2020-2021. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2020-2021. nevelési év

Tagóvodák > Újvárosi Tagóvoda > Aktuális információk
 


2021. február


 A farsang óvodánk egyik olyan ünnepe, amelyet a néphagyomány ápolás szellemében rendezünk, szervezünk. Minden évben nagy lelkesedéssel készülünk a télbúcsúztató farsangra. Farsang napján jelmezbe bújnak a gyerekek és a felnőttek egyaránt. Reggel már vidám gyermekdalokkal várjuk az óvodásokat. Megcsodáljuk szebbnél-szebb jelmezeiket, majd kezdetét veszi a mulatozás.
A nagyobbak az előző napokban farsangi fánkot sütnek, melyet jóízűen el is fogyasztanak.
A tavasz minél előbbi érkezését Kiszebáb készítésével, és annak elégetésével is igyekeztünk sürgetni a mielőbbi jó időt. A kicsik hazavihették a bábokat, a nagyok –a tűzvédelmi előírásokat betartva- elégették az udvaron.

2021. januárA néphagyományokat követve a Katica csoportban is köszöntöttük az újesztendőt jókívánságokkal! Megbeszéltük, hogy a szerencse egyik szimbóluma a 4 levelű lóhere, melyet ujjlenyomattal ki is díszítettünk!Január 6. Vízkereszt napja, a karácsonyi ünnepkör utolsó napja. Ezen a napon bontjuk le a karácsonyfát és gyújtunk utoljára csillagszórót.Téli örömök: A téli időszakban nagyon várták már gyermekeink az első hóesést.
A kevesebb hó ellenére, nagy vidáman hógolyóztak, csúszkáltak, egy mini hóembert is építettek az óvoda udvarán.
Vizuális tevékenységként hóembert festettünk újjal, majd kalapot, hópelyheket ragasztottunk kiegészítésként.


2020. december


December 13. Luca nap. Az óvodában felelevenítettük a Luca napi néphagyományokat. A gyerekekkel búzát ültettünk és a naphoz kapcsolódó népi boszorkányos játékokat játszottunk.Mikulás napja az idei évben a koronavírus- járvány miatt megváltozott körülmények, korlátozások közt lett megtartva. A hagyományok felidézésével- a gyermekek által kitisztított, az ablakba tett cipőkbe, csizmákba kapták az óvoda által készített ajándékokat. A Mikulás napi ünnep zárásaként megjelent városunk polgármestere, és átadta az Önkormányzat ajándékait.
2020. november


András nap a hagyomány szerint a disznóvágások kezdete. Építő sarokban, állatfarm építése a kis állatoknak.
Az adventi készülődés időszaka is. Adventi koszorú elkészítése közösen a gyermekekkel.November 11. Márton nap a néphagyomány szerint, a termény betakarítás záróünnepe. Ilyenkor vágták le a tömött kövér libát és nagy lakomát tartottak. A gyerekekkel megnéztük a közeli állatfarmon a libákat, libazsíros kenyeret ettünk lilahagymával, libás játékokat játszottunk és elmeséltük Szent Márton történetét.Katalin a néphagyomány szerint a lányok védőszentje. Katalin napon lányaink gyümölcsfaágat tettek vízbe, hogy Karácsonyra kizöldüljenek, ha kihajt, közeli párválasztást jelez. Időjárásjóslás is fűződik ehhez a naphoz:
„Ha Katalin kopog, Karácsony locsog”


2020. október


Az állatok világnapja alkalmából ellátogattunk egyik gyermekünk lakóhelyére a kalocsai Hajnal tanyára. Helyszíni foglalkozás keretében, élő környezetben figyelhették meg gyermekeink az állatokat. A gyermekeknek alkalma nyílt a természetes környezet megfigyelésére: a háziállatok tulajdonságainak, jellemző jegyeinek csoportosítása alkalmával lehetőség nyílt a tapasztalatok szóbeli megfogalmazására, a szókincs bővítésére, kommunikációs készség fejlesztésére.Teréz nap a néphagyomány szerint a szőlőszüret kezdőnapja.
A gyerekekkel szüreteltünk, szőlőt kóstoltunk, megismerkedtünk többféle szőlőfajtával.
Múzeumi foglalkozás keretében mustot készítettünk és kóstoltunk, valamint bábdarabot láthattunk a csőszök életéről, ill. népi gyermekjátékokat játszottunk.

2020. szeptember


A mobilitási hét és az autómentes nap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható közlekedésre, népszerűsíti a zöld megoldásokat, a gyalogos-, kerékpáros- és a közösségi közlekedést. Óvodánkban már hagyománnyá vált, hogy a nagyobb csoportosok a kijelölt napon a gyermekek kerékpárral, rollerrel, futóbiciklivel érkeznek. A délelőtt folyamán körbe karikázták az óvoda környékét. Közben tapasztalták a kerékpáros közlekedés szabályait. Az útvonalat a polgárőrség biztosította, melyet ezúton is köszönünk.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz