2019-2020. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2019-2020. nevelési év

Tagóvodák > Csokonai Utcai Óvoda > Aktuális információk

A Csokonai utcai Óvoda 2019. október havi előzetes programjai:

2019. szeptember


Maci Csoport

Császártöltési szüret:
A Maci csoportosokkal Császártöltésre, óvodásunk nagyszüleinek szőlőskertjébe és borászatába látogattunk. Nagy élményt jelentett a gyerekeknek a szüretelés, a must kóstolás, az óriás prés működésének és a palackozás munkafolyamatainak megismerése. A hajósi játszóterezés után egy nagy láda szőlővel tértünk haza.


Múzeum:
A szüreti néphagyományok megismerését a Visky Károly múzeumban folytattuk. Bábozással, kézműves és énekes játékokkal elevenítettük fel a hajdani szüretek vidám hangulatát. A kézi darálás és préselés után örömmel kóstolták a saját készítésű szőlőlevet.


Autómentes nap:
Örömmel csatlakoztunk a Zöldfa óvoda által szervezett Autómentes nap rendezvényéhez. A meghirdetett rajzpályázatra kilenc gyermek alkotásával neveztünk be. A Kubikus parkból induló biciklitúrán büszkén mutatták meg, hogy milyen biztonságosan tudnak már közlekedni kétkerekű biciklivel.Mókus Csoport

Őszi kirándulás a mókus és maci csoportosoknak! 09. 11.
Kirándulásunk célja: az őszi természet, időjárás megfigyelése. A hajósi játszótéren a gyermekek mozgásigényének kielégítése, mozgáskoordinációjuk , téri tájékozódásuk fejlesztése és közösségi érzésük, baráti kapcsolataik megerősítése!Autómentes nap! 09.20.
Ezen a napon a Mókus csoportos gyermekekkel kimentünk a Kubikus parkba, ahol részt vettünk a rajzpályázat eredményhirdetésén. Csoportunkból 6 kislány rajzolt, gratulálunk nekik! Ezt követően volt közös torna, és zenére táncolás! Végül megnéztük, hogyan kerékpároznak a város nagycsoportosai!"Ovinyitogató" program a Mosolybirodalom szervezésében! 09.19.
Programok voltak: ugrálóvár, népi játékok, arcfestés! Minden óvodásunk önfeledten, örömmel játszott ezen a délelőttön!


Játszóházban jártunk! 09.19.
Csoportunk az idén másodszor volt a kalocsai "Mesevár" játszóházban! A mókus csoportos gyermekek örömmel vették birtokukba a játékokat, mely jó lehetőség volt a koordinációs képességeik, téri tájékozódásuk, egyensúlyérzékelésük fejlesztésére, közösségi érzésük, baráti kapcsolataik erősítésére!


"Mezítlábas sétány" felavatása a mókus csoportos gyermekekkel!


Nyuszi csoport

Pályaátadó
2019.09.23-án került sor az új multifunkciós sport pálya ünnepi átadására, az Ovisport Alapítvány és az önkormányzat támogatásával. A Csokonai óvodások boldogan vettek birtokba az új sportpályát.Pillangó csoport

Szept. 24. Sportnap a Mèhecskèknél. A játékos feladatokban a maci és pillangó csoport nagycsoportosai ügyeskedtek.Szept. 19. Ovinyitogató a Mosolybirodalom AlapítvànnyalSzept. 20. Autómentes napi rajzpàyázat díjazottjai


2019. október


10.01. Idősek napja
A Városi Idősek napján szerepeltek a gimnázium dísztermében a Maci csoportosok. Vidám őszi hangulatú műsorral kedveskedtek a gyerekek, nagy sikert arattak.


10.15. Őszi játszóház
A játszóházba minden csoport más és más kézműves tevékenység lehetőségével várta a gyerekeket, szülőket. Először táncházba invitáltuk a gyerekeket. Markó Fruzsina néptáncos Mihálynapi hangulatot varázsolt a tornateremben. Először a nagyobb csoportoknak, majd a két kisebb csoportoknak tartott 10-10 perces táncot. A Maci csoportban vászonterítőt nyomdásztak, levélmanót, sünit, gombát fonál körbetekerésével készítettek. A Mókus csoportban tököt díszítettek papír tépéssel, tobozbaglyot, őszi színezőt készítettek. A Pillangó csoportban só-liszt gyurmából csigát, őszi fát nyomdázással, sünit ragasztással készítettek. A Nyuszi csoportban térbeli ősz fát, kopogtatót, gyurmázhattak a legkisebbek és kukoricát öntögethettek. Sok szülő vett részt a programon, jól érezték magukat a közös barkácsolásban.10.08. „Te is lehetnél”
A program célja, hogy a gyerekek közvetlenül is találkozhassanak sérült emberekkel, mely 9. éve kerül megrendezésre. Óvodások és iskolások egyaránt szép létszámmal jöttek el. A helyszín idén az Érsekkert volt. A Csokonai óvodából a Mókus csoportosok vettek részt a nagyon változatos, érdekes programokon, állomásokon. A sokféle játék, tevékenység nagyon lekötötte a gyermekek érdeklődését, figyelmét, felkeltette kíváncsiságukat.
10.14. Zenei évszaknyitogató
A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai őszi kis koncerttel várták az óvodásokat. A Nyuszi, Pillangó és Mókus csoport nagycsoportosai vettek részt rajta. Őszi hangulatú darabokkal varázsoltak el mindenkit. Több hangszerrel is megismerkedtek: fuvolával, csellóval, harsonával, zongorával. Nagy élmény volt a gyerekek számára.2019. november


Márton nap
Óvodánk több mint húsz éves hagyománya a Márton napi ünnep. A csoportokban a gyermekek rövid,- az ünnephez kapcsolódó versekből, dalokból, dalos játékokból összeállított- előadással köszöntötték a vendégeiket, szülőket, nagyszülőket, testvéreket. A program színes eleme, a Márton mécsesekkel való séta, óvodánk körül. A több mint kétszáz jelenlévő biztonságáról a rendőrség gondoskodott. A séta után libazsíros kenyér és meleg tea várta a résztvevőket. Tartalmas, színes délutánt töltöttünk együtt vendégeinkkel, amely során a szülők betekinthettek a gyermekcsoportok életébe.
Márton nap az iskolában
Nagycsoportosaink a Fényi Gyula Általános Iskola Márton napi műsorának főpróbáján vettek részt. Örömmel láttuk viszont régi óvodásainkat a szereplők között. Az esemény minden évben hozzájárul az óvoda és az iskola közötti jó kapcsolat ápolásához.Tehetség nap
A városi Tehetség napon a szakmai előadások mellett a meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése, valamint a Tehetség műhelyünk bemutatkozása is a programok között szerepelt. Az anyanyelvi tehetségműhely a Sárkány király Vánkosa című mesét mutatta be intézményünk óvodapedagógusainak.
Vigyázz, kész, sport
A kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat idén is megrendezte „ Vigyázz, kész, sport”- napját. Különböző állomásokon játékos vetélkedőkre került sor, zenés tornával és vidám gyakorlatokkal kedveskedtek a gyerekeknek. A vetélkedő végén a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat képviselői egy rollerrel és ping pong készlettel kedveskedtek az óvodásoknak! Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk ezt a sport-napot, hiszen az egészséges életmódra nevelés az óvodák egyik legfontosabb feladata!
Viski Károly Múzeumi foglalkozás
Óvodánk pedagógiai programjának fontos eleme a hagyományápolás, ill, azok megismertetése a felnövekvő generációkkal. Ezen célunk megvalósulását segíti a már évek óta látogatható múzeumi foglalkozás sorozat, melynek témája ez alkalommal a disznótor volt.
A foglalkozáson idén a Maci csoportosok vettek részt A következő programok várták a gyerekeket: bábozás, népi gyermekjáték, kézműves foglalkozás (tojástartóból malac készítése), valamint a legérdekesebb, a kolbász elkészítése volt (húsdarálás, fűszerezés, gyúrás, töltés), melyet a foglalkozás végén meg is kóstolhattak. Nagyon tetszett a gyerekeknek, várjuk a következő alkalmat!


2019. december


Karácsonyi készülődés a Nyuszi csoportban
Az adventi projekt keretében du.16 órától hívtuk a szülőket közös karácsonyi barkácsolásra. Mézeskalácsot sütöttünk és díszítettünk. Luca búzát vetettünk. Szalvéta képet ragasztottunk decoupage ragasztóval fa lapra. Célunk volt az együtt tevékenykedés, beszélgetés ünnepi készülődés a szülőkkel, akik örömmel vették a kezdeményezést és mindenki szívesen eljött.Karácsonyi ünnepség
Karácsonyi ünnepségünket de. 10-kor óvodánk tornatermében tartottuk meghívott vendégek, óvodásaink, az óvó nénik, és a dajka nénik részvételével. Az ünnepet több hetes készülődés előzte meg. Versekkel, énekekkel, mézeskalács sütéssel teltek az ünnepvárás napjai. Meghitt ünnepségünkön a Maci csoportosok betlehemi játéka után, versekkel, énekekkel köszöntötték a csoportok az ünnepet. Az óvó nénik ezután csillagszórók fényénél énekeltek együtt a gyerekekkel. Ünnepségünk végén a saját készítésű süteményekkel kínáltuk meg óvodásainkat, a felnőtteket, majd minden csoport megkapta a karácsonyi ajándékát a gyermekek legnagyobb örömére!Mikulás ünnepség
Óvodánkba idén is megérkezett a Mikulás! A tornateremben fogadtuk, minden csoportunk versekkel, énekekkel köszöntötte. Az ajándékok mellett dicséreteket, jó tanácsokat is adott a gyerekeknek. A csomagok mellé az óvó nénik is megajándékozták a kicsiket egy bábelőadással.Parlamenti Karácsony
Az Ovi-Sport Alapítvány meghívására Parlamenti ünnepségen vettünk részt. Idegenvezetővel végig jártuk és megcsodáltuk az Országház gyönyörű termeit, a Szent Koronát és az őrségváltást is. Az ünnepséget a Maci csoportosok pásztorjáték előadásával színesítették. A gyerekek ajándék csomagot, sportolói aranyérmet és finom ebédet kaptak.
Viski Károly Múzeum karácsonyi foglalkozása
A Viski Károly múzeum idei karácsonyi foglalkozásán is a régi karácsonyi hagyományokkal, szokásokkal ismertették meg a Maci csoportos gyermekeket. Először a régi idők karácsonyfáját mutatták be a gyerekeknek, majd Luca napi búzavetés, Betlehemes játék, gyertyaöntés és végül az ünnepi édesség, a mákpipa készítése következett. Nagyon tetszett a gyerekeknek a sokféle, változatos tevékenység.
Búcsúzás egy kedves dadusnéninktől
Az Óvoda apraja - nagyja és a szülői munkaközösség tagjai megköszönték 26 éves áldozatos munkáját Julika néninek. A megható ünnepségen versekkel, énekekkel és apró ajándékkal kedveskedtünk neki. Jó egészséget és jó pihenést kívánunk a nyugdíjas évekre!


2020. január


01.08. Viski Károly Múzeum „Vízkereszt” foglalkozása
Célja: Az ehhez az időszakhoz kapcsolódó népszokások, hagyományok megismerése. Bábelőadás, dramatikus játék – „Három Királyozás”, kézművesség – nemezlabda formázása, olajos káposzta, „sovány”kóstolása zárta a délelőttöt. A programon a Maci csoport vett részt.
01.20. A Mókus csoport sétára indult, hogy megfigyeljék a madarakat a téli környezetben.A Maci csoportban:
Az „Óév már messze jár” és „Újévi malacságok” címmel 2 hetes projekt keretében ismerkedtek a Maci csoportosok az Újévi népszokásokkal. Köszöntő verssel és jókívánságok megfogalmazásával hangolódtunk az Újévre. Megismerkedtünk néhány szerencsehozó jelképpel: szerencse patkót vágtunk, négylevelű lóherét hajtogattunk. A múzeumi foglalkozásokon pedig a Vízkereszt és a Háromkirály járás hagyományait elevenítettük fel. Látogatást tettünk a közeli Húsboltban ahol a malacból készült ételeket figyeltük meg. Malacos mondókát mondogattunk, a Kisgömböc és a Három Kismalac című mesét báboztuk. Felidéztük azt a népi hiedelmet, miszerint: a malac kitúrja a jövő évi szerencsét!
A Pillangó és a Nyuszi csoportosok madár eleséget helyeztek el csoportjaik madáretetőjében.
A Mókus csoportosok az Újév alkalmából szerencsehozó malacokat készítettek papírból és gyurmából.01.28. Beiskolázási szülői értekezlet
A januári szülői értekezlet témája a beiskolázás, az iskolaválasztás volt. Kalocsa általános iskolái mutatkoztak be ezen a szülői értekezleten Belvárosi-, Fényi Gyula -, az Eperföldi Általános Iskolák/, végül a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény Általános Iskolája. Tagintézmény vezetőkön kívül a leendő 1. osztályos tanítónők is jelen voltak, bemutatkoztak és elmondták hitvallásukat, tanítási módszereiket.


2020. február


02.06. Farsang a Csokonai óvodában
Az idén is megrendezésre került óvodánkban a gyermekfarsang! Mint minden évben, idén is nagyon készültek a gyermekek, színes, kreatív jelmezekbe öltöztek. A tornateremben vonult fel minden csoportunk, és rövid kis műsorral, verssel, énekkel mutatkoztak be. A vidám farsangi zenét idén is Krausz Zoltán / a nyuszi csoportos Krausz Bálint apukája/ szolgáltatta a gyermekek legnagyobb örömére. A szülők finom süteményekkel, innivalókkal támogatták farsangi mulatságunkat. Óvodásaink nagyon jól érezték magukat, vidám hangulatban telt ez a délelőtt!Farsang farka a Nyuszi csoportban.
A Nyuszi csoportosok elbúcsúztatták a telet, busó álarcokkal és hangos zene -bonával.
2020.02.19. Házi mesemondó verseny a Csokonai Óvodában
Idei mesemondó versenyünkön 14 fő óvodás gyermek indult! A verseny óvodánk tornatermében zajlott.
A zsűri tagjai: Katus Györgyné Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Intézményvezetője, Kollár Lászlóné nyugalmazott óvodapedagógus, Juhász Andrea, Sipos Nikolett a Fényi Gyula Általános Iskolából, Kollár Lászlóné, dr Vincze Tamásné és Balatonné Morvai Valéria.

Díjazottak:
Középsősök kategóriájában:
I. Vincze Anna / Mókus csoport/
II. Tamási Zétény / Maci csoport/
III. Borbola Benett /Maci csoport/

Különdíjasok:
Sáfrán Nóra / Maci csoport/
Balogh Emília / Mókus csoport/
Réczi Zalán / Pillangó csoport/


Nagycsoportosok kategóriájában:
I: Bácskai Benett / Maci csoport /
II: Csipes Dorka / Maci csoport/
III: Kuti Bálint / Maci csoport/

Gratulálunk óvodásainknak a sikeres szerepléshez, a szülőknek, óvónőknek pedig az eredményes felkészítő munkájukhoz!
2020. 02.24. Környezetvédelmi vetélkedő
A Zöldfa utcai óvoda által hirdetett Környezetvédelmi vetélkedőn február 24-én a Mókus csoport „Barlang Ászok” csapata képviselte óvodánkat. A 3 főből álló szülői csapat a II. helyet érte el.
Köszönjük a szülőknek a szorgalmas felkészülést, a vidám feladatokban való helytállást.
Az eredményhez és a nyereményhez szívből gratulálunk!
02.19. Farsang a Viski Károly Múzeumban
Örömmel készültek a Maci és Mókus csoportos gyerekek a múzeumba, már várták a bábelőadást. Sok új ismeretet szereztek a farsangi népszokásokról. A csúfolódó megtanulásába aktívan bekapcsolódtak, a tréfás játék tetszett mindenkinek. A kézműves foglalkozás keretében busó álarcra hasonlító farsangi álarcokat készíthettek színezéssel, gyapjú ragasztással. Az ételkészítés, csörögefánk sütése volt, amit nagyon vártak a gyerekek, mert az illata már az egész múzeumot betöltötte. Még az óvodában is emlegették, milyen finom volt a csörögefánk.
2020. február 25. Területi mesemondó
Február 25-én került megrendezésre a legkisebbek által minden évben nagyon várt területi mesemondó verseny.
24 gyermek meséjét hallgathatta meg a zsűri, melynek tagjai: Katus Györgyné Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje intézményvezetője, Petrécs Istvánné nyugalmazott óvónő, valamint Marsovszky Lászlóné szintén nyugalmazott óvónő és Markó Lászlóné.
Az alábbi eredmények születtek:
A középsősök közül első lett Vincze Anna (Kalocsa, Csokonai Óvoda).
Második lett Szilágyi Emília (Fajsz) és harmadik lett Kristály Liza (Fajsz).

A nagycsoportosok kategóriájában első lett Csorba Dorka (Soltvadkert), második Farkas Nóra (Miske) harmadik pedig Bácskai Benett (Kalocsa, Csokonai óvoda).
A zsűri különdíjjal jutalmazta Értékes Lilit ( Solt) , Varga Bálintot ( Kalocsa, Újvárosi óvoda) és Csipes Dorkát „A legtisztábban mesélő…” (Kalocsa, Csokonai óvoda).


2020. május


Gyermeknap alkalmából felavattuk új udvari mászókáinkat. A Maci csoportos szülők kezdeményezésen, az óvodavezetés és az Önkormányzat támogatásával, EU szabvány szerinti tartós játékok segítik ezután a gyermekek mozgás fejlődését. Az óvoda újra nyitása után, a gyermekek birtokba vehetik az elkészült két udvari játékot. Köszönetünket fejezzük ki Katus Györgyné óvodavezetőnek, az Önkormányzatnak, a Kovács családnak és mindazoknak a családoknak akik az óvodai Alapítvány támogatásával járultak hozzá az anyagi források megteremtéséhez és a kivitelezés munkálataihoz.
Köszönjük a gyermekek nevében!
Csokonai óvodába nevelőtestülete
Régi hagyományunk felelevenítéseként a búcsúzó nagycsoportosok fát ültettek óvodánk udvarán. Az elültetett bükkfa jelképezi, hogy ők is tagjai voltak a Csokonai óvoda gyermekseregének.


Nyári élet 


  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz