Archívum - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Archívum

Tagóvodák > Bem Apó Utcai Tagóvoda > Aktuális információk


A Bem Apó Utcai Tagóvoda  júniusi előzetes programja:

- nyári élet


2016. május


A Hangya csoportban az anyukákat sportosan fogadták a gyerekek aki jól teljesített az ajándékot is kapott.
 Bozsik programon a Hangyák- készülnek az EB-re.
 Gyereknapon fagyi, játékok, lovacskázás, körhinta. Senki nem unatkozott.
 A szivárvány csoport Szelíden kirándult a szülőkkel.
 


A hangya csoport Dunán járt a szülőkkel.
 2016. április


Április első hétvégéjén a szülőkkel együtt Csoda sövényt ültettünk, szebbé tettük az óvodánk udvarát. Hajrá lehet locsolni !!!! 
 A Hangya csoport ismét az Apukákkal versenyzett. Ki lesz a gyorsabb a víz áthordásával, belefér e Apa keze a konzerves dobozba, a kötelet a gyerekek húzzák jobban. apró ajándékkal köszöntötték édesapjukat.
 Egészség hetek keretében Véradás a Vöröskereszt szervezésében.
 Doktor úr a maga szíve sose fáj?- a Szivárvány csoportban.
 Nyílt nap a szülőknek akiket a gyerekek jól lakattak mindenféle zöldséggel a Hangya csoportban.
 Az egészség hét befejezésével Családi nap az óvodában, az EFI és a Védőnői szolgálat támogatásával.
 Új taggal bővül a Hangya csoport, Panni kutya szokott jönni látogatóba, egy kis kutya terápiára.
 2016. március


A nagy csoportosok sikeresen teljesítették a MESETÚRÁT.Nálunk is járt a nyuszi.Tavaszi barkácsolás a szülőkkel a hangya csoportban.Sportolj velünk program sorozat: Gézengúz utánpótlás edzői tartottak bemutatót a gyerekeknek szivacs kézilabdával.Mese mondó versenyt tartottunk a jó levegőn.
2016. február


Itt a farsang áll a bál…A Bem ovi is hangos már.
 A nagyok a Múzeumban is folytatták a farsangolást
 Az Eperföldi Általános Iskola tanárai játékos mozgásra hívták a nagycsoportosokat.
 Szeresd, óvd, védd a természetet- környezetvédelmi vetélkedő az idei évben a Felolvadt Jégmadarak második helyezést értek el.
 
2016. január


Leesett végre a hó. Gyúrni, gurítani nem lehet, de a szánkó jól csúszik és a hóember is elkészült hólapát segítségével.
 Sportolj velünk 4. A kalocsai Eperföldi Általános Iskola ifjú tornászai látogattak el hozzánk Simáné Éva vezetésével.
 A nagyok múzeumban is jártak, ahol csörgő labdát készítettek és finomságokat kóstoltak.
 A múzeum után a Gyermek Könyvtárban is művelődtek a nagycsoportosok.
 Kavalkád IV. Családi nap az óvodában.
 2015. december


Mikulásváró "Iskolacsalogató" program a Belvárosi tagiskolában.
 Mikulás ünnepség, az óvó nénik meseműsorával.
 Évszaknyitó koncert a zeneiskola tanáraitól.
Karácsonyi műsorral, ajándékkal szereztünk örömet az Idősek otthonában.
 A "Sportolj velünk" programsorozat a karatésok bemutatkozásával sikeres volt.
 


Karácsonyi készülődés az óvodában minden csoportban.
 Karácsonyi ünnepség az oviban, Menő Manó csoport karácsonyi műsorával.
 Múzeumi foglalkozás a karácsony jegyében: Betlehemes játék, gyertyaöntés, mákpipa készítés.
 Családi délután a karácsony jegyében a szivárvány és a hangya csoportban.
 2015. november


Versenyhelyzetben is ügyesednek az Ugri.bugri csapat tagjai. Alakul a csapatszellem.
 Tök jó volt a töksütés.
 Avarcsata a Csajda kertben, mind a három csoport jót fürdött a levelekben.
 Lábtornás-tanulás. Fő a türelem, a koncentráció. Szüleinknek megmutattuk, így is lehet okosodni, számolni, rajzolni, lábbal építeni a Menő Manóknál.
 Disznótor a múzeumi foglalkozáson.
 Októbertől a gyerekekkel és szülőkkel együtt olyan játékos sportfoglalkozásokat rendezünk, mely változatos módon biztosít különböző mozgási lehetőségeket. Erősítjük a mozgás szeretetét, továbbá lehetőséget teremtünk, hogy közösen minél korábban megismerkedjünk a sportágakkal és a Kalocsán működő Sportegyesületekkel. Az új sportprogramok havonta kerülnek megrendezésre. A második sportág a zenés aerobic volt, amelynek népszerűsítéséért szeretnénk köszönetet mondani Bodnár Erikának.
 2015. október


A Menő manók is aktívan részt vettek a "2015 perc Sport" nyitórendezvényén. A zenés torna és a labdakeresés után még jót játszottunk a Kubikus parkban.
 Az őszi udvarrendezésben mind a három csoport aktívan részt vesz, szívesen segítünk a dajka néniknek.
 Évszaknyitó koncert a kamarateremben. Az élmény lenyűgözte a Menő manókat, rácsodálkoztak a zenetanárok hangszeres bemutatójára.
 Az Állatok Világnapjára is megemlékeztünk.
 A Hangya csoport vízhez szoktatásra járnak az uszodába. Ők még csak ismerkednek az uszodával a vízi játékokkal.
 A Menő Manók hetente egyszer járnak az uszodába. "Végre itt az Attila bácsi!" Ő Tanít bennünket úszni. A szárazedzés nagyon fontos, figyelünk a feladatra. Irány a víz, jöhetnek a feladatok!
 Balogh Tomi bácsi a focis délutánon a "Méhecskékhez" is csalogatja a mozogni vágyó Bem ovisokat.
 Tök jó nap a Szivárvány csoportban, családi délután mozgással és barkácsolással.
 Őszi barkácsolás a szülőkkel a Hangya csoportban.
 2015. szeptember


A Menő Manó nagycsoport az ÉMI szervezésében vett részt a Te is lehetsz programon. A program célja, hogy az értelmileg sérült embereket közelebb hozza az ép emberekhez, s a társadalom elfogadja, segítse, ezeket az embereket.
 A hagyományokhoz méltóan idén is megszervezték a Paprikás 4 próbát a város nagycsoportosai számára, a Bem Apó utcai óvoda nevelőtestülete. Talicskázás, szütyőzés, paprika őrlés, és egyéb más mozgásos játékokban mérhették össze tudásukat, ügyességüket.
  Palacsinta kupa ahol a szülő és a gyermek együtt versenyez a megérdemelt finomságért. Az idei évben arcfestés, légvár színesítette ezt a családi programot.
 A Tulipánná változott királyfi című magyar népmesével emlékeztek az óvodások Benedek Elekre a Mese világnapja alkalmából ( Kép: Mesenap, 1-2 )
  Múzeumi forgatagban és Autómentes napon is jártak a nagycsoportosok. ( kép: Múzeum 1-2-3 és az autómentes 1
  2015.  nyári élet


Hűsítés több variációban, egy kis fagyi és egy kis vízi csata.

  
 

2015. május


2015. április 30.-án az anyukákat várták a Hangya csoportos gyerekek egy közös mozgásra. A két csapat fej-fej mellett versengett egymással. A babzsák keresést, célba dobást, egyensúlyozást mindegyik csapat jól teljesítette. a játék végén ajándék is járt, hiszen ezzel a programmal ünnepelték az Édesanyákat.
  A Cifra palota csoport köszöntötte Anyák Napja alkalmából a Bem Apó utcai Szociális Otthon idős lakóit. A versekkel, énekekkel és a gyerekek által készített ajándékokkal megörvendeztették az intézmény lakóit.
 A nagycsoportosok a Tűzoltóságon jártak. Évek óta hagyomány hogy Flórián nap alkalmából ( Szent Flórián a Tűzoltók védőszentje ) a Városi Tűzoltóság vendégül fogadja a nagy csoportos és középsős gyermekeket. Rajzfilm nézés, az autók közelebbről való megnézése, és vízzel locsolás várt a gyerekekre.
 Május utolsó péntekén a Bem Apó utcai óvoda apraja, nagyja , szülők és nagyszülők Gyermeknap alkalmából ismét elfoglalták az óvoda udvarát. A zenéről Frederico és Bonifác gondoskodott, a tornáról pedig Bodnár Erika. Volt itt eszem iszom, dínom-dánom, arcfestés és ügyességi játékok. 
 Június 3-án a Szivárvány és a Cifra palota csoport Budapesten járt a Fővárosi Állat és Növénykertben, valamint a Fővárosi Nagycirkuszban.
   
2015. április


Menő Manók az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában
2015. április 10-én délelőtt a Menő manó csoport ellátogatott az Értelmi Fogyatékosok Napközis Otthonában, ahol már nagy szeretettel várták a gyerekeket és a pedagógusokat. Az intézménybe dolgozó és ott tanuló értelmi fogyatékosok különböző programokkal várták a látogatókat. A program célja az, hogy a társadalom megismerje és elfogadja a másságot, a különbözőséget és a napjaikat itt eltöltő értelmi fogyatékos embereket ne kirekesztet ként kezelje.

 Apukák délutánja
2015. április 10.-én a Hangya csoportos gyerekek az apukájukat várták izgatottan egy közös délutáni játékra az óvoda udvarára. Feladat volt bőven, hiszen nem csak a gyerekeknek, de az apukáknak is bizonyítani kellett, hogy ki az ügyesebb. Nagy segítséget nyújtottak a gyerekek az egyensúlyozó eszközön végig sétáló apukáknak, a biztos kéz jól jött számukra. Egy kis talicskázás a végére már meg sem kottyant a lelkes csapatnak. A játékos délután végén a gyerekek apró ajándékkal kedveskedtek az apukájuknak.

   
Városnézés kisvonattal

   
Egészséghét a Bem Apó utcai tagóvodában
2015.április 20-24 között az óvoda Egészséghét címmel egyhetes projektet tartott az óvodában. Az év minden napján foglalkoznak az egészséges életmóddal, de ezen a héten nagyobb figyelmet fordítottak az óvónők erre a témára. A három nagyobb korcsoportban a szülők részére nyílt napot tartottak, ahol a Dohányzás Megelőzési Programmal és a Szív Kincses Ládával is jobban megismerkedtek. A legkisebbek is gyümölcs turmixot készítettek s természetesen minden csoport még sok-sok érdekes dologgal foglalatoskodott a hét folyamán.

   
Családi nap
2015.április 24.-én Családi napot tartott az óvoda. A belépő egy virág, egy örökzöld, mellyel az óvodát csinosítják, szebbé teszik. A program négy helyszínen zajlott, körforgó szerűen minden csoport részt vett. Készült tulipán, alma katica, játszottak óriás társas játékon, s az udvaron mozgásos feladatokat kellett megoldani. A program végén az összegyűlt virágokat, növényeket közösen elültették a szülők, gyerekek, dajka nénik, óvó nénik.

  
2015. március


2015. március 11-én tartotta a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda a már hagyományossá vált Mesetúráját. A Bem Apó utcai óvodából két csapat érkezett a megmérettetésre. A Szivárvány és a Cifrapalota nagycsoportosai izgatottan várták a barangolást a mesék birodalmában. A különböző játékos feladatok megoldásáért hamuba sült pogácsát gyűjtöttek. A harmadik helyezést a Cifra palota csoportja szerezte meg.

   
Készültünk a március 15.-ei Nemzeti Ünnepünkre, virágainkkal tisztelegtünk a hősök szobrai előtt.

   
2015. március 16-tól a Szivárvány csoportban Pusztainé Tóth Erika óvónő vezetésével iskolatáska projektet tartottak. A projekt célja az volt, hogy a leendő első osztályosok minél zökkenő mentesebben éljék át az óvoda és iskola átmenetét. Ellátogattak az óvodások az Eperföldi Általános Iskola tanítási óráira, a Tomori Pál könyvtárban interaktív foglalkozáson vettek részt.

   
2015.március 18-án az óvoda falai között házi mesemondó versenyt rendeztek a nagycsoportosok számára. A lelkes mesélők közül két kislányt juttatott tovább a zsűri a Városi Mesemondó versenyre. Tóth Kitti Katalin a Szivárvány csoportból, Mészáros Amira pedig a Cifra palota csoportból képviselte az óvodánkat. ( Fénykép: Mesemondó, és a lányok neve)

    
2015.március 25-én délután Pusztainé Tóth Erika drámapedagógus vezetésével tartalmas, élményekben gazdag foglalkozást tartott óvónők számára. A foglalkozás címe „EBRUGÓ” keverve, avagy BEUGRÓ. A kommunikáció és metakommunikáció eszközeit felhasználva, szituációs helyzetgyakorlatokkal, csalogatta elő a résztvevőkből a gyermeki énüket, a kíváncsi nőket. a színészi vénával ellátott tulajdonságaikat.

  
Március 26-án a Hangya csoportban újra barkácsolásra hívták a szülőket az óvónők. Kicsik és nagyok, apukák, anyukák, nagyszülők ragasztottak, festettek, papírt vágtak, díszítettek a Húsvét jegyében. ( fénykép: Tavaszi barkács)

  
2015. február


2015. február 2.-án szülői értekezlet volt az óvodában, melyre meghívtuk a leendő elsős tanító néniket. A nagycsoportos szülők szép számú érdeklődést mutattak az iskolák bemutatkozása iránt. Köszönjük az igazgatóknak, tanító néniknek, hogy ellátogattak hozzánk és hasznos tanácsokkal látták el a leendő első osztályosok szüleit. A csoportokban ezután interaktív szülői értekezletet tartottak az óvónénik.

  
Végre eljött a farsang napja, február 11.-én. Az óvoda minden szegletéből zene szólt és jelmezbe öltözött gyermekek vidám kacagása hallatszott ki a csoportokból. Volt itt hercegnő, királylány, legó figura, pókember, cica, kutya, dinoszaurusz, csingling. A szülők ötletes jelmezekkel, sok-sok finomsággal jártak hozzá

  
2015. február 25.-én a Visky Károly múzeum újra kinyitotta a óvodások előtt a kapuit. A következő foglalkozás a farsang jegyében zajlott. Bábozással, busó állarc készítésével és az elmaradhatatlan csöröge fánk sütésével tették ismét felejthetetlenné a gyerekek mindennapjait.

  
2015.február 26.-án este 5 órakor „Szeresd, óvd, védd „ címmel környezetvédelmi vetélkedőt tartottak a város óvodáiba járó gyermekek szülei számára. A Viola és a Zöldfa utcai óvoda nevelőtestülete immár hetedik éve rendezi meg ezt a színvonalas vetélkedőt. Az idei év témája az Aggtelek és környéke volt. A Bem Apó utcai óvodából „ Bemes Hangyák „ csapata képviselte a szülőket. A csapattagok Lei Melinda, Pusztai Réka, Greksáné Kőhalmi Mónika. A belépő süteményt pedig Róth Szilvia sütötte. Köszönjük a részvételt, a felkészülést és a lelkes versenyzést.

  
2015 február 26.-án óvodánkba látogatott Tengeri Attila aki különböző ritmushangszereket hozott magával. A gyerekeket interaktív módon bevonta műsorába. A hangszerek segítségével elűzték a telet, elővarázsolták a napot, az esőt, felhőt, előbújtak a kis állatkák. (kígyó, méhek). Köszönjük a hangulatos előadást.

  

2015. január


Drámapedagógiai foglalkozások a kalocsai Bem Apó Utcai Tag Óvodában.
Barátom a Kipp-Kopp. Nagy hangsúlyt fektetünk az integrációra, a másság elfogadására, a gyermek egyéni fejlesztésére. A drámapedagógia az emberépítést, a személyiségfejlesztést, a gondolkodtatást célozza.. Feladata a kapcsolatépítés, kapcsolatfelvétel, a közlés meg könnyítése. Hatékony módszer lehet a konfliktusok feloldásának, felszabadítja a kreatív energiákat, segít az érzelmi élet gazdagításában.

  A „Jó gyakorlatból” adódó feladataink megvalósításának egyik kiemelt projektje a Kavalkád III. „Ki vagyok én és ki vagy te” címmel projekt hetet tartottunk a roma kultúra megismerése, a másság elfogadása, az egymás iránti tisztelet, a másokhoz való alkalmazkodás céljából. Megfelelő kép kialakítása önmagunkról, fontos a család és az óvoda szoros kapcsolata a roma és a nem roma társadalomban. Családi nap alkalmából a hét utolsó napján közös játékra hívtuk a szülőket, ahol különböző tevékenységekbe bepillantva megismerhették a roma kultúra ezerszínű életét.

  Családi nap 2015. január 30. helyszínek a z óvoda négy csoport terme
„ Leleplező „– egymás árnyképének felismerése
„ Lábnézőben „– kézről és lábról felismerni a gyermeket, tartásjavító torna
„ Húzz rá cigány „– hangszer készítése, zenével és énekkel kísér a Kalocsai Fiúk Cigány együttes
„ Hosszú fekete haj „– Cigány táncok bemutatása, gyakorlása

  Lábtorna, szervezett nagymozgás. A Bem Apó Utcai Tagóvoda minden gyermeke nap, mint nap élvezi a mindennapos mozgáslehetőséget. Az óvoda egyik jó gyakorlata közé tartozik a mozgásfejlesztés. Az óvónők igyekeznek minden alkalmat megragadni, hogy a gyermekek minél többet mozogjanak. A prevenció érdekében lábtornával, különböző eszközök segítségével tartásjavítást végeznek, fejlesztik egyensúlyérzéküket, kitartásukat, erőnlétüket. Ezek mind hozzájárulnak a későbbi tanulási folyamatok sikeres kialakulásához.

  Óvodapedagógusaink bemutató foglalkozásokkal készülnek a pedagógus minősítő vizsgájukra.

 


2014. december
 
 
Karácsonyi ünnepség
 
Az örömteli várakozás és készülődés után a szeretet ünnepének közös átélése minden kisgyermeknek alapot adott saját kis érzelmei, vágyai megéléséhez. A Karácsonyfa, az Ünnepség, az ajándékok mind boldog élményforrássá váltak bennük, de ami a legnagyobb örömet jelentette, hogy mindezt megoszthatták egymással, és közösen játszhattak az új játékokkal.
A Cifrapalota csoport gyermekei karácsonyi versekkel, énekekkel tették szebbé az ünnepet a Bem apó utcai szociális otthon lakóinak.
A szivárvány csoport a Karácsonyi forgatagon zenés, táncos, verses összeállítással vettek részt a városi rendezvényen.

    
 

Mikulás ünnepség
 
Az ünnepvárás örömét éltük át közösen az ünnepi hangulat megteremtésével, a Mikuláshoz kötődő hagyományok felelevenítésével, az ajándékozás örömével. Az ünnepséget nevelőtestületünk mesejátékkal színesítette, melybe a gyerekeket is bevontuk. A közös élmények izgalmassá, maradandó élménnyé tették ezt az ünnepet a gyermekek számára.
A legkisebbek Nagykarácsonyban jártak a Mikulásnál szüleikkel és az óvónénikkel.

  

  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz