2019-2020. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2019-2020. nevelési év

Tagóvodák > Újvárosi Tagóvoda > Aktuális információk

Az Újvárosi óvoda  2019. október havi előzetes programjai:2019. szeptember


Szeptember 8. Kisasszony napja, fecskehajtó nap. E naptól kezdve indulnak útnak a fecskék és a vándormadarak. A kiscsoportosokkal az óvoda udvarán röptettük a papír fecskéket a domboldalon.
Katica (nagy) csoportosok szeptember 20-án kerékpárral a Kubikus parkba mentek. A közös torna után a rajzpályázat díjkiosztójára került sor. A programzárás egy közös kerékpározás volt a környék utcáiban. A rendezvény célja felhívni a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti károkra, a levegőszennyezettségre.Dióverés
Az őszi időszakban folyamatosan figyeltük a dió érését az óvoda udvarán és a környező parkokban. Gyűjtögettük a lepottyanó diószemeket, majd megtörtük és jóízűen elfogyasztottuk, a héjából pedig barkácsoltunk. A diószüret végén körbetáncoltuk kedvenc diófánkat.

2019. október


Őszi játszóház
Az idei évben is megtartottuk a már hagyománnyá vált őszi játszóházunkat az óvodában. Természetes anyagokból barkácsolhattak a gyermekek, szülők és óvó nénik közösen játékokat, díszeket, képeket. Jó hangulatban, sok élményt szerezve, tartalmasan telt el a délután mind a négy csoportban.
Teréz nap, október 15, szőlőszüret.
Múzeumi foglalkozás keretében ismerkedtünk a szőlőszüret néphagyományával. Szőlőt kóstoltunk és szedtünk. Vizuális kezdeményezés alkalmával többféle technikával szőlőfürtöt készítettünk.

2019. november


Katalin ág
Katalin napja alkalmából gyümölcságat tettünk vízbe a gyermekeinkkel. Időjóslást is végeztünk. „ Ha Katalin kopog, karácsony locsog. Ha Katalin locsog, karácsony kopog.” Ezen a napon száraz idő volt, így várhatóan nem lesz fehér karácsonyunk.Katica csoport
Minden évben megemlékezünk Márton napjáról, mivel néphagyomány őrző óvoda vagyunk. A közeli tóparton megfigyeltük a baromfikat, köztük a libákat is. Megbeszéltük a háziszárnyasok tulajdonságait, hasznukat. Miért gondozza az ember. Majd különféle vizuális technikákkal megjelenítettük.November 15-én részt vettünk a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat sportnapján. A közös tornát és a játékos feladatokat nagy élvezettel végezték a gyerekek.

2019. december


Évek óta hagyomány a szeretet ünnepe előtt az Adventi játszóházunk. Elsősorban a karácsonyhoz kapcsolódó vizuális technikákkal ismertetjük meg a szülőket és ötleteket adunk nekik, hogy otthon gyermekeikkel közösen apró ajándékokat, díszeket készíthetnek. Rendszeresen ellátogat e rendezvényünkre a nagyszülők és volt óvodásaink is.December 6.-án, csoportunkban is járt a Mikulás. Verssel, énekkel köszöntöttük. Előtte nap, a csoporttal együtt mi is „elhagytunk” egy pár Mikulás csomagot a Sétáló utcában, mert „adni jó”.Luca napja:
Beszélgettünk a gyermekekkel a Luca – napi néphagyományokról. Közösen, ezen a napon Luca búzát ültettünk. Mindennap locsoltuk, figyeltük a változásokat. Karácsonyra haza vitték a gyermekek. Ha karácsonyra szépen kizöldül jövőre gazdag termés várható.


2020. január


A téli szünet utáni első nap mindig élményekkel teli, mert a gyermekek nem győzik elmesélni az ünnepek alatt történteket és ki, mit kapott karácsonyra. Ilyenkor nyoma sincs a konfliktusoknak, örülnek egymásnak. Újévi jókívánságaikat népi mondókával, üdvözlőkártyával és természetesen az elmaradhatatlan pezsgővel (gyerekpezsgő), köszöntötték egymást és az óvodában dolgozó felnőtteket.Katica csoportosok egy foglalkozáson vett részt a Viski Károly múzeumban, melynek címe a Vízkereszt, avagy a Három Királyok Napja. A kalocsai néphagyomány szerint lányok voltak a három királyok, így egy dramatikus játékot játszottak el. Majd csörgőlabdát nemezeltek dió és gyapjú segítségével. Megkóstolhatták a régmúlt kalocsai ételeket.


2020. február


Az idei évben is megtartottuk a kiszebáb égetést, amely a téltemetés és a tavasz várás jegyében zajlott. Újságpapírból készültek a bábok az égetéshez, a zajkeltéshez pedig sajtos dobozból a csörgő dobok.Farsang:
A farsangi bált az óvodánkban, nagy izgalommal várták a gyermekek. Farsangi díszbe öltöztette minden csoport a termét. Készítettek álarcokat, bohócokat, szemüvegeket a nagy napra. Verseket, énekeket tanultunk a tél elűzésére. A bálban mindenki kedvére táncolhatott, mulathatott.
Az Újvárosi Tagóvodából a Mesemondó versenyre a nagycsoportos gyermekek közül Varga Bálint készült. A mese címe A három kívánság volt. A mesemondásra ő jelentkezett, minden csoportban bátran elmondta a gyermekeknek. A lelkiismeretes felkészülés eredménye meg is lett, különdíjat kapott. 

2020. május


A kialakult helyzetre való tekintettel az idei évben elmaradt a már hagyománnyá vált „Gyermeknapi Kerti- parti”. Május 25- én délelőtt ügyességi játékokra, közös táncra hívtuk gyermekeinket. A programvégén minden kisgyermek apró ajándékot kapott, amit haza is vittek.
2020. június


Nemzeti Összetartozás Napja, e jeles napalkalmából igyekeztünk a gyermekeket életkori sajátosságait figyelembe véve megismertetni ezen eszme jelentőségével. Csoportokban beszélgettünk a magyarságról, a nemzetről. A földgömb nézegetése közben meghallgattuk a „Magyarország” című dalt. Így emlékeztünk az összetartozásról a földön élő összes magyarról, óvodás szinten.


  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz