Archívum - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Archívum

Tagóvodák > Zöldfa Utcai Tagóvoda > Aktuális információk


A Zöldfa Utcai Tagóvoda  júniusi  előzetes programja:

06.03. délelőtt „Szép versekkel környezetünkért” címmel versmondó versenyre hívjuk meg a város óvodásait.
06.03. délután 16 órától kezdődik évzáró műsorunk.
06.03. összetartozás napja
06.06. Pedagógus nap
06.16. Szülői értekezlet a leendő kiscsoportosok szüleinek.
          Tanévzáró értekezlet


2016. május


Május első napján a hagyományoknak megfelelően „májusfát” díszítettünk fel az óvoda udvarunkon, amit mindannyian körbetáncoltunk.
 Május 3-án a KSE pályára igyekeztünk nagycsoportosainkkal. A Méhecskék Foci Egyesület változatos feladatokkal készült a város óvodásainak „megmozgatására”. A gyermekek élvezték minden játékot, főleg a „Kincskeresőt”.
 Május 5-én Madarak és fák napját a Meszesi Duna parton ünnepeltük meg. A vizes helyszín körbejárása után háziállatokat néztünk meg a Gátőrházban. Csoportonként került sor a „Csivitelő családok vetélkedőre”, ahol játékos, mozgásos feladatokat kellett a családoknak megoldaniuk. Meg kellett nevezni az év madarát (harist) és az év fáját (mezei szilt) is. élvezetes volt a hideg csomagos ebéd és a terepgyakorlat.
 Május 9-én óvodánkba hívtuk Tengeri Attilát, ütőhangszer bemutatóra. Sok-sok különféle hangszert ismerhettek meg gyermekeink. Vidám hangulatban énekeltünk és táncoltunk ezen a délelőttön.
 Május 10-én az ÖKO-PONT –ban zártuk le az idei Madarászovi foglalkozásokat. Zsoldos Árpád saját készítésű kisfilmjét mutatta be a madarak fészekrakásáról.
 Május 17-én a Tűzoltóságra látogattunk el a tanulságos mesefilm vetítés után körbejártuk a laktanyát. A legjobban várt program a tűzoltóautók kipróbálása volt gyermekeinknek.
 Május 23-án meghívást kaptunk a Zeneiskolába, ahol az utolsó évszaknyitó előadáson voltunk. A zenetanárok rövid, vidám, nyári darabokkal készültek a mi tiszteletünkre adott koncerten.
Május 24-én délelőtt Gyermeknap volt óvodánkban. Népi játékokkal, mozgásos játékokkal, fagyizási lehetőséggel és korlátlan palacsinta evéssel vártuk a gyermekeket, amiket szülői felajánlásként kaphattak.
Délután ünneplő ruhába öltöztek néptáncot tanuló gyermekeink, hisz most mutatták be szüleiknek, hogy mit is tanultak ebben az évben. Előadásokat nagy tapssal jutalmazták a vendégek.
 2016. április1-én Terület mesemondón való részvétel a Csokonai Óvodában. Tagóvodánkból két gyermek készült egy-egy népmesével erre a napra. mindketten emléklappal térhettek vissza ügyes felkészülésükért. Köszönjük ezt az élményekben gazdag rendezvényt a Csokonai Óvodának.
6-án Látogatás a Rendőrkapitányságon. Nagycsoportos óvodásaink ellátogathattak a rendőrségre, hogy megtekintsék az ott dolgozók munkáját. Előzőleg a csoportban közlekedéssel kapcsolatos játékokban vettek részt. 
 Április 11-15-ig változatos tevékenységekkel rendeztük meg óvodánkban az „egészséghetet”. Védőnőnk közreműködésével sor került fogápolási bemutatóra, vércukor és vérnyomás mérésre. Gyermekek zöldségből, gyümölcsből salátákat készítettek, amiket természetesen el is fogyasztottak. Nagycsoportosok is befejezték úszótanfolyamukat, az ott szerzett tudásukról bemutató foglalkozást tartottak a szülőknek. Mentő állomásra, gyógyszertárba látogattak el óvodásaink. A szülőknek lehetőségük volt vér adni. Dolgozóink elsősegélynyújtó előadáson felelevenítették, elmélyítették tudásukat.
 14-én Nyílt nap a Micimackó csoportban. Az óvónők az egészséghéthez kapcsolódóan tervezték meg a délelőtt eseményeit. A gyermekek a szülőkkel közösen készíthették el a gyümölcs és zöldségszobrokat. Igazán vidám játék folyt az építősarokban, babakonyhában, és az asztaloknál is. Az óvónő virágok köré csoportosítva igazán hangulatos és tartalmas matematikai tartalmú kezdeményezést tartott.

15-én Nyílt nap a leendő kiscsoportosoknak. Már a reggeli órákban megérkeztek óvodánkba azok a szülők és gyermekeik, akik szerettek volna egy kis betekintést nyerni óvodánk életébe. Az épület bemutatása után a Katica csoportba látogattak el a gyermekek és szüleik ahol lehetőség nyílt a közös játékra, mesehallgatásra a már óvodás gyermekekkel. A tagóvoda vezető a szülőknek azokról a tevékenységekről szokásokról beszélt, amely a mi óvodánkra jellemző. Az udvari játékok kipróbálása is tetszett az óvodánkba látogató gyermekeknek.

18-én Nyílt nap a Pillangó csoportban A hét témája a közlekedés és lehetőségei. Az óvónők a témahéthez kapcsolódóan tervezték meg a nyílt nap eseményeit. A szülők betekintést nyerhettek a gyermekek választott játéktevékenységeibe, közösen készíthettek vízi légi szárazföldi járműveket, különböző technikák alkalmazásával. Majd még szintén a közlekedés témakörhöz kapcsolódó mentálhigiénés játékokat játszhattak gyermekeikkel. igazán sikeres és élmény dús volt minden résztvevő számára a délelőtt.
 23-án Az alapítvány által szervezett jótékonysági délutánon felléptek a gyerekek. Az óvodánk mindhárom csoportjából szerepeltek a gyermekeink. A 101 kiskutya jelmezét öltötték magokra a szereplők. Először közösen tréfás rigmusokat, mondókát mondtak el a gyerekek, majd egy vidám jó hangulatú kutyatánccal kedveskedtek a nézőközönségnek. A kedves műsort, lelkes tapsolással köszönték meg a nézők.
 28-án a városi Tehetségnapon A Zöldfa utcai Tagóvoda tehetségműhelye a Pávaszem nevet viseli. A 2015/16-os nevelési évben a műhelymunkánk, tevékenységeit az egyik őselem, a víz köré csoportosítottuk, ennek szellemében a „Vizi Manók” projektnevet választottuk. A bemutatkozás alkalmával a természet jelenségeit jelenítették meg a gyermekek, a szociális tanulás keretein belül, az érzékszervek változatos bevonásával.
 29-én a Gyermekdal Napján óvodánkat egy kislány képviselte. A jól szervezett, színvonalas eseményen való részvételért, emléklapot kapott.2016. március

Március 7-én zenei évszaknyitó mini hangversenyen ismét többféle hangszert ismerhettek meg a gyermekek a nekik szóló rövid dallamokon keresztül.
 


10-én a városi színházba mentünk, a Szegedi Mini Színház előadását nézhették meg óvodásaink. A színházi előadás után a Petőfi, ill. Kossuth szobornál letűztük szabadságharc emlékére készített papír kokárdáinkat, zászlóinkat.
 


10-én délután a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskolájába mentek nagycsoportosaink. Rövid bemelegítő torna után forgószínpad szerűen több feladatot kellett megoldani a leendő iskolásoknak. Képválogatás, digitális táblára rajzolás, logikai, ill. mozgásos játékok sora várta a gyerekeket.
 


11-én minden óvodás ünneplőbe öltözve, kokárdával a szíve felett menetelt, énekelt. Így emlékezve meg Nemzeti ünnepünkről.
 


17-én Madarász ovi foglalkozás keretében ellátogattunk a felújított Érsekkertbe, ahol megfigyelhették gyermekeink a tavaszi madárcsicsergést, fészkeket, odúkat és virágokat.
 


17-én délután a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola iskolanyitogató programján vettek részt nagycsoportosaink. Körbejárták az iskolát belülről, A három nyúl című mesét játszották el az alsó tagozatosok nekünk óvodásoknak, majd kézműves foglalkozáson vettek részt a leendő elsősök.
 


22-én Zöldóvodánk kiemelt feladataként a Víz világnapjára emlékeztünk meg. Minden csoport valamilyen vízzel kapcsolatos játékos feladatokat oldott meg, vizes kísérleteket végzett.Végezetül szappanbuborék fújó versenyt rendeztünk az udvaron.23-án Múzeumi foglalkozás keretében a húsvét népszokásait, néphagyományait ismerhették meg gyermekeink. Bábelőadást nézhettek meg a locsolkodásról, tormát reszelhettek a húsvéti ételek (sonka, tojás) mellé, és természetesen hímes tojást festhettek.
 2016. február


Az Eperföldi Általános Iskola testnevelői látogatták meg óvodánkat, s ismerkedtek meg a leendő első osztályosokkal. A tornateremben különböző mozgásos, ügyességi feladatokkal mérték fel óvodásaink testi képességeit.
 

 

A gyermekkönyvtárban ismét találkozhattunk a „könyvrágó” kisegérrel, aki sok-sok könyvet megrágott már. Majd vetítés következett amit érdeklődve figyeltek a gyermekek.Madarász ovi projektünk vezetője Zsoldos Árpád ornitológus, diavetítés keretében mesélte el a nálunk telelő madarak téli szokásait, jellemzőit.
 Madarász ovi projektünk vezetője Zsoldos Árpád ornitológus, diavetítés keretében mesélte el a nálunk telelő madarak téli szokásait, jellemzőit. Délután közös tornára invitáltuk a „Mozgáskottás” gyermekek szüleit. A páros gyakorlatok, a közös játék mindenkit felfrissített.Óvodai farsangi bálunkat rendeztük meg a mai napon, amit már nagyon vártak már gyermekeink. Ötletes, szebbnél szebb jelmezekbe öltözve, tréfás vetélkedőre került sor a szülőkkel együtt. Elszavalta, elénekelte minden csoport az erre a napra tanult verseket, énekeket. Nagyokat táncoltak és jókat ettek- ittak a „megfáradt” táncosok. Még ebéd előtt az óvoda udvarán elégettük a gyermekek által készített kisze bábokat, amivel elűztük a telet.
 A város nemrégen átadott ÖKO-pont épületében rendeztük meg hetedik alkalommal a „Szeresd, védd, óvd!” nevű, felnőtteknek szóló környezetvédelmi vetélkedőnket a Bükki Nemzeti Parkról. A város összes óvodájából jöttek a három fős csapatok, akik hét helyszínen mutathatták be tudásukat, ügyességüket, kreativitásukat. Nagy érdeklődés, vidám, önfeledt játék jellemezte az estét.
 
2016. január


Múzeumi programon a Vízkereszt témakörével ismerkedtek meg a gyermekek. Dramatikus játékban eljátszották a „Három királyjárást”. Nagy sikert aratott a nemezelt labda készítése.


A könyvtári napok keretében az egészséges életmódról hallottunk mesés előadást, majd ezt követően játékos feladatok várták a gyermekeket a témával kapcsolatban.
 


Madarász ovi foglalkozáson az itt telelő madarak életével, az etetésükkel kapcsolatos teendőkkel bővülhetett a gyermekek ismerete.


Január 27-én a leendő elsős tanítónők mutatkoztak be és mutatták be iskolájukat a nagycsoportos szülőknek, ezzel könnyítve az iskolaválasztást. Ezután a csoportos szülőértekezleten személyesen tekinthették meg gyermekeik felmérőinek eredményét.A városi színházban „Csak Manitou meg ne tudja!” című darabot nézték meg nagycsoportosaink. A helyzetkomikumokon jókat nevettek a gyermekeink.
 


Óvodánkból egy fő óvodapedagógus Önértékeléssel és Tanfelügyeleti ellenőrzésekkel kapcsolatos továbbképzésen vett részt.2015. december


Óvodánkban minden csoport adventre készülődött. „Csillagfény ill. Gyertyaláng projektek keretében feldíszítettük csoportszobáinkat a folyosót és ünnepi díszbe öltöztettük ebédlőnket. Minden gyermek elvetette Luca napi búzáját, és a – hozzávalók szülői felajánlásával – mindhárom csoport mézeskalácsot sütött és természetesen kóstolt.
 Gondoskodtunk udvari kis barátainkról is a madaraknak folyamatosan biztosítjuk a téli eleséget és ivási lehetőséget. Madarász ovi keretében is erről beszélgettek Árpi bácsival a gyermekek
December 4-én a Mikulás óvodánkba is ellátogatott, akit minden gyermek nagyon várt már. Együtt ünnepelt a három csoport először az óvónők a Sürgős levél című bábjátékot adták elő, majd közösen versekkel, énekekkel köszöntötték az óvodások a Mikulást, aki köszönetképpen megajándékozott minden gyermeket egy csomaggal.
 
December 7-én látogattunk el az új helyre költözött Gyermekkönyvtárba, ahol interaktív módon fedezhették fel a gyermekek a könyvek birodalmát. Zenei évszaknyitó előadás által a tél hangulata tárult elénk a hangszerek játékával.
 
December 15-én a Pünkösdi Egyház bábelőadása varázsolta el gyermekeinket. A nagyméretű bábok nagy hatással mutatták be az karácsonyi ünnep eredetét.
 A városi szintű programon Micimackó csoportunk adott zenés, verses, táncos műsort a díszkivilágosított Sétáló utcában.
 December 16-án Múzeumi foglalkozásra mentünk, ami a karácsonyi ünnepkör keretében tartottak meg a múzeumpedagógusok.
 December 17-én tartottuk óvodai fenyőünnepünket. A szépen feldíszített fenyő előtt ünneplőbe öltözött, csillogó szemű gyermekek mondtak verseket, énekeket. A fa alatt természetesen ott voltak azok a játékok, amit az óvoda Alapítványa és a szülők felajánlása segítségével tudtunk megvásárolni. Több már nyugdíjban lévő kollégánk is emelte az ünnep fényét. Az ünnepség végén a gyerekek örömmel vették birtokukba az új játékokat.
 2015. novemberAutóbusszal indultunk Homokmégy- Örjegbe, ahol Árpi bácsi a projekt vezetőnk már kora reggel hálóval befogott madarakat és óvodásaink előtt gyűrűzte meg azokat. Karnyújtásnyira láthattak a gyerekek királykát, kékcinkét, füzikét, amiket a gyűrűzés és óvatos simogatás után szabadon engedtek.
 Nagycsoportosaink a szeptemberben rendezett autómentes nap élményeit elevenítették fel az Úton-útfélén című területi bábversenyen. Gyermekeink elkészítették báb biciklijüket, s ezzel tudatosítottuk a kerékpáros közlekedés főbb szabályait. Sikeresen zárult a bábos bemutató, mert II. helyezést értek el óvodásaink, a sok ajándék mellett egy budapesti színházi előadáson is részt vehettek.
 Ebben a hónapban is folytatódott nagycsoportosaink úszásoktatása. Egyre ügyesebben, bátrabban mozognak a vízben. A szülők is örültek, hogy megszerveztük ezt a mozgás lehetőséget. Az úszó edző több gyermeknél is felismerte a tehetségcsírát és beszélt a szülőkkel az Úszó Egyesületben való további képességfejlesztés lehetőségéről.
 A Micimackó csoport kihasználta a gyönyörű őszi időjárást és kirándult a Szelídi tóhoz. A tanösvényen végig menve a gyermekek megismerkedhettek a tó eredetével, növény és állatvilágával.
 Nevelőtestületünkből Rátkainé Major Erzsébet tagóvoda vezető tett sikeres minősítő eljárást. A mesekezdeményezést keretében Ugri és Bugri című báb előadásra hívta meg a csoportot, a bábokat természetes anyagokból készítette el. A minősítő bizottság tagjai értékelték portfólióját és a gyakorlati munkáját. A minősítő eljárás eredményének megfelelően a pedagógus II. fokozatba léphet. 
 18-án délután Intézményünk meghívta nyugdíjas munkatársait. Minden óvoda rövid műsort adott, melyet nagy tapssal jutalmaztak a vendégek. Később kötetlen beszélgetésre és egy kis uzsonnára hívta meg Alapítványunk nyugdíjas dolgozóit.Múzeumpedagógiai foglalkozásunk következő állomása az András naphoz fűződő disznóvágás hagyományainak felidézése volt. Szokásos bábjáték után kolbászhúst daráltak, ízesítettek, gyúrtak és a húst bélbe is töltötték gyermekeink, amit megsütöttek és meg is kóstolhattak. Mindenki készíthetett krumpliból kis malackát, amit hazavihettek.26-án a Városi Színházba látogattunk, ahol Robbert rabló megjavul című darabot nézhették meg az óvodások és gyakorolhatták a színházban való viselkedést. Nagyokat kacagtak a helyzetkomikumon.
 27-én este Kalocsai Óvodák Alapítványa Meszesre a Kék Duna vendéglőbe hívta meg vacsorával egybekötött jótékonysági bálba a szülőket. A bevételt karácsonyi játékok vásárlására fogjuk költeni óvodánként. Minden támogató szülőnek köszönjük a segítséget!
 


30-án délelőtt a Belvárosi Általános Iskola sportnapot hirdetett a leendő elsőbe menő nagycsoportosaink számára, ahol mozgásos, ügyességi, kézműves , ének és angol foglalkozáson vehettek részt a gyermekek.
 2015. október


Nagycsoportosainkkal már több alkalommal látogattunk el a városi uszodába, ahol úszómester segítségével ismerkedünk meg a különböző úszás technikájával. Nagy örömmel végzik gyermekeink a vizes játékokat, s egyre magabiztosabbak a medencében. A szülők is támogatják ezt a programunkat, ami minden izomcsoportot megmozgat, s az egészséges életmódra nevelést alapozza.Verőfényes őszi napon a Kubikus parkban rendezte meg a Diákönkormányzat a hagyományos Sportnapját. Zenés tornával melegíthettünk be közösen, majd keresgélő játékot hirdettek a szervezők. Óvodásaink sok színes szalagot és apró ajándékokat találtak a fűben. Lelkesen próbálták ki a fajátékokat és a nagy csúszdát is.
 A Micimackó csoport - egyik csoporttársuk meghívására - autóbusszal kirándult a tanyájukra. Természetes környezetben a Vajas part mellett, többféle állatot nézhettek meg óvodásaink. Aktívan tevékenykedtek gyermekeink az állatok etetésénél.
Vendéglátó kispajtásuk ötéves születésnapját tortával és póni lovacskázással ünnepeltük meg a helyszínen.Nagycsoportosainkkal először vettünk részt e zenei programon. A zenepedagógusok elvarázsolták gyermekeinket hangszereikkel, s az őszi évszak hangulatát tárták elénk.
 Egy kollégánk révén csütörtök délelőtt már lázas előkészületek folytak a csoportokban. A gyermekek tésztát gyúrtak, pogácsát szaggattak a nagyszülők vendéglátására. Ahogy sültek a sütik egyre illatosabb lett az óvoda folyosója. Nagymamák, dédik által láthatták a munkafolyamatokat és segédkezhettek a rétes készítésénél. Délután egyre több nagyszülő láthatta unokája felújított óvodáját. Együtt tevékenykedhetett szerető unokájával: festhetett kalocsai motívumokat tojásra, papírra, paprikát fűzhetett, kukoricát morzsolhatott, gyurmatányért diszithetett. Együtt versenyezhettek tök- és gesztenyegurításban ill. játszhattak Göncöl Péter fajátékain. Később megszólalt a hegedű és együtt táncolhatott az idősebb és fiatal generáció, majd az ovisok segítségével készített süteményeket, pogácsákat,réteseket fogyaszthatták el vendégeink. Sok nagyszülő köszönte meg ezt a szép délutánt!
 Ezen a héten mindhárom csoportban gyermekeink több érzékszerv segítségével ismerkedhettek és tapasztalatokat gyűjthettek az ősszel termő tökökről, tulajdonságaikról, felhasználásáról. Közösen készítettünk töklámpást, sütöttünk és kóstoltunk tököt. Őszi magvak, termések, termények/ gesztenye, makk, kukorica, dió, tök/ felhasználásával változatos tevékenységeket próbálhattak ki a gyerekek – magvak, termések felismerése, válogatása, terménykirakó, célba dobó, célba gurító akadályok kerülésével, tökváros építése.
  
2015. szeptember


Szeptember 1-én birtokba vettük a nyáron felújított óvodánkat! Vidám játékokkal, énekes játékokkal tettük emlékezetessé az első napot. Köszönjük mindenkinek a segítséget, akik újjávarázsolták második otthonunkat!
  
Óvodánk Micimackó csoportja 2015. 09.11-én részt vett a "Te is lehetnél"  programon. A rendezvényt közös tornával nyitották, majd egy táncos műsort nézhettünk meg az EGYMI dolgozóinak és diákjainak előadásában. A program keretében közös játszóházi tevékenységeket próbáltunk ki az eseményt rendező diákokkal közösen.
 
Paprikás 4 próbán vettünk részt a Bem apó utcai Tagóvodában. A játékos feladatok végzése közben gyermekeink megismerkedhettek a paprika feldolgozás folyamatával. Ezzel a játékos vetélkedővel hangolódtunk rá a Paprika Fesztiválra. 
 Az őszi piaclátogatás után egy ismerős család kertes házánál figyeltük meg a betakarítási munkálatokat. Gyermekeink lelkesen szedték a paprikát és a szőlőt.
  
A 2015-ös évben is Autómentes Napot szervezett óvodánk a Kubikus parkba. Hat helyszínen forgó rendszerben próbálhatták ki ügyességüket, kreativitásukat a városi óvodák nagycsoportosai. A rajzpályázatunkra beérkezett rajzok eredményhirdetése is ezen a napon történt meg. A forgatag előtti napokban több területről is megközelítve beszélgetünk a közlekedési eszközökről, módokról, az emberekre tett hatásairól, a tiszta levegő fontosságáról. A közös kerékpározás alkalmával hívtuk fel a figyelmet a környezet megóvásának lehetőségeire. Több szülő is segítette, támogatta rendezvényünket.
  
Nevelőtestületünkből Kovácsné Páli Mária óvodapedagógus tett sikeres minősítő eljárást. Benedek Elek tiszteletére „Mese napra” hívta meg a csoportot. A minősítő bizottság tagjai értékelte portfólióját és a gyakorlati munkáját. A minősítő eljárás eredményének megfelelően a pedagógus II. fokozatba léphet.
 
A Viski Károly Múzeumban szüreti játékokat, préselést, kézműves foglalkozást próbálhattak ki gyermekeink.
  2015. nyári életÓvodánk nyárra a fenntartónk által nyert pályázatból kívül-belül megújult. A tetőt leszigetelték,napkollektorokat szereltek fel rá. A hőszigetelt épületben kicserélték a nyílászárókat, újra vezetelték az áramot, korszerűsítették a fűtési rendszert, légkondiciónáló berendezést kapott minden csoportszoba. Így a 2015/16-os nevelési évet a mai kornak megfelelő korszerű épületben kezdheti meg mindhárom csoportunk. Köszönjük szépen!
Képek a nyári életről az árnyékot adó fák alatt. Így ünnepeltük a felújított óvodánkat.
  
2015. június


A Környezeti Világnap alkalmából 2-án rendeztük a Szép versekkel környezetünkért városi szintű immár hagyományos versmondó versenyünket. Közel 20 kisgyermek szavalt természetről, állatokról, növényekről a 3 tagú zsűri előtt. A versenyen való részvétel fejleszti a gyermekeket, kipróbálhatták a közönség előtt a nyilvános szereplést, ami által erősödhetett önbizalmuk.

Díjazottak:
5 éves korosztályban:
I. helyezett: Fekete Blanka (Kunszt utcai Tagóvoda)
II. helyezett: Serfőző Botond (Csokonai utcai óvoda)
III. helyezett: Török Levente (Újvárosi Tagóvoda)
6 éves korosztályban
I. helyezett: Szettele Áron (Csokonai utcai óvoda)
II. helyezett: Hegyháti Noémi (Zöldfa utcai Tagóvoda)
III. helyezett: Mészáros Amira (Bem apó utcai Tagóvoda)

Különdíjas lett:
Szarvas Zoé (Zöldfa utcai Tagóvoda)
Matos Milán (Viola utcai Tagóvoda)
  
Június 3-án Kalocsa Város Önkormányzata köszöntötte a város pedagógusait. Színvonalas előadásokkal, versekkel, zenével köszönték meg munkánkat.
Június 5-én tartottuk az évzáró ünnepséget, ahol 3 csoport mutatta be a szülőknek egész éves munkáját. Először a néptánc szakkörösök mutatták be tánctudásukat. A Pillangó csoport versekkel, mondókákkal kezdte a bemutatót, majd egy cicás, egérkés zenés tánccal lepték meg szüleiket. A Micimackó csoport vidám mesedramatizálással, énekes játékokkal készült az ünnepségre. A Katica csoportosok először a Büszke tölgyfa mesejátékot adták elő, vidám mondókákkal, versekkel, táncokkal, majd a középsősöktől kapott ballagó botokkal énekelve búcsúztak el az óvodás élettől.
  
Június 18-án délután tartottuk a leendő kiscsoportosok szüleinek a szülői értekezletetA tagintézmény vezető bemutatta az óvodát, a leendő kiscsoportot, valamint az óvodapedagógusokat a szülőknek. Az óvónők röviden ismertették a beszoktatás módját, az óvoda házirendjét, ezt követően a szülők választhattak a gyermeküknek jelet.
Június 24-én Nevelési értekezlet keretében Katus Györgyné intézményvezető értékelte a 2014/15-ös nevelési évet, beszélt a következő tanév várható feladatairól. Ezt követően a munkaközösség vezetők rövid áttekintést adtak az idei munkaközösségi tevékenységeikről. Végezetül a jubiláló, illetve nyugdíjba készülő kollégákat köszöntötte fel a kollektíva dallal, virággal. A óvodánkból 3 pedagógus Bagóné Bagi Beáta, Mészárosné Huszti Anikó és Kovácsné Páli Mária részesült elismerésben. Ezúton is gratulálunk nekik.
  
2015. májusNevelőtestületünkből két óvodapedagógus tett sikeres minősítő eljárást. Bagóné Bagi Beáta a gyermekek aznapi tevékenységét a Madarak és fák napja köré tervezte, Mészárosné Huszti Anikó „ A gomba" című mese dramatikus feldolgozásával készült. A minősítő bizottság tagjai értékelték mindkettőjük portfólióját és a gyakorlati munkájukat. A minősítő eljárás eredményének megfelelően mindkét pedagógus a pedagógus II. fokozatba léphet.
 A városi színház környéke május 9-én megtelt ünneplőbe öltözött óvodásokkal és szülőkkel, hozzátartozókkal. Ezen a délutánon tartotta meg Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány a már hagyományossá vált jótékonysági műsorát
Minden óvoda egy-egy rövid műsorszámmal készült. ” Tűz tánc” című előadásunkat is nagy tapssal fogadta a közönség. 
 
 
A Méhecskék Futball Egyesület tavasszal is meghívta a város óvodásait játékos mozgásra, kis focizásra. Egyik nap a város középső csoportosait , a következő héten a nagycsoportosokat várták labdavezetésre, krokodil fogóra, kincsvadászatra, akadályversenyre, farkatlan róka fogóra és természetesen egy kis focizásra. gyermekeink jól érezték magukat boldogan ették a jutalmul kapott csokoládét és üdítőt.
 
 
Május 11-én szülőértekezletet tartottunk, ahol a gyermekek óvodában elért fejlődéséről, az aktuális programokról és a nyári óvodai életről beszélgettünk a szülőkkel.
Május 18-án Nyári Évszaknyitó koncerttel várták a város nagycsoportos óvodásait a Liszt Ferenc Művészeti Iskola zenetanárai. Ilyenkor a gyermekek egy kicsit jobban megismerkedhetnek a hangszerekkel, komolyzenével és felkeltik érdeklődésüket a zene iránt. A rövid kis előadás nagyon tetszett a Katica csoportos gyermekeknek.
 
Gyermekek zsivajától volt hangos május 19-én az óvoda udvara, mert Gyermeknap alkalmával ugráló várakkal, játékos mozgásos feladatokkal, ügyességi versenyekkel, arcfestéssel kedveskedtünk óvodásainknak. A nap végén mindenki hazavihetett egy-egy hajtogatott pillangót és lufit.
 
 
Micimackó csoportosainkat ingyenes fagyizásra hívta meg a város egyik cukrászdája, aminek szívesen tettek eleget óvodásaink. Öröm volt látni a sok maszatos, boldog arcocskát.
 
Katica csoportosaink május 26-án a Madarász ovi projekt zárásaként autóbuszos kiránduláson vettek részt. A közeli Homokmégy-Őrjegbe kirándultak, ahol séta során különféle madarak hangjait hallattak, láthattak a környék fáin illetve a levegőben repülni. Néhány különleges, érdekes növényt is megismerhettek a séta során.
 

2015. áprilisA tavaszi szünet után minden csoportunk ellátogatott a közeli gólyafészekhez, megnézni a hazatérő gólyákat. A séta során a gyermekek rácsodálkozhattak a sokszínű tavaszi virágokra és a virágba borult gyümölcsfákra, a természet „kivirágzására”.

 Április 15-én a Micimackó és a Pillangó csoportosok háziállatokat néztek egy nagymama portáján. Láthattak a gyermekek élőhelyükön galambokat, sertést, tyúkot, kakast, kiscsibéket, kacsákat. Legjobban a nyuszi simogatásnak örültek. Április 21-én Katica csoportosok is megnézték élőhelyükön a baromfiudvar lakóit. Láthatták, hogy ül a tojásain a kotlós, ígéretet kaptak, ha kikelnek a kiscsibék ismét meglátogathatjuk őket.

 
Április 20-24-ig tartottuk meg óvodánkban az Egészség hetünket. A hét mindennapjára színes, érdekes feladatokkal készültek az óvónők. A gyermekek zenére tornáztak, gyümölcs,- és zöldségszobrokat készíthettek, a védőnő bemutatta nekik a helyes fogápolást, beszélgettek a helyes táplálkozásról. A hetet egy az udvaron tartott játékos sportvetélkedő zárta, ahol nagy csatákat vívtak a gyermekek.

  
Április 22-én nevelés nélküli munkanapon intézményünk nevelőtestületei a Tehetségnap előadás sorozatán vettek részt. Előadók voltak többek között Petrovicsné Katus Gabriella óvodapedagógus, Katus Györgyné intézményvezető, Dr. Duró Zsuzsa pszichológus és tehetség fejlesztő szakértő, Balatoniné Morvai Valéria fejlesztőpedagógus, logopédus. Végezetül bemutatkoztak intézményünk tehetségműhelyei, többek között óvodánk Pávaszem környezettudatos tehetségműhelye is.

 
Április 27-én nyíltnapot rendeztünk a leendő kiscsoportosoknak ill. szüleiknek. E napon végig nézhették óvodánkat, ismerkedhettek az ott folyó munkával, a leendő kiscsoportos óvó nénikkel.
Zenés tánccal készülünk, intézményünk alapítványát támogató műsoros délutánra. A próbák vidám hangulatban telnek.
Április 29-én Múzeumi foglalkozáson vettek részt Katica csoportosaink. A jeles nap szent György napja körül forogtak az események. Az óvodások láthattak bábjelenetet az állatok kihajtatásáról a legelőre, Az állatok őrzésével kapcsolatos dramatikus játék után kukoricát pattogtattak, papírsárkányt készítettek. A változatos, új ismereteket nyújtó délelőttön nagyon jól érezte magát minden gyermek.

  

2015. március


Március 2-án a Zeneiskolában tavaszi mini koncerten voltak nagycsoportosaink. A gyermekek rövid dallamok, zenederabok segítségével ismerkedtek meg a komolyzenével és a különböző hangszerekkel, azok hangjaival.A város nagycsoportosait március 11-én Mese-túrára hívták meg a Katolikus óvodások. A korábban az óvodákba eljuttatott meseválogatás meséiből játékos, mozgásos feladatokat kellett megoldani a gyermekeknek egy térkép segítségével. Járhattak a teljesség igénye nélkül Tündérek kertjében, Óriások várában, Csodakútnál, Szőlős kertben, Tökföldön. Válogathattak,párosíthattak cipőket, célba dobhattak, óriásnak gombot varrtak a ruhájára, várat kellett építeni stb. Közben szorgalmasan gyűjtötték tarisznyájukba a hamuba sült pogácsákat, amit a játék végén összeszámoltak. A fáradozásért a Trónteremben megvendégeltek a házigazdák mindenkit. Egy szép délutánt tölthettek el együtt a város nagycsoportos gyermekei.

  
Színházi előadáson voltak Katica csoportosaink. Az okos nyúl és a ravaszdi róka című mesejátékot láttuk, amit a végén vastapssal köszöntek meg a gyermekek. A színházból a közeli 48-as emlékműnél letűztük a sajátkészítésű nemzetiszínű zászlóinkat.
 
Március 13-án minden gyermek ünneplőbe öltözve jött óvodába. A termeket is az ünnep tiszteletére feldíszítettük. Mindenki kapott kokárdát, így meneteltünk, verseltünk, énekeltünk Nemzeti ünnepünk alkalmából.

  
Március 18-án városi rendezvényre hívták óvodásainkat az „ Öko Centrum” által rendezett Víz világnapja megemlékezésen. A sétáló utcában kétszáz gyermek fújta egyszerre a szappanbuborékot, ami csodálatos élmény volt számukra. Ezután a Katica csoportosok megnézték a tavaszi piacot. A gyermekek megfigyelhették a különböző árusokat és árukat. Egy méztermelőtől finom mézet is kaptak ajándékba, amit majd az oviban megkóstolhatnak, elfogyaszthatnak.

  
Bázisóvodai bemutatót tartott Bagóné Bagi Beáta és Polyákné Szirtes Mónika óvodapedagógusok a Katica csoportban. Ez egyben a három hetet átölelő „Kalózok” projekt záró foglalkozása is volt. A nagycsoportos gyermekek játékos tevékenységek során megismerkedtek a tengerek és folyók élővilágával, a tengeri hajózással, és a természeti jelenségekkel. Csapatépítő, közösségformáló játékok színesítették a délelőtti bemutatót. Ötletes, színes jelmezekbe bújva a gyermekek igazi kalózokká válhattak. A kincses ládájuk a projekt végére megtelt a gyermekek által készített „kincsekkel”.

  
A házi mesemondó versenyünkön kiválasztottuk azt a három kisgyermeket akik részt vehettek a városi szintű megmérettetésen. A mesemondó verseny eredménye óvodánknak nagy sikert hozott: Tóth Ivett – I. helyezett lett,
Mácsai Márk – különdíjban részesült a városi szintű rendezvényen.

   
A „Pávaszem”- tehetség műhelyünk tagjai egy sikeres pályázatnak köszönhetően két napos Duna-parti táborozáson vettek részt. A programok szorosan kapcsolódtak a „ Víz világnapja” megemlékezéséhez. A gyermekek megismerkedtek a Duna növény- és állatvilágával, a vízi közlekedés eszközeivel, palack postát, csónakot úsztattak a folyón. A kézműves tevékenységek mellett mozgásfejlesztő, logikus gondolkodást fejlesztő játékok sokasága színesítette a programjainkat.
A szülőkkel közös, jó hangulatú szalonna sütés zárta a tábort.

  
Húsvéti ünnepkör bemutatására hívták meg gyermekeinket a múzeum munkatársai. Az ünnephez kapcsolódó báb- és dramatikus játék után tojást festhettek ovisaink, és megkóstolhatták a hagyományos húsvéti ételeket.

 
Középsős és nagycsoportos gyermekek a Budapesti Állat- és Növénykertbe kirándultak. A sok látnivaló lenyűgözte a gyermekeket. Legnagyobb élményt a két napos kis zsiráf felállása jelentette számukra, amit éppen megfigyelhették.

  
2015. februárFolytatódnak óvodánkban a minősítési előkészületek. A portfóliós munkaközösség keretein belül Kovácsné Páli Mária és Bagóné Bagi Beáta tartott bemutató foglalkozásokat. A hospitálásokat követően a pedagógusok reflexiója, illetve a látogatók értékelése is a nyolc kompetencia terület figyelembe vételével történt.

  
A február hónap a magyar népszokásoknak megfelelően a farsang jegyében telt. Minden csoport három hetes projekt keretében készülődött. Készültek farsangi szemüvegek, álarcok, bohócok, csákók, kalapok, sütemények. Majd 10-én jégkirálynő, tigris, egér, kalóz, huszár, hercegnő, seriff, pillangó, katicabogárka is feltűnt óvodánk farsangi mulatságán. Egész délelőtt állt a bál, táncoltak és játszottak a gyermekek, amibe a szülők is bekapcsolódtak, finom süteményekből falatozhattak. 

  
Február 16-án a Tehetségműhely foglalkozásain résztvevő gyermekek sétát tettek a közeli Csajda kertbe, ahol madarakat figyelhettek, számlálhattak meg, madárhangokat hallgattak és ismertek fel. A környező fákon odúkat, fészkeket kerestek és figyeltek meg.

  
Február 18-án Katica csoportosaink szikkadt kenyérdarabokkal, almával, madáreleséggel jöttek óvodába, mert Madarász ovi keretében vízimadarakat mentek etetni a Vajas partra. Odaérve vezetőnk, Zsoldos Árpád ornitológus szomorúan mondta, hogy a vadkacsák és a hattyúk valószínűleg a tavaszias időjárás miatt a környező belvizekre húzódtak. De nem csüggedtünk végig sétáltunk a vízparton, ahol egy vadrécét és egy gyönyörű jégmadarat láthattunk a víz felett elrepülni. Túránk az Érsekkertben ért végett, ott teletöltöttük az üres madáretetőket és almákat szúrtunk a faágakra.

  
„Farsang farkán” az egész óvoda felkerekedett , körbesétáltuk a gyermekekkel és egy a telet jelképező óriás bábbal a Kiszével az óvoda környékét. Csörgőkkel, kereplőkkel, rigmusok mondásával űztük el a hideg telet. Visszatérve az udvaron tüzet raktunk és mindenki a tűzbe dobta és égette el az előző napokban készített kiszebábját.

  
Február 25-én Múzeumi foglalkozáson vettek részt Katica csoportosaink, ahol a farsangi hagyományokat, népszokásokat elevenítették és mutatták meg a múzeumpedagógusok a gyermekeknek. A bábjáték után dramatikus játék keretében leány illetve legény csúfolódókat tanulhattak a gyerekek, majd versenyre is kelhettek az” ördöggel”. A kézműves szobában félelmetes busó álarcokat színeztek és gyapjúval egészíthették ki azokat. Farsang nem múlhat el fánk sütés és evés nélkül! Ezért a gyerekek csörgefánkot nyújthattak,formázhattak és természetesen sütés után meg is kóstolhattak. Ezeket a komplex múzeumi foglalkozásokat mindig nagyon várják az óvodások, amit otthon szívesen mesélnek el a szüleiknek. 

  
Február 26-án rendeztük óvodánk városi szintű rendezvényét. Szeresd, óvd, védd! nevű környezetvédelmi vetélkedőt hirdettünk meg a város összes óvodás szüleinek az Aggteleki Nemzeti Park témakörében. Kilenc , egyenként három fős csapat nevezett be a versenyre, ahol hat érdekes feladat várta a versenyzőket.
E feladatok a következőek voltak:

1. Kreatívan bemutatni , ismertetni a Nemzeti park szépségét, élővilágát
2. „Cseppkő hordás” ami nem volt más mint egyik tányérról a másikba áttenni köles golyókat szívószál segítségével
3. Az Aggteleki Nemzeti Parkról 13+1 totó kitöltése
4. 2015-ös év madarát meg kellett nevezni és ki kellett helyesen színezni
5. Ásványokat, fél- és drágaköveket kellett kép alapján felismerni, a felsorolt nevekkel párosítani
6. Színes papírlapok és néhány kavics darabból tetszés szerinti képet kellett alkotni a csapatoknak

A szünetben amíg a zsűri értékelt egy volt óvodás fuvolajátékában gyönyörködhettek a csapatok és szurkolóik, majd büfé várta az ott lévőket.
Minden csapat nemcsak egy emlékezetes estet töltött velünk, hanem értékes nyereményt is vihetett haza szponzorainknak köszönhetően.

  
2015. januárJanuár 15-én Három királyok címmel múzeumi foglalkozáson vett részt Katica csoportunk. Rövid bábelőadás után dramatikus játékban megismerhették, eljátszhatták a régi szokást, a Három király járást a gyerekek. Kézműves tevékenység keretében dióból és gyapjúból labdát nemezeltünk. Végezetül régi paraszti ételt gyúrtak, nyújtottak, sütöttek és természetesen kóstoltak az óvodások az úgynevezett „ Soványt”, paprikás, hagymás savanyú káposztával.

  Madarász ovi januári foglalkozásának keretében nagycsoportosaink vetítéssel egybekötött érdekes előadást hallgattak Zsoldos Árpád ornitológus vezetésével.

 Meghívást kaptunk az I. Kalocsai Kulturális Hét egyik előadására a kalocsai könyvtárba, ahol először népi hangszerekkel ismerkedhettünk meg. Hallhattunk kecskedudát, dorombot, furulyát, körtemuzsikát megszólalni. Végezetül  interaktív mesével zárult Gulyás László vándormuzsikus élvezetes előadása

  Január 20-án délután iskola „bejárásra” invitálták nagycsoportosainkat az Eperföldi iskola tanítói. Körbevezettek minket az épületben, majd óvodások és iskolások együtt mozogtak, versenyeztek a sportcsarnokban. Végezetül  kézműveskedhetek a gyerekek. A három kiscicáról készült alkotásaikat haza is vihették.

 Január 23-án meghívták nagycsoportosainkat a Kertvárosi általános iskolába egy játékos délutánra. Ott bemelegítésként tornásztunk egy kicsit, majd egy útvonalterv segítségével bejártuk az iskola tantermeit, ahol különböző játékos feladatokat kellett teljesíteni. Pl.. képkirakózni, masnit kötni a százlábú cipőire, egy dal szereplőit keresni a folyóson, álarcot készíteni, memória játékot játszani vagy éppen helyesen, ízlésesen megteríteni.

  Nevelő testületünkből négy óvodapedagógus készül a minősítési eljárásra. Január hónapban két óvónő tartott bemutató foglalkozást. Mészárosné Huszti Anikó: „Tél titkai” projekt „Vendégeink a madarak” címmel és Rátkainé Major Erzsébet”Egészségünkre” projekt  „ Téli öltözködés” címmel.  A bemutatót tartó pedagógusok értékelése a nyolc pedagógus kompetenciaterület szempontjainak figyelembevételével történt.

  Január 29-én a Városi színházba hívták meg óvodásainkat, ahol ”A három szabó legény” című élvezetes előadást nézhették meg a gyermekek a város más óvodásaival együtt.

 Január 29-én délután tartottuk meg a II. félévi szülői értekezleteinket mind három csoportban.
Tervezett témáink voltak :
- beszoktatás tapasztalatai
- a nevelési év első felének összegző értékelése
- iskola érettség jellemzői testi, szociális, nyelvi, értelmi kompetenciák figyelembevételével.
- A szülői elégedettség mérés eredményének ismertetése
- Az általános iskolák és az első osztályos pedagógusok bemutatkozása
- Aktuális információk
2014. december


Együtt vártuk a csodát, a karácsonyt. Az óvodások tánccal,versekkel, énekekkel, Betlehemes játákkal készültek az ünnepre. Mi, óvónők mesejátékkal kedveskedtünk a gyerekeknek.
    


Az Adventi készülődés jegyében a magyar néphagyományok, szokások megismertetése során változatos tevékenységekben vehettek részt óvodásaink.

  A környezetünkben élő madarakról sem feledkeztünk el. Madárkalácsot készítettünk, amit folyamatosan kihelyezünk az udvaron lévő faágakra.

    


 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz