2020-2021. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2020-2021. nevelési év

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk
 

2020. november


Márton-nap
A Márton-nap keretében beszélgettünk arról, hogy milyen hagyományok kapcsolódnak ehhez a naphoz. A Márton-napi néphagyomány szerint „Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik.” A Márton-naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk: Nincs szebb madár…, Réce ruca vadliba…; és énekeltünk: Egyél libám egyél már…, Száz liba egy sorba…

A Maci és Süni csoportban a gyerekekkel tenyérlenyomatot készítettünk, melyre utólag szemet és csőrt rajzoltunk, így a kész festmény egy libát ábrázolt.
A Nyuszi és Bambi csoportban közös munkát készítettek a csoportba járó gyerekekkel. Előre megrajzolt libaformára vattát ragaszthattak.

Az ősz jegyében
A gyerekekkel beszélgettünk arról, hogy ősszel lehullanak a levelek. Az állatok téli pihenőre készülnek. Az idő hidegre fordul, melegebben kell öltözni. Kevesebbet süt a nap, gyakrabban esik az eső.
A Süni csoportban faformára krumplidúccal színes leveleket nyomdázhattak a gyerekek. A Maci csoportban eső cseppeket nyomdázhattak wc papírguriga segítségével. A Nyuszi csoportban borotvapamaccsal levélformát festhettek a gyerekek.


2020. október


Állatok világnapja
Az Állatok világnapjához kapcsolódóan október második hetében beszélgettünk a gyerekekkel arról, hogy milyen az állatok (emlősök, madarak) kültakarójuk, hol élnek, mit esznek. Ezáltal a gyerekek új ismereteket szerezhettek. Állatokat ábrázoló képeket nézegettünk, a gyereke megnevezhették a csoportban a játékállatokat, amelyeknek istállót, karámot, állatkertet építhettek. A Süni csoportban borotvapamaccsal állatformát festhettek a gyerekek. A Maci csoportban pedig gyurmázhattak, melyből csigát készíthettek a kisgyermeknevelők segítségével. Közben a Csiga-biga gyere ki kezdetű dalt énekelték. Ének-zene keretében állatokról szóló dalokat énekeltünk, állatos mondókákat mondtunk: Gyí paci, paripa…, Kisegér, kisegér…, Cirmos cica…, stb.2020. szeptemberAutómentes nap
Szeptember 22-én kedden tartottuk meg az autómentes napot a bölcsődében. A gyerekkel arról beszélgettünk, hogy az autón kívül hogyan lehet más módon közlekedni: gyalogosan, kerékpárral, lovaskocsival. elmondtuk nekik, hogyha ritkábban használjuk az utót, azzal védjük környezetünket, tisztább lesz a levegő, egészségesebbek leszünk.

A magyar népmese napja
Szeptember 30-án megtartottuk a magyar népmese napját. A Maci csoportban A medve és a macska című mesét mondták el a kisgyermeknevelők. A Nyuszi és Süni csoportban pedig a Két kicsi kecske című mesét bábozták el.
Alkotó tevékenységek
Megjelentek az őszhöz kapcsolódó témák. A Süni és Maci csoportban a gyerekek parafadugó segítségével szőlőszemeket nyomdázhattak a papírra.

Szülőcsoportos beszélgetések
A Bambi csoportban szeptember 10-én volt a szülőcsoportos beszélgetés. Témája a beszoktatás volt. A kisgyermeknevelők elmondták a beszoktatások utáni tapasztalataikat, majd a szülők is elmondták, ők hogyan élték meg ezt az időszakot.
A Maci csoportban szeptember 22-én tartották meg a szülőcsoportos beszélgetést. A téma a szobatisztaság elősegítése volt. A kisgyermeknevelők tanácsokat adtak a szülőknek. A szülők pedig megbeszélhették otthoni tapasztalataikat.
A Süni csoportban szeptember 30-án volt a szülőcsoportos beszélgetés. Témájuk a bölcsődei élet sajátosságai volt. Beszéltek a kisgyermeknevelők a házirendről, napi- és hetirendről.
A Nyuszi csoportban október 7-én tartották meg a szülőcsoportos beszélgetést. A téma a napirend fontossága volt. A kisgyermeknevelők elmondták a bölcsődei napirendet, és hogy ez milyen fontos a gyerekek számára. A szülők elmondhatták otthon bevált tapasztalataikat a napirenddel kapcsolatban.
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz