2019-2020. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2019-2020. nevelési év

Tagóvodák > Csokonai Utcai Óvoda > Aktuális információk

A Csokonai utcai Óvoda 2019. október havi előzetes programjai:

2019. szeptember


Maci Csoport

Császártöltési szüret:
A Maci csoportosokkal Császártöltésre, óvodásunk nagyszüleinek szőlőskertjébe és borászatába látogattunk. Nagy élményt jelentett a gyerekeknek a szüretelés, a must kóstolás, az óriás prés működésének és a palackozás munkafolyamatainak megismerése. A hajósi játszóterezés után egy nagy láda szőlővel tértünk haza.


Múzeum:
A szüreti néphagyományok megismerését a Visky Károly múzeumban folytattuk. Bábozással, kézműves és énekes játékokkal elevenítettük fel a hajdani szüretek vidám hangulatát. A kézi darálás és préselés után örömmel kóstolták a saját készítésű szőlőlevet.


Autómentes nap:
Örömmel csatlakoztunk a Zöldfa óvoda által szervezett Autómentes nap rendezvényéhez. A meghirdetett rajzpályázatra kilenc gyermek alkotásával neveztünk be. A Kubikus parkból induló biciklitúrán büszkén mutatták meg, hogy milyen biztonságosan tudnak már közlekedni kétkerekű biciklivel.Mókus Csoport

Őszi kirándulás a mókus és maci csoportosoknak! 09. 11.
Kirándulásunk célja: az őszi természet, időjárás megfigyelése. A hajósi játszótéren a gyermekek mozgásigényének kielégítése, mozgáskoordinációjuk , téri tájékozódásuk fejlesztése és közösségi érzésük, baráti kapcsolataik megerősítése!Autómentes nap! 09.20.
Ezen a napon a Mókus csoportos gyermekekkel kimentünk a Kubikus parkba, ahol részt vettünk a rajzpályázat eredményhirdetésén. Csoportunkból 6 kislány rajzolt, gratulálunk nekik! Ezt követően volt közös torna, és zenére táncolás! Végül megnéztük, hogyan kerékpároznak a város nagycsoportosai!"Ovinyitogató" program a Mosolybirodalom szervezésében! 09.19.
Programok voltak: ugrálóvár, népi játékok, arcfestés! Minden óvodásunk önfeledten, örömmel játszott ezen a délelőttön!


Játszóházban jártunk! 09.19.
Csoportunk az idén másodszor volt a kalocsai "Mesevár" játszóházban! A mókus csoportos gyermekek örömmel vették birtokukba a játékokat, mely jó lehetőség volt a koordinációs képességeik, téri tájékozódásuk, egyensúlyérzékelésük fejlesztésére, közösségi érzésük, baráti kapcsolataik erősítésére!


"Mezítlábas sétány" felavatása a mókus csoportos gyermekekkel!


Nyuszi csoport

Pályaátadó
2019.09.23-án került sor az új multifunkciós sport pálya ünnepi átadására, az Ovisport Alapítvány és az önkormányzat támogatásával. A Csokonai óvodások boldogan vettek birtokba az új sportpályát.Pillangó csoport

Szept. 24. Sportnap a Mèhecskèknél. A játékos feladatokban a maci és pillangó csoport nagycsoportosai ügyeskedtek.Szept. 19. Ovinyitogató a Mosolybirodalom AlapítvànnyalSzept. 20. Autómentes napi rajzpàyázat díjazottjai


2019. október


10.01. Idősek napja
A Városi Idősek napján szerepeltek a gimnázium dísztermében a Maci csoportosok. Vidám őszi hangulatú műsorral kedveskedtek a gyerekek, nagy sikert arattak.


10.15. Őszi játszóház
A játszóházba minden csoport más és más kézműves tevékenység lehetőségével várta a gyerekeket, szülőket. Először táncházba invitáltuk a gyerekeket. Markó Fruzsina néptáncos Mihálynapi hangulatot varázsolt a tornateremben. Először a nagyobb csoportoknak, majd a két kisebb csoportoknak tartott 10-10 perces táncot. A Maci csoportban vászonterítőt nyomdásztak, levélmanót, sünit, gombát fonál körbetekerésével készítettek. A Mókus csoportban tököt díszítettek papír tépéssel, tobozbaglyot, őszi színezőt készítettek. A Pillangó csoportban só-liszt gyurmából csigát, őszi fát nyomdázással, sünit ragasztással készítettek. A Nyuszi csoportban térbeli ősz fát, kopogtatót, gyurmázhattak a legkisebbek és kukoricát öntögethettek. Sok szülő vett részt a programon, jól érezték magukat a közös barkácsolásban.10.08. „Te is lehetnél”
A program célja, hogy a gyerekek közvetlenül is találkozhassanak sérült emberekkel, mely 9. éve kerül megrendezésre. Óvodások és iskolások egyaránt szép létszámmal jöttek el. A helyszín idén az Érsekkert volt. A Csokonai óvodából a Mókus csoportosok vettek részt a nagyon változatos, érdekes programokon, állomásokon. A sokféle játék, tevékenység nagyon lekötötte a gyermekek érdeklődését, figyelmét, felkeltette kíváncsiságukat.
10.14. Zenei évszaknyitogató
A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai őszi kis koncerttel várták az óvodásokat. A Nyuszi, Pillangó és Mókus csoport nagycsoportosai vettek részt rajta. Őszi hangulatú darabokkal varázsoltak el mindenkit. Több hangszerrel is megismerkedtek: fuvolával, csellóval, harsonával, zongorával. Nagy élmény volt a gyerekek számára.2019. november


Márton nap
Óvodánk több mint húsz éves hagyománya a Márton napi ünnep. A csoportokban a gyermekek rövid,- az ünnephez kapcsolódó versekből, dalokból, dalos játékokból összeállított- előadással köszöntötték a vendégeiket, szülőket, nagyszülőket, testvéreket. A program színes eleme, a Márton mécsesekkel való séta, óvodánk körül. A több mint kétszáz jelenlévő biztonságáról a rendőrség gondoskodott. A séta után libazsíros kenyér és meleg tea várta a résztvevőket. Tartalmas, színes délutánt töltöttünk együtt vendégeinkkel, amely során a szülők betekinthettek a gyermekcsoportok életébe.
Márton nap az iskolában
Nagycsoportosaink a Fényi Gyula Általános Iskola Márton napi műsorának főpróbáján vettek részt. Örömmel láttuk viszont régi óvodásainkat a szereplők között. Az esemény minden évben hozzájárul az óvoda és az iskola közötti jó kapcsolat ápolásához.Tehetség nap
A városi Tehetség napon a szakmai előadások mellett a meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetése, valamint a Tehetség műhelyünk bemutatkozása is a programok között szerepelt. Az anyanyelvi tehetségműhely a Sárkány király Vánkosa című mesét mutatta be intézményünk óvodapedagógusainak.
Vigyázz, kész, sport
A kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat idén is megrendezte „ Vigyázz, kész, sport”- napját. Különböző állomásokon játékos vetélkedőkre került sor, zenés tornával és vidám gyakorlatokkal kedveskedtek a gyerekeknek. A vetélkedő végén a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat képviselői egy rollerrel és ping pong készlettel kedveskedtek az óvodásoknak! Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk ezt a sport-napot, hiszen az egészséges életmódra nevelés az óvodák egyik legfontosabb feladata!
Viski Károly Múzeumi foglalkozás
Óvodánk pedagógiai programjának fontos eleme a hagyományápolás, ill, azok megismertetése a felnövekvő generációkkal. Ezen célunk megvalósulását segíti a már évek óta látogatható múzeumi foglalkozás sorozat, melynek témája ez alkalommal a disznótor volt.
A foglalkozáson idén a Maci csoportosok vettek részt A következő programok várták a gyerekeket: bábozás, népi gyermekjáték, kézműves foglalkozás (tojástartóból malac készítése), valamint a legérdekesebb, a kolbász elkészítése volt (húsdarálás, fűszerezés, gyúrás, töltés), melyet a foglalkozás végén meg is kóstolhattak. Nagyon tetszett a gyerekeknek, várjuk a következő alkalmat!


2019. december


Karácsonyi készülődés a Nyuszi csoportban
Az adventi projekt keretében du.16 órától hívtuk a szülőket közös karácsonyi barkácsolásra. Mézeskalácsot sütöttünk és díszítettünk. Luca búzát vetettünk. Szalvéta képet ragasztottunk decoupage ragasztóval fa lapra. Célunk volt az együtt tevékenykedés, beszélgetés ünnepi készülődés a szülőkkel, akik örömmel vették a kezdeményezést és mindenki szívesen eljött.Karácsonyi ünnepség
Karácsonyi ünnepségünket de. 10-kor óvodánk tornatermében tartottuk meghívott vendégek, óvodásaink, az óvó nénik, és a dajka nénik részvételével. Az ünnepet több hetes készülődés előzte meg. Versekkel, énekekkel, mézeskalács sütéssel teltek az ünnepvárás napjai. Meghitt ünnepségünkön a Maci csoportosok betlehemi játéka után, versekkel, énekekkel köszöntötték a csoportok az ünnepet. Az óvó nénik ezután csillagszórók fényénél énekeltek együtt a gyerekekkel. Ünnepségünk végén a saját készítésű süteményekkel kínáltuk meg óvodásainkat, a felnőtteket, majd minden csoport megkapta a karácsonyi ajándékát a gyermekek legnagyobb örömére!Mikulás ünnepség
Óvodánkba idén is megérkezett a Mikulás! A tornateremben fogadtuk, minden csoportunk versekkel, énekekkel köszöntötte. Az ajándékok mellett dicséreteket, jó tanácsokat is adott a gyerekeknek. A csomagok mellé az óvó nénik is megajándékozták a kicsiket egy bábelőadással.Parlamenti Karácsony
Az Ovi-Sport Alapítvány meghívására Parlamenti ünnepségen vettünk részt. Idegenvezetővel végig jártuk és megcsodáltuk az Országház gyönyörű termeit, a Szent Koronát és az őrségváltást is. Az ünnepséget a Maci csoportosok pásztorjáték előadásával színesítették. A gyerekek ajándék csomagot, sportolói aranyérmet és finom ebédet kaptak.
Viski Károly Múzeum karácsonyi foglalkozása
A Viski Károly múzeum idei karácsonyi foglalkozásán is a régi karácsonyi hagyományokkal, szokásokkal ismertették meg a Maci csoportos gyermekeket. Először a régi idők karácsonyfáját mutatták be a gyerekeknek, majd Luca napi búzavetés, Betlehemes játék, gyertyaöntés és végül az ünnepi édesség, a mákpipa készítése következett. Nagyon tetszett a gyerekeknek a sokféle, változatos tevékenység.
Búcsúzás egy kedves dadusnéninktől
Az Óvoda apraja - nagyja és a szülői munkaközösség tagjai megköszönték 26 éves áldozatos munkáját Julika néninek. A megható ünnepségen versekkel, énekekkel és apró ajándékkal kedveskedtünk neki. Jó egészséget és jó pihenést kívánunk a nyugdíjas évekre!
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz