2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Viola Utcai Tagóvoda > Aktuális információk


A Viola Utcai Tagóvoda   előzetes programja:

2018. június


Június 4.- Nemzeti Összetartozás Napja – ÉrsekkertJúnius 7-én – Évzáró és ballagás
2018. május


Május 5-én „Alapítványi Gála műsor”-on vettünk részt. Anyák-napi műsorral készültünk, egy koreográfiával, szikecskékkel, Szanditól a „Mama” c. dallal. Mindenkit elhoztak, szépen felöltöztetve.Május 11-én tartottuk meg óvodánkban az Anyák-napi műsort. Ez alkalomból a témahetünkön nagy hangsúlyt fektettünk a „beszélgetőkörök”- megszervezésére. Beszélgetés témái voltak: a család, amely kapcsán remek alkalmak nyíltak az érzéseinkről, azok kifejezési módjáról beszélgetni. A család összetartó erejéről beszélgettünk. Jó cselekedeteket gyűjtöttünk, igyekeztünk a gyermekben felébreszteni, kifejezésre juttatni édesanyjuk iránti szeretetüket, valamint változatos tevékenységeken keresztül tapasztalatokat gyűjteni, ezáltal érzelmi világukat gazdagítani. „Mi a jó anyával, és anyában? Miért szeretik?” Szeretetbefőttet készítettünk, ebbe kerültek bele a gyerekek által elhangzott mondatok. A műsoron helytálltak a gyerekek, méltóképpen köszöntöttük az édesanyákat, nagymamákat.Május 17-én délelőtt a Chili – Trade kisvonatával voltunk városnézőben. Minden kisgyerek részt vett. A vonat az óvodához kijött. 40 perces utunk volt. A gyerekeknek is nagyon tetszett. A szülőket értesítettük a pontos indulásról és érkezésről. Megfelelően voltak öltöztetve és biztonságos utazáshoz elmondtuk a gyerekeknek a fontos tudnivalókat.Május 18-án „Családi gyermeknapot” tartottunk az oviban. Majdhogynem egész naposra sikeredett. 18 gyermek szülei jöttek el a rendezvényünkre./Dorina, Máltai Szeretetszolgálat/.
Május Zenés évszaknyitón voltunk a nagycsoportosokkal.Május 29-én a Zöldfa Utcai Tagóvoda által megszervezett „Szép verssel a környezetünkért” vetélkedőn vettünk részt. Az év folyamán, nevelés-oktatás során figyeltük és ápoltuk a gyerekek erősségeit, abban őket kiemeltük, támogattuk. Három kisgyerek vett részt a versenyen, akik ügyesen helytálltak a megmérettetésen. Köszönjük szépen a lehetőséget! 


2018. áprilisÁprilis 4 – 6. Locsolkodás, népszokások
Közösségi érzés fejlesztése; A néphagyomány, a népszokások megismertetése, ápolása; Ünnepi hangulatkeltés; A figyelem fejlesztése a játékszabályok betartásával. Fiúk parfümmel és locsolóverssel készültek, a lányok kis ajándékkal, színezőket színeztek, /csokival/.Április 9 - 13. – Egészséghét
Az egészséges életmódra nevelés, az egészséges életvitel kialakítására nevelés, mint kiemelt feladat, a gyermekek lelki életének, jellemének kialakítása, formálása; tapasztalják meg a gyerekek, hogy a testükkel, szeretettel és gondoskodóan kell bánni; Életükben a rendszer és rendszeresség kialakítása, szokásrend megalapozása, az egész életen át elkísérő egészségvédelmi készségek és jártasságok megalapozása óvodáskorban. /táplálkozás piramis/, péktermékek, gyümölcs, zöldség, hús, tojás és tejtermékek, legvégül az édességek; centrifugáltunk gyümölcs és zöldséget – kóstolták a különböző ízű leveket, összehasonlítottak; délután Nagy Viktória, védőnő tartott előadást, Cselik Annamária is volt nálunk, aki az allergiáról beszélt, Sipos Katalin fogorvos asszisztensnője pedig fontos tudnivalókat osztott meg a szülőkkel, a fogápolást illetően. Pénteken szülös délelőttöt tartottunk, ahol együtt játszhattak, és készíthettek müzlis sütit; majd egy 30 perces aerobikedzéssel zárult az egészséghetünk.Április 9-én zenés évszaknyitón voltunk
Tudjuk, hogy az emberi szükségletek hierarchiáját jól szemléltető Maslow-féle piramis a játékosság mellett az esztétikai szükségletet, azaz az esztétikai nevelést is igazolja. A zenei nevelés többek között ezt is fejleszti és erősíti. A népi játékok és gyermekdalok, valamint az élő zene a legmeghatározóbb zenei élmény a gyermekek számára.Április 16-i héten veteményeztünk
A paradicsom és a borsó palántáinkat kiültettük, vetettünk csemegekukoricát és krumplit is. Fontos, hogy kiskoruktól szoros kapcsolatban álljanak a természettel, az élő környezet közelsége megnyugtató hatású és alapja a környezettudatos nevelésnek. Napi programmá vált a veteményes látogatása, gondozása, ismeretterjesztő foglalkozásokat is kapcsolunk hozzá.Április 18-án Tehetségnap
Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje a gyermekek képességeinek fejlesztését szolgálva minden évben megrendezi a Tehetségnapot. Idén két gyermekünk képviselte az óvodánkat, akik Sas Piroska. Vendégköszöntő versével nyitottak meg a rendezvényt, majd az egyik sakkosunk mutatkozott be a Sakkpalota keretein belül.Április 19-én Nyíltnap
Nyíltnapot tartottunk a leendő ovisok és szüleiknek az óvodánkban, hogy betekintés nyerjenek az óvoda mindennapjába; ismerkedjenek az óvó nénikkel, dadusokkal, az óvodai környezettel; részt vettek a csoportszobai tevékenységekben, és az udvari szabadjátékban. Többen is éltek a lehetősséggel, és ellátogattak hozzánk a nap folyamán.

2018. március


Március 1. – Fogászat: délelőtt 9 órára ellátogattunk Sipos Katalin doktornő rendelőjébe. Minden egyes gyermekeket megvizsgált. Célunk, hogy a gyermekek megtanulják és a mindennapjuk részévé váljon a fogtisztítás, fogápolás. Feladatunk, hogy ezt a szokást kialakítsuk és igénnyé alakuljon a szájhigiéné.Március 1. „Mesetúra” – a nagycsoportosaink szívesen készültek a megmérettetésre, szívesen hallgatták a meséket, délutánonként. Célunk a népmese megszerettetése, ezáltal a szókincsük bővítése, fantáziájuk élénkítése. A pozitív mesehősön keresztül önbizalmuk erősítése, a helyes társadalmi norma és attitűd kialakítása. A mesetúrán ügyesek voltak, helytálltak, a rajzaikkal II. és III. helyezéseket érték el.Március 21. – Múzeum – Téma a húsvét. Húsvéti szokásokkal ismerkedhettek a gyerekek. Bemutatták a Kalocsa és környéki hagyományokat. A mesedramatizáláson, népi rigmusokon, a játékokon keresztül a szokásos tojásfestés mind-mind az értékeink megőrzését, tovább hagyományozását erősítik, a gyerekek érzelemvilágát gazdagítva. A legkedveltebb pillanatok egyike a sonka, tojás és kalácsevés, kóstolás volt.Március 23.- Házi mesemondó verseny – Délután 4 órától tartottuk meg házi mesemondó versenyünket, amelyre a volt óvó nénik, Eszti óvó néni, és Ági óvó néni, mint zsűritagok jöttek el. Ajándékot, és emléklapot is kaptak a gyerekek. A megmérettetés lényege volt, hogy a kiállást gyakorolhassák, idegenek előtt merjenek és tudjanak megszólalni.Március 27. – Területi mesemondó verseny – Ezen az alkalmon 3 gyerek vett részt. A gyermekek szépen felkészültek, és helytálltak.


Március 28. – Megjött a nyuszi – A gyermekek izgatottan várták ezt a napot. Egész héten erre hangolódtak, különféle tevékenységekkel.
2018. február


Február 1 -2. – Kibújás vagy bebújás – Medvebarlangot építettünk, és az otthonról hozott mackókat a barlangba tettük. Volt medveszínező, valamint a medvefajtákat is megfigyelhették egy nagy színes plakáton. Célunk, hogy a néphagyományokat megismerjék, megőrizzék és továbbvigyék. A „medvemegmozgató” segítségével sikerült a kis medvebocsoknak is begyűjteniük a finomságokat. Halmazokat képeztek és számoltak a gyerekek. És a macis „mézespuszi” is elkészült.
Február 5. – Farsang a Belvárosi Iskolában – Délelőtt 10 órára várták a nagycsoportosokat a Belvárosi Iskolába. A pedagógusok színvonalas feladatokkal várták a gyerekeket. A többállomásos tevékenységek színesek és érdekesek voltak. A gyerekek szívesen vettek részt benne. Célunk, hogy az iskolába menő gyerekek bekukkanthassanak, és szemügyre vehessék, kipróbálhassák azt a helyet, ahová hamarosan ők maguk is járni fognak.
Február 6. – Farsang az óvodánkban – Farsangot tartottunk az óvodánkban. A jókedvű, és vidám délelőtt hangulatát Frederico és Bonifác bohóc tették még emlékezetesebbé. Célunk, hogy a gyermekek megismerkdjenek a népi hiedelmekkel, népszokásokkal, hagyományokkal.
Február 23. – Látogatás a kalocsai gyermekkönyvtárba – Ezen a napon a gyerekekkel ellátogattunk a gyermekkönyvtárba, ahol a könyvtáros, Rózsa Andrea irányításával és szervezésével egy csodálatosan szép, és kellemes délelőttöt tölthettünk itt. Célunk a könyv megszerettetése, az olvasóvá nevelés első lépéseinek a megvalósítása.


2018. januárJanuár 3 – 5. – Újévi jókívánságok - Első nap a karácsonyi élménybeszámolókkal telt, behozták, megmutatták játékaikat. Jó alkalom volt arra, hogy a közösségben együtt játszás feltételeinek megteremtésére a szabályainkat felelevenítsük. Célunk, hogy az én és öntudat fejlődhessen. Az én alakulásában az interakcióknak kitüntetett szerepe van. Feladatunk, hogy a gyerekek játékukban örömüket lelhessék, hogy megértsék és elfogadják, az együttjátszás szabályait. Az én és a másik felfedezése, az enyém és tiéd megértése, és elfogadása. Megsütöttük a „szerencsemalacot” és gyerekpezsgővel koccintottunk az új évben.
Január 15. – Környezetünk – Az óvoda környékén raktunk rendet. A mellettünk lévő kis parkban összeszedtük a műanyag palackokat, papírokat, szemetet. Célunk, hogy a gyerekekben kialakuljon a rendezett környezet iránti igény, hogy vegyék észre és tegyenek is azért, hogy egy tisztább, élhetőbb világban élhessenek.
Kihelyeztük a madáretetőket– a gyerekek madáreleséget készítettek és helyezték félbevágott narancshéjba. Célunk és feladatunk, hogy a gyerekek ismerjék meg szűkebb és tágabb környezetüket, hogy ismereteik és szókincsük bővüljön, az állatok iránti gondoskodás, és szeretetük erősödjön.

2017. december


December 05. – Roma Önkormányzat Mikulása – Újonnan részt vettünk a Kalocsai Roma Önkormányzat által szervezett Mikulás ünnepségen, a Kultúrházban. Az eseményre hangolódva az 5-7 évesekkel, mesével, verssel, és énekkel készültünk. Szülőket, családtagokat értesítettük, hívtuk az ünnepségre. A kicsik, szüleikkel közösen vettek részt. Gyermekek is szívesen készültek, izgalommal várták a „nagy napot”. A sikeres szereplésért a Mikulástól kapott csomagok nagy örömet jelentettek számukra.
December 21. – Színház – Délelőtt 10-től a városi színházban a Diótörő című darabot tekinthették meg a gyerekek. Célunk, hogy szociális és érzelmi készségeik, képességeik fejlődjenek. Viselkedés alakító szerepe van, amely a kipróbálható, utánozható modellek, élményekben gazdag életesemények megélhető tapasztalásán keresztül formálódik.
December 20. – Karácsony óvodánkban – Délelőtt 10 órától tartottuk a karácsonyi ünnepséget óvodánkban. Vendégeinknek meghívókat készítettünk, majd személyesen adtuk át azokat a meghívottaknak. Röviden összeállított ünnepi műsorunk egy meséből állt, valamint a decemberi hónapra jellemző régi népszokások és hagyományok játékaiból válogattunk.


2017. november


November 10. – Márton nap
Óvodánkban második alkalommal került megrendezésre a Márton nap. Célunk, hogy a szülőkkel szorosabb kapcsolatot fűzhessünk, hogy a bizalom és az elfogadás természetes érzéssé alakuljon. Ennek megfelelően alakítottuk a programunkat. A sajátkészítésű lampionokkal felvonulás, a közös éneklés, majd a finom libazsíros kenyér hagymával mind-mind közösségformáló erővel bírtak. A jókedv garantált volt.
November 17. – „Vigyázz, kész, sport!”
A kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat idén is megszervezte az óvodások sportnapját a nagy sportcsarnokban. Óvodásainkat autóbusszal vitték a helyszínre, ahol izgatottan várták, hogy mi is fog ott történni. Erika óvónő vezetésével zenés bemelegítő gimnasztika után összesen 6 állomáson vettek részt a gyerekek különböző izgalmas mozgásos feladatokban. Mindannyian helytálltak és remekül érezték magukat. A legvégén járó ajándéknak különösen örültek.


2017. októberOktóber 2. – Állatok Világnapja
Egy óvodásunk keresztszüleinek a tanyájára látogattunk el, ahol többféle háziállattal ismerkedhettek meg a gyerekek. Október 4-e az állatok Világnapja, melynek alkalmából témahetünk első állomását jelentette. A gyerekeknek nagyon tetszett a sok háziállat. Beszélgettünk az állatok hasznosságáról, fontosságáról és védelmükről is.
Október 11. – Fitten az őszben
Hagyomány az óvodánkban, hogy egy szép őszi délelőttön a szabadban, vendéggyerekekkel közösen sportolunk, játszunk. Idén a Bem Apó óvoda szivárvány csoportosaival tölthettünk egy kellemes délelőttöt. Volt futás, zenés gimnasztika, tökgurítás, krumpli szedés, és kötélhúzás. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek.
Október 27. – Zene és tánc jókedv
Ez a délelőtt zenéléssel, énekléssel és táncolással telt. Tengeri Attila zenész előadásában minden óvodás szívesen vett részt a zenélésben, együtténeklésben és táncolásban. A hangszerek kipróbálása, az ismerős dalok fokozták a jókedvet és a hangulatot.


2017. szeptember


09.08. „Te is lehetnél” – fesztivál
Az idén már hetedik alkalommal rendezik meg a „Te is lehetnél…” fesztivált, ahol a sérült és egészséges emberek /gyerekek/ találkozhatnak. A program színes és színvonalas volt, melynek célja, hogy megismertesse, közelebb hozza a sérült és ép felnőtteket, gyermekeket egymáshoz, hogy elfogadják, megértsék és segítsék őket. Fontos, hogy az érzékenyítést már gyerekkorban elkezdődjék. A gyerekek népi játékokat próbáltak ki, sámán dobosokkal ritmushangszereket szólaltattak meg, motoroztak oldalkocsis motorkerékpáron, ügyességi játékokon, és lovas kocsikázáson vettek részt. Tartalmas délelőtt volt.09.20. – Múzeumi foglalkozás
Témája a SZÜRET: Viski Károly múzeumban betekintést nyerhettek a gyerekek a szőlőszüret idejére jellemző népi szokásokba és hagyományokba. Célunk, és feladatunk is, hogy a gyerekek megismerjék és megtapasztalhassák a helyi és környékbeli népszokásokat, népi ünnepeket. Barkácsoltak, népi játékokat játszottak, de legeslegjobban a szőlő préselés és a mustkóstolás nyerte el a gyermekek tetszését.
09.22. Takarítás világnapja
Bár nem kötődik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy, szeptember 20-a körüli hétvégén ünnepeljük óvodánkban. Ebből az alkalomból a lányok a babaszobában válogatták át a babaruhákat és hajtogatták össze, dadus nénik segítségével. A konyhában megtisztították a műanyag játékokat. A fiúk az építősarokban raktak rendet, és port töröltek. A nagy udvaron és az óvoda környékén is a szemetet összeszedtük. Külön zsákokba gyűjtöttük a szerves és szervetlen hulladékot. Fontosnak tartjuk megalapozni a környezettudatos életszemlélethez szükséges kompetenciákat.
09.29. Benedek Elek mesenap
Népmese napját ünnepeltük. A vendégóvodások, a Viola óvodások valamint óvónénik és a dajka nénik közreműködésével Benedek Elek „Az aranyszőrű bárány” című népmesét adtuk elő. Célunk egy olyan tudást közvetíteni, amely nemcsak az élet minőségét, de a kultúrába való belenevelődést, az identitást és a szocializációt is erősen meghatározza. A mese végén zenéltünk, táncoltunk, a gyerekek pogácsát és almát fogyasztottak.09.01 – 09.30. Beszoktatás –Visszaszoktatás
Új gyerekek érkeztek óvodánkba. Fokozatosság elvét betartva valamint a szülőkkel együttműködve igyekeztünk azt az ideális környezetet megteremteni, amelyben minél zökkenő mentesebben sikerülhet a beszoktatás. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek szívesen jöjjenek óvodába, jól érezzék magukat, hogy megbizonyosodhassanak, jó az óvodában. A régi gyerekeinknek is szükség volt az átállásra. A már ismert pajtásokkal és játékokkal szívesen merültek bele az óvodai élet mindennapjaiba.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz