2019-2020. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2019-2020. nevelési év

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk

A Zrínyi utcai bölcsöde  2019. november havi előzetes programjai:

2019. szeptember


Paprika Hét
Mint minden évben, idén is megtartottuk a paprika hetet a kalocsai Paprikafesztiválhoz kapcsolódóan. A kisgyermeknevelők paprika növényt, különböző fajtájú paprikaterméseket és fűszerpaprika őrleményt vittek be a csoportokba. A gyerekek megismerkedhettek a paprika részeivel, összehasonlíthatták a különböző fajtájú paprikákat színük, alakjuk szerint, végül megkóstolhatták a terméseket és a paprikaőrleményt. Beszélgettük arról, hogy a paprika mire használható. A bölcsőde udvarán megtartottuk a paprikafutást. Alkotó tevékenység keretében a gyerekek előre rajzolt paprikaformát festhettek, színezhettek.Autómentes nap
Az idei évben 2019.szeptember 20-án tartottuk meg az autómentes napot a bölcsődében. A gyerekeknek elmondtuk, hogy az autók és a motorok szennyezik a környezetet, ezért ezen a napon, aki teheti, otthon hagyja az autóját, motorkerékpárját. Képeket nézegettünk arról, hogy milyen más módon közlekedhetnek az emberek. A bölcsődében ezen a napon nem vettük elő a motorokat, a gyerekek szaladgálhattak, futkározhattak, triciklizhettek az udvaron.


A magyar népmese napja
A bölcsődében szeptember 30-án tartottuk a magyar népmese napját. A Maci és a Süni csoportban a Kakas és a pipe című mesét meséltük el a gyerekeknek, a Bambi csoportban a Sajtot osztó rókát, a Nyuszi csoportban pedig a Hol jártál báránykám című verses mesét adtuk elő.2019. október


Állatok világnapja
Az állatok világnapja alkalmából állatokat ábrázoló képeket nézegettünk a bölcsődében. A gyerekek megnevezték a csoportban lévő játék állatokat, majd beszélgettünk róla, melyik állat hol él, milyen a kinézete, mivel táplálkozik. A gyerekek istállót, karámot építhettek az állatoknak.


Szülőcsoportos beszélgetés
Október hónapban minden csoportban megtartották a kisgyermeknevelők a szülőcsoportos beszélgetéseket. A szülők érdeklődve hallgatták a témával kapcsolatos előadást, bátran feltehették kérdéseiket, megoszthatták otthoni tapasztalataikat. A Süni csoportban a Játék hatása a személyiségfejlődésre, a Maci csoportban a Bölcsődei napirend, a Nyuszi csoportban a Beszoktatás menete, míg a Bambi csoportban az önállóság fejlődésének segítése volt a választott téma.
2019. november


Márton nap
A Márton nappal kapcsolatban arról beszélgettünk, hogy milyen szokás és legenda kapcsolódik ehhez a naphoz: nemsokára vége az ősznek, megtörtént a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása, a leszüretelt szőlőből elkészült az új bor, az állatokat is behajtották a legelőről a pásztorok, mert közeleg a hideg tél. Ilyenkor már le lehetett vágni a hízott libát is. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás.
A gyerekek kivágott liba formából tépett fehér vagy barna papírból tollat ragasztottak.

A Márton naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk:

Réce ruca vadliba…
Nincs szebb madár, mint a lúd...

És énekeltünk:
Száz liba egy sorba…

Hatan vannak a mi ludaink...

Egyél libám, egyél már...2019. december


Mikulás
A Télapó érkezésére várva december első napjaiban a kisgyermeknevelők kidíszítették a közös helyiségeket és a csoportszobákat. A gyerekek Télapó sapkákat festhettek pirosra, majd az elkészült sapkák szélére a kisgyermeknevelők segítségével fehér prémet ragaszthattak. Közben arról beszélgettek, hogyan néz ki a Mikulás ruhája, ki mit szeretne kapni a Mikulástól, aki december 6-án minden évben megajándékozza a gyerekeket. Az idei évben december 5-én érkezett a Mikulás a bölcsődébe, ahol a gyerekek a tornaszobában várták, közben a kisgyermeknevelőkkel Télapóról szóló dalokat énekeltek:
- Hull a…
- Itt kopog…
- Télapó itt van…
Miután a Télapó kiosztotta a csomagokat, a bátrabb gyerekek lefényképezkedhettek vele.


Luca nap
Luca napjához számos néphagyomány fűződik. Ezek közül a Lucabúza vetését elevenítjük fel évről évre a bölcsődében. Az idei évben december 13-án, pénteken, Luca napján vetették le a gyerekek a búzát. A tipegő csoportban a kisgyermeknevelők töltötték meg földdel a joghurtos poharakat, a nagycsoportban pedig a gyerekek, amelyekbe beleszórták a búzaszemeket, majd megöntözték. A következő héten figyelték, hogyan hajt ki és növekedik a búza. Közben a kisgyermeknevelők elmondták a gyerekeknek, hogy régen az emberek azért vetettel Lucabúzát, hogy megjósolják a következő évben várható termést. A kikelt búzát a gyerekek hazavihették karácsonyra.


Karácsony
Karácsonyra készülődve a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat és a közös helyiségeket. Beszélgettek a gyerekekkel az ünnepről, a szeretetről, ki hogyan készül a karácsonyra. A Süni és Maci csoportban a kisgyermeknevelők segítségével mézeskalácsot készíthettek a gyerekek. Az ünnepre készülve a kisgyermeknevelők karácsonyi dalokat énekeltek a gyerekekkel.


Szülőcsoportos beszélgetés
December 10-én tartotta a Nyuszi csoport a szülőcsoportos beszélgetését, ahol a téma a Helyes étkezési szokások kialakítása volt. A szülők meghallgatták az előadást, tehettek fel kérdéseket a témával kapcsolatban, megoszthatták otthoni tapasztalataikat.2020. január


Szülőcsoportos beszélgetések
Január 27. és 28-án a kisgyermeknevelők megtartották a Süni és Maci csoportban a szülőcsoportos beszélgetést. A Maci csoportban a Dackorszak és a következetes nevelés volt a téma. Az előadást Ferenczné Crisan Ioana tartotta. Miután meghallgatták a kisgyermeknevelő előadását, a szülők aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
A Süni csoportban a bölcsődei élet sajátosságairól tartott előadást Pásztor-Haverpus Angéla. Az előadás végén a szülők feltehették kérdéseiket a témával kapcsolatban.


Kezdeményezés a Nyuszi csoportban
A gyerekek alkotó tevékenység keretében hóesést festhettek ujjal, tenyérrel kék színű papírlapra.Kezdeményezés a Süni csoportban
A téli időjáráshoz kapcsolódóan a kisgyermeknevelők Sarkady Sándor: Hóember című versét mondták el a gyerekeknek, közben hóembert ábrázoló képet nézegettek.
2020. február


Medve hét – Kezdeményezés a Maci csoportban
Február első hetében a népi hagyományhoz kapcsolódóan a medve lakóhelyéről, előbújásáról beszélgettünk a gyerekekkel. Elmeséltük, hogy a hagyomány szerint mi történik, ha előbújik és meglátja az árnyékát. A gyerekek utánozhatták a medve járását, alagútba bújhattak, mintha barlang lenne. Alkotó tevékenység keretében a gyerekek mackót ábrázoló képet festhettek barna színűre festőhengerrel.Farsang
2020. február 14-én délelőtt tartottuk a bölcsődében a farsangi mulattságot. A kisgyermeknevelők elmondták a szülőknek, hogy aki szeretné, beöltöztetheti gyermekét erre az alkalomra. Nem csak a gyermekek öltöttek jelmezt, hanem a kisgyermeknevelők is beöltöztek különböző figuráknak. A délelőtt folyamán gyermekdalokat hallgathattak, zenére táncolhattak. A kisgyermeknevelők a szülők által hozott gyümölcsökkel, süteményekkel, üdítőkkel kínálták a gyerekeket. A délelőtt jó hangulatban telt el.

  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz