2019-2020. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2019-2020. nevelési év

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk

A Zrínyi utcai bölcsöde  2019. november havi előzetes programjai:

2019. szeptember


Paprika Hét
Mint minden évben, idén is megtartottuk a paprika hetet a kalocsai Paprikafesztiválhoz kapcsolódóan. A kisgyermeknevelők paprika növényt, különböző fajtájú paprikaterméseket és fűszerpaprika őrleményt vittek be a csoportokba. A gyerekek megismerkedhettek a paprika részeivel, összehasonlíthatták a különböző fajtájú paprikákat színük, alakjuk szerint, végül megkóstolhatták a terméseket és a paprikaőrleményt. Beszélgettük arról, hogy a paprika mire használható. A bölcsőde udvarán megtartottuk a paprikafutást. Alkotó tevékenység keretében a gyerekek előre rajzolt paprikaformát festhettek, színezhettek.Autómentes nap
Az idei évben 2019.szeptember 20-án tartottuk meg az autómentes napot a bölcsődében. A gyerekeknek elmondtuk, hogy az autók és a motorok szennyezik a környezetet, ezért ezen a napon, aki teheti, otthon hagyja az autóját, motorkerékpárját. Képeket nézegettünk arról, hogy milyen más módon közlekedhetnek az emberek. A bölcsődében ezen a napon nem vettük elő a motorokat, a gyerekek szaladgálhattak, futkározhattak, triciklizhettek az udvaron.


A magyar népmese napja
A bölcsődében szeptember 30-án tartottuk a magyar népmese napját. A Maci és a Süni csoportban a Kakas és a pipe című mesét meséltük el a gyerekeknek, a Bambi csoportban a Sajtot osztó rókát, a Nyuszi csoportban pedig a Hol jártál báránykám című verses mesét adtuk elő.2019. október


Állatok világnapja
Az állatok világnapja alkalmából állatokat ábrázoló képeket nézegettünk a bölcsődében. A gyerekek megnevezték a csoportban lévő játék állatokat, majd beszélgettünk róla, melyik állat hol él, milyen a kinézete, mivel táplálkozik. A gyerekek istállót, karámot építhettek az állatoknak.


Szülőcsoportos beszélgetés
Október hónapban minden csoportban megtartották a kisgyermeknevelők a szülőcsoportos beszélgetéseket. A szülők érdeklődve hallgatták a témával kapcsolatos előadást, bátran feltehették kérdéseiket, megoszthatták otthoni tapasztalataikat. A Süni csoportban a Játék hatása a személyiségfejlődésre, a Maci csoportban a Bölcsődei napirend, a Nyuszi csoportban a Beszoktatás menete, míg a Bambi csoportban az önállóság fejlődésének segítése volt a választott téma.
2019. november


Márton nap
A Márton nappal kapcsolatban arról beszélgettünk, hogy milyen szokás és legenda kapcsolódik ehhez a naphoz: nemsokára vége az ősznek, megtörtént a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása, a leszüretelt szőlőből elkészült az új bor, az állatokat is behajtották a legelőről a pásztorok, mert közeleg a hideg tél. Ilyenkor már le lehetett vágni a hízott libát is. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás.
A gyerekek kivágott liba formából tépett fehér vagy barna papírból tollat ragasztottak.

A Márton naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk:

Réce ruca vadliba…
Nincs szebb madár, mint a lúd...

És énekeltünk:
Száz liba egy sorba…

Hatan vannak a mi ludaink...

Egyél libám, egyél már...


  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz