2018-2019. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2018-2019. nevelési év

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk


A Zrínyi Utcai Bölcsőde  2019. márciusi  előzetes programja:2019. február


Farsang
Február 13-án délután 16 órától tartottuk a bölcsődei farsangot. A szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel közösen táncos mulatsággal űztük el a telet. A gyerekek közül sokan jelmezbe öltöztek. A kisgyermeknevelők és a dajkák is jelmezt öltöttek: cowgirl-nek öltöztek, és egy country dalra táncra perdültek, közben táncba hívták a résztvevőket is. Ezt követően gyermekdalok hangzottak fel, amelyekre a gyermekek és hozzátartozóik kedvükre táncolhattak. A terem végében felállított asztalokra édes-sós süteményeket, valamint különféle gyümölcsleveket helyeztünk, melyeket a szülők hoztak erre az alkalomra. A résztvevők jól érezték magukat, az utolsó vendégek fél 6 körül hagyták el a bölcsődét.
2019. 02. 28-án tartották a Maci csoportban a szülőcsoportos beszélgetést. Témája a Szobatisztaság fejlődésének segítése volt. A beszélgetést Matos Zoltánné vezette. A szülők figyelmesen hallgatták a kisgyermeknevelő előadását, majd aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
2019. január


A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
A Bambi csoportban 2019. január 24-én tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Az önállóság fejlődésének segítése volt a téma. Miután meghallgatták a témával kapcsolatban a kisgyermeknevelő előadását, a szülők feltették kérdéseiket és beszéltek otthoni tapasztalataikról. Jó hangulatban telt ez a délután.

A Süni csoportban 2019. január 30-án tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája: A szobatisztaság alakulásának segítése. A szülők figyelmesen hallgatták a kisgyermeknevelő előadását, majd aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
2018. decemberMikulás
December első napjaiban a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat, valamint a közös helyiségeket. A gyerekek a Télapó érkezésére várva kivágott Télapó csizmát festettek pirosra, majd az elkészült csizmák szélére fehér prémet ragasztottak. Közben beszélgettek a Mikulásról, aki minden évben megajándékozza a gyerekeket december 6-án.
A bölcsődébe 2018 december 5-én érkezett a Mikulás. A gyerekek a tornaszobában várták, közben a kisgyermeknevelőkkel közösen énekeltek:
• Hull a pelyhes…
• Itt kopog, ott kopog…
• Télapó itt van…
Ezután a Télapó kiosztotta a csomagokat a gyerekeknek. Az ajándék kiosztása után mindenki kapott szaloncukrot. A bátrabb gyerekek lefényképezkedhettek a Télapóval.
Luca nap
A Luca naphoz sok néphagyomány fűződik. A bölcsődében a lucabúza ültetésének szokását elevenítettük fel. A kisgyermeknevelők megtöltötték földdel a joghurtos poharakat, amelyekbe a gyerekek elvetették a búzát, amit azután megöntöztek. A következő napokban figyelték, hogy hogyan hajt ki és hogyan növekedik a búza. A kisgyermeknevelők elmondták a gyerekeknek, hogy a lucabúza vetésével régen a következő évi termést próbálták megjósolni. A kikelt búzát a gyermekek hazavihették karácsonyra.
Karácsony
A bölcsődében december harmadik hete a karácsony jegyében telt. A kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat és a közös helyiségeket. Karácsonyra várva beszélgettek a gyerekekkel az ünnepről, a szeretetről és az ajándékozásról. A kisgyermeknevelők segítségével minden csoportban mézeskalácsot készítettek a gyerekek. Kivágott fenyőformát díszítettek különböző technikával, amit hazavihettek karácsonyra. Karácsonyi készülődés közben a kisgyermeknevelők a gyerekekkel karácsonyi dalokat énekeltek.
• Kis karácsony, nagy karácsony…
• A karácsony akkor szép…
• Fehér karácsony hóban mosdasz…
• Szép a fenyő…
• Jaj de pompás fa…2018. november


Márton nap
A Márton nappal kapcsolatban arról beszélgettünk, hogy milyen szokás és legenda kapcsolódik ehhez a naphoz: nemsokára vége az ősznek, megtörtént a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása, a leszüretelt szőlőből elkészült az új bor, az állatokat is behajtották a legelőről a pásztorok, mert közeleg a hideg tél. Ilyenkor már le lehetett vágni a hízott libát is. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás.
A gyerekek kivágott liba formára tépett fehér papírból tollakat ragasztottak.

A Márton naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk és énekeltünk:
Réce ruca vadliba… (mondóka)
Nincs szebb madár, mint a lúd… (mondóka)
Száz liba egy sorba… (ének)
Hatan vannak a mi ludaink (ének)
Egyél libám, egyél már (ének)
Szülőcsoportos beszélgetés
A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
A Süni csoportban november 22-én tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája: A napirend fontossága a gyermekek életében. A Maci csoportban november 28-án tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája: A következetes nevelés előnyei.


2018. október


Állatok világnapja
Az állatok világnapja alkalmából állatokat ábrázoló képeskönyveket nézegettünk. Csoportosítottuk az állatfigurákat, építettünk nekik karámot, istállót, elkülönítettük ketrecben a vadon élő és a ház körül élő állatokat. A nagyobb gyerekek állatképeket színezhettek. Beszélgettünk élőhelyükről, kültakarójukról, táplálkozásukról.Szülőcsoportos beszélgetés
Október 11-én tartottunk szülőcsoportos beszélgetést a Nyuszi csoportban. A beszélgetés témája Az önállóság fejlődésének segítése volt. Miután meghallgatták a témával kapcsolatban a kisgyermeknevelő előadását, a szülők feltették kérdéseiket és beszéltek otthoni tapasztalataikról.Őszi délután
Ebben az évben október 18-án tartottuk az őszi délutánt. 16 órára vártuk a szülőket, nagyszülőket, volt bölcsődés gyerekeket.. Az udvaron és a teraszon változatos tevékenységekkel tölthették az időt a gyerekek és a felnőttek: gyurmázhattak, őszi gyümölcsöket, faleveleket színezhettek, préselt leveleket ragaszthattak, az udvaron szaladgálhattak, csúszdázhattak, kipróbálhatták az új udvari játékot. A teraszon megterített asztalokra finomabbnál-finomabb ételek kerültek, amelyekből mindenki falatozhatott: alma-és szilvalekváros kenyeret, sült sütőtököt és többféle őszi gyümölcsöket. Citromos teával olthatták szomjukat. Mindenki jól érezte magát, fél 6-kor kísértük ki az utolsó családot.


2018. szeptember


A magyar népmese napja
A magyar népmese napját szeptember 28-án tartottuk a bölcsődében. A Süni csoportban a Hol jártál báránykám? című népmesét bábozták el a kisgyermeknevelők. A Maci csoportban a Két kicsi kecske című népmesét adták elő. A Bambi csoportban A Szél és a Nap című népmesét játszották el a kisgyermeknevelők, a Nyuszi csoportban pedig A sajtot osztó róka című népmesét bábozták el síkbábokkal.Autómentes nap
A bölcsődében 2018. szeptember 20-án tartottuk meg az autómentes napot. A gyerekekkel arról beszélgettünk, hogy az autók és motorok szennyezik a környezetet, ezért ezen a napon aki megteheti, otthon hagyja az autóját, motorkerékpárját. Képeket nézegettünk arról, hogy az emberek milyen más módon közlekedhetnek: kerékpározhatnak, gyalogolhatnak, közlekedhetnek rollerrel, görkorcsolyával, illetve faluhelyen lovas kocsival. Ezen a napon nem vettük elő a motorokat, a gyerekek az udvaron futkározhattak, szaladgálhattak, triciklizhettek.Paprika hét
A kalocsai Paprikafesztiválhoz kapcsolódóan a bölcsődében paprika hetet tartottunk. Ennek keretében a gyerekek megismerkedhettek a paprika növény részeivel, termésével. Összehasonlíthatták és megkóstolhatták a különböző paprika fajták termését, valamint a fűszerpaprika őrleményt.Megtartottuk a paprikafutást, amelyen a kisgyermeknevelők a gyermekekkel együtt futottak a bölcsőde udvarán.Az alkotó tevékenység keretében a gyerekek előre rajzolt paprikaformát színezhettek vagy festhettek.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz