2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Zöldfa Utcai Tagóvoda > Aktuális információk


A Zöldfa Utcai Tagóvoda  márciusi  előzetes programja:

• Mesetúra a Katolikus Óvodában
• Március 15. megemlékezés az óvodában
• Tengeri Attila ütőhangszeres bemutatója
• Mesemondó verseny
• Múzeumi foglalkozás

2018. februárFebruárban is folytatódtak óvónő munkáját ellenőrző látogatások. Megfigyelték a tevékenységbe integrált tanulási módokat ezen belül a játékos mozgást, a gyermekek szabad játékát és a folyamatos tízóraiztatás folyamatát. Az ellenőrzésen tapasztaltakat a tagóvoda vezető az ellenőrzési naplóban rögzítette.

02.05-én Iskolanyitogató programon vettek részt a Belvárosi Tagiskolában a Pillangó csoport tagjai. Az öt különböző állomás helyszínein a gyerekek saját tapasztalás útján, játékos formában juthattak új ismeretekhez az iskolában folyó eseményekről, tevékenységekről.
02.20-án a nagycsoportosok most az Eperföldi iskolába látogattak el iskolanyitogató foglalkozásra.
02.06-án Könyvtári foglalkozáson vettek részt a nagycsoportosok. Diafilmes vetítést követően beszélgettek a látottakról, majd kézműves foglalkozás keretében készíthetett mindenki egy kishajót.
„Szeresd, Óvd, Védd” vetélkedő előkészületei zajlottak a hónap első felében. Összeállítottuk a játékokat, listát készítettünk a szükséges eszközökről, elkészültek a fontos kiegészítők, Megterveztük a vetélkedő menetét, szponzorokat kerestünk, becsomagoltuk az ajándékokat, összekészítettük a vetélkedőhöz szükséges minden eszközt.
2018.02.13. „Szeresd, Óvd, Védd” Környezetvédelmi vetélkedő szülőknek
Az idei évben is nagy lelkesedéssel készültünk a vetélkedő megrendezésére. A vetélkedő feladatait városunk, Kalocsa nevezetességeiből állítottuk össze. A hét csapat, hét játékban mérhette össze tudását, ügyességét, 1. Nem messze van…./ kalocsai népdal és a sütemény bemutatása /, 2. Totó, 3. Alma a fájától/ állatok megnevezése, 4. Kakukktojás / Mi az, ami nem illik a kalocsai népviselethez? 5. Turisták térképe /városrészek megnevezése 6. Mi szél hozott? 7. Hímezz vagy hámozz! Paprikafűzés
A változatos tevékenységek végzését azok is érdeklődéssel figyelhették akik, nem versenyzőként voltak jelen az eseményen. Míg a zsűri a pontokat számolta össze, a résztvevők egy néptánc bemutatót tekinthettek meg, majd maguk is bekapcsolódhattak a táncba. Ezt követte az eredményhirdetés. A győztes csapat az idei évben is az Újvárosi Óvoda csapata lett, de senki nem távozott üres kézzel, ajándék nélkül.
02.14-én a múzeumi program a farsangi szokások jegyében telt. A gyerekek megtekintettek egy farsangi jelenetet, majd maguk is eljátszottak egy farsangi párválasztós játékot. A kézműves foglalkozás keretében busó álarcot készítettek, a délelőtt zárásaként pedig saját készítésű csöröge fánkot ehettek.
02.16-án Tartottuk az óvodai farsangot. A farsangi időszakhoz kapcsolódó eseményeket minden csoport projekt terv keretein belül valósította meg. Elkészültek a jelmezek, álarcok, bohócok, farsangi finomságok a mulatságot megelőző napokban. A tanult versek, mondókák, táncok, énekek is mind a farsangi hangulatot varázsolták a gyerekek elé. A farsangi mulatság a csoportokban kezdődött, ahol vidám műsorral, közös meséléssel, jelmezversennyel készültek a gyerekek, majd ezt követően kezdődött a közös óvodai farsangi táncolás.
Ugyanezen a napon elégettük a Kisze babákat közösen az óvoda udvarán. Előtte kereplőkkel, dobokkal, különböző zajkeltő és ritmus hangszerekkel vonultunk végig a lakótelepen, télűző tavaszváró verseket, mondókákat mondogatva.
02.07-én Szakmai napon vett rész a gyermekvédelmi feladatokkal megbízott pedagógus a Családsegítő szolgálat szervezésében.. A tájékoztató témája a szociális hálózat működésének erősítése, a jelzés fontossága és a hozzá kapcsolódó feladatok elvégzése, lehetőségek megvalósítása a szociális munkatárs, pedagógus, vezető, intézmény részéről..
02.21-én Szakmai továbbképzésen vettek részt a pedagógusok. Dr. Kádár Annamária szakpszichológus tartalmas, nagyon impulzív, a gyakorlati munkában jól alkalmazható, ötletekkel teli színes előadását volt alkalma meghallgatni minden részvevőnek.

2018. januárKihasználtuk a téli időjárás lehetőségeit udvarunkon. A gyermekek szívesen játszották a téli havas játékokat: sokat szánkóztak, csúszkáltak, hógolyóztak
A zord hidegben még fontosabb a kertben, udvaron élő madarak etetése, itatása. Folyamatosan töltöttük fel a kihelyezett madáretetőket madáreleséggel.
Január 10-én fényképész járt óvodánkban, a fotós türelemmel fényképezte a bátortalan és bátrabb gyermekeket.
Január 16-án „Madárlesen” témakörben, mozgás bemutató foglalkozást tartott Bagóné Bagi Beáta óvodapedagógus a Katica csoportban. Sok óvodában nincs tornaterem ezért most arra láthattak példát az érdeklődők, hogy a csoportszobában, kis helyen is sokféle eszközzel jól meg lehet mozgatni a gyermekeket. A foglalkozást megtekintőknek a véleménye az volt, hogy egy szakmailag jól átgondolt, előzetes ismeretekre épülő, játékos foglalkozást láthattak.
Január, februárban minden óvónő munkáját ellenőrzi az intézményvezető és egy belső ellenőrző munkaközösségi tag. Megfigyelik a tevékenységbe integrált tanulási módokat ezen belül a játékos mozgást, a gyermekek szabad játékát és a folyamatos tízóraiztatás folyamatát.
Január 30-án szülői értekezletet tartottuk mindhárom csoportban. A pedagógusok beszámoltak az előző félév időszakáról, a gyermekek társas kapcsolatainak alakulásáról, a szabad játék és a folyamatos tízóraizás bevezetéséről. Tájékozódást adtak a szülőknek a következő félév eseményeiről.
A nagycsoportos szülőknek ezután az általános iskolák és a leendő tanítók mutatkoztak be, megkönnyebbítve az iskolaválasztást.
Január 23-án könyvtári foglalkozáson vettek részt nagycsoportosaink. Megismerkedtek kölcsönzés szabályaival, a könyvtárban, hogyan kell viselkedni és ráadásul egy kutyás mesével is gazdagodtak a gyermekek.


2017. december


A Zöldfa Utcai Tagóvoda változatos programokkal készült a hónap jeles napjaira, eseményeire. Minden csoport feldíszítette szobáját, adventi koszorút, kalendáriumot készített a karácsonyi várakozás heteire. Az adventi időszakban nagycsoportosaink a múzeumi foglalkozások keretében megismerhették a karácsony ünnepének hagyományait, láthattak hagyományos kalocsai karácsonyfát feldíszítve. betlehemes jelenetet játszottak és mákpipát készítettek.
6-án nevelőtestületünk meglepetés mesével várta óvodánkba érkező Mikulást. A gyermekek izgatottsága alatt megérkezett hozzánk is Télapó! Óvodásaink versekkel, énekekkel kedveskedtek neki, végül minden kiscsizmába jutott csomag, amit boldogan bontogattak, kóstolgattak a gyerekek.
Minden csoport elvetette szerencsehozó Luca búzáját. A nagyok végig járták Lucázó rigmusokkal, játékukkal a csoportokat.
Háromszoros Zöld óvoda címünkre büszkék vagyunk. Nyáron megírt Örökös zöld óvoda című páyázatunkat pozitívan bírálták el. Decemberben egyik kolleganőnk ünnepélyes keretek között vehette át az oklevelet a környezeti nevelés terén végzett munkánk elismeréseként.
Karácsony előtti napokban finom illatok lepték el óvodánkat, mert minden csoport finobabbnál finobabbab mézeskalácsot sütött. Az alapanyagokat a szülők ajánlották fel. A környezetünkben élő madarakról sem feledkeztünk el, madárkalácsot készítettünk, amit folyamatosan kihelyezünk az óvoda udvari fákra.18-án az egyik egyház képviselői bábjáték keretében megismertették Jézus születését a gyermekekkel majd együtt énekeltek óvodásainkkal, végezetül ajándékokkal kedveskedtek nekik.
21-én a Városi színházban járt két csoportunk a Diótörő című előadást néztük meg. A gyermekek nagy tetszéssel fogadták, a színészeket vastapssal jutalmazták a végén.19-én ünnepi ruhába öltözött, csillogó szemű gyermekekkel vártuk a csodát. A szépen feldíszített fa alatt sok-sok játék volt. Minden csoport rövid kis műsorral készült, majd következett a várva várt ajándék bontás.
Kora este a szülőknek is bemutatták ovisaink rövid előadásukat, majd egy pohár meleg teára hívtuk meg őket.
ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN! mindenkinek az óvoda nevelőtestülete.
21-én volt intézményünknél a szokásos Tűz- és Balesetvédelmi továbbképzés. Az ismereteinket felújítottuk ezen a délutánon.

2017. november


7-én Katica csoportunk meghívást kapott az ÖKO-Pontba, az égetés ellenes világnap alkalmából. Koruknak megfelelő szinten vezették rá őket a természetvédelem pozitív és negatív hatásaira.
9-én Úton, útfélén című közlekedési bábversenyre óvodánk Pillangó csoportja vett részt.” Pötty elveszik” című meséjükkel az előkelő II. helyezést értek el az óvodások korcsoportjában.
14-én Őszi piacra látogatott el a Katica csoport, ahol megfigyelhették az őszi piac hazánkban érő terméseit, zöldségeit, gyümölcseit. Megfigyelték a vásárlói szokásokat, teendőket.
15-én Intézményünk ezen a délutánon versekkel, dalokkal köszöntötte régi dolgozóit, munkatársait. A műsor végén uzsonnával egybekötött kötetlen beszélgetésre került sor.
17-én A Diákönkormányzat meghívta a város összes nagycsoportosát ovi tornára „ Vigyázz, kész, rajt!” címmel. A sportcsarnokban mozgásos játékok sora várt a gyerekekre, akiknek apró ajándékkal kedveskedtek a rendezők.
17-én Kalocsa Város Óvodájaiért Alapítvány jótékonysági báljához óvodánk is csatlakozott. Tombolatárgyak gyűjtésével és készítésével segítettük a rendezvényt. Jól éreztük magunkat a vacsorán is. Szép összeg gyűlt össze, amiből óvodáinkba járó gyermekek karácsony ajándékait vesszük meg.
22-án A Viski Károly Múzeumban a múzeumpedagógusok disznótoros ünnepkörhöz kapcsolatos foglalkozást tartottak. Három helyszínen ismerkedhedtek a gyermekek az előkészületi munkákkal és a kolbásztöltéssel. Óvodásaink aktívan vettek részt a húsdarálásában, s persze a kóstolás sem maradt el.


2017. októberOktóber 5-én rendeztük meg óvodánkban a hagyományos Nagyszülők napját. Kora délutántól vártuk nagyszülőket színes programjainkra, hogy betekintést nyerhessenek unokáik óvodás életébe. Közösen tevékenykedhettek a kézműves foglalkozáson, a saját tenyér körbenyírásával készíthettek faleveleket. Az egyik zárt udvaron mozgásos versenyjátékot játszhattak a gyerekek a nagyszülőkkel vagy éppen akadálypályán segíthették át egymást. A másik zárt udvaron érzékelést fejlesztő játékokat próbálhattak ki a gyerekek. A Kalocsai Rendőrkapitányság segítségével felállított autóúton próbálhatták ki a az elektromos autókat a gyerekek. A nap zárásaként Fredericó és Bonifác szórakoztatta a megjelenteket. A tánctól kifáradt nagyszülőket és gyermekeket zsíros, kolbászos, kenőmájasos kenyérrel és teával vendégeltük meg.
10.09. Zenei évszaknyitó
Nagycsoportosainkkal vettünk részt ezen a zenei programon. A zenepedagógusok elvarázsolták gyermekeinket hangszereikkel, s az őszi évszak hangulatát tárták elénk. A zeneiskolai tanárok őszi hangulatú, gyermekeknek szóló rövid zenei darabokat adtak elő különböző hangszeres előadásban.
Október 10-én az állatok világnapjához kapcsolódva az ÖKO-pont épületében jártunk két csoport részvételével. Miskei Ferenc vadász, főként a vadon élő állatokról tartott a gyermekek számára előadást. Óvodásaink nagyon érdekesnek találták azt, hogy az állatokat hangjukról kellett felismerni. A kitömött állatok megfigyelése, a róluk szóló történetek hallgatása is új ismeretekhez juttatta a gyermekeket.


Október 24-én ÖKO-pont foglalkozáson vettek részt a pillangó csoportosok az Éghajlatvédelmi Világnap alkalmából.
Október 24-28-ig minden csoport megrendezte a „Tök jó hét” projektét. A gyerekek által hozott különfélé tököket – dísztök, sütőtök, marhatök, halloween tököt megfigyelték és csoportosíthatták szín, forma, nagyság, tapintás szerint. Töklámpást faragtak, sült tököt sütöttek és kóstoltak, tökmagot eszegettek, Nagy sikere volt a gyerekek körében a tök gurító versenynek. Természetesen a tökformát festése, ragasztása, hajtogatása sem maradhatott el.


2017. szeptember


2017. szeptember 1-én tagóvodánkban is elkezdődött a 2017/18-as nevelési év.
Mindhárom csoport teljes létszámmal indította az évet. Az első néhány hét a visszaszoktatás és a beszoktatás jegyében telt. Pedagógusok, logopédusok felmérték a gyermekek fejlettségi szintjét, az eredményekről szülői értekezleten tájékoztatták a szülőket. A Bem apó utcai tagóvoda felújítása idejére óvodánk fogadta be az ő Hangya csoportjukba járó gyermekeiket óvónénikkel, dajka nénijükkel együtt.8-án A nagycsoportosok részt vettek a hangulatos, változatos programokon az Érsekkertben. A különböző állomásokon szívesen tevékenykedtek a gyerekek.19-én tartottuk meg évnyitó szülői értekezletünket. Először közös megbeszélés volt mindhárom csoportnak, mellyen felszólalt az intézmény vezető, tagóvoda vezető, védőnő, különböző délutáni foglalkozás vezetők ( balett, angolnyelv oktatás), majd a csoportokban folytatódott az értekezlet.13-án A gyermekek megismerkedtek a szüreti hagyományokkal és a szőlő feldolgozásával. Megkóstolhatták a saját készítésű mustot is.
22-én Autómentes Napi Kavalkád – Városi szintű programunk a Kalocsai Önkormányzat támogatásával sikeresen lezajlott. A borús idő miatt rövidített program volt. A gyermekek a városban történő kerékpározást követően a Kubikus parkban rövid bemelegítő mozgás után átvehették könyvjutalmaikat, melyeket rajzpályázati felhívásunkra készítettek. Befejezésként körbe bicikliztük a parkot, majd a rendőrség segítségével minden óvodás gyermek visszakerékpározott saját óvodájukba.
27-én két óvodapedagógusunk is részt vett az Egy csepp Alapítvány továbbképzésén. Interaktív előadást hallgattak az óvodáskorú cukorbeteg gyermekek óvodába járásáról, mit és hogyan kell a cukorbeteg gyermeket gondozni, segíteni beilleszkedni a csoportba.29-én A Magyar Népmese Napja alkalmából a Pillangó csoport tagjai hívták meg a többieket egy fergeteges színházi előadásra. A csillagszemű juhász című mesét játszották el a kisebbek nagy örömére.
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz