2018-2019. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2018-2019. nevelési év

Tagóvodák > Csokonai Utcai Óvoda > Aktuális információk

A Csokonai Utcai Tagóvoda  2019. márciusi  előzetes programja:

2019.03.05. Mesetúra a Katolikus óvoda szervezésében - Nyuszi csoport
2019.03.07. NYITNIKÉK iskolába hívogató program a Fényi Gyula ált.isk.-ban
2019.03.20. Házi mesemondó verseny
2019.03.26. Területi mesemondó verseny

2018. február


02.06. Farsang a Csokonai óvodában
Az idén is megrendezésre került óvodánkban a gyermekfarsang! Mint minden évben, idén is nagyon készültek a gyermekek, színes, kreatív jelmezekbe öltöztek. A tornateremben vonult fel minden csoportunk, és rövid kis műsorral, verssel, énekkel mutatkoztak be. A vidám farsangi zenét idén is Krausz Zoltán / a nyuszi csoportos Krausz Bálint apukája/ szolgáltatta a gyermekek legnagyobb örömére. A szülők finom süteményekkel, innivalókkal támogatták farsangi mulatságunkat. Óvodásaink nagyon jól érezték magukat, vidám hangulatban telt ez a délelőtt!

02.21.Továbbképzés
A nevelés nélküli munkanapon Kalocsa Város Óvodáinak óvodapedagógusai továbbképzésen vettek részt, melynek a Csokonai utcai óvoda adott otthont. Az előadó Kerekes Valéria, az ELTE tanára volt. A Mesés drámajáték című, egész napos program során számos szakmai kérdésre kapott választ a nevelőtestület. Újszerű mese feldolgozási módokat, dramatikus játékokat próbálhattak ki a résztvevők, melyeket a mindennapok színesítésére, tartalmassá tételére alkalmazhatnak a nevelő munka során.
02.22. Legó kiállítás
A Nyuszi csoportosokkal legó kiállításon vettünk részt a Művelődési Központban. Nagy élmény volt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt, az előre elkészített modellek, a csodálatosan kialakított terepek. Lehetőség volt járművekkel játszani, átalakítani, gombfocizni, sakkozni, társasozni. Tartalmas délelőttöt töltöttünk el együtt.
02.27. Farsang a Viski Károly Múzeumban
Örömmel készültek a Pillangó csoportos gyerekek a múzeumba, már várták a bábelőadást. Sok új ismeretet szereztek a farsangi népszokásokról. A csúfolódó megtanulásába aktívan bekapcsolódtak, a tréfás játék tetszett mindenkinek. A kézműves foglalkozás keretében busó álarcra hasonlító farsangi álarcokat készíthettek színezéssel, gyapjú ragasztással. Az ételkészítés, csörögefánk sütése volt, amit nagyon vártak a gyerekek, mert az illata már az egész múzeumot betöltötte. Még az óvodában is emlegették, milyen finom volt a csörögefánk.
2019.02.29. Környezetvédelmi vetélkedő
A Zöldfa utcai óvoda által hirdetett Környezetvédelmi vetélkedőn február 29-én a Maci csoport képviselte óvodánkat. A 3 főből álló szülői csapat holtversenyben a 4. helyet érte el.
Köszönjük: Bácskai Benett , Csere Benett, Polgár Alex anyukájának
a szorgalmas felkészülést, a vidám feladatokban való helytállást.
Békési Balázs mamájának a finom farsangi süteményt köszönjük, mellyel a versenyzőket és a szurkolókat kínáltuk meg. Az eredményhez és a nyereményhez szívből gratulálunk!


2018. január


2019. jan. 23. Könyvtári foglalkozás
3 alkalomból álló gyermekkönyvtári projektben vett részt a Maci csoport. Cél: a gyermekkönyvtár megismertetése a könyvkölcsönzés megszerettetése, végső soron az olvasóvá nevelés elősegítése volt. Meseolvasással, könyvlapozgatással, kézműves játékokkal kedveskedtek a gyerekeknek a könyvtár dolgozói.
Örökös Zöld Óvoda díjátadó 2019. január 22-én
Tizenkettedik alkalommal osztották ki a Zöld Óvoda, és hatodik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda címeket, amelyekre összesen 253-an pályáztak. Közülük 234 óvoda nyerte el a kitüntetést.
Közülük az Örökös Zöld Óvoda címet nyerte el a Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Csokonai óvodája és a Bem apó utcai Tagóvodája.
Az elismeréseket igazoló okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelési Tartalomfejlesztési főosztályvezetője adta át a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban 2019.01.22-én.

01.28. Beiskolázási szülői értekezlet
A januári szülői értekezlet témája a beiskolázás, az iskolaválasztás volt.
Kalocsa általános iskolái mutatkoztak be ezen a szülői értekezleten Belvárosi-, Fényi Gyula -, az Eperföldi Általános Iskolák/, végül a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény Általános Iskolája.
Tagintézmény vezetőkön kívül a leendő 1. osztályos tanítónők is jelen voltak, bemutatkoztak és elmondták hitvallásukat, tanítási módszereiket.
01.09. Viski Károly Múzeum „Vízkereszt” foglalkozása
Célja: Az ehhez az időszakhoz kapcsolódó népszokások, hagyományok megismerése. Bábelőadás, dramatikus játék – „Három Királyozás”, kézművesség – nemezlabda formázása, olajos káposzta, „sovány”kóstolása zárta a délelőttöt. A programon a Pillangó csoport vett részt.2018. december


Karácsonyi ajándék
A Kalocsai Fegyház és Börtön gazdasági társasága, az Adorján-tex Kft idén is megajándékozta óvodánkat. Párnákat, kötényeket, kiskendőket és babzsákokat rejtettek az ötletesen díszített csomagok! Köszönjük segítségüket!„Lufi Miki” Ajándékba
A Maci csoportos Sári Lizett családja nyerte meg a FANTI Léggömb és Dekor karácsonyi játékát, egy lufikból készített Mikulást. Óvodánknak felajánlva, az ünnep előtt sok vidám percet szerzett gyermekeinknek! Köszönjük a Sári család ajándékát!12.03. Zenei évszaknyitó
Téli zenei évszaknyitó koncerten jártak a Nyuszi csoport nagycsoportosai. A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai téli hangulatú komolyzenei koncertet adtak a gyerekeknek. A gyönyörű karácsonyi dallamokat énekkel, majd hangszereken: zongorán, csellón, trombitán, hegedűn, fuvolán, és szaxofonon szólaltatták meg. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a szép zeneművekből előadott részleteket!
2018.12.04. kirándulás Nagykarácsonyba
A Nyuszi csoportosok már ősszel elhatározták, hogy kirándulnak Nagykarácsonyba, elmennek megnézni, hol lakik a Mikulás. A gyerekek nagyon várták mikor jön el az indulás napja, több gyermek még nem ült buszon, így már ez is élmény volt számukra. Az időjárás kedvezett, az éjszakai eső szépen elcsendesedett. A Mikuláshoz 9 órakor érkeztünk meg, a ház is elvarázsolta a gyerekeket. A Mikulást pedig nagy szemekkel figyelték, aki magával ragadott, még az óvó néniket is. Olyan szeretettel beszélt, figyelmességről, barátságról, hogy elérzékenyülve hallgattuk. Az ajándékosztás sem maradt el, majd barkácsoltunk, őzikéket simogattunk, ringispileztünk. Élményekkel tele értünk haza óvodánkba.12.06. Mikulás ünnepség
Óvodánkba idén is megérkezett a Mikulás! A tornateremben fogadtuk, minden csoportunk versekkel, énekekkel köszöntötte. Az ajándékok mellett dicséreteket, jó tanácsokat is adott a gyerekeknek. A csomagok mellé az óvó nénik is megajándékozták a kicsiket, „ A jó szimatú Bodri kutya” című bábelőadással.12.10. Luca napi rendezvény
Az Origó Család és Gyermekjóléti Központ szervezésében Luca napi rendezvényen vett részt óvodánk Nyuszi csoportja és a Pillangó csoport nagycsoportos gyermekei, az ifjúsági Házban. A szervezők színes programot állítottak össze. Táncház Dudás Szilviával, a Kalocsai Liszt Ferenc AMI néptánc pedagógusával, Luca napi búzavetés, a Csurgó együttes koncertje részesei lehettek gyermekeink. Az ez alkalomra kiírt rajzpályázaton a Pillangó csoportos Török Szofia a második díjat nyerte meg. Gratulálunk Neki!12.11. Karácsonyi készülődés a Nyuszi csoportban
Az adventi projekt keretében du.16 órától hívtuk a szülőket közös karácsonyi barkácsolásra. A Purina Takarmány bolt felajánlásával fa lapokra karácsonyi csokrokat készítettünk fenyő ágakból, fonalakból angyalkát, maffinos torta papírból fenyőket ragasztottunk. Célunk volt az együtt tevékenykedés, beszélgetés ünnepi készülődés a szülőkkel, akik örömmel vették a kezdeményezést és mindenki szívesen eljött.
12.12. Viski Károly Múzeum karácsonyi foglalkozása
A Viski Károly múzeum idei karácsonyi foglalkozásán is a régi karácsonyi hagyományokkal, szokásokkal ismertették meg a Pillangó csoportos gyermekeket. Először a régi idők karácsonyfáját mutatták be a gyerekeknek, majd Luca napi búzavetés, Betlehemes játék, gyertyaöntés és végül az ünnepi édesség, a mákpipa készítése következett. Nagyon tetszett a gyerekeknek a sokféle, változatos tevékenység.12.18. Karácsonyi ünnepség
Karácsonyi ünnepségünket de. 10-kor óvodánk tornatermében tartottuk meghívott vendégek, óvodásaink, az óvó nénik, és a dajka nénik részvételével. Az ünnepet több hetes készülődés előzte meg. Versekkel, énekekkel, mézeskalács sütéssel teltek az ünnepvárás napjai. A Purina Takarmány és Diszkont Bolttól kapott fakorongokra szebbnél szebb asztali díszeket készítettek gyermekeink a családjuk megajándékozására. Meghitt ünnepségünkön a Nyuszi csoportosok betlehemi játéka után, versekkel, énekekkel köszöntötték a csoportok az ünnepet. Az óvó nénik ezután csillagszórók fényénél énekeltek együtt a gyerekekkel. Ünnepségünk végén a saját készítésű süteményekkel kínáltuk meg óvodásainkat, a felnőtteket, majd minden csoport megkapta a karácsonyi ajándékát a gyermekek legnagyobb örömére!
2018.12.19. Karácsonyi forgatag
A művelődési ház szervezésében az idén újra megszervezték a Sétáló utcában a karácsonyi forgatagot. Cél a karácsonyi hangulat keltése, az óvodák karácsonyi műsorainak bemutatása. A Nyuszi csoportosok pásztorjátékkal, karácsonyi versekkel, harangjátékkal léptek színpadra. A hideg téli délutánon sokan voltak kíváncsiak a műsorra, nagy tapsot kaptak a gyerekek.


2018. november


2018. okt. 5. Bábszínház
A Művelődési Ház kamaratermében bábelőadással kedveskedtek a Kacsóka bábtársulat tagjai a gyermekeknek. Óvodánkból a Maci csoport vett részt a Tök és a csikó című népmese előadásán. A mese nyújtotta élményt fokozta, hogy az előadás végén még falatozhattak is az „óriástök” finomra sült változatából. Köszönjük az élményt!
Kalocsai nyugdíjasok köszöntése
Kalocsa Könyvtár és Művelődési Központ felkérésére 2018.10.11.-én du 15 órakor a kalocsai Szent István Gimnázium dísztermében a Nyuszi csoportos gyerekek köszöntötték a város nyugdíjasait. Versekkel, dalos játékokkal léptek a színpadra, műsorukkal nagy tapsot kaptak a közönségtől.
Őszi játszóház 2018. október 17.
A játszóházba minden csoport más-más kézműves tevékenység lehetőségével várta a gyerekeket, szülőket. Mielőtt a csoportokban megkezdődött a kézműveskedés, táncházba invitáltuk a gyermekeket. Először a kisebb csoportoknak, majd a két nagyobb csoportnak tartott húsz-húsz perces foglalkozást Dudás Szilvia. Őszi témájú népi játékokkal, zenére történő táncmozdulatokkal, ritmikus gyakorlatokkal tette tartalmassá a délután kezdetét. Nagy sikert aratott a táncház, jó hangulatot teremtett a további tevékenységekhez. A délutánt színesítette a gyermekek rajzaiból rendezett kiállítás.
10.02. KSE pályán sport nap
A Pillangó és a Maci csoport nagycsoportosai tartalmas délelőttöt töltöttek a műfüves sportpályán. A szervezők a mozgás, a sport megszerettetésére, változatos, a gyermekek számára élményszerű versenyjátékokat szerveztek! Köszönjük a szervezőknek!Zenés évszaknyitó 2018. okt.08.
A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai őszi kis koncerttel vártak bennünket. Őszi hangulatú komolyzenei darabokkal varázsolták el az óvodásokat. Hallhattunk fuvolát, csellót, harsonát, éneket zongorakísérettel. Köszönjük az élményt!

2018. október


2018. okt. 5. Bábszínház
A Művelődési Ház kamaratermében bábelőadással kedveskedtek a Kacsóka bábtársulat tagjai a gyermekeknek. Óvodánkból a Maci csoport vett részt a Tök és a csikó című népmese előadásán. A mese nyújtotta élményt fokozta, hogy az előadás végén még falatozhattak is az „óriástök” finomra sült változatából. Köszönjük az élményt!Kalocsai nyugdíjasok köszöntése
Kalocsa Könyvtár és Művelődési Központ felkérésére 2018.10.11.-én du 15 órakor a kalocsai Szent István Gimnázium dísztermében a Nyuszi csoportos gyerekek köszöntötték a város nyugdíjasait. Versekkel, dalos játékokkal léptek a színpadra, műsorukkal nagy tapsot kaptak a közönségtől.Őszi játszóház 2018. október 17.
A játszóházba minden csoport más-más kézműves tevékenység lehetőségével várta a gyerekeket, szülőket.
Mielőtt a csoportokban megkezdődött a kézműveskedés, táncházba invitáltuk a gyermekeket. Először a kisebb csoportoknak, majd a két nagyobb csoportnak tartott húsz-húsz perces foglalkozást Dudás Szilvia. Őszi témájú népi játékokkal, zenére történő táncmozdulatokkal, ritmikus gyakorlatokkal tette tartalmassá a délután kezdetét. Nagy sikert aratott a táncház, jó hangulatot teremtett a további tevékenységekhez. A délutánt színesítette a gyermekek rajzaiból rendezett kiállítás.10.02. KSE pályán sport nap
A Pillangó és a Maci csoport nagycsoportosai tartalmas délelőttöt töltöttek a műfüves sportpályán. A szervezők a mozgás, a sport megszerettetésére, változatos, a gyermekek számára élményszerű versenyjátékokat szerveztek! Köszönjük a szervezőknek!Zenés évszaknyitó 2018. okt.08.
A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai őszi kis koncerttel vártak bennünket. Őszi hangulatú komolyzenei darabokkal varázsolták el az óvodásokat. Hallhattunk fuvolát, csellót, harsonát, éneket zongorakísérettel. Köszönjük az élményt!


2018. szeptember09.12. Paprikás 7 próba
A Bem apó utcai óvodanyitó programja az idei nevelési évben a Paprikás 7 próba volt. A felújított óvodába várták a lelkes csapatokat. A Nyuszi csoportos óvodások gyalog tették meg az utat, mely nem kis dolog volt, de ez is hozzá tartozott az edzettséghez. A mozgásos játékokon jól érezték magukat a gyerekek, ugyan helyezést nem értek el, de mint tudjuk a részvétel a fontos.
09.13. Pillangó csoport kirándulása Meszesre
A csoport nevelői a nevelési év kezdetén, a gyermekek visszaszokásának megkönnyítésére, a további projektek megalapozására gondolva, élményszerző kirándulást szerveztek Meszesre. A délelőtt során a gyermekek megfigyelték a gátőrháznál élő sokféle háziállatot, hallhattak gondozásukról, etethették, simogathatták őket. Élményt jelentett a Duna, a komp, a kikötő megfigyelése, a vízparti séta, az önkormányzati üdülő udvarán a játszótéri játék. Az utazás során megismerhették a buszon való biztonságos utazás szabályait. A szerzett tapasztalatokat, élményeket „felhasználjuk” a nevelési év során.„Te is lehetnél…” fesztivál 09.14.
A program a sérültek és épek találkozója mely 8. éve kerül megrendezésre. Óvodások, iskolások egyaránt szép létszámmal jöttek el. Helyszín a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár és udvara, Hunyadi utcai hittanterem udvara volt. A Csokonai óvodából a Nyuszi csoportosok vettek részt a nagyon változatos, érdekes programokon, állomásokon: Ayres terápia- Mácsai Lívia, kutyaterápia- Kárászné Dudás Erzsébet, ugráló vár, trambulin, kézműves foglalkozáson, táltos dobosok kipróbálása, Lakatos Norbi Vak lufis mindenkinek készített katicabogarat, ill. teknősbékát. A sokféle játék, tevékenység nagyon lekötötte a gyermekek érdeklődését, figyelmét, felkeltette kíváncsiságukat. Köszönjük, a szervezők munkáját!
09.19. Viski Károly Múzeum szüreti foglalkozása
Ezen a napon a Csokonai óvoda Pillangó csoportja vett részt a szüreti foglalkozáson, ahol a szőlő szüretelés szokásaival, hagyományaival ismerkedtek meg a gyerekek. A bábjáték és a szüreti énekes játékok felkeltették a gyermekek kíváncsiságát és aktívan vettek részt a játékokban. Ezt követően kézműves foglalkozáson papír ragasztással, színezéssel, szőlőt készítettek, majd a szőlő préselésében segíthettek, a mustot is megkóstolhatták. Nagy élmény volt óvodásaink számára ez a program, örömmel és aktívan vettek részt a tevékenységekben!


09.24. Szülői értekezlet
A 2018-2019-es nevelési év első szülői értekezlete a tornateremben, közös megbeszéléssel kezdődött, ahol Katus Györgyné Óvodavezető, és Szundi Judit Tagóvoda vezető köszöntötte a résztvevő szülőket és óvónőket! Ezt követően több meghívott vendég adott rövid tájékoztatást a szülőknek: Répási Erika védőnő, Tamás Edit a balett képviselőjeként, és Szabadi Adrien a Cids Clab , Tóth Anikó a Helen Doron angol nyelviskolák képviselői. A tájékoztatók után Tagóvoda vezető és Óvodavezető beszéltek az óvodát érintő legfontosabb kérdésekről. Balatoniné Morvai Valéria gyógypedagógus, logopédus a nagycsoportos szülőknek beszámolt a DIFER, és a diszlexia mérésekről, eredményekről. A csoportokban folytatódott az aktuális élettel kapcsolatos feladatok megbeszélése.Témák voltak a csoportokban: beszoktatás tapasztalatai, a DIFER vizsgálat és diszlexia felmérés eredményei a nagycsoportosoknál, házirend fontosabb pontjai, napirend, aktuális programok, a választható készségfejlesztő foglalkozások.
09. 14. Paprika Futás
Idén ismét megrendezte a Paprika futást a Kalocsai Sport Egyesület, és Kalocsa Város Önkormányzata. Óvodánkat a Maci és a Pillangó csoport nagycsoportosai képviselték. A bemelegítés után külön versenyben indították a lányokat és a fiúkat. A lányok szép eredményeket értek el:
első helyezett: Gyöngyösi Enikő- Nyuszi csoport,
második helyezett: Medve Panka- Pillangó csoport,
harmadik helyezett: Török Szófia - Pillangó csoport.
Mindenki örömmel térhetett haza, hiszen a szervezők egyedi ajándékkal kedveskedtek minden résztvevőnek. Az első három helyezettet oklevéllel és éremmel jutalmazták!
Autómentes napi forgatag 09. 20.
A már hagyománnyá vált Autómentes napi forgatagot idén is a Kubikus parkban rendezte meg a Zöldfa utcai óvoda nevelő testülete, a tagóvodák nagycsoportos gyermekei számára. A szervezők ezzel a programmal is felhívják a gyermekek figyelmét a környezettudatos életmódra, a környezet védelmére. A résztvevő gyermekeket, az óvó néniket, dajka néniket Lakatos Melinda alpolgármester, Katus Györgyné Óvodavezető, és Rátkainé Major Erzsébet, a Zöldfa utcai óvoda Tagóvoda vezetője köszöntötte. Ezt követte a rajzpályázat eredményhirdetése. Minden résztvevő, aki rajzolt, kifestőt, emléklapot kapott, a helyezettek pedig mesekönyvet és oklevelet vehettek át. A Csokonai óvodából: Istella Kristóf, Zahorán Kincső, Srtuczer Dóra, Asztalos Áron, Sáfrán Nóra, Medve Panka, Ferencz Dominik. Török Szófia ajándék színezőt, Gyöngyösi Enikő külön díjat, Papp Eszter első helyezést ért el!
Az eredményhirdetés, a zenés, tornás bemelegítés után kerékpárral indultak el a gyermekek, az óvó nénikkel és rendőrségi kísérettel a Kubikus parkból, és oda érkeztek vissza! Tartalmas, vidám, délelőttöt tölthettek el együtt óvodásaink, köszönjük a szervezők munkáját!
09.27. Benedek Elek mesenap
Sokéves hagyományunkat megtartva, idén is megemlékeztünk Benedek Elek születésének évfordulóján a „ nagy mesemondó”-ról. A SZŐLŐHEGYEN - címmel, Vác Péterné interaktív mesefeldolgozásában vehettek rész gyermekeink. Az őszi téma, a szőlőszüret hagyományai, a színes kellékek, az előadó „ízes” beszéde, a számos népdal, a dalos játékok, tartalmassá, élmény dússá tették a délelőttöt gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt.
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz