2020-2021. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2020-2021. nevelési év

Tagóvodák > Újvárosi Tagóvoda > Aktuális információk
 


2020. december


December 13. Luca nap. Az óvodában felelevenítettük a Luca napi néphagyományokat. A gyerekekkel búzát ültettünk és a naphoz kapcsolódó népi boszorkányos játékokat játszottunk.Mikulás napja az idei évben a koronavírus- járvány miatt megváltozott körülmények, korlátozások közt lett megtartva. A hagyományok felidézésével- a gyermekek által kitisztított, az ablakba tett cipőkbe, csizmákba kapták az óvoda által készített ajándékokat. A Mikulás napi ünnep zárásaként megjelent városunk polgármestere, és átadta az Önkormányzat ajándékait.
2020. november


András nap a hagyomány szerint a disznóvágások kezdete. Építő sarokban, állatfarm építése a kis állatoknak.
Az adventi készülődés időszaka is. Adventi koszorú elkészítése közösen a gyermekekkel.November 11. Márton nap a néphagyomány szerint, a termény betakarítás záróünnepe. Ilyenkor vágták le a tömött kövér libát és nagy lakomát tartottak. A gyerekekkel megnéztük a közeli állatfarmon a libákat, libazsíros kenyeret ettünk lilahagymával, libás játékokat játszottunk és elmeséltük Szent Márton történetét.Katalin a néphagyomány szerint a lányok védőszentje. Katalin napon lányaink gyümölcsfaágat tettek vízbe, hogy Karácsonyra kizöldüljenek, ha kihajt, közeli párválasztást jelez. Időjárásjóslás is fűződik ehhez a naphoz:
„Ha Katalin kopog, Karácsony locsog”


2020. október


Az állatok világnapja alkalmából ellátogattunk egyik gyermekünk lakóhelyére a kalocsai Hajnal tanyára. Helyszíni foglalkozás keretében, élő környezetben figyelhették meg gyermekeink az állatokat. A gyermekeknek alkalma nyílt a természetes környezet megfigyelésére: a háziállatok tulajdonságainak, jellemző jegyeinek csoportosítása alkalmával lehetőség nyílt a tapasztalatok szóbeli megfogalmazására, a szókincs bővítésére, kommunikációs készség fejlesztésére.Teréz nap a néphagyomány szerint a szőlőszüret kezdőnapja.
A gyerekekkel szüreteltünk, szőlőt kóstoltunk, megismerkedtünk többféle szőlőfajtával.
Múzeumi foglalkozás keretében mustot készítettünk és kóstoltunk, valamint bábdarabot láthattunk a csőszök életéről, ill. népi gyermekjátékokat játszottunk.

2020. szeptember


A mobilitási hét és az autómentes nap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható közlekedésre, népszerűsíti a zöld megoldásokat, a gyalogos-, kerékpáros- és a közösségi közlekedést. Óvodánkban már hagyománnyá vált, hogy a nagyobb csoportosok a kijelölt napon a gyermekek kerékpárral, rollerrel, futóbiciklivel érkeznek. A délelőtt folyamán körbe karikázták az óvoda környékét. Közben tapasztalták a kerékpáros közlekedés szabályait. Az útvonalat a polgárőrség biztosította, melyet ezúton is köszönünk.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz