Archívum - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Archívum

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk


A Zrínyi Utcai Bölcsőde  júniusi  előzetes programja:

- Szülőcsoportos beszélgetés az időszakos csoportban2016. május


Gyermeknap
2016. május 19-én tartottuk a bölcsődében a gyermeknapot. Ezen a délutánon 4 órára vártuk a szülőket, testvéreket, nagyszülőket és minden érdeklődő kisgyermekes családot. A bölcsőde szakmai vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd ezután a Kertvárosi Általános Iskola bábszakkörének lábbáb bemutatója nyitotta meg a délutáni forgatagot. Az előadás után a gyerekek szüleikkel együtt választhattak, hogy milyen tevékenységben szeretnének részt venni. Lehetett ugrálni az ugráló várakban, megnézhették és kipróbálhatták a rendőrautót, lehetett lovagolni, a leterített szőnyegen építőkockákkal játszani. Az udvaron a fák alatti kis asztaloknál lehetett arcfestést kérni. A lufi hajtogató fiatalember a gyerekek kívánságait teljesítve különböző figurákat készített lufiból (katicabogár, kutya, virág stb.) A gyerekek színezhettek vagy gyurmázhattak testvéreikkel, szüleikkel, nagyszüleikkel közösen. A szülők segítségével különböző ízesítésű palacsintát, valamint sós süteményeket kínáltunk az éhség csillapítására. Szomjunkat limonádéval oltottuk. A gyerekek meglepetésként fagyit is kaphattak. Ugyancsak szülői segítséggel, tombolanyereményeknek is örülhettek a gyerekek. Az egyik bölcsődés kisgyermek édesanyja, aki mentő tiszt bemutatta a gyerekeknek az igazi mentős táskát a felnőtteknek vérnyomást és vércukor szintet mért. A rendezvény 6 órakor ért véget. Reméljük mindenki jól érezte magát, a szülőktől pedig sok pozitív visszajelzést kaptunk.
 

A hónap folyamán 3 csoportban megtartottuk a szülőcsoportos beszélgetéseket.
Nyuszi csoport: május 4. A beszélgetés témája: Az önállósodás segítése.
Süni csoport: május 30. A beszélgetés témája: Az óvodaérettség.
Maci csoport: május 31. A beszélgetés témája: Az óvodaérettség.
Az összejövetelek jó hangulatban teltek, a téma ismertetése után a szülők és a kisgyermeknevelők elbeszélgettek az adott témáról, valamint tapasztalatokat cseréltek.
 

2016. április


2016. április 19-én Nyílt napot tartottunk. A meghívott vendégek, a bölcsődébe járó gyermekek szülei, és valamennyi érdeklődő szülő betekintést nyerhetett a bölcsődei életbe.
Reggel 8 órától 9:30-ig vártuk a szülőket és a meghívott vendégeket.
A látogatók megnézhették, hogy a reggeliztetés és a tízóraiztatás során a kisgyermeknevelők hogyan segítették a helyes étkezési szokások kialakítását. Megfigyelhették a gyermekek játéktevékenységét szabadjáték idején, és azt, hogy a kisgyermeknevelők kezdeményezésében milyen érdeklődéssel és aktivitással vettek részt.
Kedden minden csoportban gyümölcsnapot tartottunk. Ennek keretében a gyerekekkel beszélgettünk a különböző gyümölcsök színéről, formájáról, ízéről. A gyerekek kézbe vehették, meghámozhatták a gyümölcsöket (pl. banánt, mandarint). Összehasonlíthatták ízüket. A Süni csoportosok a különféle gyümölcsökből gyümölcssalátát készítettek.
Sok szülő elhozta kisgyermekét, hogy körülnézzen a bölcsődében, ahová a gyermekét már beíratta és várhatóan néhány hónap múlva hozhatja.
Távozáskor minden kisgyermek egy házi készítésű kakas bábot vihetett haza.
A meghívott vendégeket könyvjelzővel ajándékoztuk meg. A bölcsőde dolgozóinak Katus Györgyné köszönte meg a munkáját.
A mai naptól a sószobát is igénybe veheti minden kalocsai kisgyermekes szülő.
 Április 19-én délután 5 órai kezdettel szülői értekezletet tartottunk a bölcsődében. Az óvodavezetők tájékoztatták az óvodai beíratással kapcsolatos tudnivalókat az érdeklődő szülőknek, valamint ismertették óvodájuk sajátos arculatát.Április 22-én a Föld napján a gyerekek különböző magvakat vetettek, ültettek virágládákba, virágcserepekbe. Közben beszélgettünk arról, hogy mire van szükség ahhoz, hogy kibújjanak a földből a magvak (víz, napfény, meleg levegő). A Föld napja alkalmából beszélgettünk arról is, hogy vigyázzunk környezetünk tisztaságára, nem dobáljuk el a papírokat és más szemetet.
 
2016. március


Március 15
Az ünnepre készülődve a csoportszobákat és a közös helyiségeket feldíszítettük. A gyerekekkel kokárdákat és nemzeti színű zászlókat készítettünk. A Süni és a Maci csoportosok kokárdákat készítettek ragasztással, a Bambi csoportosok pedig színezték a kokárdákat. A Nyuszi csoportosok nemzeti színű zászlókat ragasztottak. Közben beszélgettünk arról, hogy magyarok vagyunk. Magyarországon élünk, magyarul beszélünk. Ez az ünnep a magyarok nemzeti ünnepe.
 


Húsvét
A Húsvétra készülődve feldíszítettük a csoportszobákat és közös helyiségeket. A gyerekekkel locsolóverseket mondtunk. Beszélgettünk a húsvéti szokásokról: milyen ételeket eszünk húsvétkor, tojás valamint a festés és locsolkodás szokásáról. A gyerekek papírból kivágott tojásformát díszítettek különböző tecnikával.
 


Víz Világnapja
Színes újságokat nézegettünk a vizek élővilágáról, vízi járművekről. Beszélgettünk arról, hogy mire használjuk a vizet: főzésre, ivásra, tisztálkodásra, mosásra, növények locsolására, stb. Elmondtuk, hogy vigyázni kell a tavak, folyók tisztaságára, nem szabad szemetet beledobni. Kézmosáskor, fürdéskor takarékoskodni kell a vízzel. A Víz Világnapján a gyerekek kivágott hal formákat díszítettek különböző tecnikákkal, a Maci csoportosok pedig vízben élő állatok képeit színezték.
 2016. február


Délután 4 órától vártuk a szülőket, nagyszülőket, testvéreket a feldíszített tornaszobában. A gyerekek közül sokan beöltöztek jelmezbe. Volt itt pillangó, hercegnő, hóember, katica, vadász, méhecske, tők, spongya bob, törp, Piroska, nyuszi, pókember, bohóc, focista. Mi, dolgozók is példát mutattunk ebben, cicának, törpének, takarítónőnek öltöztünk. Az Itt a farsang… és a Farsang van… kezdetű dalokat énekelve körbejártunk a gyerekekkel, majd zenére táncoltunk kedvük szerint. Aki kérte annak arcfestés is jutott. A szülők hoztak édes-sós süteményt, gyümölcslevet. Egy hosszú asztalra helyeztük a finomságokat, mindenki ott kóstolgathatta állófogadásszerűen. Szülők, gyermekek egyaránt jól érezték magukat. 6 órakor kísértük ki az utolsó családot. Távozáskor minden gyermek házi készítésű sajtos dobozból készült csörgődobot vihetett haza.
Jó hangulatban búcsúztattuk a telet, reméljük elűztük a hideget, várjuk a tavaszt.
 2016. január


2016. 01. 26-án a Maci csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája a társas kapcsolatok alakulása kisgyermek korban volt. A téma kiválasztásánál figyelembe vettük a csoport életkori sajátosságait és a gyerekek társas kapcsolatainak jellemzőit. A szülőcsoportos beszélgetés idejére gyermekfelügyeletet biztosítottunk. Köszönjük a szülők részvételét.

2016. 01. 27-én a Nyuszi csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája a játék személyiségfejlesztő hatása volt. Elmondtuk, bemutattuk a korosztályra jellemző játékok fajtáit. Ismertettük a szülőkkel a csoport életkorának megfelelő játék fejlettségi szint jellemzőit. Kötetlen beszélgetés formájában a szülők megosztották tapasztalataikat gyermekük otthoni játékával kapcsolatban. A szülőcsoportos beszélgetés idejére gyermekfelügyeletet biztosítottunk. A beszélgetés végén csatlakoztak hozzánk a gyermekek. A jelenlévőknek köszönjük a részvételt és a hozzászólásokat.

2016. 01. 28-án a Süni csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája a következetes nevelés volt. Röviden ismertettük a szülőkkel a következetesség fontosságát a nevelésben. Tanácsokat adtunk a szülőknek az ebben az életkorban előforduló nevelési problémák megoldására. A beszélgetés oldott, családias hangulatban zajlott. Köszönjük a megjelenést és a hozzászólásokat!

2016. 01. 28-án az Időszakos, Bambi csoportban tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája a játék volt. Ismertettük a szülőkkel a csoport életkorára jellemző játéktevékenységek fajtáit. Kötetlen beszélgetés formájában a szülők megosztották tapasztalataikat gyermekük otthoni játékával kapcsolatban.

 

2015. december


Mikulás
A Mikulás érkezését megelőző napokban a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat. A gyerekek kivágott sapkaformát festettek, majd az elkészült sapkák szélének peremére tépett fehér papírból, illetve vattából prémet ragasztottak. A tevékenységek közben meséltünk a kedves öreg Mikulásról, aki minden évben december 6-án megajándékozza a jó gyerekeket.

A Télapó december 4-én érkezett a bölcsődébe. A gyerekek a tornaszobában várták izgatottan a szőnyegen ülve, közben a kisgyermeknevelőkkel együtt énekeltek:
-Télapó itt van…
-Itt kopog, ott kopog…
-Hull a pelyhes…
Ezután a Télapó kiosztotta a csomagokat. Volt néhány bátor gyerek, aki odament hozzá, hogy átvegye a csomagját. A bátortalanakat a kisgyermeknevelők kísérték oda a Mikuláshoz.
 Luca nap
A Luca naphoz sok néphagyomány fűződik. Ezekből a bölcsődében a lucabúza ültetésének szokását elevenítettük fel. Elmondtuk a gyerekeknek, hogy régen a lucabúza ültetésével a következő évi termést próbálták megjósolni. Ha szépen kikelt a búza, a következő évi termés bőségesnek ígérkezett. A gyerekek a kisgyermeknevelők segítségével földet töltöttek a joghurtos poharakba, majd búzamagot szórtak a földbe és gondosan megöntözték. Az elkövetkezendő napokban figyelték, hogy hogyan hajt ki és növekedik a búza.
 Karácsony
Karácsonyra készülődve a gyerekekkel karácsonyi dalokat énekeltünk.
Kiskarácsony, nagykarácsony…
Jaj de pompás fa..
Szép a fenyő…
A karácsony akkor szép…
Beszélgettünk az ünnepről: a szeretetről, ajándékozásról. A gyerekek kivágott fenyőformát festettek zöldre. A Süni csoportosok mézeskalácsot készítettek, amelyet a kisgyermeknevelők kidíszítettek. Az elkészült süteményeket a gyerekek hazavitték.
 


2015. november


Márton nap
A kivágott libaformára felragasztották a gyerekek a tépett papírokat. Közben beszéltünk arról, hogy milyen szokás és legenda kapcsolódik Márton naphoz: nemsokára vége az ősznek, megtörtént a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása, a leszüretelt szőlőből elkészült az új bor, az állatokat is behajtották a legelőről a pásztorok, mert közeleg a hideg tél. Ilyenkor már le lehetett vágni a hízott libát is. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás.

A Márton naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk és énekeltünk:
Réce ruca vadliba… (mondóka)
Nincs szebb madár, mint a lúd… (mondóka)
Száz liba egy sorba… (ének)
Hatan vannak a mi ludaink (ének)

2015. október


Állatok világnapján a Maci csoportosok karámot építettek az állatoknak. Közben beszélgettek, éneket, mondókát mondtak róluk. A Nyuszi csoportosok állatokat ábrázoló képek nézegetése közben éneket, verset, mondókát hallgattak. A Süni csoportosok istállót, ólat építettek, képeket nézegettek az állatokról.
 Október 5-én tartottuk az Őszi délutánt. 16 órától vártuk a szülőket, nagyszülőket, testvéreket.
A gyerekek a teraszon gyurmázhattak, őszi gyümölcsöket színezhettek, ragaszthattak szüleikkel, nagyszüleikkel együtt. Erre az alkalomra vendéget hívtunk Tengeri Attila személyében. Vidám dalokkal, hangszeres játékokkal szórakoztatta a résztvevőket. A gyerekek és a felnőttek is énekelhettek, csörgőkkel körbe járhattak vele együtt. Az őszi délután zárásaként főtt kukoricát, házi készítésű alma-, szilva lekvárral és házi paprikakrémmel megkent kenyeret, sült tököt, körtét, almát, szőlőt és teát fogyaszthattak a résztvevők.

A rendezvény célja:
- bölcsőde-család kapcsolatának erősítése
- a szülők tartalmasan és vidáman töltsenek el egy délutánt gyermekükkel együtt.

 A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
Ebben a hónapban a nyuszi-, a süni- és a maci csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést.

Témái:
Nyuszi csoport: Beszoktatás a bölcsődében, a szülőktől való elválás segítése.
Süni csoport: A játék személyiségfejlesztő hatása.
Maci csoport: Az önállóság fejlődésének segítése.2015. szeptember

Paprika napok a bölcsődében
A városi rendezvényhez kapcsolódóan a bölcsődében Paprika napokat tartottunk. A Paprikafesztivál hetében a bölcsődei csoportokban a gyermekek paprikaformát díszítettek különböző technikákkal (festéssel, ragasztással).
 
Szeptember 22-én, kedden a bölcsődében is megtartottuk az Autómentes Napot. A gyermekeknek elmondtuk, hogy ezen a napon, aki csak teheti, otthon hagyja az autóját és kerékpárral vagy gyalogosan indul útnak.
A bölcsődében motor helyett triciklikkel és talicskákkal közlekedtek, kiskocsit húztak maguk után vagy sétáltak az udvaron a gyermekek.
  
A bölcsődében is megtartottuk a Paprikafutást. A gyermekek és a kisgyermeknevelők nagy lelkesedéssel futották körbe a bölcsőde udvarát.
 
A csoportokban a gyermekek megismerkedtek a különböző fajtájú paprikákkal és a paprika őrleménnyel, amit a vállalkozó kedvűek meg is kóstoltak.
  2015. nyári élet

A nyári napirendnek megfelelően délelőtt 9:00-től 10:30-ig tartózkodtunk a szabadban. 
Asztalnál képeskönyvet nézhettek, rajzolhattak, gyurmázhattak, a szőnyegen építőkockákkal fejlesztették kézügyességüket, kreativitásukat. 
Napsütéses időben motorozhattak, futkározhattak az udvaron vagy a dombra fel-le. Óvtuk a gyermekek bőrét a nap kárós sugaraitól. Mindennap kentük őket fényvédő krémmel.
Szedhettek virágokat, énekeltünk a fűben mászó csigáknak, a fejük fölött repkedő lepkéknek. Mindennap tornáztunk énekkel, mondókával kísérve.
A párakapu alatt futkározva lehűthették magukat.
Érdeklődve figyelték a vizes edényben úszkáló papírhajókat. Megbeszéltük, hogy a műanyag kacsa és a kocka úszik a vízen, mert könnyű, a kavics elmerül az edény alján, mert nehéz.
Esős napokon a teraszon motoroztak, tornáztak, padon csúsztak-másztak, hintáztak a gyerekek.
  
  

2015. május


Gyermeknap
Délután 16 órától vártuk a szülőket, nagyszülőket, érdeklődő kisgyermekes szülőket az udvarra. Szép napsütéses idő volt. A program kezdéseként a Zöldfa utcai óvodások táncoltak zenére, jó hangulatot teremtettek. Megvendégeltük őket pogácsával, limonádéval, ceruzatartót készítettünk nekik ajándékba. Ezután a szülők a gyerekek által irányítva járták körbe a különböző játszóhelyeket az udvaron, teraszon. Az udvaron játszhattak a gyerekek a fajátékokkal, megnézhették és beülhettek a tűzoltó-és rendőrautóba. Lovagolhattak pónilovon, különböző szebbnél-szebb formák festését kérhették az arcukra vagy a kezükre a fák alatti asztaloknál elhelyezkedő arcfestőktől. Ugrándozhattak a légvárban. A teraszon gyurmázhattak, színezhettek gyermekeket, csigát, lepkét, földiepret, cseresznyét ábrázoló képeket. A kínáló asztaloknál pogácsát, kukoricapelyhet és helyben frissen sütött porcukros – és vaníliapudingos gofrit fogyaszthatta, limonádét ihattak. Az egyik gyermeknek szüleitől jégkrémet, fagyitölcséreket kaptunk. Egy kisgyermeknevelő adagolta a sorban álló gyermekeknek a fagyit tölcsérekbe. Árusítottunk tombolát. A szülők felajánlásaiból sok ajándékkal tudtunk örömet szerezni a gyermekeknek. A főnyeremény - egy csokis torta - is szülői felajánlás volt. A bevételt a játékkészlet bővítésére fordítjuk.
A bölcsődés gyermekek szülein kívül sok Gyes-en lévő anyuka is ellátogatott kisgyermekével. A fűre szőnyeget helyeztünk, rá építőjátékokat a pihenni vágyó gyerekeknek. Több óvodás gyermek is megjelent szüleivel, akik bölcsődések voltak. Mindenki jól érezte magát. 18 óra körül fáradni kezdtek a gyerekek, hazaindultak velük a szülők. Távozáskor mindenki kapott egy-egy szélforgót ajándékba.
A rendezvény célja: a bölcsőde-család kapcsolatának erősítése.

  
2015. április2015. április 24-én Nyílt napot tartottunk. A meghívott vendégek, a bölcsődébe járó gyermekek szülei, és valamennyi érdeklődő szülő betekintést nyerhetett a bölcsődei életbe.
A látogatók megnézhették, hogy a reggeliztetés és a tízóraiztatás során a kisgyermeknevelők hogyan segítették a helyes étkezési szokások kialakítását. Megfigyelhették a gyermekek játéktevékenységét szabadjáték idején, és azt, hogy a kisgyermeknevelők kezdeményezésében milyen érdeklődéssel és aktivitással vettek részt.
Szakmai programunkban megfogalmaztuk, hogy minél változatosabb tevékenységeket kínálunk naponta a gyermekeknek, személyiségük sokoldalú fejlődése érdekében. Ezen a napon ének - zenei kezdeményezést láthattak a vendégek. A gyermekek énekeltek, tapsoltak, hangszerekkel egyenletes lüktetést érzékeltettek.
Mindennap biztosítjuk a szabad levegőn tartózkodás- és az életkornak megfelelő mozgás lehetőségét mondókával, énekkel kísérve. Így tettük ezt ezen a napon is.

  2015. február2015. február 5-én tartottuk a farsangi délutánt, amelyre vártuk a testvéreket, szülőket, nagyszülőket is. 16 órától gyülekeztünk a feldíszített tornaszobában. A gyermekek közül többen beöltöztek jelmezbe. A kisgyermeknevelők is példát mutattak, jelmezben jártak körbe, közben énekelték az „Itt a farsang…” kezdetű dalt, majd táncra hívták a gyerekeket. Edit kisgyermeknevelő arcfestéssel is kedveskedett a gyerekeknek. A terülj-terülj asztalkám bőséges kínálatát a szülők segítségével valósítottuk meg.

  
2015. 02. 10-én a Nyuszi csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája a játék személyiségfejlesztő hatása volt. Elmondtuk, bemutattuk a korosztályra jellemző játékok fajtáit. Kötetlen beszélgetés formájában a szülők megosztották tapasztalataikat gyermekük otthoni játékával kapcsolatban. A szülőcsoportos beszélgetés idejére gyermekfelügyeletet biztosítottunk. A beszélgetés végén csatlakoztak hozzánk a gyermekek. A jelenlévőknek köszönjük a részvételt és a hozzászólásokat.

  

2015. január


2015. 01. 23-án a Maci csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája a dackorszak jellemzői. A szülők bátran megosztották tapasztalataikat gyermekük dacos viselkedésével kapcsolatban. A gyerekek közül sokan hiányoztak betegség miatt ezen a napon, ezért kevés szülő tudott eljönni. A jelenlévőknek köszönjük a részvételt és a hozzászólásokat.

 
 2015. 01. 22-én a Süni csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája a beszédfejlődés, illetve ennek segítése. A témához kapcsolódóan sok hasznos segítséget kaptunk a szülőktől is. A beszélgetés oldott, családias hangulatban zajlott. Köszönjük a megjelenést és a hozzászólásokat!

 

2014. december


Mikluás ünnepség
Mint minden évben, az idén is december 5-én meglátogatta a bölcsődés gyermekeket a Télapó. Közös énekléssel köszöntöttük. Ellátogatott hozzánk Katus Györgyné intézményvezető, aki lelkesen részt vett a közös éneklésben. A Télapó segítői kiosztották a gyermekeknek az ajándékba hozott csomagokat, melyekett lelkesen kezdtek bontogatni.

 Játékbeszerzés az adók 1 %-ból
A képeken azok a játékok láthatók, melyeket az Alapítványi bálon és a felajánlott adók 1%-ából befolyt összegből vásároltunk a gyermekek részére.

  

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz