2018-2019. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2018-2019. nevelési év

Tagóvodák > Kunszt Utcai Tagóvoda > Aktuális információk
 


2019. májusMájus 2. Rendhagyó Anyák napja a nagycsoportban.Május 7. Az egészséges életmód része a megelőzés. Fogászati szűrés az óvodában!Május 8. Szent György napi népszokásokkal ismerkedtünk a múzeumi foglalkozás során.Május 15. Mozgásra, focira hangoló délelőtt a Méhecskékkel.Május 16. Óvodánk elnyerte a „Kincses Kultúróvoda” címet.Május 21. Gyereknap az óvodában.Május 22-én a Zöldfa Utcai Tagóvoda által szervezett versmondó versenyen Fekete Panna 3. helyezést ért el.Május 27-én évszaknyitogató zenei koncerten vettek részt a nagycsoportosok.Május 31. Pizsama party az oviban, búcsúznak a nagyok…


2019. áprilisÁprilis 2-án a nagycsoportos lányok részt vettek a Tehetségnapon. Dalban mondták el a „Kalocsa Kincsei” Program során szerzett élményeiket.Április 9-én bemutató foglalkozás a nagycsoportban, a „Kalocsa Kincsei” Program zárása.Április 10-én húsvéti népszokásokat elevenítettünk fel a múzeumi foglalkozás keretein belül.Április 15-én nyílt napot tartott óvodánk a leendő kiscsoportosok és szüleik részére.Április 27-én a Kalocsai Fúvószenekar szervezésében megtartott jótékonysági koncerten nagycsoportosaink tavaszi táncukkal kedveskedtek a közönségnek.

2019. március


03. 05. Nagyasszonyunk Katolikus Iskola által szervezett Mesetúrán csapatunk 2. helyezést ért el.03. 07. Játékos iskolába csalogató a Kertvárosi Általános Iskolában.03. 14. Farsang Farka télűző mulatság.03. 18. Játékos ismerkedés a Belvárosi Általános Iskola tanító nénijeivel.03. 19. Ügyes mesemondók megmérettetése óvodánkban.03. 26. Területi Mesemondó verseny a Csokonai Utcai Tagóvodában. Óvodánkat képviselte Takács Lotti és Markó Levente, aki 3. helyedzést ért el.03. 28. Játékos iskolába csalogató a Belvárosi Általános Iskolában.

2019. február


02. 19. Bábszínház az óvodában Dékány Ágnes előadásában. Kolontos Palkó kalandos történetét elevenítette meg Ági néni. 02. 20. Itt a Farsang, áll a bál a Kunszt Utcai Tagóvodában!02. 27. A múzeumi foglalkozás alkalmával a farsangi népszokásokat elevenítettük fel. Farsangi csöröge fánkot sütöttünk, farsangi álarcot készítettünk, „csúfolódtunk”.A Kunszt Utcai Tagóvoda lelkes csapata 1. helyezést ért el a Zöldfa Utcai Tagóvoda által szervezett környezeti vetélkedőn. Köszönjük Szathmári Tündének, Herczeg - Magó Mariannának és Balatoni Merilinnek a felkészülést, ötletelést, kreatív megvalósítást!2019. január


01. 03. Könyvtári foglalkozáson vettünk részt, ahol a könyvtár az Oroszlán a könyvtárban c. mesén keresztül felelevenítettük a könyvtárlátogatás szabályait majd saját oroszlános dobozt barkácsolhattak a gyerekek.01. 15. Könyvtári foglalkozáson vettünk részt, ahol egy csintalan mese által fejlődött logikai gondolkodásuk, játékosan tapasztalatot szerezhettek az igazmondás fontosságáról, a füllentés következményeiről.01. 16. A Tájházba látogattak a nagycsoportosok, ismerkedtek a kalocsai népművészet szépségeivel, a régi ember életformájával.01. 22. Szülői értekezlet. A nagycsoportosoknál a leendő első osztályos tanító nénik ismertették iskolájuk specifikumait, megkönnyítve az iskolaválasztás nehézségeit. Nem feledkezünk meg a nálunk telelő madarakról, alakítva gyermekeinkben a természetre figyelő szemléletmódot.Élveztük a tél örömeit az óvoda udvarán!


2018. december


December 3-án a Zöldalma csoport részt vett a zenei évszaknyitogatón, ahol téli dallamokkal ismerkedtek.December 4-én (Dékány Ágnes) Ági néni látogatott az óvodánkba. Mesetarisznyájából a Hull a hó című mesét varázsolta a gyerekek elé. December 5-én a „Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában.” TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0022 azonosító számú pályázat keretén belül részt vettünk a Kacsóka Bábszínház előadásán. A meghirdetett rajzpályázaton Vén Dorka munkáját jutalmazták óvodánkból.December 6-án boldog várakozást és lázas készülődést követően, a gyerekek nagy örömére megérkezett óvodánkba a Mikulás. Minden csoportot végigjárt, elmondta mit látott a távcsövével, mit írt a nagy könyvébe. Verssekkel és énekekkel melengettük jóságos szívét. És valóban, volt zsákjában minden jó!Az Origó Család és Gyermekjóléti Központ meghívásának köszönhetően december 10-én egy jó hangulatú Luca napi programsorozaton vettünk részt. Népi hagyományokkal, hiedelmekkel ismerkedtünk, táncoltunk, búzát vetettünk, ettünk-ittunk majd a Csurgó Zenekarral buliztunk. Kőnig Csanád a meghirdetett rajzpályázaton 1. helyezést ért el.December 12-én múzeumi foglalkozásra került sor a Viski Károly múzeumban a nagyok részvételével. Felelevenítették a régi karácsonyi hagyományokat. Láthatták, milyen karácsonyi ágakat, asztalt díszítettek elődeink. Ezt követően betlehemes drámajátékban vettek részt, majd Luca búzát ültettek, gyertyát öntöttek és mák pipát készítettek.Az idei nevelési évben rendhagyó módon először a szülőknek kedveskedtek a gyermekek A legszebb karácsonyfa című mesedramatizálással. Az előadás után közösen elfogyasztottuk a saját készítésű gyümölcskenyeret és meleg teát.December 19-én hagyományainkhoz híven megtartottuk karácsonyi ünnepségünket. Délelőtt a nyugdíjas és az irodai dolgozókkal együtt köszöntöttük a Karácsonyt. Mint mindig, a műsor nagy részét a nagycsoportosok adták, de a kicsik és középsősök is verssel, énekkel, verses mesével színesítették a karácsonyi műsort. Ezt követően jóízűen elfogyasztottuk az apró kezek által készített mézeskalácsokat, majd következett az ajándékok kibontása.Délután a nagycsoportosok kissé átfagyva, de nagy szeretettel előadták ismét műsorukat a Karácsonyi Forgatagban.
Köszönjük a szülők támogatását, akik vagy a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítványon keresztül, vagy egyéb úton támogatták gyermekeink Karácsonyát.

Pósa Lajos: 
Karácsonykor
Fényes égből, Mennyországból,
Szálljatok le, angyalok!
Zöldleveles, aranydiós
Karácsonyfát hozzatok!
Karácsonyfát, ragyogót,
Zörgő-börgő mogyorót,
Ezüstcsengős barikát,
Selyemszőrű paripát.

Fényes égből, Mennyországból,
Szálljatok le, angyalok!
Kis fiúknak, kis lányoknak
Egy-egy könyvet hozzatok!
Hadd kiáltsák: jaj de szép!
Legyen benne mese, kép,
A hazáért imádság,
Magyar érzés, szabadság.

Fényes égből, Mennyországból
Szálljatok le, angyalok!
A didergő szegényeknek
Meleg ruhát hozzatok!
Nagykabátot, nagy kendőt,
Vastagtalpú cipellőt.
Tüzelőfát, angyalok,
Azt is, azt is hozzatok!


2018. november


November 6-án délután megtartottuk Őszbúcsúztató Családi Délutánunkat. A program a csoportszobákban kezdődött és az udvaron a lámpások fényénél ért véget. Nem volt hiány énekben, zenében, versben, zsíros kenyérben és jóízű beszélgetésekben.November 14-én múzeumi foglalkozáson vettünk részt. Aktuális témánk a disznótor volt. A báb és drámajáték, valamint a vizuális foglalkozás is eköré épült fel. Lehetőségünk volt kolbásztöltésre és kóstolásra is. Ugyanezen a nap délutánján nyugdíjas dolgozóinkat köszöntöttük őszi versekkel és dalos játékokkal.November 16-án a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat Sportnapján vettünk részt a nagycsoportosokkal.November 16-án este megtartottuk a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány ez évi Jótékonysági Estjét. Köszönjük a szülők részvételét, támogatását. A befolyt összeget karácsonyi játékok vásárlásra fordítják a csoportok.November 23-án a Péter és a farkas zenés mesejátéknak lehettünk szem és fültanúi a Városi Színházban. A Kalocsai Fúvószenekarnak köszönjük, hogy a befolyt összeggel támogatták óvodáinkat!November 30-án a Moziban a Kistücsök kalandjaiba pillanthattunk bele.


2018. október


Október 3-án a nagycsoportosok Kiskőrösre kirándultak, ellátogattak az Úttörténeti Múzeumba, ahol az állandó kiállítás megtekintése mellett a közlekedési szabályokkal ismerkedtek elméletben és gyakorlatban a gyerekek. A kirándulás utolsó állomása Petőfi Sándor szülőháza volt. Fontosnak tartjuk a hagyományápolást, a múlt ismeretét, a hazaszeretetre nevelést.Október 8-án a Liszt Ferenc AMI zenetanárainak köszönhetően gyermekeink hangszerekkel, őszi dalokkal, komolyzenei darabok részleteivel ismerkedtek. Célunk a zene szeretetére nevelés mellett, az illendő magatartásformák elsajátítása koncerten, színházban.Október az Idősek hónapja. Ez alkalomból október 17-én a Kunszt Utcai Szociális Otthon lakóit köszöntöttük őszi összeállításunkkal. Folyamatosan fejlesztjük gyermekeink érzelmi intelligenciáját, toleranciás készségüket.A Kalocsa Kincse program keretében sétát tettünk a belvárosban, hogy megfigyeljük városunk építészeti jellegzetességeit. Ellátogattunk az Érseki könyvtárba, játékos kincskeresés során felfedeztük az Astriceumban található kincseket, látnivalókat. Gyönyörködhettünk a Nagyboldogasszony Főszékesegyház barokk stílusú belső terében, ismerkedtünk az Egyház múltjával és jelenével.

2018. szeptember


A nyári szünet után a Kunszt Utcai Tagóvoda dolgozói örömmel fogadták a régi és az új óvodásokat, valamint az új kollégákat Kovácsné Páli Mária (Tagóvoda vezető) és Vénné Vörös Marietta személyében. A szeptember hónap a visszaszoktatás és a befogadás jegyében telt.Az idei nagycsoportosok számára /Zöldalma csoport/ már a szeptember hónap is program dúsan telt. (zöldalmák)
09. 12-én részt vettünk a Bem Apó Utcai Óvoda által szervezett Paprikás 4 próbán, ahol Zöldalma csoportunk 3. helyezést ért el.09. 14-én részt vettünk a „Te is lehetsz más” elnevezésű rendezvényen. Programokban bővelkedő, jó hangulatú délelőttöt tudhatunk magunk mögött. Fontosnak tartjuk a másság elfogadására nevelni gyermekeinket.09. 19-én Múzeumi foglalkozáson vettünk részt a Viski Károly Múzeumban, ahol báb és drámajáték keretében felidéztük a szüreti hagyományokat, mustot készítettünk, kóstoltunk, valamint ragasztás technikával szőlőfürtöt mintáztunk.09. 20-án az Autómentes nap alkalmából a Zöldfa Utcai Tagóvoda meghívására a Kubikus parkba kerékpároztunk. A meghirdetett rajzpályázaton Kőnig Csanád különdíjban részesült. Óvodánk kiemelten foglalkozik a környezeti neveléssel, fontosnak tartjuk a természet szeretetére és megóvására nevelni gyermekeinket.09. 25-én megtartottuk évnyitó szülői értekezletünket.


09. 28. Mesenap  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz