2018-2019. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2018-2019. nevelési év

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk
 


Nyári élet

A nyári hónapokban reggel 9 órától 11 óráig tartózkodtunk a szabadban. A gyerekek többféle tevékenység közül választhattak. A teraszon leterített szőnyegen nagy méretű építőkockákból építhettek, mesekönyveket, képeskönyveket nézegethettek. Az asztalnál lehetett zsírkrétával, színes ceruzával rajzolni, különböző kirakójátékokkal játszani. Az udvaron csúszdázhattak, hintázattak, homokozhattak, futkározhattak, motorozhattak, labdázhattak. Lehetett aszfaltkrétával rajzolni járdára. A gyerekek virágot szedhettek, figyelhették a fűben megbúvó bogarakat, a röpködő pillangókat. Mint minden évben, idén nyáron is úsztathattak papírhajókat a vízzel való játék keretében. A teraszon vagy az udvaron, a fák árnyékában énekkel, mondókával kísérve tornázhattak. A napsütéses napokon naptejjel kentük be a gyerekeket bőrük védelme érdekében, valamint gondoskodtunk a rendszeres folyadékpótlásról.
2019. május


Anyák napja
A 2019-es évben május 5-én volt anyák napja. Az ünnepet megelőző héten a gyerekekkel anyák napjával kapcsolatos énekeket, verseket mondogattak a kisgyermeknevelők. Édesanyjuk köszöntésére kis meglepetéssel készültek a gyerekek. A Maci, Süni és Nyuszi csoport karton papírból kivágott szív formára tenyérlenyomatot készítettek. A Bambi csoportosok kivágott szív formát ragasztottak előre megrajzolt lufi formára.


Madarak és fák napja
A madarak és fák napja alkalmából a gyerekek megnézték, milyen fák vannak a bölcsőde udvarán, beszélgettek a fákról, átölelték a fák törzsét. Meghallgatták a fákon tanyázó madarak énekét, megfigyelték a fűbe leröppenő madarakat. Beszélgettek a madarak táplálkozásáról, kültakarójáról, helyváltoztatásáról.


Gyermeknap
A bölcsődében 2019 május 16-án tartottuk a gyermeknapot. Ezen a délutánon 4 órára vártuk a szülőket, testvéreket, nagyszülőket és minden érdeklődő kisgyermekes családot. Sajnos az időjárás kedvezőtlen, emiatt a tornaszobába lett megtartva a rendezvény. A hartai zeneiskola 3 tanára adott 15 perces gyermekdalokból összeállított koncertet. Ezután fel lett állítva az ugrálóvár, amelyet a gyerekek örömmel vettek birtokba. Volt még arcfestés, lufihajtogató, aki a gyerekek kívánságait teljesítve különböző figurákat hajtogatott. A szülők különböző ízesítésű palacsintákat, valamint sós süteményeket hoztak, amellyel a megjelent vendégeket, résztvevőket kínálták, akik limonádéval és gyümölcslével olthatták szomjukat. Később mindenki kaphatott különbözű ízesítésű fagylaltot. A szülői segítséggel tombola nyereményeknek is örülhettek a gyerekek. A rendezvény 17:30-kor ért véget. A szülőktől sok pozitív visszajelzést kaptunk. Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát.


Szülőcsoportos beszélgetés
A Süni csoportban május 21-én tartották a szülőcsoportos beszélgetést. Témája az óvodaérettség kritériumai volt. A beszélgetést Tóth László Jenőné tartotta, segítője Endrődi Veronika volt. A szülők szívesen hallgatták az előadást, ezután feltették kérdéseiket a kisgyermeknevelőknek és beszéltek otthoni tapasztalataikról.


2019. április


Szülőcsoportos beszélgetés
2019. április 4-én a Nyuszi csoportban megtartották a szülőcsoportos beszélgetést, amelynek témája a Dackorszak és a Következetes nevelés volt. A beszélgetést Kapitány-Feke Brigitta kisgyermeknevelő vezette. A résztvevő szülők érdeklődve hallgatták a kisgyermeknevelő előadását, majd bekapcsolódtak az ezt követő beszélgetésbe, megosztották egymással tapasztalataikat.


Föld napja
A Föld napjához kapcsolódóan április 18-án, csütörtökön a kisgyermeknevelők beszélgettek a gyerekekkel arról, hogy mire van szükségük a növényeknek a növekedéshez (víz, napfény, meleg levegő). A Bambi és Nyuszi csoportosok az udvaron megfigyelték a növények, a föld és a homok színét. Beszélgettek arról is, hogy vigyázni kell a környezet tisztaságára, nem szabad eldobálni a szemetet. A Süni és Maci csoportos gyerekek répát és retket ültettek virágládákba.


Bölcsődék napja
A Bölcsődék Napja alkalmából (április 23-án) immár hagyományteremtő módon az idei évben ismét megszervezésre került a kalocsai és keceli bölcsődék dolgozóinak találkozója a kalocsai bölcsődében, amelyre ez alkalommal meghívták a dunapataji bölcsőde dolgozóit is. A szakmai nap keretében megtekintették a bölcsőde, valamint a Bem apó utcai tagóvoda épületét. A résztvevők megismerhették a kalocsai bölcsőde történetét. A találkozó jó hangulatban telt el. A kisgyermeknevelők a tapasztalatcsere során új ismeretekkel gazdagodva térhettek haza.


Húsvét (április 19-22.)
Húsvétra készülődve a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat és a közös helyiségeket. A gyerekekkel locsolóverset mondogattak. A gyerekek papírból kivágott tojásformákat díszítettek különböző módon: ragasztással, festéssel, nyomdázással.
Közben beszélgettek a húsvéthoz kapcsolódó népszokásokról, például, hogy milyen ételeket esznek ilyenkor, tojást festenek, a fiúk meglocsolják húsvéthétfőn a lányokat.


Nyílt nap
Ebben az évben április 29-én, hétfőn tartották a bölcsődében a nyílt napot. A meghívott vendégek, a bölcsődébe járó gyermekek szülei és valamennyi érdeklődő szülő betekintést nyerhettek a bölcsődei életbe.
A látogatók megnézhették, hogy az étkezések és a gondozási műveletek során a kisgyermeknevelők hogyan segítették a helyes szokások kialakítását. Megfigyelhették a gyermekek játéktevékenységét, valamint a kisgyermeknevelő kezdeményezését. A nap folyamán több olyan szülő is elhozta kisgyermekét, hogy körülnézzenek, aki már beíratta, és várhatóan néhány hónap múlva hozhatja. A bölcsőde dolgozóinak Katus Györgyné intézményvezető köszönte meg a munkáját egy-egy szál virág kíséretében.

2019. március


Március 15.
A nemzeti ünnepre készülve a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat és a közös helyiségeket. A kisgyermeknevelők elmondták a gyermekeknek, hogy Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, magyarul beszélünk. Beszélgettek az ünnep jelentőségéről. Az ünnephez kapcsolódva különböző technikákkal alkotó tevékenységeket kezdeményeztek a kisgyermeknevelők: előre rajzolt kokárdát színeztek a gyerekek, előre színezett lapokból magyar zászlót készítettek stb.


Víz világnapja
Március 22-én, pénteken a víz világnapja alkalmából a gyerekekkel képeket, képeskönyveket nézegettünk az álló-és folyóvizek élővilágáról. Beszélgettünk a víz szerepéről a mindennapi életben, hogy mire használjuk a vizet: ivásra, fürdésre, mosakodásra, főzésre, locsolásra stb. Alkotó tevékenység keretében az egyes csoportokban a gyermekek különböző technikákkal kivágott hal formákat díszítettek.


Szülőcsoportos beszélgetés
2019. március 19-én szülőcsoportos beszélgetést tartottunk a Bambi csoportban. A témája a szobatisztaság volt. A szülők érdeklődve hallgatták végig a kisgyermeknevelők előadását és ezután feltették kérdéseiket. A beszélgetés jó hangulatban telt.
2019. február


Farsang
Február 13-án délután 16 órától tartottuk a bölcsődei farsangot. A szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel közösen táncos mulatsággal űztük el a telet. A gyerekek közül sokan jelmezbe öltöztek. A kisgyermeknevelők és a dajkák is jelmezt öltöttek: cowgirl-nek öltöztek, és egy country dalra táncra perdültek, közben táncba hívták a résztvevőket is. Ezt követően gyermekdalok hangzottak fel, amelyekre a gyermekek és hozzátartozóik kedvükre táncolhattak. A terem végében felállított asztalokra édes-sós süteményeket, valamint különféle gyümölcsleveket helyeztünk, melyeket a szülők hoztak erre az alkalomra. A résztvevők jól érezték magukat, az utolsó vendégek fél 6 körül hagyták el a bölcsődét.
2019. 02. 28-án tartották a Maci csoportban a szülőcsoportos beszélgetést. Témája a Szobatisztaság fejlődésének segítése volt. A beszélgetést Matos Zoltánné vezette. A szülők figyelmesen hallgatták a kisgyermeknevelő előadását, majd aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
2019. január


A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
A Bambi csoportban 2019. január 24-én tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Az önállóság fejlődésének segítése volt a téma. Miután meghallgatták a témával kapcsolatban a kisgyermeknevelő előadását, a szülők feltették kérdéseiket és beszéltek otthoni tapasztalataikról. Jó hangulatban telt ez a délután.

A Süni csoportban 2019. január 30-án tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája: A szobatisztaság alakulásának segítése. A szülők figyelmesen hallgatták a kisgyermeknevelő előadását, majd aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
2018. decemberMikulás
December első napjaiban a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat, valamint a közös helyiségeket. A gyerekek a Télapó érkezésére várva kivágott Télapó csizmát festettek pirosra, majd az elkészült csizmák szélére fehér prémet ragasztottak. Közben beszélgettek a Mikulásról, aki minden évben megajándékozza a gyerekeket december 6-án.
A bölcsődébe 2018 december 5-én érkezett a Mikulás. A gyerekek a tornaszobában várták, közben a kisgyermeknevelőkkel közösen énekeltek:
• Hull a pelyhes…
• Itt kopog, ott kopog…
• Télapó itt van…
Ezután a Télapó kiosztotta a csomagokat a gyerekeknek. Az ajándék kiosztása után mindenki kapott szaloncukrot. A bátrabb gyerekek lefényképezkedhettek a Télapóval.
Luca nap
A Luca naphoz sok néphagyomány fűződik. A bölcsődében a lucabúza ültetésének szokását elevenítettük fel. A kisgyermeknevelők megtöltötték földdel a joghurtos poharakat, amelyekbe a gyerekek elvetették a búzát, amit azután megöntöztek. A következő napokban figyelték, hogy hogyan hajt ki és hogyan növekedik a búza. A kisgyermeknevelők elmondták a gyerekeknek, hogy a lucabúza vetésével régen a következő évi termést próbálták megjósolni. A kikelt búzát a gyermekek hazavihették karácsonyra.
Karácsony
A bölcsődében december harmadik hete a karácsony jegyében telt. A kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat és a közös helyiségeket. Karácsonyra várva beszélgettek a gyerekekkel az ünnepről, a szeretetről és az ajándékozásról. A kisgyermeknevelők segítségével minden csoportban mézeskalácsot készítettek a gyerekek. Kivágott fenyőformát díszítettek különböző technikával, amit hazavihettek karácsonyra. Karácsonyi készülődés közben a kisgyermeknevelők a gyerekekkel karácsonyi dalokat énekeltek.
• Kis karácsony, nagy karácsony…
• A karácsony akkor szép…
• Fehér karácsony hóban mosdasz…
• Szép a fenyő…
• Jaj de pompás fa…2018. november


Márton nap
A Márton nappal kapcsolatban arról beszélgettünk, hogy milyen szokás és legenda kapcsolódik ehhez a naphoz: nemsokára vége az ősznek, megtörtént a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása, a leszüretelt szőlőből elkészült az új bor, az állatokat is behajtották a legelőről a pásztorok, mert közeleg a hideg tél. Ilyenkor már le lehetett vágni a hízott libát is. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás.
A gyerekek kivágott liba formára tépett fehér papírból tollakat ragasztottak.

A Márton naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk és énekeltünk:
Réce ruca vadliba… (mondóka)
Nincs szebb madár, mint a lúd… (mondóka)
Száz liba egy sorba… (ének)
Hatan vannak a mi ludaink (ének)
Egyél libám, egyél már (ének)
Szülőcsoportos beszélgetés
A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
A Süni csoportban november 22-én tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája: A napirend fontossága a gyermekek életében. A Maci csoportban november 28-án tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája: A következetes nevelés előnyei.


2018. október


Állatok világnapja
Az állatok világnapja alkalmából állatokat ábrázoló képeskönyveket nézegettünk. Csoportosítottuk az állatfigurákat, építettünk nekik karámot, istállót, elkülönítettük ketrecben a vadon élő és a ház körül élő állatokat. A nagyobb gyerekek állatképeket színezhettek. Beszélgettünk élőhelyükről, kültakarójukról, táplálkozásukról.Szülőcsoportos beszélgetés
Október 11-én tartottunk szülőcsoportos beszélgetést a Nyuszi csoportban. A beszélgetés témája Az önállóság fejlődésének segítése volt. Miután meghallgatták a témával kapcsolatban a kisgyermeknevelő előadását, a szülők feltették kérdéseiket és beszéltek otthoni tapasztalataikról.Őszi délután
Ebben az évben október 18-án tartottuk az őszi délutánt. 16 órára vártuk a szülőket, nagyszülőket, volt bölcsődés gyerekeket.. Az udvaron és a teraszon változatos tevékenységekkel tölthették az időt a gyerekek és a felnőttek: gyurmázhattak, őszi gyümölcsöket, faleveleket színezhettek, préselt leveleket ragaszthattak, az udvaron szaladgálhattak, csúszdázhattak, kipróbálhatták az új udvari játékot. A teraszon megterített asztalokra finomabbnál-finomabb ételek kerültek, amelyekből mindenki falatozhatott: alma-és szilvalekváros kenyeret, sült sütőtököt és többféle őszi gyümölcsöket. Citromos teával olthatták szomjukat. Mindenki jól érezte magát, fél 6-kor kísértük ki az utolsó családot.


2018. szeptember


A magyar népmese napja
A magyar népmese napját szeptember 28-án tartottuk a bölcsődében. A Süni csoportban a Hol jártál báránykám? című népmesét bábozták el a kisgyermeknevelők. A Maci csoportban a Két kicsi kecske című népmesét adták elő. A Bambi csoportban A Szél és a Nap című népmesét játszották el a kisgyermeknevelők, a Nyuszi csoportban pedig A sajtot osztó róka című népmesét bábozták el síkbábokkal.Autómentes nap
A bölcsődében 2018. szeptember 20-án tartottuk meg az autómentes napot. A gyerekekkel arról beszélgettünk, hogy az autók és motorok szennyezik a környezetet, ezért ezen a napon aki megteheti, otthon hagyja az autóját, motorkerékpárját. Képeket nézegettünk arról, hogy az emberek milyen más módon közlekedhetnek: kerékpározhatnak, gyalogolhatnak, közlekedhetnek rollerrel, görkorcsolyával, illetve faluhelyen lovas kocsival. Ezen a napon nem vettük elő a motorokat, a gyerekek az udvaron futkározhattak, szaladgálhattak, triciklizhettek.Paprika hét
A kalocsai Paprikafesztiválhoz kapcsolódóan a bölcsődében paprika hetet tartottunk. Ennek keretében a gyerekek megismerkedhettek a paprika növény részeivel, termésével. Összehasonlíthatták és megkóstolhatták a különböző paprika fajták termését, valamint a fűszerpaprika őrleményt.Megtartottuk a paprikafutást, amelyen a kisgyermeknevelők a gyermekekkel együtt futottak a bölcsőde udvarán.Az alkotó tevékenység keretében a gyerekek előre rajzolt paprikaformát színezhettek vagy festhettek.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz