Archívum - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Archívum

Tagóvodák > Kunszt Utcai Tagóvoda > Aktuális információk


A Kunszt Utcai Tagóvoda  júniusi  előzetes programja:

Nyári élet


2016. május


05. 02. A középső csoport köszöntötte idén elsőként Anyák napja alkalmából az anyukákat és nagymamákat. A gyermekek életkori sajátosságaikra alapozva építette fel az anyák napi műsort a két óvó néni. Színes összeállításukkal mondtak köszönetet az anyukáknak.


05. 03. Hagyomány óvodánkban, hogy az édesanyáknak verssel, dallal és ajándékkal kedveskedünk, így köszönve meg nekik szeretetüket. Az érzelmi nevelés elengedhetetlen része, hogy szeretetünket, köszönetünket ilyen formában is kifejezésre juttassuk. A nagycsoportosok a Virágok ébredése című verses mesével kedveskedtek az édesanyáknak.
 


05.10. Az nevelési év utolsó Madarász Ovija az ÖKO Pontban. Árpi bácsi útravalója a nyárra, így a kirándulások, természetjárások alkalmával is nyitott szemmel és füllel járunk. 
 
Ezen a napon délután a kiscsoportosok várták vendégségbe a szülőket évzáró műsorukra. A három pillangó című mese köré fűzték fel az év során tanult verseket, dalokat.


05.17-én sportprogramon vettünk részt a Méhecskék edzőivel a KSE műfüves pályáján. Változatos, minden végtagot megmozgató, állóképességet növelő programsorozaton vettünk részt, ahonnan nem hiányzott a jó kedv és a csapatmunka.
 


05. 19-én tartottuk meg a Gyermeknapot óvodánkban. A változatos ügyességi játékok mellett, a gyerekek nagy örömére lufi hajtogató is érkezett hozzánk, aki minden kívánságukat teljesítette.
 


05. 23-án a megszokott magas színvonalon mutatták meg a zeneiskola tanárai, hogy a nyár, milyen módon jelenik meg a zeneirodalomban.
 


05. 26. A szülők nagy érdeklődése mellett mutatták be középsőseink, hogy igazán érettek a nagycsoportos kihívásokra.


05. 27-én óvodánk nagycsoportosai a Csipkerózsika mese köré fűzve mutatták meg, hogy milyen verseket, énekeket tanultak az év folyamán. A műsor 2. felében szeretett óvodájuktól vettek búcsút.
 2016. április


04. 01. Ügyes mesemondóink öregbítették óvodán hírét, hiszen a Területi Mesemondó Versenyen Fekete Blanka I. Sztakó Zalán III. helyezést ért el.04. 07. A Kuka Manók csapata az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonába látogatott el, ahol a szövőszéket tekinthették meg és próbálhatták ki, ezzel is tudatosítva bennük a textil újrafelhasználás lehetőségeit.
 


04. 08. A nagycsoportos óvodásokkal moziban jártunk.Áprilisban az egészség hét keretein belül, a Kunszt Utcai Óvodások ellátogattak a Dr. Juhász Katalin fogorvos rendelőjébe. Mivel a mindennapos mozgás is az egészséges életmód része, gyermekeinknek a közeli Érsekkertben szerveztünk mozgásos programot. A nagycsoportosok a „Szív kincsesláda” programmal ismerkedtek, játékos módon elmélyítve ismereteiket az emberi test működéséről, az egészséges életmód alakításáról. A gyerekekkel közösen készítettünk gyümölcssalátát, kiemelve az egészséges táplálkozás fontosságát.
 04. 23. A nagycsoportosok Dudás Szilvia vezetésével részt vettek a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány Jótékonysági Gálaműsorán, ahol népi játékokból álló összeállításukat láthattuk.
 04. 26. Az óvoda választást segítve, nyílt nap keretében fogatuk a leendő óvodásokat és szüleiket. Lehetőségük nyílott megismerkedni óvodánk programjával, helyi adottságaival, óvó nénikkel, dajka nénikkel.04. 27. A múzeumi foglalkozás keretein beül a nagycsoportosok a Szent György napi hagyományokat elevenítették fel játékos formában.
04. 28. Óvodáink idén is megszervezték a Tehetségnapot, melyen a meghívott előadókon kívül az óvodák tehetségműhelyei mutatkoztak be.
04. 29. Az Újvárosi Tagóvoda által szervezett dalversenyen részt vett Halász Emma és Veres Arlen. Arlen III. helyezést ért el. 
 2016. március


03. 02-án Óvodánk hagyományai közé tartozik a vidám télbúcsúztató, amelyet szülők, gyermekek, vissza-visszajáró régi óvodások és természetesen az óvoda dolgozói együtt ünnepelnek az Érsekkertben. Az elkészült kisze babákat hangos csörömpöléssel kísérjük ki, majd a versek, dalok után fellobbanó tűzben a babákkal együtt elhamvad minden „rossz”. Ezt követően zsíros kenyér és tea mellett még vidám beszélgetés zajlik a parázsló tűz körül. Az idei évben már megújult helyen tarthattuk rendezvényünket.
 


03. 03-án A Kunszt Utcai Óvoda kis csapata idén is részt vett a Katolikus Iskola játékos Mesetúráján. Felkészültünk a megadott mesékből, és minden ügyességünket, okosságunkat, furfangunkat mesetarisznyába csomagoltuk és becsülettel kiálltuk a próbákat.
 


03. 07-én Zenei évszaknyitogató keretében a Liszt Ferenc AMI zenetanárainak megint sikerült elvarázsolni gyermekeinket. A közismert gyermekdalok megszólaltatása különböző hangszereken, az ismeretlen olasz szerző: Kék ibolyácska c. dala megidézte számunkra a tavaszt. Gyermekeink pedig lassan megtanulják, hogyan illik viselkedni koncerten, színházban és érzelmileg is megérinti őket a zene szeretete.03. 10-én A Zöldalma csoport megtekintett az idei nevelési év utolsó színházi előadását.
A délután folyamán nagy örömmel vettünk részt a Fényi Gyula Általános Iskola által szervezett iskolába hívogató programon. Játékos formában ismerkedtünk a tanító nénikkel, az épülettel, az eszközökkel, a kihívásokkal.
 


03. 14. A Kuka Manók csapata az újrahasznosítás jegyében a kasírozás technikáját próbálhatta ki. Lufik segítségével léggömb formákat készítettek, melyekből udvari dekoráció lesz.
 


03. 16-án Madarász Ovi foglalkozás alkalmával az újjá éledő természetet figyelhettük meg Érsekkerti sétánk alkalmával. Jól megfigyelhettük a tavaszra készülő, fészküket felújító és építő madarakat. A madárhangok azonosítására is lehetőségünk nyílott.
 


03. 17-én a Kuka Manók a Hartai Gumiüzembe látogattak, ahol megfigyelhették a gumi újrafeldolgozás folyamatát.
 


03. 21. Dékány Ági néni örvendeztette meg gyermekeinket húsvéti bábszínházával.
 


03. 23. A húsvéti néphagyományok felelevenítése során a Múzeumi foglalkozás alkalmával tojást festettünk, tormát reszeltünk, megismerkedtek gyermekeink a hagyományos húsvéti ételekkel és bábjáték és szituációs játék során a locsolás hagyományát és az ehhez köthető szokásokat is felidézték.
 


03. 30-án Házi mesemondó versenyt tartottunk tekintettel a jelentkezők nagy létszámára. Az óvó nénikből álló zsűri Fekete Blankát és Sztakó Zalánt juttatta tovább a Csokonai Utcai Tagóvoda által szervezett területi mesemondó versenyre.
 2016. február


02.02. Az Eperföldi Általános Iskola testnevelő tanárai mozgásos foglalkozást tartottak a nagycsoportosok részére. Az egészséges életmód része a mindennapi testmozgás.
 02.05. A Kuka Manók csapata kísérlet útján figyelhette meg az éghető anyagok égési folyamatát, égéstermékek közötti különbségeket. (papír, műanyag, textil, fém, gumi, fa). A kísérlet során nem feledkeztek meg a balesetvédelemről, a levegőszennyezés problémájáról.
02.04. Madarász Ovi foglalkozás alkalmával Árpi bácsi a „félelmetes” állatokról vetített nekünk. Megtudhattuk melyik állat, milyen furmányossággal védi magát ellenségeitől, illetve ránk milyen veszélyt jelenthetnek.
02.08. Farsang alkalmából felidéztük az ünnepkőrhöz kapcsolódó hagyományokat, mélyítve gyermekeink ismereteit, erősítve magyarságtudatát. Farsang napján jelmezbe öltöztünk és a szülők segítségével a gyermekek megvendégelték egymást, tánccal, muzsikával búcsúztattuk a telet.
  

Gazdag Erzsi: Itt a farsang
Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.
Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár,
A kávészem int neki,
míg az őrlő pergeti.
Heje-huja vigalom!
habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
értük van a parádé.


02.15. Tengeri Attilát láttuk vendégül óvodánkba, aki hangszeres interaktív műsorával, különleges hangszereivel varázsolta el a gyermekeket, formálta zenei ízlésüket.
 02.16. A Kuka Manók a komposztálható-lebomló és a talajt szennyező-le nem bomló anyagokkal kísérleteztek. Komposztáló ládát folyamatosan megfigyelik, gondozzák.
 02.17. Múzeumi foglalkozás. A Viski Károly Múzeumban báb és drámajáték keretében felidéztük a farsanghoz köthető hagyományokat, majd busó álarcot készítettünk és csörögefánkot sütöttünk.
  02.24-én a Zöldfa Utcai Tagóvoda szervezésében Környezeti vetélkedőn vett részt 3 fős csapatunk. Az idei év témája a Bükki Nemzeti Park volt. Ezúton is köszönjük a vállalkozó kedvű szülők sikeres részvételét, gratulálunk a II. helyezéshez. A csapat tagjai: Botosné Jurcsó Nikolett, Bánki Zoltánné, Markó Mónika.02.25. A természetismereti műhely tagjai a Kuka Manó c. mesét hallhatták. A foglalkozás célja az ok-okozati összefüggések megláttatása, a szelektív hulladékgyűjtés fogalmának elmélyítése, fontosságának kiemelése volt. A gyerekek játékos rejtvényt töltöttek ki.

A hónap folyamán sem maradt el a Szilvi néni fél néptánc.2016. január


01. 04. Könyvtári foglalkozáson vettünk részt, ahol aktuális témaként, az egészséges táplálkozás volt terítéken. A gyerekek játékos úton ismerkedtek az egészséges és kevésbé egészséges ételekkel. A program zárásaként, mindenki telepakolhatta játék bevásárlókosarát finomságokkal. 
 


01. 06. A Kuka Manók újrahasznosított anyagokból, szivacsból párnát készítettek, majd párnacsatáztak.
 


01. 11-én Árpi bácsi tartott nekünk vetítést a téli madáretetésről. Megtudhattuk melyik madár, mit szeret és mit nem szeret a begyébe rakni.
 


01. 13. Ezen a napon felelevenítettük a Viski Károly Múzeumban a Háromkirály-járás hagyományát. A szokásos bábos mese is ezt mutatta be. Ezt követően dramatikus játék keretében játszották el gyermekeink az e naphoz köthető hagyományokat. Beöltöztek és dalokkal, mondókákkal idézték meg a népszokásokat. Gyapjúból csörgő labdát készítettünk, majd megtanultunk elkészíteni olyan ételeket, melyet régen a szegény paraszti réteg hagyományos étke volt: sovány, olajos káposzta és héjában sült krumpli.
 


01. 18-án a Gyerekkönyvtárban hangolódtunk a farsangra. Játékos módon gyűjtöttünk ismereteket a témakörben, valamint mindenki elkészíthette saját farsangi bohócát.
 


01. 19. A Kuka Manók a Parkgondozó kft. udvarába látogattak, ahol a kukás autókat próbálhatták ki.
 


01. 25-én lezajlott a kiscsoportos szülői értekezlet. Az óvó nénik az elmúlt félévet értékelték, fényképes összeállítást készítettek a csoport életéről.


01. 26-án tartottuk a középső és nagycsoportos szülői értekezlet. A nagycsoport kiemelt témája az iskolaválasztás, iskolaérettség. Vendégül láttuk a város általános iskoláinak vezetőit, képviselőit, 1. osztályos tanítóit.


01. 28-án színházba látogattunk, ahol a „csak Manitou meg ne tudja” darabot láthattuk. Formálódott irodalmi ízlésünk, valamint módunk nyílott a helyes viselkedésmódok gyakorlására. (színház1)A hónap folyamán sem maradt el a Szilvi néni féle néptánc.


2015. december

Ebben a hónapban is folytattuk a hagyományőrzést, a néptánc alapjainak elsajátítását Szilvi nénivel.

12. 01-én és 8-án a Kuka Manók is lázasan készülődtek a Karácsonyra, A folyamatosan gyűjtött zöld pille palackokból fenyőfát készítettek, mely udvarunk dísze lett.
 


12. 03-án Árpi bácsi vetített nekünk „Minden rovar bogár?” címmel. A diaképek segítségével megismerhettük a rovarok és a bogarak jellemző jegyeit, azonosságokat, különbözőségeket fedeztünk fel.Ezt követően Ági néni bábozott nekünk. Tarsolyából egy nyusziról szóló téli mesét varázsolt elő, aki már nagyon várta a telet.
 


12. 04. Boldog várakozást és lázas készülődést követően, a gyerekek nagy örömére megérkezett óvodánkba a Mikulás. Minden csoportot végigjárt, elmondta mit látott a távcsövével, mit írt a nagy könyvébe. Verssekkel és énekekkel melengettük jóságos szívét. És valóban, volt zsákjában minden jó!
 


12. 07-én a Cseresznye csoport vett részt a Zenei évszaknyitogatón, ahol téli dallamokkal ismerkedtek.
 


12. 08-án a Zöldalma csoporttal felszálltunk a Gyermek Könyvtár mesevonatára, mely egészen Karácsonyig repített minket. Egy téli mesével és egy kis karácsonyfával a tarsolyunkban tértünk haza. Amellett, hogy jól éreztük magunkat a könyvek birodalmában, a könyvtárban való helyes viselkedésmódot gyakoroltuk, a könyvkölcsönzés szabályaival ismerkedtünk.
 


12. 14-én a Pünkösdi Egyházközösség előadásában láthattuk a Karácsony a nagyinál című bábelőadást.
 


12. 15-én Czár János emlékére rendezett kiállításon és könyvbemutatón verset mondott Halász Emma és Veres Arlen. 
 


12. 16-án múzeumi foglalkozásra került sor a Viski Károly múzeumban a nagyok részvételével. Felelevenítették a régi karácsonyi hagyományokat. Láthatták, milyen karácsonyi ágakat, asztalt díszítettek elődeink. Ezt követően betlehemes drámajátékban vettek részt, majd Luca búzát ültettek, gyertyát öntöttek és mák pipát készítettek.
 


12. 17-én hagyományainkhoz híven megtartottuk karácsonyi ünnepségünket. Délelőtt a nyugdíjas dolgozókkal együtt köszöntöttük a Karácsonyt. Mint mindig, a műsor nagy részét a nagycsoportosok adták, de a kicsik és középsősök is verssel, énekkel, tánccal színesítették a karácsonyi műsort, majd a nagyok A legszebb karácsonyfa c. mesét adták elő. Ezt követően jóízűen elfogyasztottuk az apró kezek által készített mézeskalácsokat, majd következett az ajándékok kibontása.
 


Minden csoport a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány által biztosított pénzből vásárolt játékot gyermekeinek.
 


Délután a nagyok várták Karácsonyi köszöntésre szüleiket. A karácsonyfa fényénél újra előadták A legszebb karácsonyfa c. mesét, majd megajándékozták szüleiket az általuk készített meglepetéssel. A csemege délután sem maradt el, a gyerekek által készített gyümölcs kenyér és meleg tea varázsolta még meghittebbé a hangulatot.
 


Az idén is örömmel tettünk eleget a Művese állomás felkérésének. December 18-án a Művese állomás betegei várták nagycsoportosainkat. Karácsonyi műsorunkkal igyekeztük az ő karácsonyukat is szebbé varázsolni. Fontosnak tartjuk gyermekeinket érzelmi intelligenciáját érzékenyíteni az együttérzésre, a segítőkészségre, valamint az önzetlen ajándékozás örömére.
Pósa Lajos: Karácsonykor
Fényes égből, Mennyországból,
Szálljatok le, angyalok!
Zöldleveles, aranydiós
Karácsonyfát hozzatok!
Karácsonyfát, ragyogót,
Zörgő-börgő mogyorót,
Ezüstcsengős barikát,
Selyemszőrű paripát.

Fényes égből, Mennyországból,
Szálljatok le, angyalok!
Kis fiúknak, kis lányoknak
Egy-egy könyvet hozzatok!
Hadd kiáltsák: jaj de szép!
Legyen benne mese, kép,
A hazáért imádság,
Magyar érzés, szabadság.

Fényes égből, Mennyországból
Szálljatok le, angyalok!
A didergő szegényeknek
Meleg ruhát hozzatok!
Nagykabátot, nagy kendőt,
Vastagtalpú cipellőt.
Tüzelőfát, angyalok,
Azt is, azt is hozzatok!


2015. november


November 2-án terepgyakorlaton voltunk az alsómégyi Örjegben, ahol Árpi bácsi megismertetett bennünket a madárbefogás és gyűrűzés folyamatával. Lehetőségünk volt testközelből megfigyelni a befogott madarakat.
 November 3-án, 17-én, 24-én Szilvi néni segítségével folytattuk a néptánc alapjainak elsajátítását játékos módon. 
 November 4-én megalakult a Kuka Manók csapata. A környezetismereti műhely idei témája a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás. A műhely tagjai megbeszélték az előttük álló programokat, feladatokat.
November 5-én délután megtartottuk Őszbúcsúztató Családi Délutánunkat. A program a csoportszobákban kezdődött és az udvaron a lámpások fényénél ért véget. Nem volt hiány énekben, zenében, versben, zsíros kenyérben és jóízű beszélgetésekben.
 


November 10-én vendégül látták a Zöldalmák óvodánk legkisebbjeit, a Kékszilvákat.
 November 12-én a Kuka Manók a MÉH Telepre látogattak. Ismerkedtek a telepen folyó munkákkal. „A papír útja”- Ismerkedés a papír útjával: Válogatás, mérlegelés, bálázás, elszállítás, újrahasznosítás, pénzfizetés.
 November 16-án a Kuka Manók a Hulladék Udvarba látogattak. Megfigyelték a telepen zajló munkafolyamatokat, mint például: szelektíven gyűjtött anyagok elhelyezése, veszélyes hulladékok tárolása.
 November 18-án nyugdíjas dolgozóinkat köszöntöttük. Verset mondott Fekete Blanka és Antal Dániel.


November 25-én Múzeumi foglalkozáson vettünk részt. Aktuális témánk a disznótor volt. A báb és drámajáték, valamint a vizuális foglalkozás is eköré épült fel. Lehetőségünk volt kolbásztöltésre és kóstolásra is.
 


November 26-án a Kalocsai Színházba látogattunk, ahol a Robber rabló megjavul című darabot láthattuk.
 


November 27-én megtartottuk a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány ez évi Jótékonysági Estjét. Köszönjük a szülők részvételét, támogatását.November 30-án a Belvárosi Tagiskolába látogattunk, ahol egy vidám Mikulásváró délelőttöt töltöttünk. Ismerkedtünk az iskolával, tanítókkal, tanárokkal. (belvárosiban1,2)
 2015. október

Folytattuk az „őszi kincsek” összegyűjtését, felhasználását.
  
Október 2-án a Zöldalmák részt vettek a „2015 perc sport” elnevezésű mozgásos programsorozat egyik állomásán a Kubikus Parkban, ahol egy közös zenés torna után kincskeresés következett. Az egészséges életmód részeként nagy hangsúlyt fektetünk a mindennapos testmozgásra. (sportnap1 2 3)
  
Október 5-én Zsoldos Árpád ornitológus (Árpi bácsi) vetített nekünk „Mik azok a madarak?” címmel. A filmeken jól megfigyelhettük a madarak jellemző jegyeit, beszéltünk életmódjukról, a madárfajok sokszínűségéről. A látottakat Árpi bácsi saját történeteivel színesítette. Óvodánkban két „Jó gyakorlat” működik, az egyik a Rügyfakadástól-jégolvadásig, a másik a Madarász Ovi program.Október 9-én az Országos Könyvtári Napok keretein belül, a Gyermek Könyvtár báb illetve játékos tornából álló programot hirdetett óvodások részére „ Hej cinágom!” címmel, melynek mi is a részesei lehettünk. 
  Október 12-én a Liszt Ferenc AMI zenetanárainak köszönhetően gyermekeink hangszerekkel, őszi dalokkal, komolyzenei darabok részleteivel ismerkedtek. Célunk a zene szeretetére nevelés mellett, az illendő magatartásformák elsajátítása koncerten, színházban.
Október 13-án Dudás Szilvia, Szilvi néni segítségével a Zöldalmák megkezdték a néptánc alapjainak elsajátítását. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek mozgáskultúrájának fejlesztésére, a helyes tartás kialakítására, valamint a néphagyományok ápolására. (néptánc1)Október 14-én nevelőtestületünk részt vett az idei évnyitó értekezleten.Október az Idősek hónapja. Ez alkalomból október 21-én a Kunszt Utcai Szociális Otthon lakóit köszöntöttük őszi összeállításunkkal. Folyamatosan fejlesztjük gyermekeink érzelmi intelligenciáját, toleranciás készségüket. (idősek 1 2)
 2015. szeptember


A nyári szünet után a Kunszt Utcai Óvoda dolgozói örömmel fogadták a régi és az új óvodásokat. A szeptember hónap a visszaszoktatás és a befogadás jegyében telt. Megkezdtük az „őszi kincsek” összegyűjtését.
  Az idei nagycsoportosok számára (Zöldalmák) már a szeptember hónap is program dúsan telt.

09. 10-én a Zöldalma csoport részt vett a Gyermek Könyvtár megáldásán. Verset mondott: Mácsai Johanna, Fekete Blanka, Matos Máté, Antal Dániel.
  09. 11-én részt vettünk a „Te is lehetsz más” elnevezésű rendezvényen. Egy program gazdag, közös délelőttöt tudhatnak maguk mögött az egészségesek és a fogyatékkal élők. Fontosnak tartjuk a másság elfogadására nevelni gyermekeinket.
  09. 16-án részt vettünk a Bem Apó Utcai Óvoda által szervezett Paprikás 4 próbán, ahol Zöldalma csoportunk 1. helyezést ért el.
  09. 21-én megtartottuk évnyitó szülői értekezletünket.09. 22-én az Autómentes nap alkalmából ki gyalogosan, ki pedig kerékpárral érkezett a Zöldfa Utcai Óvoda rendezvényére a Kubikus parkba. A meghirdetett rajzpályázaton Balaton Izabella különdíjban részesült. Óvodánk kiemelten foglalkozik a környezeti neveléssel, fontosnak tartjuk a természet szeretetére és megóvására nevelni gyermekeinket.
  09. 24-én tartottuk Évnyitó Családi délutánunkat. Valójában, ez a tavasszal elmaradt Gyermeknapi Családi délutánunk, mely a korábban tervezett időpontban, a rossz időjárás és az óvoda körül zajló városrendezési munkálatok miatt meghiúsult. A program új időben, új helyszínen, új ötletekkel ebben a nevelési évben valósult meg. Köszönjük a sok segítséget és a közreműködést!
  09. 30-án Múzeumi foglalkozáson vettünk részt a Viski Károly Múzeumban, ahol báb és drámajáték keretében felidéztük a szüreti hagyományokat, mustot készítettünk, kóstoltunk, valamint dugónyomattal szőlőfürtöt mintáztunk. (múzeumi 1-2-3)
  
2015.  nyári élet

2015. Június 22-vel zártunk be, ekkor történt meg óvodánkban a nyári nagytakarítás és tisztító festések. Július 27-én nyitottunk ki újra, ekkor már fogadtuk a másik óvodából (Zöldfa, Újvárosi és Bem Apó Utcai Tagóvodák) érkezett gyermekeket. Augusztus 3-tól Miasszonyunk Katolikus Óvodát is vendégül láttuk. A nyár folyamán biztosítottuk az óvodai ellátást azoknak a családoknak, akik ezt igényelték. Mivel a gyermekek létszáma nyáron lecsökken, így összevont csoportban működünk. 

Mint az év során is, most is biztosítottuk a biztonságos, szeretetteljes légkört. A másik óvodából érkezett gyermekeket is szeretettel fogadtuk, azon igyekeztünk, hogy itt is alakítsanak ki baráti kapcsolatokat, megtalálják azokat a tevékenységeket, amelyek életkoruknak és fejlettségüknek megfelelő. A „Kalocsa szíve” pályázat miatt a szomszédunkban zajló munkálatok miatt nem tudtunk az Érsekkertbe menni játszani, sem sétálni, ezért az udvarunkban biztosítottunk olyan játék, kézműves tevékenységeket, stb. amelyekbe örömmel kapcsolódott be minden gyermek. 

A kánikulai melegben vigyáztunk arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot vigyenek be szervezetükbe a gyermekek, figyeltünk az UV sugárzás káros hatásaira is, ezért fényvédő krémet használtunk. A pára kapu a testi felüdülést segítette elő. Vizes játékokat játszottunk, saraztunk, mozgásos játékokkal kötöttük le gyermekeinket.

  
2015. június


Június 01. Könyvhét – Megnyitó a Sétáló utcában
Nagycsoportosainkat felkérte a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár vezetése, hogy a könyvhét megnyitóján egy rövidke műsorral lépjenek fel. Ennek a megtisztelő feladatnak eleget téve, a „Mondd, léteznek tündérek?” című műsort adtuk elő, amely a Nyár tündér dala c. tánccal kezdődött, majd a gyermekeink előadták a Mondd, léteznek tündérek?” c verset.
 Június 02. Szép versekkel környezetünkért
Zöldfa utcai ovi idén is megtartotta versmondó versenyét, amelyen óvodánkat Fekete Blanka középső csoportos kislányunk képviselte, aki I. helyezést ért el. Gratulálunk!
Június 11. Évzáró – Nagycsoport
Az elhúzódó bárányhimlő miatt nagycsoportos óvodásaink e napon tartották évzáró műsorukat, amelyben az óvoda mesevilágától vettek búcsút, hogy kilépjenek egy kevésbé játékos, de reményeink szerint legalább ilyen színes és érdekes világba. Jó tanulást kívánunk nektek!
  Óvodánk lezárt június 22-én, szeretettel várunk benneteket július 27-től, amikor is újra kinyitunk!
2015. májusMájus 04. – Anyák napi köszöntő a BEOSZ Nyugdíjas klubjában
Nagycsoportosokkal elmentünk köszönteni Anyák Napja alkalmából a BEOSZ Nyugdíjas klub tagjait. Itt nagyszülőkkel is találkoztunk, akik a műsor végén megvendégelték gyermekeinket. Az idősek tiszteletére, az elesettek segítésére neveljük óvodásainkat, melynek része, hogy különböző ünnepek alkalmával, műsorral szerezzenek örömet nekik.
  Május 05. – Anyák napja/Nagycsoport
Hagyomány óvodánkban, hogy az édesanyáknak verssel, dallal és ajándékkal kedveskedünk, így köszönve meg nekik szeretetüket. Az érzelmi nevelés elengedhetetlen része, hogy szeretetünket, köszönetünket ilyen formában is kifejezésre juttassuk.Május 06. – Anyák napja/Középsőcsoport
A középsőcsoport is köszöntötte Anyák napja alkalmából az anyukákat és nagymamákat. Műsorukon mesével, verssel és dallal mondtak köszönetet az anyukáknak. A gyermekek életkori sajátosságaikra alapozva, mesére építette fel az anyák napi köszöntőt a két óvó néni.Május 06. – Sport nap/Nagycsoport
A Méhecskék minden évben kétszer megrendezik a nagyok számára a Sport napot, ahol 7 helyszínen játszanak különböző labdajátékokat a csoportok. A Hunyadi pályán a fociedzők segítségével olyan mozgásos játékokban vesznek részt az óvodások, ahol megismerkednek afoci alapjaival, állóképességük, kitartásuk, türelmük, konfliktus megoldó és alkalmazkodó képességük is fejlődik.
 Május 09. – Jótékonysági hangverseny
Immár hagyomány, hogy tavasszal a Liszt Ferenc AMI fúvós zenekara Betlenné Dajkó Ági vezetésével az óvodák javára hangversenyt adnak, ahol a nagycsoportosok is fellépnek, színesítve a műsort.Május 11.-Tűzoltóság/Nyitott laktanya
Minden évben ellátogatunk a tűzoltóságra, ahol szót ejtünk a tűzvédelemről, tűzoltók munkájáról. A gyermekek megnézik a laktanyát, kipróbálják a fecskendővel való célzást és felülnek az autókra.
 Május 13. – Sport nap/Középső csoport
A Méhecskék minden tavasszal a középső csoportosok részére is szerveznek Sport napot. A játékos verseny feladatok labdával sokoldalúan fejlesztik a gyermekeket, mindamellett egy jó hangulatú délelőttöt töltöttek el gyermekeink sportos környezetben.Május 14. – Évzáró/Kiscsoport
Kiscsoportosaink zenés-verses.mesés összeállításban köszöntötték szüleiket és megmutatták, hogy milyen sokat fejlődtek ősz óta.
  Május 18. - Zenei évszaknyitogató
A szokott magas színvonalon mutatták meg zene iskolánk tanárai, hogy a nyár, hogyan jelenik meg a zeneirodalomban.Május 28. – Évzáró/Középsőcsoport
A szülők nagy érdeklődése mellett mutatták be középsőseink, hogy igazán érettek a nagycsoportos kihívásokra.
  Május 29. - Sárkányhajó verseny a Vajas csatornán
A nagycsoportosokkal kimentünk megnézni az iskolások versenyét, ahol sok testvérrel, ismerőssel találkoztunk. Szurkoltunk az iskolás csapatoknak, átéltük az összetartozás érzését. Később a Kubikus parkban játszottunk, mielőtt visszatértünk volna óvodánkba.
 2015. márciusMárcius 2. - Zenei évszaknyitogató
A Liszt Ferenc AMI zenetanárainak megint sikerült elvarázsolni gyermekeinket. A közismert gyermekdalok megszólaltatása különböző hangszereken, az ismeretlen olasz szerző:Kék ibolyácska c. dala megidézte számunkra a tavaszt. Gyermekeink pedig lassan megtanulják, hogyan illik viselkedni koncerten, színházban és érzelmileg is megérinti őket a zene szeretete.

  
Március 5. - Kiszézés
Óvodánk hagyományai közé tartozik a vidám télbúcsúztató, amelyet szülők, gyermekek, vissza-visszajáró régi óvodások és természetesen az óvoda dolgozói együtt ünnepelnek az Érsekkertben. Az elkészült kisze babákat hangos csörömpöléssel kísérjük ki, majd a versek, dalok után fellobbanó tűzben a babákkal együtt elhamvad minden „rossz”. Ezt követően zsíros kenyér és tea mellett még vidám beszélgetés zajlik a parázsló tűz körül.

  
Március 11. - Mesetúra a Katolikus iskolában
A nagycsoportosok idén is részt vettek a Katolikus iskola játékos Mesetúráján. Felkészültünk a megadott mesékből, és minden ügyességünket, okosságunkat, furfangunkat mesetarisznyába csomagoltuk és elindultunk kalandos-mesés utunkon. Büszkék voltunk, mert 3. helyezést értünk el.

  
Március 12. - Madarász Ovi
A termi foglalkozás alkalmával az újjá éledő természetről néztünk meg olyan filmeket, amelyet Árpi bácsi készített. A madarakat hangjukkal is párosítottuk. A filmeken jól megfigyelhettük a tavaszra készülő, fészküket felújító és építő madarakat.

 
Március12. - Színház/Rémusz bácsi meséi
Középsőseink ismerkedtek a színház légkörével, varázslatával, azokkal a szokásokkal, magatartásformákkal, amelyekre ezek az előadások készítik fel őket.
Március 13. - Mesenap, Solt
Fábri Lili nagycsoportos óvodásunk vett részt a solti Evangélikus óvoda mesemondó versenyén, ahol oklevelet kapott. Cseke Péter színművész, a kecskeméti Katona József Színház igazgatója, mint a zsűri elnöke méltatta a gyermekeket. Lili mese mondását is dicsérő szavakkal illette.

  Március 15.
Minden csoport megemlékezett Március 15-ről. A csoportokban zászlók, kokárdák készültek, verssel, mesével, népdalokkal és Petőfi Sándor: Arany Lacinak c. versével igyekeztek az óvónők közelebb hozni gyermekeinkhez az ünnepet. Az elkészült zászlókat a 48-ok terén Kossuth Lajos, Petőfi Sándor szobrához és az első felelős magyar kormány szobor kompozíciójához helyezték el óvodásaink.
Március 16.
Március hónapban a „Kalocsa kincsei” természetismereti műhely kis felfedezői a Kalocsai Porcelán Manufaktúra üzemébe látogattak el, ahol a porcelánkészítés fázisaival ismerkedtek meg. A gyerekek nagy örömére saját kezűleg festhettek kalocsai motívumot hűtő mágnesre, melyet égetés után hazavihettek.

  
Március 20. - Mesenap a Csokonai Óvodában
Idén is megrendezte hagyományos mesemondó versenyét intézményünk Csokonai utcai óvodája. Gyermekeink közül négyen is jelentkeztek, hogy mesélni szeretnének. Köszönjük nekik és szüleiknek, hogy felkészültek és ilyen szép eredménnyel szerepeltek a Mesenapon.

Középső csoportos kategóriában: 
Fekete Blanka 2. helyezett

Nagycsoportos Kategóriában: 
Pécsi Emma Emléklap
Bálint Rebeka Különdíj
Tóth Laura 3. helyezett

   
Március 25. - Múzeumi foglalkozás/Húsvét
A húsvéti néphagyományok felelevenítése során tojást festettünk, tormát reszeltünk, megismerkedtek gyermekeink a hagyományos húsvéti ételekkel és bábjáték és szituációs játék során a locsolás hagyományát és az ehhez köthető szokásokat is felidézték.

  
Március 30.
A kis felfedezők ebben a hónapban még Kovács László fazekasmester műhelyében tehetek felfedező túrát, ahol eme népi mesterség szépségeivel, az agyaggal és a korongozás technikájával ismerkedtek meg a gyerekek.
Köszönjük a lehetőségeket!

  
2015. februárFebruár 11. Madarász Ovi-„Nemszeretem” állatok

Zsoldos Árpád diavetítéssel egybekötött foglalkozásán a „Nemszeretem” állatokról beszélgetett a gyermekekkel. Vannak kedvenc állataink, de akad olyan is, amelyiktől okkal vagy ok nélkül, de félünk, irtózunk. Árpi bácsi róluk beszélgetett a gyerekekkel, feltárva ezeknek az élőlényeknek a világát.
Február 12. Farsang

Elődeink ünnepeinek, hagyományainak felelevenítése fontos feladatunk, hiszen ezen keresztül alapozzuk meg gyermekeink magyarság tudatát, kötődésüket hazánkhoz. Felidéztük a medve táncoltatáshagyományát, álarcokat készítettünk, feldíszítettük közösen az óvodát. Farsang napján jelmezbe öltöztünk és a szülők segítségével a gyermekek megvendégelték egymást, tánccal, muzsikával búcsúztattuk a telet.

  
Február 13. „Kalocsa kincsei” természetismereti műhely és Mozi

A „Kalocsa kincsei” természetismereti műhely tagjai felkeresték Nicolas SchöfferGyűjteményt. Itt megismerkedtek a kalocsai származású világhírű szobrász munkáival, majd a Schöfferi témafelvetésből kiindulva, az általa felvetett fogalmak köré csoportosítva egy-egy témát dolgoztak fel a gyerekek. Az egyes témákat játékba ágyazott foglalkozások, hosszabb-rövidebb alkotómunkák szőtték át, melyekben a legváltozatosabb anyagfajtákat használva nagy szerepe jutott a kreativitásnak.
Ugyanezen a napon a nagycsoport másik fele a moziban nézte meg a népszerű Postás Pat mozifilm változatát. A mozi, mint a szórakozás műfaja egyre ritkább, pedig a minőségi filmek így élvezhetőek igazán. Kedves, bájos gyermekfilm a család, a barátság fontosságáról szólt gyermekeink nyelvén.

  
Február 25. Múzeumi foglalkozás - Farsang

A Viski Károly Múzeumban báb és drámajáték keretében felidéztük a farsanghoz köthető hagyományokat, majd busó álarcot készítettünk és csörögefánkot sütöttünk.

  
Február 26. Környezeti vetélkedő szülők részére

A hagyományos vetélkedőre 3 fős csapatokat állított ki minden kalocsai óvoda. AZöldfa Utcai Tagóvoda szervezésében került sor erre a programra. Az idei év témája az Aggteleki Nemzeti Park volt. Szüleink felkészültségét bizonyítja, hogy II. helyezést értek el a vetélkedőn. A csapat tagjai: Peákné Ili, Lakatos Adél, Szigeti Andrea.

  
Február 27. - „Kalocsa kincsei” természetismereti műhely

A kis felfedezőink ezen a napon a Viski Károly Múzeumba látogattak el. A néprajzi gyűjteményt megcsodálva megismerkedhettek Kalocsa és a szállások mindennapjaival, a munka eszközeivel, az itt élők népviseletével. A régészeti, történeti és az éremgyűjtemény mellett az ásványtár ritka kincsei ragadták meg gyermekeink képzeletét.

  
2015. január


Január 14. Múzeumi foglalkozás - Háromkirály-járás
Ezen a napon felelevenítettük a Viski Károly Múzeumban a Háromkirály-járás hagyományát. A szokásos bábozás is erről szólt mese formájában. Ezt követően dramatikus játék keretében játszották el gyermekeink az e naphoz köthető hagyományokat. Beöltöztek és dalokkal, mondókákkal idézték meg a népszokásokat. Gyapjúból csörgő labdát készítettünk, majd megtanultunk elkészíteni olyan ételeket, melyet régen a szegény paraszti réteg hagyományos étke volt: sovány, olajos káposzta és héjában főtt krumpli.

  Január 20. Könyvtári foglalkozás - Gulyás László népi vándormuzsikus műsora
A nagycsoportosokkal részt vetünk egy vidám és egyben tanulságos délelőttön. Gulyás László vándormuzsikus játékos, interaktív módon ismertette meg gyermekeinkkel az érdekes népi hangszereket: kecskeduda, körtemuzsika, doromb, stb. A szegény ember szőlője c. mese dramatikus játékába bevont gyermekeknek, de nekünk nézőknek is örömteli perceket szerzett a művész.

  Január 22. - Madarász Ovi
Terep foglakozáson, gyakorlati ismereteket szerezve jártuk be az Érsekkert kissé sáros ösvényeit. A még Madár karácsonyra kihelyezett újrahasznosított anyagból készült madáretetőket töltöttük fel. Megtanultuk, hogy a madáretetésnek, ha egyszer elkezdtük, folyamatosnak kell lenni és csak a tavasz beköszöntével, amikor már könnyen találhatnak eleséget madaraink, hagyhatjuk abba.

  Január 23. - Iskolanyitogató a Fényi Gyula Ált. Iskolában
A tanító nénik meghívására a város nagycsoportosai vidám délutánt töltöttek el az iskolában. Az állomásokon nemcsak játékos feladatokat oldhattak meg gyermekeink, de megismerkedtek a tanító nénikkel, az osztálytermekkel, a technika teremmel, az iskola könyvtárával és ebédlőjével is. Találkoztunk ismerős kis diákokkal is, akik tavaly még óvodásaink voltak. Ezek a programok nagyban segítik gyermekeinket abban, hogy örömmel készüljenek iskolai életükre.

  Január 27. – Szülői értekezlet
Mind három csoportban megtartottuk a szokásos félévi szülői értekezletet. A Nagycsoportba tanító nénik érkeztek, akik iskolájukat bemutatva beszéltek az első osztály életéről. Az iskola érettségi vizsgálatok eredményeit megbeszélve adtunk tanácsot a szülőknek, hogy miben segíthetik gyermekeiket még szeptemberig.
Középső csoportosok a beszéd fejlesztéséről beszélgettek meghívott vendégük, Balatoniné Morvai Valéria gyógypedagógus és logopédus segítségével.
Kiscsoportos óvó nénik értékelték az első félévben óvodába került gyermekek fejlődésének menetét, a folyamatos beszoktatás tapasztalatait.Január 28. – „Kalocsa kincsei” környezetismereti műhely
A „Kalocsa kincsei” környezetismereti műhely kis felfedezői meglátogatták a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárat, amely az Érseki palota keleti szárnyában található. Megtekintették az olvasótermet, a benne rejlő könyvritkaságokat, a magyar koronázási ékszerek másolatát. Célunk és faladatunk, hogy ismerjék meg gyermekeink közvetlen környezetükben található épített és kulturális értékeket. Így közelebb kerülnek őseink szellemiségéhez, és ezzel megalapozhatjuk szülőföld iránti szeretetüket, ragaszkodásukat.

  Január 29. – Színház:Három szabó legények
Gyermekeinket különféle programokon, helyszíneken készítjük fel a helyes magatartási formák elsajátítására. A színház, a maga sajátos világával nemcsak irodalmi ismereteket nyújt, de olyan viselkedési módokra is megtanít, amely segíti gyermekeink szociális fejlődését is.

  2014. December

Óvodásaink decemberben is tevékeny, élményekben gazdag programokon vettek részt. A csoportok Adventi projektek keretében készültek fel a gyermekek számára legkedvesebb ünnepekre, a Mikulásra és a Karácsonyra. A Várakozás öröme hatotta át ezt a hónapot.

  


December 3-án a Könyvtári foglalkozások keretében a Kacsóka Bábszínház előadásán vettek részt a nagyok. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a társulatnak az egyik tagja a mi dajka nénink, Vajdáné Szűts Mária, az az, Marika néni. Gyermekeink izgatottan várták már csak ezért is a bábelőadást. A Mikulás kesztyűje c. mese feldolgozása elvarázsolta a nagyokat. A csoda, a varázslat bekövetkezett és a gyermekek izgatottan várták, hogy az óvodába is eljöjjön a Mikulás.

 


Ez december 5-én meg is történt. Mikulás bácsi miután megérkezett, először körbe járta az óvodát és minden ablakon bekopogtatott, majd a kiscsoportba tért be először. Az izgalomtól kipirult és csillogó szemű kicsikéink áhítattal várták a jó öreg Mikulást, majd miután az óvó nénik hellyel kínálták és leültették a megfáradt vendéget, verssel, mondókával, énekkel köszöntötték őt. Természetesen az ajándékozás sem maradt el. A jó öreg minden csoportban csomagot hagyott a gyermekeknek. A kicsik után a középsősök, majd a nagyok csoportjába tért be a Mikulás, ahol már nemcsak verssel, dallal kedveskedtek neki a gyerekek, de rajzokat, sőt a további útra süteményt is csomagoltak neki.

  


December 8-án a középső csoport Zenei évszaknyitogatón vett részt, amelyet a Liszt Ferenc AMI művésztanárai tartottak az óvodás gyermekez ismert téli, karácsonyi dallamok közös éneklése mellett a gyerekek megismerkedtek a hangszerekkel is. A megszólaló hangszereket, a közös zenélést áhítattal figyelték óvodásaink. Az együtt éneklésbe jókedvűen kapcsolódtak be, majd amikor még ajándék szaloncukorral is meglepték őket a zenetanárok, örömük határtalan volt.
  
  


Madarász Ovi Jó gyakorlatunk következő foglalkozása december 11-én volt. Zsoldos Árpád, Árpi bácsi a téli madárvédelemről beszélt gyermekeinknek. Ezt követően hulladék anyagból (PET palack), ahogy egy Zöld Óvodához illik, készítettünk madáretetőket. Már korábban el kezdtük gyűjteni a madáreleséget- töpörtyű, szalonna, dió, olajos magvak, madárkalács, stb.-, amit aztán az elkészült madáretetőkkel együtt kivittünk az Érsekkertbe, ahol Madárkarácsonyt tartottunk minden csoport részvételével.

  


December 15-én a nagycsoportosok a Karácsonyi forgatag c. városi rendezvényen vettek részt délután 5 órakor. Ezt természetesen megelőzte egy felkészülési időszak, amikor a gyermekekkel karácsonyi verseket, dalokat tanultunk, és felelevenítettük a Lucázás hagyományát is. Ezt azért tartottuk fontosnak, hogy gyermekeink megismerjék azokat a hagyományokat, amelyek segítségével nemcsak népi bölcsességeket ismerhetnek meg, de a népi kultúra felelevenítésével magyarság tudatukat is erősíthetjük és megalapozzuk szülőföldjük szeretetét is. Ezen a rendezvényen előadtuk a Lucázó dramatikus játékot és versekkel, dalokkal köszöntöttük az ünnepet váró kalocsaiakat.
December 16-án óvodánkba ünnepeltük meg a Karácsonyt. Úgy gondoljuk, hogy ez az ünnep nemcsak a családoké, de a közösségeké is, és az egyes embereké is, akik még hisznek a szeretet, az összetartozás, a segítő kéz erejében. Délelőtt a nyugdíjas dolgozókkal együtt köszöntöttük a Karácsonyt. Mint mindig, a műsor nagy részét a nagycsoportosok adták, de a kicsik és középsősök is verssel, énekkel, tánccal színesítették a karácsonyi műsort, majd a nagyok a Lucázót és Suszter manói c. mesét adták elő. Ezt követően a nagyok az általuk készített mézeskaláccsal kínáltak meg mindenkit, majd következett az ajándékok kibontása.

  


Minden csoport a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány által biztosított pénzből vásárolt játékot gyermekeinek.
Délután a nagyok várták Karácsonyi köszöntésre szüleiket. A karácsonyfa alatt újra előadták a Lucázót és a Suszter manói mesét, majd megajándékozták szüleiket az általuk készített meglepetésekkel. A szülők örömmel és meghatottan vettek részt a számukra rendezett kis ünnepségen.
December 17-én Múzeumi foglalkozásra került sor a Viski Károly múzeumban a nagyok részvételével. Felelevenítették a régi karácsonyi hagyományokat. Láthatták, milyen karácsonyi ágakat, asztalt díszítettek elődeink. Ezt követően betlehemes drámajátékban vettek részt, majd Luca búzát ültettek, gyertyát öntöttek és mák pipát készítettek.
December 18-án a Művese állomás betegei várták nagycsoportosainkat. Karácsonyi műsorral köszöntötték gyermekeink a betegeket, hiszen többük nem is hagyhatja el az épületet, karácsonyozni is itt fog, Számukra a gyermekek vidám köszöntője az ünnep egyik legkedvesebb része. Óvodásaink itt átélhették azt, hogy milyen jó adni, segíteni másoknak.
A decemberi ünnepkör egy közös „Karácsonyi ebéddel” zárult óvodánkban. Boldog karácsonyt mindenkinek! 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz