2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk


A Zrínyi Utcai Bölcsőde  februári  előzetes programja:

- Farsang (Február 12)
- Szülőcsoportos beszélgetés a Bambi csoportban
- Szülőcsoportos beszélgetés a Maci csoportban
2018. január


2018. január 22-én a Nyuszi csoportban tartottak szülőcsoportos beszélgetést. A beszélgetés témája: A beszédfejlődés segítése. A téma kiválasztásánál figyelembe vettük a csoport életkori sajátosságait. Az összejövetelek jó hangulatban teltek, a téma ismertetése után a szülők és a kisgyermeknevelők elbeszélgettek az adott témáról, valamint tapasztalatokat cseréltek. A szülőcsoportos beszélgetés idejére gyermekfelügyeletet biztosítottunk. Köszönjük a szülők részvételét.

2017. december


A Mikulás érkezésére várva a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat és a közös helyiségeket. A gyerekek kivágott Télapó-csizmát festettek pirosra, majd az elkészült csizmák szélére vattából illetve tépett fehér papírból prémet ragasztottak. A tevékenységek közben meséltünk a kedves öreg Mikulásról, aki minden évben december 6-án megajándékozza a jó gyerekeket.
A Télapó december 6-án, szerdán érkezett a bölcsődébe. A gyerekek a tornaszobában várták izgatottan a szőnyegen ülve, közben a kisgyermeknevelőkkel együtt énekeltek:
-Télapó itt van…
-Itt kopog, ott kopog…
-Hull a pelyhes…
Ezután a Télapó kiosztotta a csomagokat. A kisebbek és a bátortalanabb gyermekek a nevelővel kézen fogva mentek átvenni a csomagjukat, a nagyobbak bátran, egyedül mentek oda a Télapóhoz.
Az ajándék kiosztása után minden kisgyermek kapott egy-egy szem szaloncukrot, amit meg is ehettek. A vállalkozó kedvű gyerekekről a Télapóval közös képet készítettünk
A Luca naphoz sok néphagyomány fűződik. A bölcsődében a lucabúza ültetésének szokását elevenítettük fel. Elmondtuk a gyerekeknek, hogy régen a lucabúza ültetésével a következő évi termést próbálták megjósolni. Ha szépen kikelt a búza, a következő évi termés bőségesnek ígérkezett. A gyerekek a kisgyermeknevelők segítségével joghurtos poharakba ültették a búzát, amit gondosan megöntöztek. Az elkövetkezendő napokban figyelték, hogy hogyan hajt ki és növekedik a búza. A kikelt búzát mindenki hazavihette karácsonyra.
Karácsonyra készülődve a kisgyermeknevelők feldíszítették a közös helyiségeket és a csoportszobákat. A gyerekekkel karácsonyi dalokat énekeltek.
- Kiskarácsony, nagykarácsony…
- Jaj de pompás fa..
- Szép a fenyő…
- A karácsony akkor szép…
- Fehér karácsony hóban mosdasz…
Beszélgettünk az ünnepről: a szeretetről, ajándékozásról. A gyerekek többféle technikával díszítettek zöld kartonból kivágott fenyőformát (ragasztás, festés).
A Bambi csoportban karácsonyra készülődve mézeskalácsot készítettek a gyerekek a kisgyermeknevelők segítségével.


2017. november


Márton nap
A kivágott libaformára felragasztották a gyerekek a tépett papírokat. Közben beszéltünk arról, hogy milyen szokás és legenda kapcsolódik Márton naphoz: nemsokára vége az ősznek, megtörtént a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása, a leszüretelt szőlőből elkészült az új bor, az állatokat is behajtották a legelőről a pásztorok, mert közeleg a hideg tél. Ilyenkor már le lehetett vágni a hízott libát is. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás.


A Márton naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk és énekeltünk:
Réce ruca vadliba… (mondóka)
Nincs szebb madár, mint a lúd… (mondóka)
Száz liba egy sorba… (ének)
Hatan vannak a mi ludaink (ének)
Egyél libám, egyél már (ének)


Szülőcsoportos beszélgetés
A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
A Bambi csoportban november 8-án tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája az Önállóságra nevelés volt.
A Süni csoportban november 14-én tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája a Dackorszak volt.

2017. október


Állatok világnapja
Állatok világnapja alkalmából képeskönyvet nézegettünk, csoportosítottuk az állatfigurákat, építettünk nekik karámot, istállót, elkülönítettük ketrecben a vadon élő állatokat. A nagyobb gyerekek állatképeket színezhettek. Beszélgettünk élőhelyükről, kültakarójukról, táplálkozásukról.Őszi délután
Október 11-én tartottuk az őszi délutánt. 16 órára vártuk a szülőket, nagyszülőket, volt bölcsődés gyerekeket. Szép napsütéses idő volt. Az udvaron és a teraszon változatos tevékenységekkel tölthették az időt a gyerekek és a felnőttek: gyurmázhattak, őszi gyümölcsöket, faleveleket színezhettek, préselt leveleket ragaszthattak, az udvaron szaladgálhattak, csúszdázhattak. A csoportszobában kóstolhattak finomabbnál-finomabb ételeket: alma-és szilvalekváros kenyeret, sült sütőtököt és többféle őszi gyümölcsöket, citromos teát ihattak. Mindenki jól érezte magát, fél 6-kor kísértük ki az utolsó családot.
Szülőcsoportos beszélgetés
A Maci csoportban október 10-én tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája a Játék személyiségfejlesztő hatása volt. 12 gyermek közül 6-nak jelentek meg a szülei.


2017. szeptember


Az autómentes napon nem vettük elő a kismotorokat, a gyerekek a teraszon és az udvaron sétálhattak, futkározhattak, triciklizhettek. Elmondtuk nekik, hogy a gépjárművek szennyezik a környezetet, ezért ezen a napon, aki teheti, otthon hagyja az autóját, motorkerékpárját.Magyar népmese napja
A magyar népmese napján a Süni csoportban, a Maci csoportban a „Két kicsi kecske” című népmesét mesélték el a kisgyermeknevelők, a Bambi csoportban a „Hol jártál báránykám?” című népmesét bábozták el, a Nyuszi csoportban pedig az „Icinke-picinke” című népmesét adták elő bábok segítségével.
2017 szeptemberében a kalocsai Paprikafesztiválhoz kapcsolódóan a bölcsődében is megtartottuk a Paprika napokat. A gyerekek megismerkedhettek a paprika növénnyel és a termésével. Megkóstolhatták a különböző színű és formájú paprikákat, valamint megkóstolhatták a fűszerpaprikából készült őrleményt. A rendezvény hetében a csoportokban előre rajzolt paprika formát színezhettek, festhettek, illetve piros tépett papírt ragaszthattak rá.
Szülőcsoportos beszélgetés
Szeptember 27-én a Nyuszi csoportban megtartották a szülőcsoportos beszélgetést. A beszélgetés témája a Beszoktatás a bölcsődébe volt, mivel a csoportba járó gyerekek nagy része szeptemberben kezdte a bölcsődét. A beszoktatás mellett a szülőtől való elválás segítéséről is beszéltek a kisgyermeknevelők.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz