetbarát élettérben nevelődhet. Óvodánkban kettő, a környezet tevékeny megismerésére épülő „Jó gyakorlat” működik. Egyik a „Madarász Ovi”, másik a „Rügyfakadástól-jégolvadásig” c. program. 

2011. őszétől működik óvodánkban tehetségműhely, a természet, a környezet iránt érdeklődő gyermekek részére. A fenntarthatóság pedagógiájának szellemében élményeken, tevékenységeken, tapasztalatszerzésen keresztül olyan új ismereteket nyújtunk, amelyek segítik a szemléletváltást a környezeti nevelésben. A műhelymunka során minden évben más-más  környezeti problémával szembesülnek a gyermekek. Pl.: hulladék gazdálkodás, vizek védelme, közvetlen környezetünk épített értékeinek megismerése, stb.

2012-ben Nemzeti Tehetség Tanács által elnyertük az „Akkreditált Kiváló Tehetségpont” címet. Ugyanebben az évben Előminősített referencia-intézménnyé váltunk. 

Az óvoda három alkalommal is elnyerte a ZÖLD ÓVODA címet, melyre büszkék vagyunk,  2015-ben az Örökös Zöld Óvoda címre és a Referencia- intézményi címre pályázunk.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz