Archívum - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Archívum

Tagóvodák > Viola Utcai Tagóvoda > Aktuális információk


A Violai Utcai Tagóvoda  június  előzetes programja:

Az óvodánk 2016. 06.13-től 2015.07.15-ig zárva tart.
2016.07.18.-tól-2016.07.29.-ig nyitva tart.
2016.08.01-től-az óvoda a szabadságolások miatt ismételten bezár.

A gyermekek fogadása 2016.08.29.-től történik itt az óvodánkban.
Az óvoda zárva tartása alatt bármilyen probléma esetén elérhető személyek:
Katus Györgyné intézményvezető: 06-70/33-53-808
Temesváriné Bánfalvi Tímea óvodapedagógus: 06-30/395-07-94

Az óvoda vezetői iroda a nyár folyamán minden szerdán 8 órától-12 óráig ügyeletet tart.
Bármilyen probléma esetén itt is lehet segítséget kérni a szülőknek.
Minden kedves családunknak jó pihenést és tartalmas időtöltést kívánunk a nyárra!2016. május


2016. május 2-án anyák napi nyílt nap volt óvodánkban. A szülők betekintést nyerhettek az óvoda életébe. Láthatták, hogy gyermekük hogyan viselkedik a közösségben. Anyák napi üdvözlőlapot készítettek együtt a szülők gyermekükkel a nagymamáknak. Köszöntöttük a jelenlévő édesanyákat kis verses, dalos műsorral.Május 3-án a Méhecske Foci suli által szervezett sportfoglalkozáson vettünk részt a nagycsoportos gyermekekkel a KSE pályán. Forgószínpad szerűen különböző mozgásos játékkal ismerkedhettünk meg, ahol lehetőségünk nyílt mozgáskészségeink bemutatására. E programra mi a gyerekekkel, autóbusszal mentünk.
 Május 10-én az ÖKO pontban Zsoldos Árpád ornitológus által összeállított filmvetítésen vettünk részt a nagycsoportos gyermekekkel. A gyerekek ismereteket szereztek hazánk énekes madarairól, ragadozó madarairól, vízi madarairól és városunk madarairól is. A természetes környezetben végzett megfigyelésekkel megismerhették a madarak sokféleségét, élőhelyeit, táplálékait.
Május 26. Évzáró
Évzáró műsorunkon mesedramatizálást adtunk elő a szülők, vendégek részére.
Idén a mese címe: A nyulacska házikója. Szerepüknek megfelelően voltak beöltözve a gyerekek, mi pedagógusok is részt vettünk az előadásban. Mese utána következett az Anyák napi csokrunk, végezetül pedig az iskolába készülők búcsúztatása.
 2016. június 1-én Gyermeknapi kirándulásunk helyszíne az Öregcsertői óvodában volt. Helyi járattal utaztunk az Újvárosi óvodásokkal együtt. Ott játékos feladatokban mérkőztünk meg. Természetesen minden gyermek kimagasló teljesítményt nyújtott. Feladatok végeztével következett a vendéglátás. Jól elfáradva, kimerülten érkeztünk vissza ebédre az óvodánkba.
 Június 03. Versmondó verseny
A Zöldfa utcai tagóvoda szervezésében megrendezésre kerülő versenyen egy gyermekünk indult. Ügyesen, szépen elmondta a verset, mely versmondó verseny által kiírt témának megfelelt. A versenyen való részvétel fejleszti a gyermeket, hiszen kipróbálhatja a nyilvános szereplést, ami által erősödhet önbizalma.
 2016. áprilisÁprilis 1.-én ismét megrendezte a Csokonai Utcai Tagóvoda a területi mesemondó versenyt. Egy gyermekünk vett részt a versenyen, a Három kívánság című mesét mondta el. Nagyon szépen hangsúlyozva a humoros részt is, jól érzékeltetve adta elő a mesét. Gratulálunk neki!
 Április 11-15-ig tartottuk meg óvodánkban az Egészség hetünket. A hét mindennapjára színes, érdekes feladatokkal készültek az óvónők. A gyermekek gyümölcssalátát készíthettek, a védőnő bemutatta nekik a helyes fogápolást, beszélgettek a helyes táplálkozásról. A hetet egy az udvaron tartott játékos sportvetélkedő zárta, amire meghívtuk a Bem Apó utcai tagóvoda Menő Manó csoportját. Nagy csatákat vívtak a gyermekek, végül zenére tornáztak.
 Április 14.-én nyílt napot tartottunk a leendő kiscsoportosoknak és szüleiknek. Nagyon sok érdeklődőt láttunk vendégül. Végigvezettük őket óvodánkban, a tagóvoda vezető és az óvónő tájékoztatást adott a szülőknek az óvodával, illetve a beiratkozással kapcsolatban, majd válaszolt a kérdésekre. A csoportban a kicsik szívesen bekapcsolódtak a játékba. Ezután a sok mozgásfejlesztő játékkal felszerelt udvaron jól kijátszhatták magukat, s jó hangulatban köszöntek el óvodánktól.
 Április 23-án tartotta meg Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány a már hagyományossá vált jótékonysági műsorát. A Liszt Ferenc AMI fúvószenekara, Betlenné Dajkó Ágnes vezetésével hangversenyt adott az óvodák javára és közben minden óvoda nagycsoportos gyermekei egy-egy rövid műsort adtak elő.
 Április 27-én a Viski Károly Múzeumban a Szent György-napról szerethettek ismereteket a gyermekeink. Először egy bábelőadást tekinthettek meg, majd eljátszották az állatok legelőre hajtását. Kézműves foglakozáson kukoricacsutkából lovat készítettek. Az ételkészítés- kukoricapattogtatás volt, melyet jóízűen fogyasztottak el a gyermekek.
 Április 28.-án a Főiskola Kamaratermében került megrendezésre a tehetségnap. Bemutattuk a koordinációs létrát, ami nagy segítséget nyújt óvodánkban a gyermekek fejlesztéséhez. Szem-láb koordinációs labda gyakorlatokkal finomítottuk a mozgásunkat.
 Április 29.-én, ötödik alkalommal tartotta meg dalversenyét az Újvárosi Tagóvoda. Mi óvodánkat egy gyermek képviselte. Minden versenyző ajándékkal térhetett haza gyermekdaloskönyvvel, mesekönyvvel és színezővel. Egész nap a zene jegyében zajlott, a Csurgó együttes szórakoztatta az óvodásokat.
 
2016. március


Március 3-án a Nagyasszonyunk Katolikus Köznevelési Intézmény szervezésében részt vettünk nagycsoportos gyermekeinkkel a mesetúrán. Előzőleg a mesékkel ismertettük meg a gyerekeket, aztán ezekből a mesékből változatos és elég nehéz feladatokkal kellet megbirkózniuk, de nagyon jól érezték magukat. Csapatunk 3. helyezést ért el.
 


Március 7-én a Liszt Ferenc AMI zenetanárainak sikerült elvarázsolni nagycsoportos gyermekeinket a tavaszi zenei évszaknyitón. A közismert gyermekdalok megszólaltatása különböző hangszereken megidézte számunkra a tavaszt. Gyermekeinket érzelmileg megérinti a zene szeretete és lassan megtanulják, hogyan illik viselkedni koncerten, színházban.
 


Március 17-én madárovi foglalkozáson voltunk a nagycsoportos gyermekekkel az Érsekkertben. Árpi bácsi az újjáéledő természetet mutatta be a gyermekeknek, az ott található növényekkel, állatokkal, állathangokkal ismerkedhettünk meg. Végezetül kipróbálhattuk az új játszóteret.
 


Óvodánk megemlékezett március 15-ről. A csoportban zászlók, kokárdák készültek, verssel és mesével igyekeztek az óvónők közelebb hozni gyermekeinkhez az ünnepet. IKT eszköz segítségével bepillantást nyerhettünk a régi világ, háborús események képeibe. Az elkészült zászlókat a 48-ok terén Kossuth Lajos és Petőfi Sándor szobrához helyezték el óvodásaink.
 

Húsvét
A húsvéti népszokásokkal ismerkedtünk a héten. A nagyböjti időszakban a halfajtákkal ismerkedtünk a közeli halárusnál. A csoportban tojást festettünk, tojásfát készítettünk. Ez idő alatt a húsvéti nyuszi ajándékokat szórt szét az óvoda ebédlőjében a gyermekek részére. Az együttkeresés, játék élménye a csoportkohéziót erősítette.
 


Március 23-án a nagycsoportos gyermekekkel múzeumi foglalkozáson jártunkA húsvéti néphagyományok felelevenítése során tojást festettünk, tormát reszeltünk, megismerkedtek gyermekeink a hagyományos húsvéti ételekkel és bábjáték és szituációs játék során a locsolás hagyományát és az ehhez köthető szokásokat is felidézték.
 


Március 10-én Színházban voltunk a nagycsoportos és középsős gyermekekkel.
Előadás címe: Ha ezt Artúr király látná
Megismerkedtünk a színház légkörével, varázslatával, azokkal a szokásokkal, magatartásformákkal, amelyekre ezek az előadások készítik fel őket.
2016. február


Farsang február 4-én volt óvodánkban.
Néphagyomány ápolása keretében farsangoltunk, meghívtuk a szakmári óvodásokat. Beöltöztünk, maskaráztunk, alakoskodtunk. Kiváló népzenével formáltuk a gyermekek zenei ízlését. A télűzést egy „záróbulival” fejeztük be.
 

 

Február 10-én madárovi foglalkozáson vettünk részt.
A diaképek segítségével megismerhettük a veszélyes állatok ( pók, béka, stb.) jellemző jegyeit, azonosságokat, különbözőségeket fedeztünk fel.
 
 


Február 17.-én a nagycsoportos gyermekekkel múzeumban voltunk.
Ezen a napon ismerkedtünk meg a régi farsangi népszokásokkal. A bábelőadás hűen tükrözte a hagyományokat, majd a gyerekek dramatikus játékkal elevenítették meg a farsang történetét. Csörögefánkotkészítettünk és fogyasztottunk.Kézműves foglalkozáson busó álarcot készítettünk.
 Február 24.-én került megrendezésre a szülők környezeti vetélkedője.
„Szeresd, óvd, védd!” környezeti vetélkedőn a Bükki Nemzeti Park nevezetességeivel ismerkedtünk meg. Célunk volt, hogy a természet szépségére és annak megóvására felhívjuk a szülők figyelmét. Óvodánk szülői csapata a 5. helyezést érte el. Gratulálunk ezúton is Nekik!
 Óvodánkban katolikus hitoktatás évek óta heti rendszerességgel működik. A plébános meghívására ellátogattunk a Szent Péter Plébániára, ami az óvoda szomszédságában található.
 Eperföldi Iskola 2 testnevelő tanára, Balogh Tamás és Lakatos István játékos mozgást tartott óvodánkban. Nagyon aktívan részt vettek gyermekeink, tetszett nekik ez az új kezdeményezés.
 2016. január


Téli örömök
Január 6-án végre esett a hó. Nagyon örültek neki a gyermekek, hólapáttal dolgozhattak, utat építhettek maguknak, szánkóztak, hógolyóztak. Közösen hóembert építettünk.
 


Január 13-án múzeumban jártunk a nagycsoportos gyermekekkel. Vízkereszt volt a témája ennek a foglalkozásnak. Gyapjúból csörgőlabdát készítettünk. Ettünk savanyú káposztát lilahagymával, soványt és héjában főtt burgonyát. Háromkirályok népi játékot játszottunk.
 


Január 14-én szülői értekezletet tartottunk. Téma a nagycsoportosoknak az iskolaérettség. 4 iskola mutatkozott be az érdeklődő szülőknek, ami nagy segítség volt az iskolaválasztásban. További téma volt még a rajzfejlődés az óvodáskorban.


Január 27. nagy nap volt óvodánk életében. 60 éves jubileumi ünnepségünk ezen a napon volt megtartva. Ez alkalomból Tengeri Attila dob-show-val szórakoztatta délelőtt a gyermekeket, délután pedig a meghívott vendégeket. Kováts Ágnes köszöntőbeszéde után Katus Györgyné beszéde következett, melyben összefoglalták az elmúlt 60 évet. Ezután vacsorára hívtuk meg a vendégeket, melyet a Kalocsa Menza Kft biztosított.
 


Január 28-án Színházban jártunk. Az előadás címe: Csak Manitou meg ne tudja. Az előadás hangulata vicces, bolondos volt, bevonták a gyermekeket és egy felnőttet is.
 2015. december


December 1.-én „Frederico bohóc” téli vidám műsorával nevetette meg gyermekeinket. A gyermekeket vidám éneklésre és a télről szerzett ismereteik felelevenítésére buzdította.
 December 2.-án Madárovi foglalkozáson vettünk részt. A diafilmeken tanulmányozhattuk a különféle bogarak, lepkék életét.
 December 3.-án a kis sportcsarnokban az Értelmi fogyatékosok által szervezett játékos vetélkedőn vettünk részt. Jól megszervezett, változatos, izgalmas sport, ügyességi, zenés és különböző fejlesztő jellegű feladatok megnyerték gyermekeink tetszését. Kellemes, tartalmas délelőtt volt.
 December 4.-én Mikulás nap alkalmából a Máltai Szeretet Szolgálat készült részünkre egy meglepetéssel, ahol a gyermekek a finommotorikus készségüket fejleszthették a barkácsolás folyamán. Télapós és karácsonyi díszeket készítettek nagy lelkesedéssel.
 December 4.-én Mikulás ünnepség volt óvodánkban. Versekkel és énekekkel készültünk a Mikulásnak. A nevelőtestület tanulságos, vidám, téli mesét dramatizált a Mikulással együtt a gyermekeknek.
 December 6.-án a Roma Önkormányzat felkérésére a mikulás ünnepségükön rövid műsorral kedveskedtünk a roma gyermekeknek. Műsorunk tartalmazott énekeket, verseket, újévi és karácsonyi jókívánságokat, valamint egy télapós táncos műsort, ami nagy sikert aratott a nézők részéről.
 December 8.-án a Városi Könyvtárban a „Fanni angyal kalandjai” című bábműsort tekintettük meg. A karácsonyi témájú bábműsor egyben arra is rámutatott, hogy milyen jó jónak lenni.
 December 11.-én Bűvész járt óvodánkban. A bűvész szinte minden számában a gyermekekkel együtt valósította meg a trükköket, így hatalmas élményben volt a gyermekeknek részük.
 December 14.-én a Pünkösdista egyházközösség tagjai karácsonyi készülődésről mutattak be egy bábdarabot. A darab tanulsága, hogy milyen fontos a gyermekeknek szót fogadni és a legfontosabb a szeretet és a megbocsájtás.
 December 15.-én Karácsonyi ünnep volt óvodánkban. A nyugdíjas dolgozóinkat láttuk vendégül az év legbensőségesebb ünnepén. Műsorunk jól sikerült, gyermekeink a gyönyörűen feldíszített óvodában átérezték az ünnep hangulatát. Természetesen a legjobban az ajándékoknak örültek, amit azonnal birtokba is vehettek. Ebben az évben is meg tudtuk őrizni azt a hagyományt, hogy gyermekeink kaptak olyan ajándékot is, amit haza vihettek.
 December 16.-án a Múzeumban karácsonyi hangulatban telt el a délelőtt. Népi játékokat játszottunk, készítettünk mákpipát, gyertyát öntöttünk, így őriztük a hagyományokat.
 December 20-án Kalocsa Város Önkormányzata és Kalocsa Város Alapítványa által szervezett jótékonysági gyűjtésen 4 gyermekünk részesült karácsonyi ajándékban (játékban) és hideg élelem csomagban, melyet a városi díszteremben rendezett ünnepségen vehették át ezek a gyermekek.
 


2015. november


November 3.-án madárovi foglakozáson vettünk részt. Őrjegben jártunk madarat gyűrűzni. Ismerkedhettünk madárfajtákkal, a madárgyűrűzés menetével és fontosságával. Megfigyeltük az őszi természet változását.
 
 


November 9.-től 13.-ig Őszi hét volt óvodánkban
Hétfőn diót törtünk és tisztítottunk.
Kedden az Újvárosi óvodásokat meghívtuk vendégségbe. Versenyjátékokat játszottunk, ami fejlesztette a gyermekek csapatszellemét, akaratát, kitartását, utána pedig egészséges mézes dióval és ajándékkal kedveskedtünk nekik.
Szerdán a szülőkkel együtt társasjátékokat készítettünk. A gyermekek nagyon élvezték, hogy szüleik is velük dolgoztak a játékok elkészítésén. Nagyon fontos a közös munka mellett a közös élmények szerzése is.
A csütörtökre tervezett „Frederico” bohóc a csökkenő gyermeklétszám miatt elmaradt és decemberben új időpontban kerül megrendezésre.
 November 25-én múzeumban jártunk a nagycsoportos gyermekekkel.
Kolbászt készítettünk, a gyermekek darálták a húst, fűszerezték, s bélbe töltötték. Míg a kolbász megsült addig bábdarabbal kedveskedtek a gyermekeknek, amit kis drámajáték követett disznóvágás témakörben. Végezetül termésbábot készítettünk, amit haza lehetett vinni.
 November 26.-án „Robber rabló megjavul” című darabot láthatták gyermekeink. Az élőszereplős bábműsor nagyon tetszett a gyermekeknek. A színház a maga világával irodalmi élményt nyújtott.
 November 27.-én már ötödik alkalommal jótékonysági báloztunk az óvodás és bölcsődés gyermekekért. Mind hangulatban, mind bevételben nagyon sikeres volt az est.November 30.-án a Belvárosi Iskola nyílt napján vettek részt a nagycsoportos gyermekeink. Játékos sportvetélkedő keretében ismerkedhettek gyermekeink az iskolai élettel, környezettel. Az iskolás gyermekekkel közösen levelet írtak a Mikulásnak. 
 2015. október2015. október 06.-án madárovi foglalkozáson vettünk részt. Különböző madárfajtákkal ismerkedtek meg a gyermekek diavetítés formájában. Megismerkedhettünk a madarak fészkelési szokásaival, költésével, a kismadarak növekedési tempójával.
 2015. október 12.-én zenei évszaknyitón vettünk részt. Ősz témában fejlődött a gyermekek zenei kultúrája, és ismerkedhettek a hangszerekkel.
 2015. október 15.-én a Furfangos bábszínház előadását nézhettük meg óvodánkban. „Csak egy szemet” című előadás a szüretről és a néphagyományokról szólt.
 
2015. szeptember


2015. 09. 02-án a nagycsoportosok logopédiai szűrésen estek át Balatoniné Morvai Valéria segítségével. Ezen a napon megtörtént a diszlexia prevenciós felmérés is, ami nagyon fontos a tervező munkánk szempontjából.2015.09.11-én 10 fővel vettünk részt a „Te is lehetnél” fesztivál rendezvényén. Nagyon fontos, hogy gyermekeink találkozzanak a mássággal és majd felnőve több toleranciát és segítőkészséget tanúsítsanak a rászoruló társaik iránt.
 2015. 09. 16.-án a Paprikás Négy próba küzdelmeibe vetettük be magunkat, ahol csak gyengébb idővel maradtunk le a 3. helyről. Gyermekeink nagyon jól érezték magukat a változatos feladatok végzése közben, s így erősödött a csapatszellem, a küzdeni tudás és nőtt a kitartásuk is.
 2015. 09. 18.-án 3 családdal részt vettünk a Paprika futáson a Kubikus Parkban, amire büszkék vagyunk, hogy gyermekeink és szülőink együtt futottak az egészséges életmód szellemében.
 2015. 09. 22.-én Temesváriné Bánfalvi Tímea minősítése megtörtént. A gyermekek aznapi tevékenysége az Autómentes Világnap közlekedés témakörében zajlott. A bizottság elsődleges reakciójaként dicséretet kaptunk gyermekeink fegyelmezettségéért és aktivitásáért.
2015. 09. 22. ½ 5-kor szülői értekezletet tartottunk, melynek fő témája az évvégére elérendő célok, neveltségi szintek és a szülők feladatai a célok elérésének az érdekében.
 2015. 09. 23.-án a takarítási világnap alkalmából szépítettük udvarunkat, környezetünket. Fontos, hogy gyermekeink is nyitottak legyenek a szépre és igényeljék a kulturált környezetet.
 2015. 09. 30. Múzeumi foglalkozáson vettünk részt, mely a szüret témakörben zajlott. A gyermekek nagy élvezettel darálták és préselték a szőlőt és örömmel kóstolták meg munkájuk eredményét, a mustot. Felidéztük a régi idők játékait és szüreti mulatságait.
2015.09.30. Magyar Népmese Napja alkalmából egy mesét adtak elő a felnőttek a gyerekek részére, melynek címe: Benedek Elek: A csúnya királyfi és a szép királykisasszony.A mese remek szórakozást nyújtott a gyermekeknek, miközben gazdagodott fantáziájuk, szókincsük, a mese szereplőivel azonosulva átélhettek különböző helyzeteket, mely feloldhatja a bennük felgyűlt feszültségeket.
  2015. nyári élet


A nyári hónapokban az óvodánk rövid ideig tartott nyitva, de ez idő alatt is nagyon sokat tevékenykedtünk. Homokvárat építettünk. Vizes játékokat játszottunk. Hulladék anyagra festettünk, hulladék anyagból barkácsoltunk. Cseresznyét szedtünk, majd lekvárt főztünk belőle. Kiskertünket folyamatosan ápoltuk, a zöldségféléket megkóstoltuk. Szülinapi bulit tartottunk.
  


2015. májusMájus 9. Alapítványi Jótékonysági Gálaműsor
Ezen a délutánon a nagycsoportos gyermekeink egy népi játékot mutattak be a Városi Színházteremben. A színpadra bátran kiálltak a gyerekek, ügyesek, aranyosak voltak, élvezték a szereplést. Hatalmas tapssal jutalmazta a közönség az előadásunkat.
 


Május 11. Mentők napja
E napon ellátogattunk az ideiglenes mentőállomásra, ami az óvodánk közelében található. A közelség miatt lehetőség nyílt arra, hogy az egész óvodai vegyes csoportunk és a Csokonai óvoda egyik csoportja is részt vegyen velünk ezen a programon. Ugyanis pont ebben az időszakban nálunk vendégeskedtek az óvodájuk felújítása miatt. Megismerkedtünk a mentőautó belsejével, felszerelésével. Az eszközöket egy szakember segítségével ki is próbálhattuk. Beszélgettünk a mentősök munkájának fontosságáról, az életmentésről.
 Május 13. Méhecske Foci suli pályáján
A nagycsoportos gyermekeinkkel vettünk részt ezen a programon, a város többi gyermekével közösen.Forgószínpad szerűen különböző mozgásos játékkal ismerkedhettünk meg, ahol lehetőségünk nyílt mozgáskészségeink bemutatására. E programra mi a gyerekekkel, kerékpárral mentünk.
 Május 18. Zenei Évszaknyitó
A Liszt Ferenc AMI tanárai nyári konccettel várták a Kamara terembe a város nagycsoportos gyermekeit. Hangszereken zenei darabokat hallhattunk Nyár témakörben. Fontos feladatnak tartjuk, hogy felkeltsük a gyermekekben a zene iránti igényüket, fejlesszük képességeiket, készségeiket. Rajzpályázat eredményhirdetése is megtörtént, egy kisfiúnk ajándékot kapott.
 


Május 26. Őrjegben jártunk az utolsó Madárovi foglalkozásunkon.
Az idő nem kedvezett nekünk, de azért a betervezett madárhelyek egy részét be tudtuk járni. Az év folyamán Zsoldos Árpád ornitológustól sok mindent megtanulhattunk a madarakról, lelőhelyeikről, a madarak védelméről.
 Május 28. Évzáró
Ilyenkor óvodánkban egy mesét szoktunk előadni a szülők, vendégek részére. Egyéni és közös produkciókkal a gyermekek életkorának és képességeiknek megfelelően.
A mese címe: Furulyás Palkó. Szerepüknek megfelelően voltak beöltözve a gyerekek, mi pedagógusok is részt vettünk az előadásban. Mese utána következett az Anyák napi csokrunk, végezetül pedig az iskolába készülők búcsúztatása.
 Május 28. Gyereknap-pizsama parti óvodánkban
Gyereknapi programjaink kezdete volt az óvodánkban megtartott pizsama parti. A nagycsoportos gyermekek vehettek ezen a programon részt, 3 gyermek volt olyan vállalkozó, hogy itt töltötte az éjszakát az óvodában. Párnacsata, éjszakai kincskeresés előzte meg az alvást. Nagy élmény volt a gyerekek számára, köszönet Ági néninek és Marika néninek.
 Május 29. Gyereknap- mobil KRESZ park
Másnap délelőtt folytatódott a gyereknap, a rendőrség felajánlotta a mobil KRESZ PARKJÁT óvodánk részére. Az elektromos autók használata közben tanulhatták meg a gyerekek a helyes közlekedés szabályait. Ezt azélményt köszönjük a rendőrség részéről Répásiné Rózsának!
 


Június 02. Versmondó verseny
A Zöldfa utcai tagóvoda szervezésében megrendezésre kerülő versenyen kettő gyermekünk indult. Ügyesen, szépen elmondták a gyerekek a versüket, mely állatról és növényről szólt.A versenyen való részvétel fejleszti gyermekeinket, hiszen kipróbálhatják a nyilvános szereplést, ami által erősödhet önbizalmuk. Matos Milán gyermekünk a 6 évesek kategóriában különdíjas lett. Gratulálunk neki.
 Június 03. Városi Pedagógus nap
Minden évben megrendezésre kerül a városban élő pedagógusok köszöntése. Színvonalas előadások sorozata között köszöntik fel a jubileumi jutalmasokat. Idei évben óvodánkban dolgozó Kováts Ágnes ünnepelte a 40. jubileumi évét. Gratulálunk neki!

2015. áprilisDal napja
Részt vettünk a dal napján. Két gyermekkel indultunk a dalversenyen. Matos Milán és Becsei Zoltán is 3. helyezést ért el. Nagyon büszkék vagyunk rájuk.

 Április 20-24. Egészség hét
Hétfőn zöldségeket palántáztunk és vetettünk. Fontos, hogy a gyermekek már ebben a korban ismerkedjenek az egészséges ételekkel és alapanyagokkal.
Kedden kétféle mézet is megkóstolhattunk, és hozzá egészséges rozskenyeret és puffasztott rizst ettünk.
Csütörtökön elsősegély oktatáson vettünk részt.
Pénteken sportnapot tartottunk. Már óvodáskorban is fontos, hogy a gyermekek megszeressék és megismerjék a különböző sportokat. Versenyjátékokat szerveztünk a jelenleg nálunk vendégeskedő Csokonai óvodásokkal. A legnagyobb élmény a jól megérdemelt küzdelem után az érem osztás volt.

 Nyílt nap az ÉNO-ban
Nyílt napon vendégeskedtünk az ÉNO-ban. Műsorral kedveskedtek nekünk, utána közös játék során ismerkedhettek gyermekeink az ott élőkkel. Gyermekeink kifogástalanul tolerálták a másságot.

 


Húsvét
A húsvéti népszokásokkal ismerkedtünk a héten. A nagyböjti időszakban a halfajtákkal ismerkedtünk a közeli halárusnál.

 Kisvonatozás
Kisvonattal tekintettük meg Kalocsa város nevezetességeit, ami azért fontos, hogy a gyermekek a közvetlen környezetükről tájékozottak legyenek.

 


Nyílt nap
Nyílt napot tartottunk az új érdeklődő szülőknek. Az apróságok nagy élvezettel vették birtokba a játékokat.
Tehetségnap
A tehetségnapon bemutattuk a koordinációs létrát, ami nagy segítséget nyújt az óvodánkban a gyermekek fejlesztéséhez. Szem-láb koordinációs labda gyakorlatokkal finomítottuk a mozgásunkat.

 
2015. március
Furfangos bábszínház
Utazó színház előadása:” Török és a tehenek” című mese feldolgozását láthattuk itt az óvodánkban. Viccesen, vidáman, a gyermekek bevonásával történt az előadás.

 
Mesemondó verseny
A Csokonai Óvoda évek óta rendszeresen megrendezi a területi mesemondó versenyt, melynek az idén a Viola Utcai Óvoda adott otthont. Óvodánkat Matos Milán, nagycsoportos óvodás képviselte. Részvételéért könyvet kapott. A könyv szeretetére nevelés fontos feladatunk, hogy az olvasás öröme egész életünket áthassa.

 
Mesetúra a Katolikus Iskolában
Óvodánkat 7 nagycsoportos gyermek képviselte ezen a versenyen. 10 népmeséből készültünk fel a megmérettetésre. Minden mesével kapcsolatban érdekes, ötletes, furfangos feladatok vártak a gyermekekre, melyeket meghatározott idő alatt kellett gyorsan, ügyesen, jól teljesíteni. 1. helyezést értek el!

 

Pünkösdisták bábelőadása
A Pünkösdista egyházközösség évek óta rendszeresen jár óvodánkba bábelőadást tartani. Műsoruk a Húsvétról, Jézus születéséről, tanításáról, a szeretetről szólt. A bábműsor, a bábok elvarázsolták a gyerekeket, e témakörben bővült szókincsük.

 
Színház
Az előadás az erdő állatairól szólt: a nyusziról, rókáról, héjáról és a farkasról. Az élőszereplős bábműsor nagyon tetszett a gyermekeknek. A színház a maga világával irodalmi élményt nyújtott.

 
2015. februárFarsangi ünnepünk
Néphagyomány ápolása keretében farsangoltunk. Beöltöztünk, maskaráztunk, alakoskodtunk. Kiváló népzenével formáltuk a gyermekek zenei ízlését. A műsort a Frederico bohóc biztosította. A télűzést egy „záróbulival” fejeztük be.

 
Környezeti vetélkedő
„Szeresd, óvd, védd!” környezeti vetélkedőn az Aggteleki Nemzeti Park nevezetességeivel ismerkedtünk meg. Célunk volt, hogy a természet szépségére és annak megóvására felhívjuk a szülők figyelmét. Óvodánk szülői csapata a 6. helyezést érte el. Gratulálunk ezúton is Nekik!

 
Múzeum – Farsang
Ezen a napon ismerkedtünk meg a régi farsangi népszokásokkal. A bábelőadás hűen tükrözte a hagyományokat, majd a gyerekek dramatikus játékkal elevenítették meg a farsang történetét. Kézműves foglalkozáson busó álarcot készítettünk. Ételkészítésnél csöröge fánkot fogyasztottak.

 
Pedagógusminősítés
Temesváriné Bánfalvi Tímea a portfóliós munkaközösségi tagoknak bemutató foglalkozással készült a minősítésre.

 2015. január


Madáretetés aktuális témánk. Elkészítette mindenki hulladék anyagból a saját madáretetőjét, amit haza is vihetett. Zöld Óvodaként hangsúlyozzuk az állatok védelmét a téli időszakban is. Madáretetőink tartalmát folyamatosan pótoljuk a gyermekek által hozott élelemmel.

  Heti rendszerességgel tart néptánc oktatást Vácz Péterné óvodánkban. Lehetővé válik minden kisgyermek számára a képességeik fejlesztése korosztályok szerint. Zenei hallás, ritmusérzék, tánclépések gyakorlása.

 Zöld Óvodaként hangsúlyozzuk az egészséges életmód alakítását, melyben egy lépés a hulladék anyagok (Pet-flakonok,aluminium dobozok) gyűjtése, amit óvodánk felvállalt.

  Januári szülői értekezlet témája az iskolai alkalmasság, az iskolák képviselőinek rövid bemutatkozása volt. Újszerű tartalommal bővült ez a szülői ért., mert újrahasznosított harisnyából egyszerű fonást mutattunk be a szülőknek. Ezáltal otthon is együtt gyakorolhatnak ,miközben fejlődik gyermekük kézügyessége, figyelme, gondolkodása és kitartása.

  

2014. december

Karácsonyi ünnep
Karácsonyi ünnep a szeretet, az ajándékozás ünnepe. Ilyenkor meghívjuk a nyugdíjas dolgozóinkat és nekik kedveskedünk, próbálunk örömet szerezni kis műsorunkkal. Minden gyermeknek az óvodai karácsonyfa alatt jellel ellátott ajándéka volt, amit hazavihetett.

  Luca_búza-mézeskalács 
Luca-napi búzaültetés. Luca napjához köthető ez a népszokás, amit mindig megvalósítunk itt az óvodában.
Mézes kalácssütés. A készülődés időszakában semmiképpen sem hagyjuk ki a közös sütést. A gyermekek ezt nagyon kedvelik: gyúrhatnak, nyújthatnak, szaggathatnak. Élvezik, hogy csodálatost és finomat alkothatnak.

  Mikulás
A hagyományoknak megfelelően a mikulás ezen a napon ellátogatott óvodánkba is, aki ajándékkal megrakodva érkezett. Verssel, énekkel, felnőtt bábdarabbal kedveskedtünk, hogy kicsi és nagy egyaránt jól érezze magát.

  Templomlátogatás
Katolikus hitoktatás heti rendszerességgel folyik óvodánkban. A karácsonyra készült kis műsorunkkal kedveskedtünk a közelünkben lévő Szent Péter Plébánia híveinek és a gyermekek szüleinek.

  Pünkösdista bábműsor
Pünkösdista egyházközösség bábműsora, mely a karácsonyról, az ajándékozásról, a szeretetről, Jézus tanításáról szólt. A bábokkal az érzelmeinkre nagyon- nagy hatással voltak.

  Madárovi
Zöld Óvoda vagyunk, rendszeresen madárovi foglakozásokon veszünk részt, melyet Zsoldos Árpád ornitológus vezet. A mostani foglalkozáson, az Újvárosi óvodában,bent a teremben a lepkék életét mutatta be nekünk.

 Bábelőadás
Kalocsa Város Könyvtárába látogattunk el a nagycsoportos gyermekekkel a Kacsóka Bábcsoport előadására. A bábcsoport egyik állandó tagja Ági óvó nénink. A bábozás nem csak szórakoztató, de rendkívül hasznos játék is gyermekeink számára.
Hangsúlyosan kezeljük a kommunikációs nevelést, a gyermekek szókincsének folyamatos bővítését.

 Dobos előadás
Tengeri Attila dobos előadására meghívtuk az Öregcsertői Óvodásokat, közösen töltöttünk el együtt egy délelőttöt. Játszottunk a hangszerekkel, gyümölcsökkel, táncoltunk, énekeltünk. 

  
Halsimogatás
Meghívást kaptunk Matos Zoltán (szülő) halárusítótól, hogy természetes környezetben ismerkedjünk meg a halakkal. Beszélt nekünk a halfajtákról, táplálkozásukról, felhasználásukról. A bátrabbak
meg is foghatták a halakat.

  Zenei évszaknyitó
Zenei évszaknyitó-tél- témakörben. A zeneiskola tanárai hangszeres játékukkal mindig el tudnak minket varázsolni. A zene hatására kialakuló pozitív változások kihatnak a gyermekek érzelmi nevelésére.

 

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz