2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Zöldfa Utcai Tagóvoda > Aktuális információk


Óvodánk 2018. 06. 18-től 2018. 07. 22-ig zárva tart.

A gyermekek fogadása 2018. 07. 23-tól történik az óvodánkban.
Az óvodavezető iroda a nyár folyamán minden szerdán 8-12-ig ügyeletet tart, bármilyen probléma esetén itt lehet segítséget kérni a szülőknek.

Minden kedves családunknak jó pihenést kívánunk a nyárra!

2018. június


Június 04-én Nagycsoportosokat az Érsekkertbe várták játékos vetélkedőre az Összetartozás n apjának megemlékezésére. A megnyitó után minden óvoda megkapta a térképet és az állomások beosztását. Nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel indultunk az állomások felkutatására. A szép környezet és az érdekes feladatok minden gyermeknek nagy élményt jelentettek. Majd a középsősök is birtokukba vették a színpadot, a Csurgó együttes dalaira táncolhattak, mozoghattak a város óvodásai.
Június 5-án a város vezetői a Gimnázium dísztermébe hívták meg a pedagógusokat. A színvonalas műsor után következet a jutalmak átadása. Óvodánkból Törökné Romsics Anita vehetett át elismerő oklevelet munkájáért. Ezúton is gratulálunk neki!
Június 8-án óvodánk udvarán elkészült műfüves pályán módszertani bemutatót tartott a projekt egyik munkatársa. Megmutatta, bemutatta nekünk óvónőknek, hogyan és milyen eszközökkel lehet a gyermekek mozgását hatékonyan fejleszteni.
Június 12-én intézményünk nevelőtestülete Szentenrdére látogatott szakmai napra. Jó hangulatban, feltöltődve érkeztünk haza.


2018. május


Május első napján a hagyományoknak megfelelően „májusfát” díszítettünk fel az óvoda udvarunkon, amit mindannyian körbetáncoltunk.
Májsu 2-án nyílt napot rendeztünk a Katica és a Pillangó csoportban. A szülők többségben az édesanyák bepillantást kaphattak az óvodánkba járó gyermekeik mindennapi tevékenységeibe. Katica csoportban láthattak az érdeklődők szabad játékot, egy testnevelés foglalkozást, megnézhették a folyamatos tízóraiztatást, végezetül a gyermekek verssel, dalokkal köszöntötték fel anyukájukat átadva nekik a saját készítésű ajándékaikat.
Május 5-én délután a Városi színházba vártuk az érdeklődőket Alapítványunk jótékonysági műsorán. Változatos műsorral készült erre minden óvoda. Volt szavalat, zenére mozgás, népi tánc, mesedramatizálás. A mi óvodásaink a csillagszemű juhász c mesejátékot adták elő. A kedves műsort, lelkes tapsolással köszönték meg a nézők és Alapítványunk számára is sikeres volt anyagilag ez a délután.
Május 9-én Pillangó csoportosaink az OKÖ-pontba látogattak el. A madarak és fák napja alkalmából kitömött madarakat nézhettek meg és madárhangokat ismerhettek fel. Ezen a délelőttön Katica csoportosok Focifesztiválra mentek a Méhecskék pályára. Itt sokféle vidám, játékos, ügyességi feladat várta a város középső korú gyermekeit. Ovisaink élménnyekkel gazdagon, kicsit megfáradva térhettek vissza az óvodába.
Május 10-én minden gyermek izgalommal jött óvodába, mert tízórai után buszra szálltunk és az egész óvoda kirándulni ment a Dunapartra. Az Önkormányzat üdülőjét birtokba vették a gyermekek és a velünk tartó szülők. Lehetett állatokat simogatni, játékos mozgásos feladatokat végezni szülőkkel, sőt néptáncoltunk is Váczné, Erika irányításával. A gyermekek élményekkel telve kicsit elfáradva érkeztek vissza délután óvodánkba.
Május 16-án tartotta Évzáró- anyák napi műsorát a Micimackó csoport. Az ünneplőbe öltözött gyermekek eleinte kicsit megszeppenve a tömegtől ügyesen mondták el az év közben tanult mondókákat, verseket, dalokat. Anyukák könnyes szemekkel hallgatták és nézték kisgyermekük szereplését, fogadták a saját készítésű anyák napi ajándékukat.
Május 16-án a Méhecskék pályára igyekeztünk nagycsoportosainkkal. A Méhecskék Foci Egyesület változatos feladatokkal készült a város nagycsoportos óvodásainak „megmozgatására”. A gyermekek élvezték minden játékot, főleg a „Kincskeresőt”.
Május 17-én tartottuk óvodánkban a gyermeknapot. Ugráló várral, arcfestéssel, mozgásos játékokkal zenével töltötték gyermekeink a délelőttöt. Népi játékokkal, fagyizási lehetőséggel és korlátlan palacsinta evéssel vártuk a gyermekeket, amiket szülői felajánlásként kaphattak.
Május 28-án meghívást kaptunk a Zeneiskolába, ahol az utolsó évszaknyitó előadáson voltunk. A zenetanárok rövid, vidám, nyári darabokkal készültek a mi tiszteletünkre adott koncerten.
Május 29-én a Környezetvédelmi világnap alkalmából rendeztük meg óvodánkban a ”Szép versekkel környezetünkért” című városi szintű versmondó versenyt. A város 7 óvodájából és vidékről 23 gyermek jelentkezet.
A helyezettek 6 évesek között: 
1 .Sipos Vivien Zöldfa óvoda és Kollányi Zoé Viola óvoda
2. Fekete Kinga Zöldfa óvoda és Matos Nóra Csokonai óvoda
3. Szlovinics Roxána, Balogh Sára Csokonai óvoda és Bagó Emma Zöldfa óvoda
5 évesek között:1. Deák Dorka Bátyai óvoda
2. Tamás Luca Katolikus óvoda
3. Kapinya Tamás Zöldfa óvoda
Különdíjasok: Bernát Kristóf Bem apó óvoda
Május 29-én délután tartottuk meg a Katica és a Pillangó csoport évzáró műsorát. A gyermekek ünneplőbe öltözve szüleikkel együtt izgatottan várták szereplésüket.
Katica csoport: Mese a piros kalapos békáról című darabot adták elő, versekkel, énekekkel, tánccal kombinálva, melyet a nézők vastapssal jutalmaztak.
Pillangó csoportosok: A só című mesedarabot játszották el nagy sikerrel.
Ezután a ballagó gyermekek szüleinek köszönte meg a tagóvodavezető a 4 éves segítségadásukat, majd a középsősök verset mondva átadták a ballagó tarisznyákat. Végezetül minden gyermeket megvendégeltünk a szülők által felajánlott süteményekkel.


2018. április


Április 9-13-ig tartottuk meg óvodánkban az Egészség hetet, melyre színes programokat kínáltunk a gyermekeknek, szülőknek.
• Zöldség- gyümölcs szobrokat készítettünk, amit megehettek, hazavihettek a gyermekek
• Elsétáltunk a Mentőállomásra, gyógyszertárba, gyermekorvosi rendelőbe.
• A Városi sportcsarnokban mozgásos játékokat játszhattak óvodásaink.
• Óvodánk védőnője a tisztálkodásról, helyes fogmosásról tartott bemutatót.
• Az udvaron közös zenés tornázás volt, ahol minden kisgyermek és dolgozó részt vett.
• A szülőknek lehetőségük volt kóstolóval egybekötött beszélgetésre konyhánk dietetikusával és vért adni a Vöröskereszt szervezésében.
• Intézményünkben már hagyomány, hogy minden dolgozó ezen a héten feleleveníti elsősegélynyújtó ismereteit a Vöröskereszt segítségével.
A Zeneiskola szervezésében Pillangó csoportosaink a nyári évszaknyitó előadáson voltak. A zenetanárok rövid, vidám, nyári darabokkal készültek.
Április 17-én óvodai nyíltnapot tartottunk a leendő kiscsoportosok és azok szüleik részére, akik az egész óvodát végig nézték, látogatták.Április 18-án Tehetségnap volt intézményünkben. Minden óvodából egy-egy csoport műsort adott. Kiosztották a rajzpályázat jutalom könyveit, ahol Szőnyi Réka a Katica csoportból különdíjban részesült.
Délután Hvruskovics színes előadást tartott az óvodapedagógusoknak.
A Föld napja alkalmából virágokat ültettünk óvodánk udvarában a gyermekekkel
Április 25-én múzeumi foglalkozásra mentek nagycsoportosaink.. A múzeumpedagógusok Szent György napjához kapcsolódó eseményeket dolgozták fel a foglalkozáson.
Április 26-án délelőtt Katica csoportosaink Uszodába mentek, vízhez szoktatás, úszás oktatásra. Ezután heti rendszerességgel fognak odajárni. Délután szülői értekezletet tartottunk mindhárom csoportban, ahol az éves nevelési munkánkat értékeltük, hol tartanak gyermekeink az óvodai nevelésben. Megbeszéltük a következő havi programokat, a nyári életet és az óvodánk nyári zárásának időpontját.Az autizmus világnapján a város több óvodájából és iskolájából kékbe öltözve, kék lufival a kézben sétáltak az Érsekkertbe a gyermekek. A rendezvényt a Nebuló iskola szervezte.
Április 27-én a Gyermekdal Napján óvodánkat két gyermek képviselte. A jól szervezett, színvonalas eseményen való részvételért, egyikük 3. helyezett lett, másikuk emléklapot kapott.


2018. március


2018. március 1-én A Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda és Iskola pedagógusai játékos, mozgásos vetélkedőt tartottak a város nagycsoportosainak, Mesetúra címen. A gyermekeknek ezen a délutánon, lehetősége nyílt változatos feladatok megoldásán keresztül feldolgozni, az előre kijelölt mesék eseményeit, történéseit. Óvodánk nagycsoportosai igazán lelkesen készültek a játékos délutánra, ezüst érmesek lettek.
2018. március 8-án a helyi Vöröskereszt szervezésében Nőnapozott kollektívánk. A színvonalas műsor után táncolhattunk és beszélgethettünk a résztvevőkkel.2018. március 9-én Katica csoportból Kapinya Tamás a soltvadkerti Evangélikus Óvoda rendezte Területi mesemondó versenyen vett részt. Ügyes szereplésért oklevelet és egy szép könyvet kapott. Ezúton is gratulálunk neki!2018. március 14-én minden óvodás ünneplőbe öltözve, kokárdával a szíve felett menetelt, énekelt. Így emlékezve meg Nemzeti ünnepünkről. A Katica, a Pillangó és a Micimackó csoport tagjai saját készítésű zászlókat, kokárdákat, tulipánokat helyeztek el a Gábor Áron szobornál.2018. március 21-én Múzeumi foglalkozás keretében a húsvét népszokásait, néphagyományait ismerhették meg nagycsoportos gyermekeink. Bábelőadást nézhettek meg a locsolkodásról, tormát reszelhettek a húsvéti ételek (sonka, tojás) mellé, és természetesen hímes tojást festhettek.
2018. március 22-én Tengeri Attila vidám tavaszköszöntő zenei bemutatót tartott óvodásainknak. Ütőhangszerek sokaságával ismertette meg óvodásainkat, melyeket bátran ki is próbálhattak.2018. március 26-án bemutató foglalkozást nézhettünk meg a Viola utcai Tagóvodában. A Víz világnapjához kapcsolódó szabad játék tevékenységet figyeltük meg a hospitáláson.
2018. március 27-én városi mesemondón vettünk részt a Csokonai Óvodában. Tagóvodánkból két gyermek készült egy-egy népmesével erre a napra. A 6 évesek közül Fekete Kinga emléklappal térhetett vissza, az 5 évesek közül Kapinya Tamás II. helyezést ért el. Gratulálunk a szép szereplésükért. Köszönjük ezt az élményekben gazdag rendezvényt a Csokonai Óvodának.


2018. februárFebruárban is folytatódtak óvónő munkáját ellenőrző látogatások. Megfigyelték a tevékenységbe integrált tanulási módokat ezen belül a játékos mozgást, a gyermekek szabad játékát és a folyamatos tízóraiztatás folyamatát. Az ellenőrzésen tapasztaltakat a tagóvoda vezető az ellenőrzési naplóban rögzítette.

02.05-én Iskolanyitogató programon vettek részt a Belvárosi Tagiskolában a Pillangó csoport tagjai. Az öt különböző állomás helyszínein a gyerekek saját tapasztalás útján, játékos formában juthattak új ismeretekhez az iskolában folyó eseményekről, tevékenységekről.
02.20-án a nagycsoportosok most az Eperföldi iskolába látogattak el iskolanyitogató foglalkozásra.
02.06-án Könyvtári foglalkozáson vettek részt a nagycsoportosok. Diafilmes vetítést követően beszélgettek a látottakról, majd kézműves foglalkozás keretében készíthetett mindenki egy kishajót.
„Szeresd, Óvd, Védd” vetélkedő előkészületei zajlottak a hónap első felében. Összeállítottuk a játékokat, listát készítettünk a szükséges eszközökről, elkészültek a fontos kiegészítők, Megterveztük a vetélkedő menetét, szponzorokat kerestünk, becsomagoltuk az ajándékokat, összekészítettük a vetélkedőhöz szükséges minden eszközt.
2018.02.13. „Szeresd, Óvd, Védd” Környezetvédelmi vetélkedő szülőknek
Az idei évben is nagy lelkesedéssel készültünk a vetélkedő megrendezésére. A vetélkedő feladatait városunk, Kalocsa nevezetességeiből állítottuk össze. A hét csapat, hét játékban mérhette össze tudását, ügyességét, 1. Nem messze van…./ kalocsai népdal és a sütemény bemutatása /, 2. Totó, 3. Alma a fájától/ állatok megnevezése, 4. Kakukktojás / Mi az, ami nem illik a kalocsai népviselethez? 5. Turisták térképe /városrészek megnevezése 6. Mi szél hozott? 7. Hímezz vagy hámozz! Paprikafűzés
A változatos tevékenységek végzését azok is érdeklődéssel figyelhették akik, nem versenyzőként voltak jelen az eseményen. Míg a zsűri a pontokat számolta össze, a résztvevők egy néptánc bemutatót tekinthettek meg, majd maguk is bekapcsolódhattak a táncba. Ezt követte az eredményhirdetés. A győztes csapat az idei évben is az Újvárosi Óvoda csapata lett, de senki nem távozott üres kézzel, ajándék nélkül.
02.14-én a múzeumi program a farsangi szokások jegyében telt. A gyerekek megtekintettek egy farsangi jelenetet, majd maguk is eljátszottak egy farsangi párválasztós játékot. A kézműves foglalkozás keretében busó álarcot készítettek, a délelőtt zárásaként pedig saját készítésű csöröge fánkot ehettek.
02.16-án Tartottuk az óvodai farsangot. A farsangi időszakhoz kapcsolódó eseményeket minden csoport projekt terv keretein belül valósította meg. Elkészültek a jelmezek, álarcok, bohócok, farsangi finomságok a mulatságot megelőző napokban. A tanult versek, mondókák, táncok, énekek is mind a farsangi hangulatot varázsolták a gyerekek elé. A farsangi mulatság a csoportokban kezdődött, ahol vidám műsorral, közös meséléssel, jelmezversennyel készültek a gyerekek, majd ezt követően kezdődött a közös óvodai farsangi táncolás.
Ugyanezen a napon elégettük a Kisze babákat közösen az óvoda udvarán. Előtte kereplőkkel, dobokkal, különböző zajkeltő és ritmus hangszerekkel vonultunk végig a lakótelepen, télűző tavaszváró verseket, mondókákat mondogatva.
02.07-én Szakmai napon vett rész a gyermekvédelmi feladatokkal megbízott pedagógus a Családsegítő szolgálat szervezésében.. A tájékoztató témája a szociális hálózat működésének erősítése, a jelzés fontossága és a hozzá kapcsolódó feladatok elvégzése, lehetőségek megvalósítása a szociális munkatárs, pedagógus, vezető, intézmény részéről..
02.21-én Szakmai továbbképzésen vettek részt a pedagógusok. Dr. Kádár Annamária szakpszichológus tartalmas, nagyon impulzív, a gyakorlati munkában jól alkalmazható, ötletekkel teli színes előadását volt alkalma meghallgatni minden részvevőnek.

2018. januárKihasználtuk a téli időjárás lehetőségeit udvarunkon. A gyermekek szívesen játszották a téli havas játékokat: sokat szánkóztak, csúszkáltak, hógolyóztak
A zord hidegben még fontosabb a kertben, udvaron élő madarak etetése, itatása. Folyamatosan töltöttük fel a kihelyezett madáretetőket madáreleséggel.
Január 10-én fényképész járt óvodánkban, a fotós türelemmel fényképezte a bátortalan és bátrabb gyermekeket.
Január 16-án „Madárlesen” témakörben, mozgás bemutató foglalkozást tartott Bagóné Bagi Beáta óvodapedagógus a Katica csoportban. Sok óvodában nincs tornaterem ezért most arra láthattak példát az érdeklődők, hogy a csoportszobában, kis helyen is sokféle eszközzel jól meg lehet mozgatni a gyermekeket. A foglalkozást megtekintőknek a véleménye az volt, hogy egy szakmailag jól átgondolt, előzetes ismeretekre épülő, játékos foglalkozást láthattak.
Január, februárban minden óvónő munkáját ellenőrzi az intézményvezető és egy belső ellenőrző munkaközösségi tag. Megfigyelik a tevékenységbe integrált tanulási módokat ezen belül a játékos mozgást, a gyermekek szabad játékát és a folyamatos tízóraiztatás folyamatát.
Január 30-án szülői értekezletet tartottuk mindhárom csoportban. A pedagógusok beszámoltak az előző félév időszakáról, a gyermekek társas kapcsolatainak alakulásáról, a szabad játék és a folyamatos tízóraizás bevezetéséről. Tájékozódást adtak a szülőknek a következő félév eseményeiről.
A nagycsoportos szülőknek ezután az általános iskolák és a leendő tanítók mutatkoztak be, megkönnyebbítve az iskolaválasztást.
Január 23-án könyvtári foglalkozáson vettek részt nagycsoportosaink. Megismerkedtek kölcsönzés szabályaival, a könyvtárban, hogyan kell viselkedni és ráadásul egy kutyás mesével is gazdagodtak a gyermekek.


2017. december


A Zöldfa Utcai Tagóvoda változatos programokkal készült a hónap jeles napjaira, eseményeire. Minden csoport feldíszítette szobáját, adventi koszorút, kalendáriumot készített a karácsonyi várakozás heteire. Az adventi időszakban nagycsoportosaink a múzeumi foglalkozások keretében megismerhették a karácsony ünnepének hagyományait, láthattak hagyományos kalocsai karácsonyfát feldíszítve. betlehemes jelenetet játszottak és mákpipát készítettek.
6-án nevelőtestületünk meglepetés mesével várta óvodánkba érkező Mikulást. A gyermekek izgatottsága alatt megérkezett hozzánk is Télapó! Óvodásaink versekkel, énekekkel kedveskedtek neki, végül minden kiscsizmába jutott csomag, amit boldogan bontogattak, kóstolgattak a gyerekek.
Minden csoport elvetette szerencsehozó Luca búzáját. A nagyok végig járták Lucázó rigmusokkal, játékukkal a csoportokat.
Háromszoros Zöld óvoda címünkre büszkék vagyunk. Nyáron megírt Örökös zöld óvoda című páyázatunkat pozitívan bírálták el. Decemberben egyik kolleganőnk ünnepélyes keretek között vehette át az oklevelet a környezeti nevelés terén végzett munkánk elismeréseként.
Karácsony előtti napokban finom illatok lepték el óvodánkat, mert minden csoport finobabbnál finobabbab mézeskalácsot sütött. Az alapanyagokat a szülők ajánlották fel. A környezetünkben élő madarakról sem feledkeztünk el, madárkalácsot készítettünk, amit folyamatosan kihelyezünk az óvoda udvari fákra.18-án az egyik egyház képviselői bábjáték keretében megismertették Jézus születését a gyermekekkel majd együtt énekeltek óvodásainkkal, végezetül ajándékokkal kedveskedtek nekik.
21-én a Városi színházban járt két csoportunk a Diótörő című előadást néztük meg. A gyermekek nagy tetszéssel fogadták, a színészeket vastapssal jutalmazták a végén.19-én ünnepi ruhába öltözött, csillogó szemű gyermekekkel vártuk a csodát. A szépen feldíszített fa alatt sok-sok játék volt. Minden csoport rövid kis műsorral készült, majd következett a várva várt ajándék bontás.
Kora este a szülőknek is bemutatták ovisaink rövid előadásukat, majd egy pohár meleg teára hívtuk meg őket.
ÁLDOTT, BÉKÉS KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN! mindenkinek az óvoda nevelőtestülete.
21-én volt intézményünknél a szokásos Tűz- és Balesetvédelmi továbbképzés. Az ismereteinket felújítottuk ezen a délutánon.

2017. november


7-én Katica csoportunk meghívást kapott az ÖKO-Pontba, az égetés ellenes világnap alkalmából. Koruknak megfelelő szinten vezették rá őket a természetvédelem pozitív és negatív hatásaira.
9-én Úton, útfélén című közlekedési bábversenyre óvodánk Pillangó csoportja vett részt.” Pötty elveszik” című meséjükkel az előkelő II. helyezést értek el az óvodások korcsoportjában.
14-én Őszi piacra látogatott el a Katica csoport, ahol megfigyelhették az őszi piac hazánkban érő terméseit, zöldségeit, gyümölcseit. Megfigyelték a vásárlói szokásokat, teendőket.
15-én Intézményünk ezen a délutánon versekkel, dalokkal köszöntötte régi dolgozóit, munkatársait. A műsor végén uzsonnával egybekötött kötetlen beszélgetésre került sor.
17-én A Diákönkormányzat meghívta a város összes nagycsoportosát ovi tornára „ Vigyázz, kész, rajt!” címmel. A sportcsarnokban mozgásos játékok sora várt a gyerekekre, akiknek apró ajándékkal kedveskedtek a rendezők.
17-én Kalocsa Város Óvodájaiért Alapítvány jótékonysági báljához óvodánk is csatlakozott. Tombolatárgyak gyűjtésével és készítésével segítettük a rendezvényt. Jól éreztük magunkat a vacsorán is. Szép összeg gyűlt össze, amiből óvodáinkba járó gyermekek karácsony ajándékait vesszük meg.
22-án A Viski Károly Múzeumban a múzeumpedagógusok disznótoros ünnepkörhöz kapcsolatos foglalkozást tartottak. Három helyszínen ismerkedhedtek a gyermekek az előkészületi munkákkal és a kolbásztöltéssel. Óvodásaink aktívan vettek részt a húsdarálásában, s persze a kóstolás sem maradt el.


2017. októberOktóber 5-én rendeztük meg óvodánkban a hagyományos Nagyszülők napját. Kora délutántól vártuk nagyszülőket színes programjainkra, hogy betekintést nyerhessenek unokáik óvodás életébe. Közösen tevékenykedhettek a kézműves foglalkozáson, a saját tenyér körbenyírásával készíthettek faleveleket. Az egyik zárt udvaron mozgásos versenyjátékot játszhattak a gyerekek a nagyszülőkkel vagy éppen akadálypályán segíthették át egymást. A másik zárt udvaron érzékelést fejlesztő játékokat próbálhattak ki a gyerekek. A Kalocsai Rendőrkapitányság segítségével felállított autóúton próbálhatták ki a az elektromos autókat a gyerekek. A nap zárásaként Fredericó és Bonifác szórakoztatta a megjelenteket. A tánctól kifáradt nagyszülőket és gyermekeket zsíros, kolbászos, kenőmájasos kenyérrel és teával vendégeltük meg.
10.09. Zenei évszaknyitó
Nagycsoportosainkkal vettünk részt ezen a zenei programon. A zenepedagógusok elvarázsolták gyermekeinket hangszereikkel, s az őszi évszak hangulatát tárták elénk. A zeneiskolai tanárok őszi hangulatú, gyermekeknek szóló rövid zenei darabokat adtak elő különböző hangszeres előadásban.
Október 10-én az állatok világnapjához kapcsolódva az ÖKO-pont épületében jártunk két csoport részvételével. Miskei Ferenc vadász, főként a vadon élő állatokról tartott a gyermekek számára előadást. Óvodásaink nagyon érdekesnek találták azt, hogy az állatokat hangjukról kellett felismerni. A kitömött állatok megfigyelése, a róluk szóló történetek hallgatása is új ismeretekhez juttatta a gyermekeket.


Október 24-én ÖKO-pont foglalkozáson vettek részt a pillangó csoportosok az Éghajlatvédelmi Világnap alkalmából.
Október 24-28-ig minden csoport megrendezte a „Tök jó hét” projektét. A gyerekek által hozott különfélé tököket – dísztök, sütőtök, marhatök, halloween tököt megfigyelték és csoportosíthatták szín, forma, nagyság, tapintás szerint. Töklámpást faragtak, sült tököt sütöttek és kóstoltak, tökmagot eszegettek, Nagy sikere volt a gyerekek körében a tök gurító versenynek. Természetesen a tökformát festése, ragasztása, hajtogatása sem maradhatott el.


2017. szeptember


2017. szeptember 1-én tagóvodánkban is elkezdődött a 2017/18-as nevelési év.
Mindhárom csoport teljes létszámmal indította az évet. Az első néhány hét a visszaszoktatás és a beszoktatás jegyében telt. Pedagógusok, logopédusok felmérték a gyermekek fejlettségi szintjét, az eredményekről szülői értekezleten tájékoztatták a szülőket. A Bem apó utcai tagóvoda felújítása idejére óvodánk fogadta be az ő Hangya csoportjukba járó gyermekeiket óvónénikkel, dajka nénijükkel együtt.8-án A nagycsoportosok részt vettek a hangulatos, változatos programokon az Érsekkertben. A különböző állomásokon szívesen tevékenykedtek a gyerekek.19-én tartottuk meg évnyitó szülői értekezletünket. Először közös megbeszélés volt mindhárom csoportnak, mellyen felszólalt az intézmény vezető, tagóvoda vezető, védőnő, különböző délutáni foglalkozás vezetők ( balett, angolnyelv oktatás), majd a csoportokban folytatódott az értekezlet.13-án A gyermekek megismerkedtek a szüreti hagyományokkal és a szőlő feldolgozásával. Megkóstolhatták a saját készítésű mustot is.
22-én Autómentes Napi Kavalkád – Városi szintű programunk a Kalocsai Önkormányzat támogatásával sikeresen lezajlott. A borús idő miatt rövidített program volt. A gyermekek a városban történő kerékpározást követően a Kubikus parkban rövid bemelegítő mozgás után átvehették könyvjutalmaikat, melyeket rajzpályázati felhívásunkra készítettek. Befejezésként körbe bicikliztük a parkot, majd a rendőrség segítségével minden óvodás gyermek visszakerékpározott saját óvodájukba.
27-én két óvodapedagógusunk is részt vett az Egy csepp Alapítvány továbbképzésén. Interaktív előadást hallgattak az óvodáskorú cukorbeteg gyermekek óvodába járásáról, mit és hogyan kell a cukorbeteg gyermeket gondozni, segíteni beilleszkedni a csoportba.29-én A Magyar Népmese Napja alkalmából a Pillangó csoport tagjai hívták meg a többieket egy fergeteges színházi előadásra. A csillagszemű juhász című mesét játszották el a kisebbek nagy örömére.
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz