Archívum - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Archívum

Tagóvodák > Újvárosi Tagóvoda > Aktuális információk


Az Újvárosi Tagóvoda  június - augusztusi  előzetes programja:

06.01. Fülesmackó csoportosok látogatása az öregcsertői óvodásoknál
06.07. Nemzeti Összetartozás Napja az Érsekkertben
08.20. Államalapító Szent István király ünnepe, koszorúzás


2016. május


A Fülesmackó csoportosok a menetrendszerinti autóbusszal elutaztak Géderlakra, egyik csoporttársuk nagymamájához, ahol ismerkedtek a baromfiudvar lakóival. Nagy élmény volt, hogy kézbe vehették a kecskegidákat, a libákat megkergették.
 2016. 05. 10-én a Katica csoportosok Zsoldos Árpád ornitológus foglalkozásán vettek részt. Az általa bemutatott természet filmen a madarak életéről és a természet szépségeiről láthattak a gyermekek különböző felvételeket.
 2016. május 27-én 9 órai kezdettel tartotta évzáró műsorát a Pillangó csoport. A legkisebbek előadása az egész évben tanult énekekből, mondókákból, versekből állt össze, melyet a szülők, nagyszülők meghatódva néztek végig.
 Madarak és fák napja alkalmából hagyománnyá vált óvodánkban a szelidi kirándulás. A gyerekekkel a tanösvényen végig járva megfigyeltük, felismertük, megneveztük a fákat, madarakat. Közben egy kis játékra is maradt idő.
 Május közepén a „méhecskék” focicsapat meghívására játékos edzésen vettünk részt a KSE sportpályán. A gyermekek nagyon élvezték a játékos feladatokat, a hatalmas tér kínálta mozgáslehetőségeket. Fáradtan, de élményekkel tele tértünk vissza óvodánkba.
 
Május 20. délután hangulatos műsorral kezdődött óvodánkban a gyermeknapi „Kerti parti”Régi és a jelenlegi néptáncosaink Dudás Szilvia vezetésével, színvonalas műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Ezután játékos vetélkedőkkel, valamint a Garboncás fajátékos kínálta változatos népi játékokkal folytatódott a nap, majd tombolával és vacsorával zárult a rendezvény.
 


2016. 05. 30-án a Katica csoportosok kirándulni mentek Kecskemétre a Vadasparkba. A gyermekeknek nagy élményt nyújtottak a vadon élő állatok.
 2016. április


Egy héten keresztül az egészségünk védelme volt a téma az óvodában. A Fülesmackó csoportosok gyümölcssalátát készítettek, ellátogattak a gyógyszertárba, majd közös futással zárták az egy hetes programot.
 A Föld napja bolygónk ünnepe. Óvodánkban e jeles napot az „1 gyerek, 1 palánta” akcióval ünnepeltük meg. A hozott virágpalántákkal díszítettük óvodánk udvarát és az utcai virágoskertet. A növények ültetésében a gyerekek is aktívan bekapcsolódtak.
 Április 23-án a Katica csoportosok egy Anyák napi összeállítással kedveskedtek a szülőknek, nagyszülőknek a Jótékonysági műsoron.
 Április 25-én nyílt napot tartottunk a Katica csoportban. Az érdeklődő szülők ízelítőt kaptak a szabadjáték lehetőségeiről, melyet ábrázoló és matematikai tartalmakkal színesítettünk.
 A városi tehetségnapon óvodánk „Ügyes Kezek” tehetségsegítő műhelye mutatkozott be. A gyermekek a Schöffer Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásaiból a „Fény birodalmába” című foglalkozásukból mutattak be ízelítőt.
 2016. április 29-én már 5. alkalommal rendeztük meg óvodánkban a Gyermekdal napját.
A kalocsai és a környékbeli, zenei téren kiemelkedő képességű óvodás gyermekek részére. 13 kisgyermek jelentkezett az énekversenyre.
A versenyen: 1. helyezést ért el: Lakatos Ábel Újvárosi Óvodás, 2. helyezést ért el: Török Jázmin homokmégyi óvodás, 2. helyezést ért el: Balog Alexandra Csokonai óvodás, 3. helyezést ért el: Tóth Bálint Csokonai óvodás, 3. helyezést ért el: Veres Arlen Kunszt utcai óvodás. A helyezettek könyvjutalomban, a résztvevők színezőben részesültek.

Az óvodai majálishoz kapcsolódóan a Csurgó együttes vendégeskedett óvodánkban. A gyermekek nagy örömére vidáman táncolhattak, énekelhettek a többségében már ismert dalokra. Mindenki jól érezhette magát ezen a vidám délelőttön.

Óvodánkban minden kisgyermek felköszöntötte édesanyját Anyák napja alkalmából. Rövid verset, éneket mondott el az anyukájának, valamint egy kis ajándékot készített a szép alkalomra. Minden édesanya meghatódva ölelte magához gyermekét.
 
2016. március


A szülők nyílt nap keretén belül betekinthettek a Fülesmackó csoport mindennapjaiba. A különböző játéktevékenységek mellett a gyermekek elbábozták A kisnyúl című mesét több szereposztásban is.
 


Nyuszi csoport márc. 15.
A gyerekek változatos tevékenységekkel emlékeztek meg Nemzeti ünnepünkről, március 15.-éről. Nemzeti színű zászlókat, kokárdát festettek, tulipánokat hajtogattak, majd elvitték a 48-asok terére. A Petőfi szobornál elszavalták a Nemzeti dalt. Játékidőben katonai indulókat hallgattak és nemzeti színű csákókban játszottak, meneteltek.
 


2016. március 23-án, húsvét előtt tartottuk az ünnepre készülődést a szülőkkel. A játszóházat nagyon várták a szülők, nagyszülők egyaránt. Sokan részt vettek a programon, ahol tojástartót, díszes papírtojást, csibe tojásban, valamint papír kiskacsát lehetett készíteni. A szülők finomságokkal lepték meg a gyermekeket, amit nagy örömmel fogadott a csoport. Mindenki nagyon jól érezte magát.
 Vízvilágnapja alkalmából vizes programokkal, játékokkal hívtuk fel a gyermekek figyelmét a környezetünk óvására a víz nélkülözhetetlen szerepére az életünkben.
 2016. február


Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A néphit szerint a medve e napon bújik ki a barlangjából, s hogyha meglátja az árnyékát, visszabújik, mert sokáig fog tartani a tél. A Fülesmackó csoportban a gyermekek elhozták otthonról a játék mackóikat. Barlangot építettek, rajzoltak, majd az udvaron megnézték a saját és a mackók árnyékát.
 2016. február 4-én tartottuk óvodánkban a farsangi mulatságot. Már nagyon várták gyermekeink. Farsangi szemüvegeket, lampionokat, álarcokat, kalapokat készítettek a nagy napra. Munka közben beszélgettünk a régi és a mai farsangi szokásokról, medvetáncoltatásról. Mondókákat, dalokat, verseket tanultak a csoportok az ünnepre. A kicsik kókuszgolyót a középső és nagycsoportosok fánkot sütöttek. A farsangi bálon kellően kimulathatta mindenki magát. Farsang után elégettük a kiszebábot, mellyel végérvényesen elűztük a telet.
 2016. 02. 17-én a Katica csoportosok múzeumi foglalkozáson vettek részt, melynek témája a farsangi népszokások, hagyományok voltak. A gyermekek élvezettel készítették az álarcokat, és kóstolták a csöröge fánkot.
 Minden évszakban a Fülesmackó csoportosok ellátogattak a közeli tóhoz. Megfigyelhették miben változott télen a növényvilág az előző évszakhoz képest. A tóban úszkáló kacsáknak eleséget vittek. Az óvoda udvarára már ősszel kihelyezték a madáretetőt az itthon maradt kismadaraknak. A téli időszakban a gyerekek folyamatosan gondoskodnak róla.
 A télvégi időszakban már megpróbálunk tavaszt varázsolni a csoportszobába.
Magvakat, virághagymákat ültetünk, ágakat rügyeztetünk és folyamatosan gondozzuk, figyeljük fejlődésüket. Megfigyeljük hogyan hat a meleg és a rendszeres öntözés növekedésükre.
 A nagycsoportosokhoz minden héten egy alkalommal ellátogat Dudás Szilvia néptánc oktató, aki a néptánc alaplépéseit mutatja meg a gyermekeknek játékos formában. Minden gyermek szívesen hallgatja a népzenét, és táncolja az alaplépéseket.
2016. január


Fülesmackó csoportosok újkori szokás szerint gyerekpezsgővel köszöntötték egymást az újév első napjaiban. A népi szokásainkat felelevenítve újévi köszöntővel, üdvözlő kártya készítésével kedveskedtek az óvodában dolgozó felnőtteknek és családtagjaiknak, melyben lehetőség nyílt az érzelmi nevelésre.
 


2016. január 6-án Vízkereszt napján a gyermekekkel közösen lebontottuk a karácsonyfát. Megbeszéltük velük, hogy a következő naptól kezdődik a farsangi időszak.
 


A vízkereszt utáni időszak már a farsang ideje. Az óvó nénik gyerekkel közösen készülődnek a farsangi mulatságra, tánclépéseket, tréfás mondókákat mondogatnak. Óvó nénikkel, szüleikkel közösen jelmezek készülnek.
 


A Katica csoportosok Múzeumi foglalkozáson vettek részt,a Három királyok dramatikus játékot játszottuk, majd „soványt” készítettünk, és nemezeltünk labdát, melyet a gyermekek haza is vihettek.
 


Végre leesett az első hó! A gyerekek örömmel vették birtokba a hófehér lepelbe bújt udvart. Vidáman szánkóztak, csúszkáltak, hógolyóztak és sikerült elkészíteni az első hóembert is, megtapasztalhatták a tél pozitív oldalát. Játék közben bővültek ismereteik a hó színéről, formálhatóságáról.
 2015. december


2015.12.02-án a Katica csoportba látogatott Zsoldos Árpád, aki a Madarászovi keretein belül a bogarak és rovarok életéről vetített a gyermekeknek. Az előadás interaktív módon történt, hiszen a gyermekek előzetes ismereteire támaszkodva kérdéseket tett fel az előadó számukra.
 A Fogyatékkal Élők Napja alkalmából december 2-án közös játékra hívtak bennünket a Kalocsai Nebuló EGYMI tanulói és pedagógusai. Érdekes és izgalmas programokkal vártak a gyerekeket: volt hangszerbemutató kis zenei előadással egybekötve, versenyjátékok és barkácsolás. A gyerekek jól érezték magukat.
 2015. december 4-én tartottuk óvodánkban a Mikulás ünnepséget. Minden gyermek nagy izgalommal várta a Télapót. A gyermekek mikulás sapkában izgatottan készültek a Mikulás fogadására. Elmondtuk a tanult verseket, énekeket, majd minden gyermek átvette az ajándékát a Télapó bácsitól. Mindenki nagyon örült az ajándékának.
 2015.12.08-án és 09-én a Katica csoportosokkal könyvtári foglalkozáson vettünk részt. Első nap a Kacsóka Társulat bábelőadását láthattuk. Második napon a gyermekkönyvtárban játszhattunk, barkácsoltunk, és a könyvtár használatáról beszélgettünk.
 2015. 12. 10-én tartottuk az Adventi játszóházunkat az óvodánkban. Minden csoport már napokkal előtte készülődött a közös barkácsolásra. Gyűjtöttünk fenyőágat, gallyakat, sablonokat készítettünk, díszeket vágtunk. Minden csoportban sok szülő tevékenykedett a gyermekével közösen. Karácsonyi hangulatban vidáman telt a délután.
 Az adventi időszakban, december 13-án van Luca napja. Az óvodában ezen a napon kispoharakba Luca búzát vetnek a kisgyermekek. Karácsonyig kizöldült a mag, jövőre jó termés várható, a jóslás szerint. A gyermekek gondozzák és figyelemmel kísérik a növény a mag fejlődését.
 2015.12.14-én, és 16-án az idén a Katica csoportosok a Szent Kereszt kórházban léptek fel a betegek és a nyugdíjas dolgozók részére. Minden évben szeretettel várnak bennünket, mivel ez kapcsolat több éves múltra tekint vissza. A karácsonyi műsor minden vendégnek nagyon tetszett.
 December 15-én tartottuk meg óvodánkban a karácsonyi ünnepséget. A gyermekek a nagycsoportban gyűltek össze az óvoda karácsonyfája alá. A Kalocsa Város Óvodáiért Alapítványnak és a szülők adományainak köszönhetően sok új játékkal gazdagodtak a csoportok. A nagycsoportosok zenés műsorral, az óvó nénik bábelőadással kedveskedtek a gyerekeknek.
 2015.12.16-án a Visky Károly múzeumba látogattunk el a Katica csoporttal. Ez a foglalkozás a karácsonyi készülődésről és az ehhez kapcsolódó hagyományokról szólt. Mindenki vetett Luca-napi búzát, melyet haza is vihetett és otthon figyelhette meg a búza kihajtását.
2015. november


„Tökprojekt” A Fülesmackó csoportban három héten keresztül tökről szóltak a délelőttök. A szülők aktívan bekapcsolódtak a gyűjtőmunkába, biztosították, hogy veteményeskertben sütni való tököt szedhettek a gyerekek. Megismerkedhettek a növény részeivel, a különböző tökfajtákkal, felhasználásával.
 2015.11.03-án Madarászovi keretén belül madárgyűrűzésen vettünk részt. Egészen Alsómégyig utaztunk, ahol Árpi bácsi már madarakkal fogadott bennünket. A két kis madárkának rátettük a gyűrűt a lábára, majd szabadon engedtük őket.
 2015.11.09-én a Schöffer múzeumi foglalkozáson vettünk részt a nagycsoportosokkal. Megtekintettük a különböző alkotásokat, bábelőadást hallgattunk, majd kézműveskedtünk. Gyermekeink nagy lelkesedéssel festettek, ragasztottak, rajzoltak, és az elkészült műveket haza is vihették a gyerekek.
 November 11. Márton nap. A népszokás szerint ezen a napon libát kell enni, ugyanis “aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik „, ezért ezen a napon mi is libazsíros kenyeret fogyasztottunk a gyerekekkel. Ezután libákat barkácsoltunk, majd libás népi játékokat játszottunk, így emlékeztünk meg a Márton napról.
 Nyugdíjas nap keretén belül 2015. november 18-án műsoros esttel köszöntöttük Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje nyugdíjasait. Minden óvoda rövid kis műsorral készült erre a napra. A nyuszi csoportosok zenés „lovas-számmal” lepték meg a közönséget.
 Az advent négy héttel karácsony előtt az adventi koszorú elkészítésével vesz kezdetét az óvodában. A koszorú a gyerekek között készül, melyhez az eszközöket közösen válogatják ki. Közben lehetőség adódik a beszélgetésre az adventről, a jelképeiről, az elkövetkezendő időszakról.
 2015.11.25-én Katalin napja van. Ezen a napon gyümölcsfa ágát tettük vízbe, és megfigyeljük, hogy kihajtanak-e a levelek. A néphagyomány szerint, ha a Katalin napján vízbe tett ág kihajt, akkor gazdag lesz a következő évi termés.
 2015. október


Az Állatok Világnapján lovas kocsival kirándultunk az őszi határba. Útközben betértünk egy lovas tanyára, ahol megfigyeltük, megsimogattuk és megetettük az ott élő állatokat. Egy másik sétánk alkalmával a cirkuszban látható pónilovakat figyeltük meg. A következő napokban tükröződött játékukban a sok látott és tapasztalt élmény.
  2015.10.05-én Madarász ovi foglalkozásán madarakról láthattak vetítést nagycsoportosaink Zsoldos Árpád beszélgetett a gyermekekkel a madarak életéről, lakóhelyükről szaporodásukról és a téli madáretetésről.
  2015.10.07-én Nagy Lajos Gyermekkönyvtárban voltunk a Katica csoporttal. Ezen a délelőttön bábjátékot láthattak, zenés táncos tornán vehettek részt, ritmikus játékot játszhattak a gyermekek. A foglalkozást vezette Vác Péterné.
  2015.10.12-én a Tomori Pál Főiskola kamaratermében a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai tartottak koncertet „Zenei évszaknyitó” címen gyermekeinknek. Témája a zeneműveknek az ősz volt. Óvodásaink többféle hangszerrel ismerkedhettek meg.
  Megemlékeztünk Teréz napjáról, az óvoda környékén családi háznál szüreteltünk, kóstolgattuk a finom a finom őszi gyümölcsöt. Felelevenítettük a szürethez kapcsolódó néphagyományokat, csőszös játékokat játszottunk. Az élményeik megjelentek a kézműves tevékenységeikben is, mintázhattak, ragaszthattak, nyomattal is készíthettek szőlőfürtöt.
  A Nyuszi csoportosok és a nagycsoportosok „Ügyes Kezek” Tehetségműhelybe járó gyermekeivel megtekintettük a Városi Kiállító teremben látható Fotó kiállítást. A gyermekek érdeklődve figyelték a régi és a mai idők lencsevégre kapott pillanatait.
  2015.10.20-án tartottuk óvodánkban az őszi játszóházunkat. Már előre gyűjtögettünk őszi terméseket, magokat a tevékenységekhez. Nagy örömünkre nagyon sok szülő, nagyszülő, régi óvodás jött el. Vidáman jó hangulatban telt a délután.
  2015.10.21-én a Katica csoportosok az őszi piacra látogattak. Megfigyelték az őszi gyümölcsöket, zöldségeket és vásároltak is belőle. Az óvodában közösen elkészítették a gyümölcssalátát, melyet jóízűen elfogyasztottak.
  2015.10.22-én a Fülesmackó csoportosok néphagyományőrző programként paprikát szedtek a Paprikakutató Intézetben. Nagy élményt jelentett a lovaskocsis utazás.
   
2015. szeptember
  


„Kisasszony napja” (09.08.), ilyenkor kelnek útra a fecskék, gólyák. Séták során figyeltük a fecskék, gólyák üresen hagyott fészkét, a vándormadarak gyülekezését. A teremben barkácsoltunk fecskét, majd az óvoda udvarán a dombról fecskét röptettünk. Próbálkoztunk a fecske rajzolással is, ahogy a villanydróton gyülekeznek.
  
 


Te is lehetnél…. (09. 11.)
A fogyatékkal élő gyermekekkel töltöttünk el egy délelőttöt. Az együttjátszás, barkácsolás, tornázás közben mindenki jól érezte magát.
  
Paprikás hét próba (09. 16)
A Bem Apó utcai Tagóvodában játékos vetélkedőn vett részt a Katica csoport. Az ügyességi versenyen sikeresen szerepeltünk, harmadik helyezést értünk el.
  Autómentes Világnap (09. 22.)
Ezen a napon kerékpárral érkeztünk az óvodába, majd a Kubikus Park tekertünk, ahol a város többi nagycsoportosaival találkoztunk. Egész délelőtt birtokba vehettük a játékokat és az ott kiállított kooperatív munkánk külön díjat kapott.
  
A magyar népmese napja alkalmából az „Ismerkedünk az óvodával” című mesét báboztuk el a gyermekeknek. Berendeztük a termet: „bábszínházat” játszottunk. A mesét nagy élvezettel hallgatták az elejétől a végéig. A mese végén a gyermekek is próbálkoztak a bábozással.
  
Mihály nap alkalmából vásári hangulatot idéztek fel a Fülesmackó csoportban. Napfolyamán őszi gyümölcsöket adtak- vettek, válogattak színük, formájuk alapján a gyerekek. A szülők segítettek összegyűjteni a vásáros játékhoz a „portékákat”. 
  
A Takarítási Világnap alkalmából a Fülesmackó csoportosok besegítettek az óvoda udvarának rendbetételébe. Faleveleket söprögettek, gereblyéztek, szelektíven gyűjtötték a hulladékot. Célunk a gyermekek környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteinek bővítése, a környezettudatos magatartás fejlesztése.
  2015.  nyári élet


A nyári időszakban az összevonás ideje alatt a gyerekeknek változatos játéktevékenységeket /homokozás, sárkány készítés, rajzolás, versenyjátékok/ biztosítottunk. A tágas, árnyas udvaron, nyugodt családias légkörben töltöttük az egésznapot a szabadlevegőn. A friss víz és gyümölcs a napfolyamán a gyermekek rendelkezésére állt.
  
Augusztus 20-án első államalapító királyunkra emlékezve koszorúzást tartottak városunkban a Szentháromság téren. Szent István szobránál koszorút helyeztek el óvodáink vezetői és a Katica csoportból két kislány népi ruhában.
  


2015. június


2015. június 03-án a városi Pedagógus ünnepségen vasdiplomát vett át Völgyesi Józsefné Ilonka óvó néni, óvodánk első vezetője. Ezúton is jó egészséget és nyugodt nyugdíjas éveket kívánunk neki!
 2015. június 04-én a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából kirándultunk a Szelídi- tóhoz. A nagyobb csoportosok ismerkedtek a földgömbbel, könyveket nézegettek más népcsoportokról, nemzetiségekről. Kirándulás előtt körbe táncoltuk az udvart, s közben nemzetiszínű zászlókat lobogtattak a gyermekek.
  Gyermeknapi Kerti Parti június 05-én. Az idei évben is jó hangulatú kerti partival ünnepeltük meg a gyermeknapot. Az udvaron már kora délutántól bográcsban főztek az apukák, anyukák, nagypapák, hogy a játékos versengések után finom vacsorával lepjék meg a résztvevőket. Nagycsoportos néptáncosaink bemutatója nyitotta a rendezvényt, Dudás Szilvia vezetésével. Ezután a gyermekek különböző versenyjátékokkal tölthették az időt: zsákba futás, kötélhúzás, célba dobás, lángos evő verseny, ivóverseny, pufóka”legelő” verseny. Közben kipróbálhattak fából készült népi játékeszközöket is. A nap tombolával és a szülők, gyermekek táncos-zenés mulatozásával zárult.
  Június 8-án a Pillangó csoportos gyermekekkel ellátogattunk a Fővárosi Állat - és Növénykertbe. Egy térkép segítségével próbáltuk felfedezni az állatkertet. Nagyon sokféle állattal és lakóhelyével ismerkedtek meg a gyermekek. Mindenki nagyon jól érezte magát.
  2015. június 28-án a megyei közgyűlés Kalocsán tartotta soron következő ülését. Ez alkalomból a Garabó Fesztiválon a Pillangó csoportosok előadták „Vásáros” jelenetüket az érdeklődőknek, járókelőknek.
  2015. május2015. május 6-án Katica csoportosok, május 13-án pedig a Pillangó csoportosok vettek részt a Méhecske Sport Egyesület által szervezett sport délelőttön. A különböző ügyességi feladatok és mozgásos játékok betekintést mutattak az egyesület munkájába.
  Madarak és fák napja alkalmával május 7- én az óvoda minden csoportja kirándult a Szelídi- tóhoz. Közös séta során megfigyelték az erdő növényzetét és állatvilágát, a levelek mozgását a szélben, a madarak csivitelését, a bogarak mászását, rejtőzködését, a víz fodrozódását. A különböző megfigyelési helyszíneken egyéni ismereteik bővültek. Haza indulás előtt minden csoport meglátogatta a játszóteret.
2015. május 18-án nyílt napra mentünk a Tűzoltóságra. Bemutatták, hogy hívás esetén milyen gyorsan készülődnek és csúsznak le a csövön, majd indulnak el az autókkal. A gyermekek beszállhattak a tűzoltóautóba, vezethettek és szirénát is meghallgathatták. Élményekkel telve sétáltunk vissza az óvodába.
  2015. május 18-án a Katica csoport meghallgatta a nyári Évszaknyitogató kellemes dallamait. A gyermekek megismerkedhettek olyan hangszerekkel, melyeket ritkán hallhatnak. 
  Május 21. Munkadélután szülőkkel
Gyermeknapra készülődve a szülők segítségével tombola tárgyakat gyűjtöttünk. Mivel rengeteg tombola felajánlás érkezett, ezért az anyukák közreműködésével munkadélután keretében válogattuk és csomagoltuk be a jobbnál- jobb ajándéktárgyakat. Száznál is több tombola felajánlás érkezett, amit ezúton is köszönünk. Az apróbb tárgyakból, édességből, még jutott a” zsákba macskába” is.
  2015.május 26-án Madarászovi foglalkozáson vettünk részt Örjegben. Meghallgattuk a madárhangokat, megfigyeltük a madarak élőhelyeit. Megbeszéltük a madarak táplálkozási szokásait, valamint azt, hogyan gondoskodnak kicsinyeikről.
  Fülesmackó csoport 2015. május 29-én 9 órai kezdettel tartotta Évzáró műsorát a szülők részére. A legkisebbek előadása az egész évben tanult énekekből, mondókákból, versikékből állt össze
  Május 30 . Évzáró
Május 30-án tartottuk az Évzáró ünnepséget az óvoda udvarán, ahol három csoport mutatta be a szülőknek egész éves munkáját. A Nyuszi csoportosok zenés lovas számmal, valamint dalos játékokkal, versekkel mondókákkal lepték meg szüleiket. A Katica csoportosok libás játékokkal, majd egyéb tanult versekkel, énekesjátékokkal készültek az ünnepségre. A Pillangó csoportosok először vásáros jelenetet adtak elő, vidám mondókákkal, versekkel, táncokkal, majd virágos ballagó botokkal,énekelve búcsúztak el az óvodától.
  
2015. áprilisBázis óvodai bemutató Nyuszi csoport
Április 01-én a Nyuszi csoportban, bázis óvodai bemutatót tartottak „Húsvéti készülődés „ címmel. Az ide látogató óvónők ízelítőt kaptak az óvoda „Egyed naptól –Pünkösdig”c. jó gyakorlatából.
Megnézhették, hogyan készülődik a csoport a Húsvéti ünnepekre, hogyan ápolják ezt a jeles a néphagyományt. A gyermekek érzelmi ráhangolása az ünnepre három hetes projekt keretében történt, melynek zárása volt ez a bemutató. A tojásdíszítés, a kalocsai motívumok megismerése, a locsolkodás eljátszása, majd a piros tojás keresése az udvaron , mind hozzájárultak ahhoz, hogy a gyermekek érzelmi élete gazdagodjon és életkoruknak megfelelő szinten megismerkedjenek a népszokással.

  
2015. április 21-én Nyílt napot tartottunk a leendő kiscsoportosoknak és szüleiknek. Nagyon sok érdeklődőt láttunk vendégül. Végigvezettük őket óvodánkban, egy csoportszobában játszhattak, gyurmázhattak, kirakózhattak a kicsik, míg szüleik megismerhették a leendő kiscsoportos óvó néniket, dajka nénit. A kicsik nagy örömére az óvó nénik egy kedves bábelőadást is előadtak, melyet nagy tapssal jutalmaztak. Ezután a gyermekek a sok mozgásfejlesztő játékkal felszerelt udvaron jól kijátszhatták magukat, s jó hangulatban köszöntek el óvodánktól. 

  
Május 22.-én óvodánk is részt vett a „ Csillaglesen ” címmel megrendezett városi tehetségnapon. Dr Dúró Zsuzsa tehetség szekértő érdekes előadásán túl láthattuk gyermekeinket „Manó tornázni” Sáfránné Bodnár Erika vezetésével. A felszabadult, ritmikus zenés mozgás segíti a gyermekek egész személyiségének fejlődését.
Óvodánk sajátos arculatához kapcsolódott a Kalocsa környéki népi gyermek bemutatása „ Kapj el ha tudsz” címmel. A tréfás hagyományőrző játékokat Dudás Szilvia koreografálta.
Üde színfoltja volt a gyermekek örömtánca a gyönyörű népviseletünkben.
Raucshné Zách Magdolna bemutatta az Újvárosi óvoda tehetségsegítő műhelyét, az „Ügyes Kezeket” melyben a vizuális területen kiemelkedő gyermekek fejlesztése történik. A négy éve működő műhelyben a hagyományos kézműves technikákon túl, kapcsolódunk a Schöffer Múzeum múzeumpedagógiai programjaihoz, ahol újszerű technikákkal ismerkedünk.

  
2015. 04 20- 24.- ig tartott az egészség hete óvodánkban.
Többféle programot kínáltunk gyermekeinknek és szüleiknek:
- Balatoniné Morvai Valéria logopédus és gyógypedagógus előadása
- Gyümölcs és zöldségsaláta készítése a gyermekekkel közösen
- Bodnár Erika gyermek és felnőtt aerobikoktató zenés tornát tartott a gyermekeinknek és a felnőtteknek, majd a   
  nagyobbak kerékpároztak a kisebbek futottak az óvodánk környékén
- „Egy gyermek- egy palánta” keretén belül óvodánk udvarának szépítése, virágosítása. A kertben végzett 
   tevékenykedtetés, mozgás, a munkára való nevelés hangsúlyozása.

  
A Föld napja alkalmából óvodánkban megszerveztük az „Egy gyerek, egy palánta” akciónkat. A virágpalántákat a gyermekekkel közösen ültettük ki, így szépítettük udvarunkat. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket már óvodás koruktól fogva arra tanítsuk, hogy védjék, óvják a környezetet, ahol élnek.

  
2015. április 28-án nyílt napot tartottunk a Pillangó (nagy) csoportbanJátékidőben virágkoszorút ragaszthattak és napocskát fűzhettek a gyermekek az édesanyáknak. Matematikai játék során katicákkal számláltak, több, kevesebb, ugyanannyi megállapításokat tettek, párosítottak. A Bingó játék folyamán a figyelem, a gyorsaság és a koncentráció fejlesztése volt a célunk. Az anyanyelvi játékok során kiemelt feladatunk volt, hogy játékos formában élményeket szerezve ismerjék meg anyanyelvüket, fejlődjön beszédészlelésük, beszédmegértésük és beszédprodukciójuk. A foglalkozások után orgonával és varázsvirággal köszöntöttük az édesanyákat.

  
2015. április 29-én a Viski Károly Múzeumban a Szent György-napról szerethettek ismereteket a gyermekeink. Először egy bábelőadást tekinthettek meg, majd eljátszották az állatok legelőre hajtását. Kézműves foglakozáson galamb formájú papír sárkányt készítettek. Az ételkészítés- kukoricapattogtatás volt, melyet jóízűen fogyasztottak el a gyermekek.

  
2015. április 29- én Nyíltnapot tartottunk a Nyuszi csoportban. A szülők betekinthettek a csoport mindennapi életébe, láthattak matematikai kezdeményezést, figyelemfejlesztő játékokat és mindennapos mozgást. A délelőttöt Anyák napi köszöntéssel zártuk.

  
Óvodánkban hagyomány, hogy a természet megújuló erejét a szép május érkezését megünnepeljük. A természet újjászületésének szimbólumaként Májusfát állítottunk a csoportszobában és az udvaron is. Színes szalagokkal díszítettük, majd körbe táncoltuk.

  
2015. április 30–án tartottuk meg negyedik alakalommal a Gyermekdal Napját óvodánkban. A város összes óvodájából érkeztek versenyzők, emelték a rendezvény színvonalát kitűnő szereplésükkel, énekükkel. Ennek a rendezvénynek a célja a tehetségígéretes gyermekek korai felismerése, az óvodák- óvodák, az óvoda- család kapcsolatának erősítése. A vidám, jó hangulat megteremtésével fokoztuk a gyermekek népdalok iránti érdeklődését.

  
2015. márciusMárcius 2-án Tavaszi Évszaknyitó koncerttel várták a város nagycsoportos óvodásait a Liszt Ferenc Művészeti Iskola zenetanárai. Ilyenkor a gyermekek egy kicsit jobban megismerkedhetnek a hangszerekkel, komolyzenével és felkeltik érdeklődésüket a zene iránt. A rövid kis előadás nagyon tetszett a Pillangó csoportos gyermekeknek.

  
Március 9-én Schöffer Múzeumi foglalkozáson vettünk részt a nagycsoportos gyermekekkel. Ezen a napon A tér témakör került feldolgozásra. A tárlatlátogatás során átélt élményeiket dolgozták fel az alkotó teremben. A mozgásos és kézműves játékok, tevékenységek tették változatossá a foglalkozást.
Kézműves tevékenységek:
- spatula szobrot ragasztottak, festettek
- simi labdát barkácsoltak
- képeket alkottak különböző formákból (Schöffer Miklós inspirálására, jellegzetes színeit és formáit felhasználva)
- fémépítőből szobrokat készítettek.

  
Március 11-én Mesetúrán vettünk részt a nagycsoportos óvodásokkal a Katolikus Nagyasszonyunk Intézményben. Nagy szeretettel vártak bennünket a tanító nénik és az óvó nénik. Egy közös zenés torna után elindultunk egy térkép segítségével a „túrára”. Több osztályterem volt berendezve, mindegyik egy meséhez, ahol izgalmas feladatok várták a gyermekeket. Az Újvárosi Óvoda nagycsoportosai érték el a 2. helyezést.

  
2015. március 12-én színházba látogattunk gyermekeinkkel. Az előadás címe:Rémusz bácsi meséi. Mivel ez a történet az erdei állatokról szólt,a gyermekek türelemmel és figyelemmel kísérték a mese eseményeit. A színházba látogatás mindig nagy élmény a gyermekek számára,hiszen egy varázslatos világba kerülnek a színészek segítségével.

  
Március 18.- 19.- 21. Sándor, József, Benedek „zsákban hoznak meleget”, akik a melegért felelősek a magyar néphit szerint. A tavasz kezdete, az első fecskék, gólyák visszaérkezésének ideje. A séták alkalmával a gyermekek megfigyelhették az ébredő természetet és az időjárás változását.

  
Március 20-án részt vettünk a Mese napon. Schőn Lili nagycsoportos óvodásunk a „Lusta Jankó” című mesét mondta el. Nagyon szépen hangsúlyozva a humoros részt is jól érzékeltetve adta elő a mesét. Nagyon szép eredménnyel térhettünk vissza az óvodába: Lili harmadik helyezést ért el. Az egész csoport büszkén gratulált neki.

  
Március 22 . ”Víz világnapja” A gyermekekkel elsétáltunk a Vajas partra, ahol megfigyeltük a vízpart növény és állatvilágát. Beszélgettünk a természetjárás szabályairól, a csendes nézelődés fontosságáról, hogy ne zavarjuk az állatvilág életét. Sajnos tapasztaltuk a környezet szennyezésének nyomait is a folyóparton, ezért megbeszéltük a környezetvédő magatartás fontosságát. Megfigyeltük a horgászokat, beszélgettünk velük a horgászat szabályairól. A vízparti látogatás élményei tükröződtek a következő napok játék tevékenységében is.

  
Március 24-én Madarász ovi foglalkozás volt az óvodánkban a nagycsoportosok részére. A „félelmetes állatokkal” ismerkedtek meg Zsoldos Árpád diavetítése során. A vetítéskor sok olyan állatot figyelhettek meg a gyermekek, amelyektől félnek, iszonyodnak. pl. Pókok, békák, baglyok.

 
Március 25-én a Viski Károly múzeum Húsvéti foglalkozásán vettünk részt a nagycsoportos óvodásokkal. A Húsvét mozgó ünnep. Negyven napos böjt előzi meg, melyet a kalocsai öregek negyvenölésnek neveznek. Húsvét hétfő délelőttjén a legények jártak locsolkodni. A lányok igyekeztek elbújni, de szégyenben maradt volna, akit nem locsolnak meg. A legényeket itallal és pirosra festett tojással kínálták meg.
Húsvéthoz kapcsolódó bábelőadással kedveskedtek a gyermekeknek, majd ezután dramatikus játékkal elevenítették fel a húsvéti népszokásokat. Kézműves foglalkozáson egy népművész irányításával temperafestékkel festettek húsvéti tojásokat. Húsvéti ételekkel is várták a gyermekeket: főtt sonkát, főtt tojást, kalácsot, ecetes tormát fogyaszthattak.

  
2015. március 25-én Tavaszi játszóház volt óvodánkban. Minden csoportban többféle technikát kínáltak az óvó nénik a szülőknek és gyermekeiknek. Ennek a délutánnak célja nemcsak az ünnepi hangulat fokozása, hanem a közös tevékenykedtetés és az együttlét öröme is volt.

  
  
2015. február


Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja.
A néphit szerint e napon a medve kibújik a barlangjából és ha süt a nap, és meglátja az árnyékát visszabújik, mert hosszú lesz a tél. Az oviban a gyermekekkel megfigyeltük az időjárást. Az udvaron megnéztük van-e a mackóknak árnyéka, amit otthonról hoztak.

  
A farsangi mulatságot minden csoportban hosszas készülődés előzte meg. Minden csoportban a gyermekek életkorához igazodva felidézték a régi farsangi hagyományokat, fánkot sütöttek, „kisze” bábot égettek.
A nagyobb csoportokban az óvó nénik és a gyermekek közösen készítettek jelmezeket, álarcokat, farsangi szemüvegeket, színes farsangi bohócokat. A kisebbek az óvó nénik ill. a szülők segítségével készülődtek.
A farsangi bál napján pedig minden csoport zenés, jelmezes bemutatóval lepte meg társait.

  
Kismesterségek ápolásához tartozik a szövés, fonás melyet a középsős és a nagy csoportosokkal ismertetünk meg. A régi téli esték hangulatát idézzük fel ezeknek a technikáknak a bemutatásával, és alkalmazásával. Az elkészült munkákat a gyermekek örömmel viszik haza szüleiknek. 

 2015. 02. 26-án a Zöldfa utcai Tagóvoda rendezte meg a hagyományos Környezetvédelmi Vetélkedőt. Az Újvárosi Tagóvodát az idén a Katica csoportból képviselte Jélóné Rita, Bolvári Kriszta és Nagy Viktória. A vidám hangulatban zajlott vetélkedőn III. helyezést ért el csapatunk. Gratulálunk és köszönjük a szülőknek a sikeres szereplést!

  
Zsoldos Árpád ornitológussal terepfoglalkozáson vettünk részt. Sétáltunk a Vajas parton, ahol megfigyeltünk egy jégmadarat, ezután ellátogattunk az Érsek kertbe. Feltöltöttük a kihelyezett madáretetőket és sok mindent megtanultak a gyermekek a téli madáretetésről és madárvédelemről.

  
A Viski Károly Múzeumban Farsanggal kapcsolatos foglalkozáson vettünk részt a nagycsoportosokkal. Először egy bálra hívogató bábelőadást nézhettek meg a gyermekek, majd egy dramatikus játékot játszottak kereplőkkel, kanalakkal, tálakkal, melyben egyikük ördög álarcot viselhetett. A gyermekeink nagy örömére busó álarcot készíthettek, melyet zsírkrétával vagy színes ceruzával színezett papírból és gyapjúból állítottak össze. A végén megismerhették a csöröge fánk készítését, s a kisült fánkból kedvükre falatozhattak.

   
2015. január


Január 21-én a Kalocsai Eperföldi Általános Iskola a leendő első osztályos gyermekek számára ISKOLA-BEMUTATÓ programot tartott, hogy megismerkedhessenek az intézménnyel és az ott folyó oktató-nevelő munkával. Az igazgató helyettes bemutatta az iskolát, majd a tornateremben sportjátékok várták a gyermekeket. Végül kézműves foglalkozással fejeztük be a délutánt.

  Január 23-én délután a Fényi Gyula Általános Iskolában jártunk, ahol „Nyitva van az iskola, hívogat a kapuja” címmel tartottak foglakozást a város nagycsoportosainak. A program célja az volt, hogy az óvodás gyermekek játékosan ismerkedjenek az intézménnyel, a tanító nénikkel, a tantermekkel. A gyermekek egy közös torna után forgószínpadszerűen különböző játékokon vehettek részt. A tevékenységek között szerepelt mozgásos játék, kincskeresés, memória, mese kirakó, fűzés, kézműves foglalkozás. 16 órakor a gyermekek rengeteg élménnyel tértek haza.

  Jó gyakorlatunk: Anya, Apa játszunk együtt…, melyben nagy hangsúlyt fektetünk a családok hagyományainak elindítására, kialakítására, folytatására, a családból hozott nevelési értékek figyelembe vételére. Játszóházainkon az együtt tevékenykedéssel több generáció jelenlétével közvetítjük népi kultúránk értékeit. A résztvevőket a megtapasztalással kíváncsivá tesszük és sikerélményhez juttatjuk. Közben különböző anyagokkal ismerkednek, megtanulnak takarékoskodni, megismerik az újrahasznosítás lehetőségeit. Jó gyakorlatunk az egész óvodát megmozgatja, szabadon választható tevékenység. A gyermek, a szülő, pedagógus közös tevékenységére, együttműködésére épül.

 


A másik Jó gyakorlatunk: Egyed naptól- Pünkösdig. Célunk a néphagyomány- ápolás és természetszeretet átörökítése a gyermekek érzelmein át a családok aktív együttműködésével. A hagyományápolásban rejlő kultúrtörténeti értékek felfedeztetésével gyermekeink érzelmekkel áthatott egész személyiségét tudjuk formálni. Mozgás- zene- vizuális- nyelvi kifejezőkészségüket komplex módon alakítjuk. Élményt adunk, szórakozást nyújtunk, ismeretekhez segítjük a résztvevőket, kreativitásukat fejlesztjük. A program egésze hozzájárul a szülőföldhöz fűződő pozitív érzelmi viszony, magyarságtudat, hazaszeretet erősítéséhez.

 Január 20-án könyvtári foglalkozásra mentünk a gyermekekkel, ahol a vendég Gulyás László vándormuzsikus volt. Dalokkal, mondókákkal, mesével szórakoztatta a gyermekeket, a humoros előadása élmény volt számukra.

  Január 15-én volt a Madarász ovi következő foglalkozása. Zsoldos Árpád ornitológus a téli madárvédelemről beszélt a nagycsoportosokkal. Ezt követően a gyermekekkel közösen madáretetőt készítettünk, melybe napraforgó magot tettünk. Ezenkívül almát, madárkenyeret akasztottunk fel az óvodai csoportunk ablakába. Kíváncsian figyeljük folyamatosan a madarak gyülekezetét. 

  Január 29-én színházi előadásra mentünk a középső és nagycsoportos gyermekkel, ahol A három szabólegények című előadást nézhették meg. Nagy tapssal jutalmazták a gyermekek a színvonalas műsort.

 Január 28. Szülői értekezlet. A város összes iskolája képviseltette magát a szülői értekezleten. A szülőknek bemutatták a leendő első osztályos tanító néniket, elmondták iskolájuk jellemző jegyeit, programjait.

 Január 14-én Múzeumi foglalkozáson vettünk részt a nagycsoportosokkal a Viski Károly Múzeumban. A Háromkirályok napját(január 6.), Vízkereszt hagyományát elevenítették fel a gyermekek. Csörgőlabdát készítettek gyapjúból, valamint megkóstolhatták a hagyományos soványt, olajos káposztával és héjában sültkrumplival.

  Január 06-a Vízkereszt napja az adventi időszak zárónapja. Ilyenkor az óvodában felidézzük a karácsonyi élményeket, majd leszedjük az óvoda nagy karácsonyfáját, és a csoport kis karácsonyfáját. Ezen a napon kitűztük az óvodai farsang időpontját is február 12-ére.

 Január 1-én az újév eljövetelével köszöntik a felnőttek és gyerekek egymást újévi mondókával. Egyéni és a közös élmények elmondásával felidéztük az eltelt ünnepeket. Ezáltal ápoljuk a hagyományokat és gazdagítjuk érzelmi életük.

 
2014. december

Karácsony
A Karácsonyi ünnepség óvodánkban 2014. 12.16-án volt. Minden csoport előadta a tanult karácsonyi versét, énekét.
A nagycsoportosok bemutatták színes karácsonyi műsorukat, melyet mécsesek tettek színesebbé hangulatosabbá. Mackóébresztés címmel báboztak a gyermekeknek a nagycsoportos óvó nénik, amit az ovisok nagy tapssal jutalmaztak. Az óvó nénik karácsonyi éneke igazi meglepetés volt a gyermekeknek.

  
Karácsonyi műsor a Szent Kereszt Kórházban
A nagycsoportosok kétszer szerepeltek ünnepi műsorukkal a kórházban. A betegeket illetve a nyugdíjas dolgozókat köszöntötték. Nagy sikert aratott műsoruk.

 
Mézeskalács sütés
Karácsonyi készülődés elmaradhatatlan programja az 5-6 évesek számára a mézeskalács sütése. A várakozás öröme mellett a közös tevékenykedtetés, a finommotorika fejlesztése is előtérbe került.

 December 13. Luca nap. 
A néphagyomány szerint ha karácsonyra kihajt a búza, a következő évben jó termés várható. A gyerekek Luca búzát ültettek, majd naponta locsolták és figyelték a búza növekedését. Szépen kihajtott a búza, karácsonyra mindenki hazavihette.

 
Adventi játszóház
Adventi játszóház sikeresen működő programunk.
A karácsonyi várakozás előkészítése szülők bevonásával történik. Ötleteket adunk a családoknak a szabadidő hasznos eltöltésére, az együttjátszás örömének átélésére. Lehetőség nyílik népi kultúránk sokoldalú megismerésére, a néphagyományok ápolására, a kézműves technikák megismerésére.

  
December 6. Miklós napja
Ezen a napon érkezett a Mikulás az óvodánkba. Mikulás várás örömét versek, énekek tanulásával mélyítettük el. Képeskönyvek nézegetésével felidéztük a régi idők ajándékozását.

  
Foglalkozás a Schöffer Múzeumban
A Schöffer Múzeumban foglalkozást tartottunk a nagycsoportosok és az „Ügyes kezek” tehetségműhely gyermekei számára, „Játékok a fénnyel” címmel. A kinetikus szobrok inspirálására, fényhez kapcsolódó játékos tevékenységekkel, és vizuális technikákon keresztül ismerkedtek a modern művészettel. 

 2014. december 3-án szaktanácsadó látogatott a Katica csoportba Deák Tamásnéhoz. A látogatás célja segítségnyújtás az újonnan megválasztott tagóvoda vezetőnek, valamint a csoportban végzett szakmai munkájának megtekintése. A szaktanácsadó a tagóvoda vezető által kiválasztott kompetenciaterületekkel egyetértett, javaslatot tett vezetői tevékenység megsegítésére.

 

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz