2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk


Nyári élet


Ezen a nyáron, mint mindig, a napirendnek megfelelően reggel 9 órától 11 óráig tartózkodtunk a szabadban. A teraszon lévő asztalnál a gyerekek rajzolhattak, kirakózhattak. A szőnyegen a nagy méretű építőkockákból tornyot építhettek. Az udvaron futkározhattak, motorozhattak, csúszdázhattak, homokozhattak. Időnként a kisgyermeknevelők szappanbuborékokat fújtak, amelyeket a gyerekek nevetve kergettek. Akinek volt hozzá kedve, aszfaltkrétával rajzolhatott az aszfaltra.
A fűben sétálva virágokat szedhettek, amelyekből a gyerekek kérésére a kisgyermeknevelők koszorút fontak. Kergethették a lepkéket, megfigyelhették a fűben mászó bogarakat, csigákat.
Vízzel való játék keretében a gyerekek kisebb edényből nagyobb edénybe merhették a vizet, kipróbálhatták, hogyan úsznak a papírhajók a vízen. A fűbe terített pléden ülve képeskönyveket, mesekönyveket nézegethettek, énekeltek, mondókáztak, ujj-tenyér játékokat játszottak. A teraszon vagy a fűben énekkel, mondókával kísérve tornázhattak.
A gyerekek bőrének védelme érdekében a napsütéses napokon naptejjel kentük be őket. Rendszeresen gondoskodtunk a folyadékpótlásról.

2018. május


Madarak és fák napja
Madarak és fák napja alkalmából a témával kapcsolatban képeskönyvet nézegettek a csoportokban. A Maci és Süni csoportban a gyerekek előre rajzolt madár formákat színezhettek, a Bambi és Nyuszi csoportban zsírkrétával fészket rajzolhattak a madaraknak. Az udvaron a gyerekek megfigyelték a fűbe leröppenő madarakat. Beszélgettek kültakarójukról, táplálkozásukról, helyváltoztatásukról. Megfigyelték hogyan zöldülnek a fák.Anyák napja
Ebben az évben május 6-án volt anyák napja. Az ünnepet megelőző héten a gyerekek anyák napjával kapcsolatos verseket, énekeket mondogattak. Erre az alkalomra kis meglepetéssel készültek édesanyjuk számára: a Maci és a Bambi csoportosok gyöngyvirágot ábrázoló képet ragasztottak, a Nyuszi csoportosok kivágott szív formára a gyerekek kartonból kivágott tenyérlenyomatát ragasztották, amelyet színes virágokkal díszítettek, a Süni csoportban szétnyitható képeslapot készítettek a gyermekek színes kartonból kivágott kézlenyomatából.
Szülőcsoportos beszélgetést tartottak a Bambi csoportban 2018. május 24-én. Téma a Szobatisztaság és az Önállóság volt. A szülők feltették kérdéseiket a témával kapcsolatban és elmondták otthoni tapasztalataikat.
A Maci csoportban 2018. május 30-án tartották a szülőcsoportos beszélgetést. A téma az Óvodaérettség volt.Gyermeknap
2018. május 17-én tartottuk a bölcsődében a Gyermeknapot. Ezen a délutánon 4 órára vártuk a szülőket, testvéreket, nagyszülőket és minden érdeklődő kisgyermekes családot. Fél 4 körül eleredt az eső, emiatt kissé módosítani kellett a programot. Az ugráló vár a tornaszobában lett felállítva. Az óvodások műsorát a teraszon állva, illetve esernyő alá húzódva nézhették végig az érdeklődők. Szerencsére az eső nem esett sokáig, így a rendőrautó és mentőautó gond nélkül be tudott állni az udvarba, ahol a gyerekek érdeklődve ültek be a járművekbe. A teraszon lehetett arcfestést kérni. Az ügyes kezű lufi hajtogató a gyerekek kívánságit teljesítve különböző figurákat hajtogatott. A szülők segítségével gofrit sütöttek a kisgyermeknevelők, amellyel a vendégeket kínálták. A résztvevők limonádéval és gyümölcslével olthatták szomjukat. Később meglepetésként mindenki kaphatott különböző ízesítésű fagylaltot. Szülői segítséggel tombolanyereményeknek is örülhettek a gyerekek. A rendezvény 6 órakor ért véget. A szülőktől sok pozitív visszajelzést kaptunk, reméljük mindenki jól érezte magát. 

2018. április


Föld napja
Április 22-én a Föld napján a Nyuszi csoportos gyerekek vöröshagymát és muskátlit ültettek. Közben beszélgettek arról, hogy mire van szükségük a növényeknek ahhoz, hogy növekedni tudjanak (víz, napfény, meleg levegő). A Maci, Süni, Bambi csoportosok megfigyelték az udvaron a föld, a homok és a fű színét. A Föld napja alkalmából beszélgettek arról is, hogy vigyázni kell környezetünk tisztaságára, nem dobáljuk el a papírokat és más szemetet.
Magyarországon április 21-ét a Bölcsődék Napjává nyilvánították. 1852-ben e napon nyitották meg az ország első bölcsődéjét Budapesten, a Kalap utcában. A Bölcsődék Napja 2010-től államilag elismert ünnep, amelyet miniszteri rendelet szabályoz.
A Bölcsődék Napján a kalocsai bölcsőde dolgozói a keceli bölcsődében szakmai napon vettek részt a keceli kisgyermeknevelők meghívására.
Meglátogattunk két felújított óvodaépületet, valamint megtekintettük a 2011-ben átadott új bölcsőde épületet. Betekintést nyerhettünk a keceli bölcsőde történetébe. A találkozó jó hangulatban telt el, a kisgyermeknevelők új tapasztalatokkal gazdagodva tértek haza a szakmai kirándulásról.Nyílt nap
2018. április 23-án (hétfőn) Nyílt napot tartottunk a bölcsődében. A meghívott vendégek, a bölcsődébe járó gyermekek szülei, és valamennyi érdeklődő szülő betekintést nyerhetett a bölcsődei életbe.
Reggel 8 órától 10 óráig vártuk a szülőket és a meghívott vendégeket.
A látogatók megnézhették, hogy a reggeliztetés és a tízóraiztatás során a kisgyermeknevelők hogyan segítették a helyes étkezési szokások kialakítását. Megfigyelhették a gyermekek játéktevékenységét szabadjáték idején, valamint a kisgyermeknevelők kezdeményezéseit, amelyben a gyermekek aktívan vettek részt.
Több szülő is elhozta kisgyermekét, hogy körülnézzen a bölcsődében, ahová a gyermekét már beíratta és várhatóan néhány hónap múlva hozhatja. Távozáskor minden kisgyermeknek saját készítésű ajándékkal kedveskedtek a kisgyermeknevelők. A meghívott vendégeket hűtő mágnessel ajándékoztuk meg. A bölcsőde dolgozóinak Katus Györgyné intézményvezető köszönte meg a munkáját egy-egy szál virág kíséretében.
Szülőcsoportos beszélgetés
2018. április 18-án a Nyuszi csoportban megtartották a szülőcsoportos beszélgetést, melynek témája Az önállóság fejlődésének segítése volt. A beszélgetést Tóth László Jenőné kisgyermeknevelő vezette. A szülők figyelmesen hallgatták a kisgyermeknevelő előadását, majd aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
Április 23-án délután 5 órai kezdettel szülői értekezletet tartottunk a bölcsődében. Az óvodavezetők tájékoztatták az óvodai beíratással kapcsolatos tudnivalókat az érdeklődő szülőknek, valamint ismertették óvodájuk sajátos arculatát.

2018. márciusSzülőcsoportos beszélgetések
Március 7-én megtartottuk a szülőcsoportos beszélgetést a Maci csoportban, melynek témája a szobatisztaság volt. A beszélgetést Lovász Csabáné vezette. A szülők érdeklődéssel hallgatták a témával kapcsolatos előadást, majd elmondták otthoni tapasztalataikat, valamint kérdéseket tettek fel a kisgyermeknevelőknek. 6 szülő vett részt a szülőcsoportos beszélgetésen.

Március 27-én a Bambi csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést, amelynek témája a helyes szokások kialakítása volt. A beszélgetést Pásztor-Haverpus Angéla vezette. A beszélgetés keretében elhangzott, hogy a kisgyermeknevelők hogyan segítik a helyes szokások kialakulását a gondozási - és egyéb helyzetekben. A szülők aktívan részt vettek a beszélgetésben, hozzászóltak a témához, elmondták tapasztalataikat. A szülőcsoportos beszélgetésen 12 szülő vett részt.

Március 15.
Március 15-i Nemzeti ünnepre készülve a kisgyermeknevelők feldíszítették a bölcsődét és a csoportszobákat. A gyereknek elmondták, hogy magyarok vagyunk, Magyarországon élünk, magyarul beszélünk és ehhez kapcsolódóan beszéltek az ünnep jelentőségéről.
A kisgyermeknevelők az ünnephez kapcsolódó alkotó tevékenységeket kezdeményeztek:
- Nyuszi csoport: a gyerekek közös munka keretében nemzeti színű zászlót készítettek színezéssel és ragasztással, valamint piros, fehér és zöld lufikkal játszottak
- Maci csoport: kokárdaformát színeztek színes ceruzával
- Süni csoport: kokárdaformát színeztek zsírkrétával
- Bambi csoport: a gyerekek közös munkát készítettek, nagy méretű kokárda formát díszítettek nyomdázással
Március 22.
A víz világnapján a kisgyermeknevelők beszélgettek a gyerekekkel arról, hogy a Földön vannak folyók, tavak, tengerek. Ezekről, valamint a vizekben élő élőlényekről és a vízi járművekről képeket nézegettek. Elmondták, hogy mire használják a vizet: főzésre, ivásra, tisztálkodásra, mosásra, növények locsolására stb.
Víz világnapján vízhez kapcsolódó kezdeményezéseket terveztek a kisgyermeknevelők:
- Nyuszi csoport: halformára parafa dugóval nyomdáztak pikkelyeket a gyerekek
- Maci csoport: halformára pikkelyeket ragasztottak alufóliából
- Süni csoport: halformára pikkelyeket ragasztottak alufóliából
- Bambi csoport: halformára parafa dugóval nyomdáztak pikkelyeket a gyerekek
Húsvét
A Húsvétra készülődve feldíszítettük a csoportszobákat és a közös helyiségeket. A gyerekekkel locsolóverseket mondtunk. Beszélgettünk a húsvéti szokásokról: milyen ételeket eszünk húsvétkor, a tojásfestés- és locsolkodás szokásairól. A gyerekek papírból kivágott tojásformát díszítettek különböző technikákkal:
- Maci csoport: piros kartonból kivágott tojásformára tenyérlenyomattal nyuszi fejet nyomdáztunk
- Bambi csoport: színes kartonból kivágott tojásformára tenyérlenyomattal nyuszi fejet nyomdáztunk
- Süni csoport: piros kartonból kivágott tojásformát díszítettek színes papírból készült díszítő motívumok ragasztásával
- Nyuszi csoport: kartonból kivágott tojásformát díszítettek színes papír ragasztásával
2018. február


Farsang a bölcsődében
Február 12-én, hétfőn tartottuk a farsangot a bölcsődében. Délután 4 órától vártuk a szülőket, nagyszülőket, testvéreket a feldíszített tornaszobában. A gyerekek közül sokan beöltöztek jelmezbe. Mi, dolgozók is jelmezt öltöttünk: pingvineknek öltözve táncba hívtuk a résztvevőket Kovácsovics Fruzsina Pingvintánc című zenéjére, majd ezt követően gyermekdalok hangzottak fel, amelyekre a gyermekek és hozzátartozóik kedvükre táncolhattak. A szülők hoztak édes-sós süteményt, gyümölcslevet, amit a terem végében egy hosszú asztalra helyeztünk. Mindenki ott kóstolgathatta a finomságokat. Szülők, gyermekek egyaránt jól érezték magukat. Fél 6- kor kísértük ki az utolsó családot.

Jó hangulatban búcsúztattuk a telet, reméljük elűztük a hideget, várjuk a tavaszt.

2018. január


2018. január 22-én a Nyuszi csoportban tartottak szülőcsoportos beszélgetést. A beszélgetés témája: A beszédfejlődés segítése. A téma kiválasztásánál figyelembe vettük a csoport életkori sajátosságait. Az összejövetelek jó hangulatban teltek, a téma ismertetése után a szülők és a kisgyermeknevelők elbeszélgettek az adott témáról, valamint tapasztalatokat cseréltek. A szülőcsoportos beszélgetés idejére gyermekfelügyeletet biztosítottunk. Köszönjük a szülők részvételét.

2017. december


A Mikulás érkezésére várva a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat és a közös helyiségeket. A gyerekek kivágott Télapó-csizmát festettek pirosra, majd az elkészült csizmák szélére vattából illetve tépett fehér papírból prémet ragasztottak. A tevékenységek közben meséltünk a kedves öreg Mikulásról, aki minden évben december 6-án megajándékozza a jó gyerekeket.
A Télapó december 6-án, szerdán érkezett a bölcsődébe. A gyerekek a tornaszobában várták izgatottan a szőnyegen ülve, közben a kisgyermeknevelőkkel együtt énekeltek:
-Télapó itt van…
-Itt kopog, ott kopog…
-Hull a pelyhes…
Ezután a Télapó kiosztotta a csomagokat. A kisebbek és a bátortalanabb gyermekek a nevelővel kézen fogva mentek átvenni a csomagjukat, a nagyobbak bátran, egyedül mentek oda a Télapóhoz.
Az ajándék kiosztása után minden kisgyermek kapott egy-egy szem szaloncukrot, amit meg is ehettek. A vállalkozó kedvű gyerekekről a Télapóval közös képet készítettünk
A Luca naphoz sok néphagyomány fűződik. A bölcsődében a lucabúza ültetésének szokását elevenítettük fel. Elmondtuk a gyerekeknek, hogy régen a lucabúza ültetésével a következő évi termést próbálták megjósolni. Ha szépen kikelt a búza, a következő évi termés bőségesnek ígérkezett. A gyerekek a kisgyermeknevelők segítségével joghurtos poharakba ültették a búzát, amit gondosan megöntöztek. Az elkövetkezendő napokban figyelték, hogy hogyan hajt ki és növekedik a búza. A kikelt búzát mindenki hazavihette karácsonyra.
Karácsonyra készülődve a kisgyermeknevelők feldíszítették a közös helyiségeket és a csoportszobákat. A gyerekekkel karácsonyi dalokat énekeltek.
- Kiskarácsony, nagykarácsony…
- Jaj de pompás fa..
- Szép a fenyő…
- A karácsony akkor szép…
- Fehér karácsony hóban mosdasz…
Beszélgettünk az ünnepről: a szeretetről, ajándékozásról. A gyerekek többféle technikával díszítettek zöld kartonból kivágott fenyőformát (ragasztás, festés).
A Bambi csoportban karácsonyra készülődve mézeskalácsot készítettek a gyerekek a kisgyermeknevelők segítségével.


2017. november


Márton nap
A kivágott libaformára felragasztották a gyerekek a tépett papírokat. Közben beszéltünk arról, hogy milyen szokás és legenda kapcsolódik Márton naphoz: nemsokára vége az ősznek, megtörtént a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása, a leszüretelt szőlőből elkészült az új bor, az állatokat is behajtották a legelőről a pásztorok, mert közeleg a hideg tél. Ilyenkor már le lehetett vágni a hízott libát is. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás.


A Márton naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk és énekeltünk:
Réce ruca vadliba… (mondóka)
Nincs szebb madár, mint a lúd… (mondóka)
Száz liba egy sorba… (ének)
Hatan vannak a mi ludaink (ének)
Egyél libám, egyél már (ének)


Szülőcsoportos beszélgetés
A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
A Bambi csoportban november 8-án tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája az Önállóságra nevelés volt.
A Süni csoportban november 14-én tartottuk a szülőcsoportos beszélgetést. Témája a Dackorszak volt.

2017. október


Állatok világnapja
Állatok világnapja alkalmából képeskönyvet nézegettünk, csoportosítottuk az állatfigurákat, építettünk nekik karámot, istállót, elkülönítettük ketrecben a vadon élő állatokat. A nagyobb gyerekek állatképeket színezhettek. Beszélgettünk élőhelyükről, kültakarójukról, táplálkozásukról.Őszi délután
Október 11-én tartottuk az őszi délutánt. 16 órára vártuk a szülőket, nagyszülőket, volt bölcsődés gyerekeket. Szép napsütéses idő volt. Az udvaron és a teraszon változatos tevékenységekkel tölthették az időt a gyerekek és a felnőttek: gyurmázhattak, őszi gyümölcsöket, faleveleket színezhettek, préselt leveleket ragaszthattak, az udvaron szaladgálhattak, csúszdázhattak. A csoportszobában kóstolhattak finomabbnál-finomabb ételeket: alma-és szilvalekváros kenyeret, sült sütőtököt és többféle őszi gyümölcsöket, citromos teát ihattak. Mindenki jól érezte magát, fél 6-kor kísértük ki az utolsó családot.
Szülőcsoportos beszélgetés
A Maci csoportban október 10-én tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája a Játék személyiségfejlesztő hatása volt. 12 gyermek közül 6-nak jelentek meg a szülei.


2017. szeptember


Az autómentes napon nem vettük elő a kismotorokat, a gyerekek a teraszon és az udvaron sétálhattak, futkározhattak, triciklizhettek. Elmondtuk nekik, hogy a gépjárművek szennyezik a környezetet, ezért ezen a napon, aki teheti, otthon hagyja az autóját, motorkerékpárját.Magyar népmese napja
A magyar népmese napján a Süni csoportban, a Maci csoportban a „Két kicsi kecske” című népmesét mesélték el a kisgyermeknevelők, a Bambi csoportban a „Hol jártál báránykám?” című népmesét bábozták el, a Nyuszi csoportban pedig az „Icinke-picinke” című népmesét adták elő bábok segítségével.
2017 szeptemberében a kalocsai Paprikafesztiválhoz kapcsolódóan a bölcsődében is megtartottuk a Paprika napokat. A gyerekek megismerkedhettek a paprika növénnyel és a termésével. Megkóstolhatták a különböző színű és formájú paprikákat, valamint megkóstolhatták a fűszerpaprikából készült őrleményt. A rendezvény hetében a csoportokban előre rajzolt paprika formát színezhettek, festhettek, illetve piros tépett papírt ragaszthattak rá.
Szülőcsoportos beszélgetés
Szeptember 27-én a Nyuszi csoportban megtartották a szülőcsoportos beszélgetést. A beszélgetés témája a Beszoktatás a bölcsődébe volt, mivel a csoportba járó gyerekek nagy része szeptemberben kezdte a bölcsődét. A beszoktatás mellett a szülőtől való elválás segítéséről is beszéltek a kisgyermeknevelők.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz