2018-2019. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2018-2019. nevelési év

Tagóvodák > Újvárosi Tagóvoda > Aktuális információk
 


2019. június


Az óvodai „NYÁRI ÉLET" június és augusztus hónapokban is, érdekes és változatos tevékenységeket tartogat a gyerekek számára. Kifejezetten izgalmas az élet az oviban így nyáron is, hiszen reggel mindjárt az udvaron lehet kezdeni a játékot, az étkezésen és pihenésen kívül szinte az egész napot a szabadban töltik a gyerekek. A fák árnyas lombjai alatt kedvelik a gyerekek az udvari mozgásfejlesztő játékokat: kerékpározást, a motorozást. Lehetőséget kínálunk kézműves foglalkozásra. A homokozókban remek alkotások, homokvárak készülnek.
2019. május


Nyílt nap – „Anyáknapi köszöntéssel”
Óvodánkban már hagyománnyá vált, hogy május elején nyílt napot tartunk a szülőknek. Ezen a délelőttön betekinthetnek a csoportok életébe, megfigyelhetik gyermekeik játékát, akár be is kapcsolódhatnak, megnézhetnek egy-egy játékos kezdeményezést, foglalkozást. A napot dallal, verssel, anyáknapi köszöntéssel zártuk.
Gyermeknapi forgatag: Óvodánkban immár hagyománnyá vált a Gyermeknap. Ilyenkor az óvónők versenyjátékokkal készülnek, mint a zsákba futás, kötélhúzás, lángos evés, „zizi legelés”, vagy „itatás”. Vendégünk volt a Csurgó együttes, aki a jó hangulatról gondoskodott zenés műsorával. Dudás Szilvia néptánccal szórakoztatta a résztvevőket, valamint népi fajátékokat próbálhattak ki a gyermekek.
Az idei évben is május végén a gyerekek „Évzáró műsor” keretében bemutatták a tanult versikéket, dalokat, énekes játékokat.

2019. április


Egészség hete alkalmából a Katica csoportosok a fogorvosi rendelőbe látogattak. A fogorvosnő minden gyermek fogait megnézte. Tanácsot adott a helyes fogmosás technikájára. Több gyermek számára javasolta az újbóli vizsgálatokat.
A Húsvéti projektünk zárásaként játszóházat szerveztünk a szülők bevonásával. Gyerekek és szülők közösen barkácsoltak nyulakat, csibéket és díszítettek húsvéti tojásokat. A játszóház végén csoki nyuszikat rejtettünk el az óvoda udvarán, amit önfeledt örömmel kerestek a gyerekek a zöldellő fűben.
Nyílt nap a Pillangó csoportban:
Nyílt napot tartottunk a csoportunkban, ahol betekintést nyerhettek a szülők gyermekük óvodai életébe. Megfigyelhették társas kapcsolatait, játékát, a feladatok során kitartását, önállóságát. A gyermekek lázasan készültek a nagy napra. A közelgő anyák napja alkalmából ajándékkal, versekkel, tánccal, énekkel köszöntötték az édesanyjukat, nagymamájukat. Boldogan ölelték meg gyermeküket az anyukák, nagymamák a műsor végén.


2019. március


Iskolakóstolgató:
A nagycsoportosokkal meghívást kaptunk az Általános iskolákba, hogy egy kis közös torna, barkácsolás során ismerkedjenek a gyermekek a hellyel, tanító nénikkel, gyermekekkel. Örömmel vettünk részt a programokon, a gyermekek sok-sok tapasztalattal gazdagodtak.Mese-túra a Katolikus Óvodában:
Nagycsoportosainkkal meghívást kaptunk a Katolikus Óvoda minden évben megrendezésre kerülő mese-túrájára. A program közös tornával indult, majd térképek segítségével, különböző színű csapatokban indultak a gyermekek a 10 helyszínre, ahol mesékkel kapcsolatos egyszerű mozgásos, gondolkodtató, ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk. Sok-sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodva tértek haza gyermekeink a program után.Tavaszvárás: „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget”
Március vége fele már nagyon vártuk a tavaszt! Különösen arra voltunk kíváncsiak, hogy Sándor, József, Benedek meghozzák-e a meleget?Sétáink során megfigyeltük a természet változásait, a nyíló virágokat, a rügyező bokrokat, majd le is festettük a látottakat.A Víz Világnapja alkalmából, március 22-én a Katica csoportosok a Vajas csatorna partjára látogattak el, megfigyelték a folyó élővilágát. Megbeszéltük, hogy víz nélkül nincs élet, és mire használjuk. Kísérleteztünk, játszottunk vele. Kiemeltük a takarékoskodás fontosságát.

2019. február


Február 2. Gyertyaszentelő
Időjósló nap. Megfigyeltük az időjárást és megjósoltuk, hogy nemsokára beköszönt a tavasz. A gyerekek ezen a napon medvéket hozhattak az óvodába és egész nap ezekkel játszhattak. Medvebarlangot építettek majd beköltöztek a barlangba és téli álmot aludtak a medvéikkel együtt. Énekeltünk medvés dalokat és ragasztottak közösen két nagy medvét is a csoport dekorálására.
Múzeum:
A farsangi népszokás feldolgozása történt a múzeumi foglalkozáson. A bábelőadást nagy tapssal jutalmazták a nagycsoportosaink. Dramatikus játék keretében eljátszhatták a gyermekek a fánksütést, falatozást, majd a farsangi mulatozást is újra átélhették. A tevékenység lezárásaként farsangi álarcot készítettek a gyermekek.
A farsang óvodánk egyik olyan ünnepe, amelyet a néphagyomány ápolás szellemében rendezünk, szervezünk. Óvodánkban minden évben nagy lelkesedéssel készülnek gyermekek, szülők és óvodai dolgozók együtt a közelgő télbúcsúztató farsangra. A farsang napján jelmezbe bújnak a gyermekek, reggel már vidám gyermekdalokkal várjuk az óvodásokat, megcsodáljuk szebbnél-szebb jelmezeiket. A jelmezbe bújt csoportok bemutatkoznak, majd vidám műsorral köszöntik egymást, a táncos, játékos mulatozást folytatva.Katica csoport: A vetélkedő témája a farsang volt. A szülők lelkesen készültek a megmérettetésre. Katicáknak öltöztek be és katica formájú tortát sütöttek, aminek nagy sikere volt. A legizgalmasabb feladat a kiszebáb elkészítése ígérkezett, amit nagyszerűen, ügyesen, gyorsan összeállítottak.Porcelán Manufaktúra:
A Pillangó nagycsoportosokkal felfedezőtúrán jártunk a kalocsai Porcelán Manufaktúrában. Kalocsa nevezetességeinek megismertetését fontos feladatunknak tartjuk, mivel a szűkebb környezetünk ismerete hozzásegíti a gyermekeket a kulturális értékek megbecsüléséhez, a szülőföldhöz és a családhoz való kötődés elmélyítéséhez.


2019. január


A kisgyermekeknek fontos, hogy minél előbb megmutassuk, mennyire szükséges a madarak védelme, hiszen ebben a korban még nagyon fogékonyak az efféle ismeretekre. Egy nyüzsgő madáretető látványa a gyermeket és felnőttet egyaránt elbűvöl. Mozgalmassá, élővé teszik a téli álmát alvó tájat.
Óvodánk udvarán ebben az évben is folyamatosan gondoskodunk madaraink téli etetéséről. A kihelyezett etetőben folyamatosan pótoltuk a magokat és az itató befagyott vizét
Múzeumi foglalkozás: Vízkereszt
A karácsonyi ünnepkör zárónapja, hivatalosan ezen a napon kezdődik a farsang. Ezt a napot háromkirályok napjának is nevezik. Ezen a napon fejezték be a karácsonyi köszöntő csapatok a látogatásaikat. Ebben a témában láthattak a gyermekek bábelőadást. Megkóstolhatták a hagyományos ételeket: soványt, olajos káposztát, héjában sült krumplit. A kézműves tevékenység: csörgőlabda készítés volt. Élményekben gazdagon tértünk vissza az óvodába.

Régen az asszonyok, a férfiak fonóházba jártak a téli estéken, ott népművészeti tevékenységekkel töltötték el az idejüket, közben beszélgettek, táncoltak kedvükre. Néphagyomány őrző óvoda vagyunk, így mi Katica csoportosok is kipróbáltunk egy- egy népi kézművességet a csoportunkban. Így sodortunk, hármas fonatot fontunk nemzeti színű fonalak felhasználásával, amit a lányok a hajukba is köthettek. Megismerkedtünk a szövés technikájával is.
Téli vízpart: A Katica csoportosok minden évszakban ellátogatnak a közeli tópartra. Most télen is megfigyeltük a téli tó vizét, amelyet vékony jégréteg borított, megnéztük az ott lévő madarakat, állatokat. Megcsodáltuk a téli természetet, a téli növényvilágot.
Január 6. Vízkereszt
A karácsonyi ünnepkör zárónapja, és hivatalosan ezen a napon kezdődik a farsang. Közösen a gyermekekkel leszedtük a karácsonyfát, közben beszélgettünk az elmúlt ünnepekről, élményekről, elfogyasztottuk a maradék szaloncukrot.A nagycsoportosok a múzeumi foglalkozás keretében megemlékeztek a „háromkirályok”-ról is, mivel a néphagyomány szerint ezen a napon napkeleti bölcsek érkezését is ünnepeljük.2018. december


Az idén is, mint minden évben ellátogatott hozzánk a gyermekek várva várt jóságos barátja a Mikulás. Már a legkisebbek is dallal, versikével várták a nagyszakállút. Az ajándékokat az ablakba tett, általuk kipucolt csizmába várták a kicsik is.
Katica csoport: A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából a Kalocsai Nebuló EGYMI az óvodák számára egy játékos ismerkedést szervezett, ahol kipróbálhatták a kerekes széket, szenzitív játékokkal játszhattak és különféle népi hangszereket (dob, kanna, stb.) szólaltattak meg, énekelhettek együtt a zenészekkel, valamint a Mozgáskotta elemein mozoghattak.
Luca nap dec. 13.
A néphagyomány szerint Luca napon búzaültetéssel jósolják, hogy milyen termés várható a következő évben. Minden csoportban ültettünk búzát, majd locsolgattuk és figyeltük növekedését.„ Mézeskalács sütés”
Óvodánkban már hagyománnyá vált, hogy a nagycsoportosok minden évben mézeskalácsot sütnek karácsony előtt az Újvárosi óvoda minden tagjának. A tészta előkészítésekor a hozzávalókat megismerték, megnevezték, majd kimérték a gyermekek. A tészta nyújtása, szaggatása, majd díszítése után, alig várták hogy kisüljön, és megkóstolhassák a finom mézeskalácsot. Örömmel kínálták meg belőle az óvoda minden dolgozóját, gyermekét.Adventi játszóházunkat minden évben megrendezzük, amely a szülők körében sikeres program. Célja az ünnepi ráhangolódás, a közös tevékenykedtetés, a szülőkkel való kapcsolat teremtés elmélyítése. Kedvükre barkácsolhatnak a gyermekek, szülők és az óvodapedagógusok.KARÁCSONY
Minden csoportban többhetes projekttel készültünk a Karácsonyra. A gyermekek életkoruknak megfelelő szintű tevékenységekkel, dalokkal, versekkel készültek az ünnepre. A nagycsoportban felállított karácsonyfa köré összegyűltünk és a nagyok zenés műsorral, az óvó nénik pedig bábjátékkal és énekkel kedveskedtek a gyerekeknek.Karácsonyi forgatag
A Pillangó nagycsoportosok a Város sétáló utcájának szabadtéri színpadán előadták vidám, zenés karácsonyi műsorukat. Nagy sikert arattak a szerepléssel, a közönség nagy tapssal jutalmazta őket. A végén minden kisgyermek kis meglepetést kapott az ügyes részvételéért.

2018. november


Adventi gyertyagyújtás
Megkezdődött az óvodában az adventi készülődés. Az Ügyes kezek tehetségműhelyben elkészítették az óvoda óriási Adventi koszorúját. Ezen kívül, a gyermekek bevonásával elkészült minden csoportban a kis adventi koszorú is. A négy gyertyából meg is gyújtották az elsőt. Közben beszélgettek a közelgő ünnepről, a készülődés fázisairól, a családról, a szeretetről és ünnepi dalokat énekeltek.
A már hagyománnyá vált Jótékonysági estre került sor 2018. november 16-án, melyet a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány kurátorai szerveztek. A jó hangulatot Dj Krausz biztosította retro discojával. A befolyt összegből óvodánk 172 000 ft-ot költhet karácsonyi játékokra.
A Katica csoportban rendhagyó testnevelés foglalkozást tartottak a gyermekeknek. Botos János a Kalocsa Sportegyesület Torna Szakosztályának vezető edzője ovis edzés gyakorlatokkal tornáztatta meg a gyermekeket. Így a szőnyegen gurulhattak, bukfencezhettek, majd a bordásfalon mászhattak, függhettek, erőnléti gyakorlatokat végezhettek.
A Kalocsai Fúvószenekar Prokofjev: Péter és a farkas zenés- mesejátékkal örvendeztette meg városunk óvodásait. A nagyobb csoportosok élményeiket a koncertről rajzokban is megörökíthetik.
Minden évben megrendezésre kerül a nyugdíjas pedagógusok és dajka nénik köszöntése. Ebben a nevelési évben az Újvárosi Tagóvodából, a Katica csoportosok szórakoztatták az egybegyűlteket. Gyertek haza ludaim… címmel adtak elő énekes, zenés, táncos, dalos játékokat. A finomságok kínálgatása közben közös beszélgetésre, a régi idők felelevenítésére került sor a régi és a ma dolgozó munkatársak között.
„Vigyázz, kész, sport”
November 16-án került megrendezésre a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat sportnapja. A város nagycsoportosai vettek részt a rendezvényen. A közös torna, mozgás az egészséges életvitel fontosságát tudatosítja a gyermekekben. Kellemesen elfáradva, de jókedven tértünk vissza az óvodába.


2018. október


Paprikaszedés
Kállai Zolikáékhoz meghívást kaptak a nagycsoportosok a már hagyománnyá vált paprikaszedésre. Nagy örömmel készülődtünk, mivel már tavaly is voltunk, és nagy élmény volt a gyermekek számára. Kis vödröket hoztak, amibe szorgalmasan szedték a piros paprikát. Másnap paprikafűzért készítettek belőle a gyermekek, valamint számlálták közben a felfűzött paprikát.Tomori Pál Városi Könyvtárban Bábelőadás
Ellátogattunk gyermekeinkkel a Városi Könyvtárba. A Kacsóka Bábszínház előadásában A tök és a csikó című mesét néztük meg. Nagyon tetszett a bábelőadás a nagycsoportosainknak. Itt az óvodában is szívesen báboznak a gyermekeink, illetve játszanak bábszínházast.Sport nap a KSE műfüves sportpályán
Az idei évben is meghívást kaptunk a Méhecske foci klubtól egy kis edzésre, a város összes nagycsoportosával együtt. 6 helyszínen vártak bennünket az edzők érdekes, erőt, ügyességet, gyorsaságot igénylő játékos feladatokkal. Jól elfáradva, de élményekkel gazdagodva tértünk haza.Katica csoport: Az Őszi játszóház minden évben megrendezésre kerül az óvodánkban, immár hagyománnyá vált. Minden csoportban az óvónők más- más technikával készülnek, figyelembe véve az ősz jellegzetességeit. A szülőket is gyakran bevonják a gyűjtőmunkába, melyek nemcsak természetes anyagokat, hanem a hulladékokat is magukba foglalják. Játszóházunkkal megmutatjuk, hogyan lehet tartalmasan, a gyermekekkel együtt időt eltölteni.


2018. szeptember


A Zöldfa utcai Tagóvoda az idei évben is megszervezte az Autómentes Napot. Az idén ismét óvodánk nagycsoportosai kerékpárokkal vettek részt ezen a programon. A legkisebbek a „Fülesmackók” első sétájukat ehhez a jeles naphoz kötötték.Szept. 08. Kisasszony nap
A néphagyomány szerint ezen a napon kelnek útra a fecskék és ez a nap a dióverés kezdete. A gyerekekkel séták során megfigyeltük a gyülekező fecskéket, az üres gólyafészket. Barkácsoltunk gólyákat, fecskéket, közben felidéztük a hozzájuk kapcsolódó verseket, dalokat. Az elkészült madarakat megröptettük az óvoda udvarán. Diót szedtünk , majd megtörtük és megkóstoltuk. A héját pedig barkácsoláshoz fogjuk felhasználni.Múzeumi foglalkozás
A Viski Károly Múzeumban az idei évben az első foglalkozás a szürettel kapcsolatos volt. A gyermekek először egy bábjelenetet tekinthettek meg, majd dramatikus játékot játszottak e témakörben. Ezután szőlőfürtöt készítettek színezéssel, ragasztással. Majd a szőlődarálás, préselés rejtelmeibe kapcsolódhattak be. A szőlőlé nagyon ízlett a gyermekeknek.
Szeptember 12-én került megrendezésre a Bem Apó Utcai tagóvodában, a „Paprikás hétpróba”, ahol ügyességi játékokban méretették meg magukat az 5-6-7 éves gyermekek. Ebben a nevelési évben a Katica és a Pillangó csoportos gyermekek vettek részt, akik nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a változatos ügyességi feladatokba, valamint a futóversenybe. Nagycsoportosaink az idei évben is sikeresen szerepeltek, ahol második helyezést értek el. Gratulálunk nekik!Te is lehetnél…
Kalocsa város 8. alkalommal rendezte meg a: Te is lehetnél… találkozót.
A program célja az érzékenyítés és az elfogadás segítése volt. Az ép és sérült emberek találkozhattak egymással, együtt tevékenykedhettek. Kézműves foglalkozásokkal, kutya terápiával, íjászattal, közös aerobikkal készültek a szervezők.
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz