2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Viola Utcai Tagóvoda > Aktuális információk


A Viola Utcai Tagóvoda  márciusi  előzetes programja:


Március 1-én – Fogászati látogatás
Március 1-én – „Mesetúra” a Katolikus Iskolában
Március 5. – Zenés évszaknyitó
Március 14-én – 1848-as szabadságharcra emlékezés
Március 22. – Víz Világnapja
Március 27. – Mesemondó verseny
2018. február


Február 1 -2. – Kibújás vagy bebújás – Medvebarlangot építettünk, és az otthonról hozott mackókat a barlangba tettük. Volt medveszínező, valamint a medvefajtákat is megfigyelhették egy nagy színes plakáton. Célunk, hogy a néphagyományokat megismerjék, megőrizzék és továbbvigyék. A „medvemegmozgató” segítségével sikerült a kis medvebocsoknak is begyűjteniük a finomságokat. Halmazokat képeztek és számoltak a gyerekek. És a macis „mézespuszi” is elkészült.
Február 5. – Farsang a Belvárosi Iskolában – Délelőtt 10 órára várták a nagycsoportosokat a Belvárosi Iskolába. A pedagógusok színvonalas feladatokkal várták a gyerekeket. A többállomásos tevékenységek színesek és érdekesek voltak. A gyerekek szívesen vettek részt benne. Célunk, hogy az iskolába menő gyerekek bekukkanthassanak, és szemügyre vehessék, kipróbálhassák azt a helyet, ahová hamarosan ők maguk is járni fognak.
Február 6. – Farsang az óvodánkban – Farsangot tartottunk az óvodánkban. A jókedvű, és vidám délelőtt hangulatát Frederico és Bonifác bohóc tették még emlékezetesebbé. Célunk, hogy a gyermekek megismerkdjenek a népi hiedelmekkel, népszokásokkal, hagyományokkal.
Február 23. – Látogatás a kalocsai gyermekkönyvtárba – Ezen a napon a gyerekekkel ellátogattunk a gyermekkönyvtárba, ahol a könyvtáros, Rózsa Andrea irányításával és szervezésével egy csodálatosan szép, és kellemes délelőttöt tölthettünk itt. Célunk a könyv megszerettetése, az olvasóvá nevelés első lépéseinek a megvalósítása.


2018. januárJanuár 3 – 5. – Újévi jókívánságok - Első nap a karácsonyi élménybeszámolókkal telt, behozták, megmutatták játékaikat. Jó alkalom volt arra, hogy a közösségben együtt játszás feltételeinek megteremtésére a szabályainkat felelevenítsük. Célunk, hogy az én és öntudat fejlődhessen. Az én alakulásában az interakcióknak kitüntetett szerepe van. Feladatunk, hogy a gyerekek játékukban örömüket lelhessék, hogy megértsék és elfogadják, az együttjátszás szabályait. Az én és a másik felfedezése, az enyém és tiéd megértése, és elfogadása. Megsütöttük a „szerencsemalacot” és gyerekpezsgővel koccintottunk az új évben.
Január 15. – Környezetünk – Az óvoda környékén raktunk rendet. A mellettünk lévő kis parkban összeszedtük a műanyag palackokat, papírokat, szemetet. Célunk, hogy a gyerekekben kialakuljon a rendezett környezet iránti igény, hogy vegyék észre és tegyenek is azért, hogy egy tisztább, élhetőbb világban élhessenek.
Kihelyeztük a madáretetőket– a gyerekek madáreleséget készítettek és helyezték félbevágott narancshéjba. Célunk és feladatunk, hogy a gyerekek ismerjék meg szűkebb és tágabb környezetüket, hogy ismereteik és szókincsük bővüljön, az állatok iránti gondoskodás, és szeretetük erősödjön.

2017. december


December 05. – Roma Önkormányzat Mikulása – Újonnan részt vettünk a Kalocsai Roma Önkormányzat által szervezett Mikulás ünnepségen, a Kultúrházban. Az eseményre hangolódva az 5-7 évesekkel, mesével, verssel, és énekkel készültünk. Szülőket, családtagokat értesítettük, hívtuk az ünnepségre. A kicsik, szüleikkel közösen vettek részt. Gyermekek is szívesen készültek, izgalommal várták a „nagy napot”. A sikeres szereplésért a Mikulástól kapott csomagok nagy örömet jelentettek számukra.
December 21. – Színház – Délelőtt 10-től a városi színházban a Diótörő című darabot tekinthették meg a gyerekek. Célunk, hogy szociális és érzelmi készségeik, képességeik fejlődjenek. Viselkedés alakító szerepe van, amely a kipróbálható, utánozható modellek, élményekben gazdag életesemények megélhető tapasztalásán keresztül formálódik.
December 20. – Karácsony óvodánkban – Délelőtt 10 órától tartottuk a karácsonyi ünnepséget óvodánkban. Vendégeinknek meghívókat készítettünk, majd személyesen adtuk át azokat a meghívottaknak. Röviden összeállított ünnepi műsorunk egy meséből állt, valamint a decemberi hónapra jellemző régi népszokások és hagyományok játékaiból válogattunk.


2017. november


November 10. – Márton nap
Óvodánkban második alkalommal került megrendezésre a Márton nap. Célunk, hogy a szülőkkel szorosabb kapcsolatot fűzhessünk, hogy a bizalom és az elfogadás természetes érzéssé alakuljon. Ennek megfelelően alakítottuk a programunkat. A sajátkészítésű lampionokkal felvonulás, a közös éneklés, majd a finom libazsíros kenyér hagymával mind-mind közösségformáló erővel bírtak. A jókedv garantált volt.
November 17. – „Vigyázz, kész, sport!”
A kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat idén is megszervezte az óvodások sportnapját a nagy sportcsarnokban. Óvodásainkat autóbusszal vitték a helyszínre, ahol izgatottan várták, hogy mi is fog ott történni. Erika óvónő vezetésével zenés bemelegítő gimnasztika után összesen 6 állomáson vettek részt a gyerekek különböző izgalmas mozgásos feladatokban. Mindannyian helytálltak és remekül érezték magukat. A legvégén járó ajándéknak különösen örültek.


2017. októberOktóber 2. – Állatok Világnapja
Egy óvodásunk keresztszüleinek a tanyájára látogattunk el, ahol többféle háziállattal ismerkedhettek meg a gyerekek. Október 4-e az állatok Világnapja, melynek alkalmából témahetünk első állomását jelentette. A gyerekeknek nagyon tetszett a sok háziállat. Beszélgettünk az állatok hasznosságáról, fontosságáról és védelmükről is.
Október 11. – Fitten az őszben
Hagyomány az óvodánkban, hogy egy szép őszi délelőttön a szabadban, vendéggyerekekkel közösen sportolunk, játszunk. Idén a Bem Apó óvoda szivárvány csoportosaival tölthettünk egy kellemes délelőttöt. Volt futás, zenés gimnasztika, tökgurítás, krumpli szedés, és kötélhúzás. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek.
Október 27. – Zene és tánc jókedv
Ez a délelőtt zenéléssel, énekléssel és táncolással telt. Tengeri Attila zenész előadásában minden óvodás szívesen vett részt a zenélésben, együtténeklésben és táncolásban. A hangszerek kipróbálása, az ismerős dalok fokozták a jókedvet és a hangulatot.


2017. szeptember


09.08. „Te is lehetnél” – fesztivál
Az idén már hetedik alkalommal rendezik meg a „Te is lehetnél…” fesztivált, ahol a sérült és egészséges emberek /gyerekek/ találkozhatnak. A program színes és színvonalas volt, melynek célja, hogy megismertesse, közelebb hozza a sérült és ép felnőtteket, gyermekeket egymáshoz, hogy elfogadják, megértsék és segítsék őket. Fontos, hogy az érzékenyítést már gyerekkorban elkezdődjék. A gyerekek népi játékokat próbáltak ki, sámán dobosokkal ritmushangszereket szólaltattak meg, motoroztak oldalkocsis motorkerékpáron, ügyességi játékokon, és lovas kocsikázáson vettek részt. Tartalmas délelőtt volt.09.20. – Múzeumi foglalkozás
Témája a SZÜRET: Viski Károly múzeumban betekintést nyerhettek a gyerekek a szőlőszüret idejére jellemző népi szokásokba és hagyományokba. Célunk, és feladatunk is, hogy a gyerekek megismerjék és megtapasztalhassák a helyi és környékbeli népszokásokat, népi ünnepeket. Barkácsoltak, népi játékokat játszottak, de legeslegjobban a szőlő préselés és a mustkóstolás nyerte el a gyermekek tetszését.
09.22. Takarítás világnapja
Bár nem kötődik egyetlen konkrét dátumhoz sem, minden évben egy, szeptember 20-a körüli hétvégén ünnepeljük óvodánkban. Ebből az alkalomból a lányok a babaszobában válogatták át a babaruhákat és hajtogatták össze, dadus nénik segítségével. A konyhában megtisztították a műanyag játékokat. A fiúk az építősarokban raktak rendet, és port töröltek. A nagy udvaron és az óvoda környékén is a szemetet összeszedtük. Külön zsákokba gyűjtöttük a szerves és szervetlen hulladékot. Fontosnak tartjuk megalapozni a környezettudatos életszemlélethez szükséges kompetenciákat.
09.29. Benedek Elek mesenap
Népmese napját ünnepeltük. A vendégóvodások, a Viola óvodások valamint óvónénik és a dajka nénik közreműködésével Benedek Elek „Az aranyszőrű bárány” című népmesét adtuk elő. Célunk egy olyan tudást közvetíteni, amely nemcsak az élet minőségét, de a kultúrába való belenevelődést, az identitást és a szocializációt is erősen meghatározza. A mese végén zenéltünk, táncoltunk, a gyerekek pogácsát és almát fogyasztottak.09.01 – 09.30. Beszoktatás –Visszaszoktatás
Új gyerekek érkeztek óvodánkba. Fokozatosság elvét betartva valamint a szülőkkel együttműködve igyekeztünk azt az ideális környezetet megteremteni, amelyben minél zökkenő mentesebben sikerülhet a beszoktatás. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek szívesen jöjjenek óvodába, jól érezzék magukat, hogy megbizonyosodhassanak, jó az óvodában. A régi gyerekeinknek is szükség volt az átállásra. A már ismert pajtásokkal és játékokkal szívesen merültek bele az óvodai élet mindennapjaiba.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz