2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Újvárosi Tagóvoda > Aktuális információk


2018. nyárNagyszabású „Gyermeknapi kerti partit” tartottunk június 8-án az óvodában.
Változatos versenyfeladatokkal készültek az óvó nénik: lángos evés, kötélhúzás, zsákba futás, kukorica pehely legelés, málnaivás szívószállal. Ezen kívül népi fajátékokat is kipróbálhattak a gyerekek. Lakatos Norbi a „vak lufis”lufi hajtogatással kedveskedett nekik ill. csillámtetoválás is színesítette a programot. A tombola után közös vacsorával, zenével, tánccal zártuk a jó hangulatú napot.
Az idei évben is várták az óvodásokat az Ünnepi Könyvhét megnyitójára. Színes programokat állítottak össze: Vácz Péterné előadásában a „Cipómesét”, melybe az előadó aktívan bevonta a hallgatóságát, Gulyás László vándormuzsikus varázsolta őket interaktív zenés műsorával.
A Fülesmackó csoportosok Kunszt utcai óvodások meghívásának tettek eleget. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott játékos rendezvényen vettek részt. A játékos feladatok megoldásához együttes tevékenykedés és a másikra figyelés segítették őket a megoldásokban.
2018. május


A kalocsai óvodákért rendeztek jótékonysági műsort a városi színházban. A Fülesmackó csoportosok elővarázsolták a cirkuszok csodálatos világát a nagyérdemű közönségnek, amit természetesen vastapssal jutalmaztak.
Erdei óvoda
Az erdei óvoda, az óvodai nevelésünk kiegészítője. Nevelésünk minden területét érinti, tehát „komplex pedagógiai vállalkozás”. A környezeti nevelés speciális színtere. A 6-7 évesek számára, 5-6 napra szervezett program együttes.
Madarak és fák napja: e jeles nap alkalmából óvodánk apraja és nagyja kirándulni ment a Szelidi-tóra. A tanösvényen való vizsgálódás, megfigyelés során megnézték a vízpart növény,- és állatvilágát. Megfigyelték a madarak hangját, próbálták felismerni, utánozni. A nyomokból megpróbálták kitalálni, melyik állaté lehet. A délelőtt lezárásaként a játszótéren jókedvűen játszhattak a gyermekeink.
A Katica csoportban május 3-án nyílt napot tartottak az óvodapedagógusok a szülőknek. Komplex módon mutatták be egy délelőtt tevékenységeit. A szülők betekinthettek a szabad játék fejlesztő hatású módszereibe. Láthattak egy mesedramatizálást, melynek címe: A gomba alatt. Majd közösen tavaszi énekes játékokat játszottak, énekeltek, táncoltak, zenéltek. A nyílt napot az Anyák napi műsorral kötöttük egybe.

Pünkösd húsvét után az 50. napon kezdődik. A majálison állított májusfát körbe táncolva „kitáncolták”. Majd az udvaron sor került a „Pünkösdi király” megválasztásának. Versenyjátékokkal felidézték a „Fülesmackók” a régi pünkösdök hangulatát.

2018. április


Egészség hete: Óvodánkban immár hagyomány az egészség hetének megrendezése. Minden nap valami új tevékenységgel készültünk. A szülők segítségével a gyümölcs és zöldségnap alkalmával gyümölcssalátát készítettünk a gyermekekkel. Majd gyümölcskosarat ragasztottunk. A mozgásé volt a főszerep, mivel a kis utcánkban futó versenyt rendeztünk és a Mozgás kottával is ismerkedtünk.
Április 27. „Gyermek dal napja”
A hagyományokhoz híven ezen a napon tartottuk óvodánkban a „Gyermek dal napját”. Rendezvényünkre Kalocsa város és környéke óvodáiból érkeztek a zenei területen tehetségígéretes gyermekek, hogy megmutassák énektudásukat.
A délelőttöt a Csurgó együttes vidám, táncos koncertje zárta.
Május a szeretet hónapja. A természet megújulása, virágba borulása. Az első esemény e hónapban a „Májusfaállítás”, mely a legények udvarlási szándékát fejezte ki. Az óvodában a nagycsoportos fiúk leány társaiknak faleveles ágat hoznak, amit a lányok színes szalagokkal díszítenek, majd közösen körbe táncolják.Tehetségnap:
Az Újvárosi Tagóvodában „Ügyes kezek” néven tehetségműhely működik, mely a vizuális téren kiemelkedő képességű gyermekek kibontakozását segíti elő. Változatos tevékenységek közben átélhetik az alkotás örömét, megismerkedhetnek új és régi technikákkal. A Tehetségnapra reneszánsz tánccal, fegyverbemutatóval, valamint lovagi tornával készültek. A gyermekek készítették a díszletet: várat, fejdíszeket és a harci felszerelést, saját ötleteik, fantáziájuk, kreativitásuk segítségével.

2018. március


Húsvéti készülődés
Háromhetes projekt keretében készülődtünk a Húsvéti ünnepre. Változatos tevékenységeken keresztül történt az ünnepi ráhangolódás a kiscsoportban is. Tojásfát díszítettünk, játszóház keretében a szülőkkel együtt barkácsoltunk, majd igazi nyuszi látogatott el óvodánkba, s végül tojást kerestünk az óvoda udvarán a fűben.
A Tavaszi játszóház minden évben megrendezésre kerül óvodánkban, immár hagyománnyá vált. A csoportban dolgozó óvónők ilyenkor különféle vizuális technikákkal készülnek a húsvét jegyében a gyermekeknek, szülőknek. A csoportokba pingáló asszonyokat hívnak, akik a kalocsai tojásfestés motívumait mutatják meg. Igazi nyuszikat simogathatnak a gyermekek, ami felejthetetlen élményt jelent számukra. De lehet papírtojásokat, kiskosarakat díszíteni, ragasztani és még sok húsvéthoz kapcsolódó díszeket készíteni saját fantázia alapján.
Nemzeti ünnepünk Március 15-e alkalmából a nagycsoportosok eljátszották a Budai vár visszavételét. A gyerekek maguk hajtogatták a csákót, az általuk készült nemzeti színű szívecskével díszítettek. Fegyvernek pedig kukoricacsutkát használtak. Majd közvetlen az ünnep előtt ellátogattak a 48-sok terére, ahol szintén az általuk készült zászlókkal díszítették a szobrokat.
A Fülesmackó csoportosok „mese-túrán” vettek részt. A Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda meghívásának tettek eleget. Napokkal előtte már lázasan készülődtek a gyerekek, ismerkedtek a versenyjátékokhoz kapcsolódó mesékkel. A kiírt rajzpályázaton különdíjat nyert a csoport kollektívmunkában készült rajza.
Március 18 - 21 : Sándor, József, Benedek „ zsákban hozzák a meleget „ . A három jeles nap a néphit szerint az év első meleg napjai. A tavasz kezdete, az első fecskék, gólyák visszaérkezésének ideje. A séták alkalmával a gyermekek megfigyelhették az ébredő természet, és az időjárás változását.
A Víz Világnapja (március 22) alkalmából kilátogattunk a közeli horgásztóhoz. Megcsodáltuk a víz növény és állatvilágát. Megneveztük az ott látható madarakat, megfigyeltük az időjárás változásait. Megfigyeltük a hullámzó, fodrozódó vizet. A csoportszobában játékosan a víz fontossága hívtuk fel a figyelmet és arra, hogy mennyi mindenre használjuk. Az idősebb gyermekek az óvó néni segítségével kishajót hajtogattak a kisebbeknek, majd megszámolva „vízre” bocsájtották azokat.


2018. februárFebruár 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A néphit szerint a medve e napon bújik ki a barlangjából. Régen az emberek ebből következtettek, hogy meddig tart még a tél. Az óvodában is megfigyelték a gyerekek az időjárás változásait. Minden csoportban a gyermekek elhozták otthonról a játék mackóikat. Barlangot építettek, rajzoltak, tornáztak velük napokon keresztül, majd az udvaron megnézték a saját és a mackók árnyékát.
Február 3. Balázs napja, e napon a diákok házról házra jártak, hogy élelmet gyűjtsenek és újabb társakat is toborozzanak az iskolába. A Fülesmackó csoportosok a Belvárosi Általános iskola meghívásának tettek eleget, hogy ismerkedjenek az iskolával. Közös játékkal, ügyességi versenyekkel tették emlékezetessé az iskola nevelői ezt a délelőttöt.
Farsang az Újvárosi Tagóvodában: A Farsangi időszak vízkereszttől- hamvazószerdáig tart. Immár hagyomány az óvodánkban a farsangi bál megrendezése a gyermekek nagy örömére. Ilyenkor óvodánkban apraja-nagyja maskarába bújik, amit titokzatos készülődés előz meg. A feldíszített csoportokban táncolhatnak, ehetnek-ihatnak kedvükre a gyermekek. Majd egy közös dínom-dánom követi. Egy csoportban mindenki megmutathatja jelmezét, előadását, műsorát a többiek nagy örömére. A legkisebbek bohócok voltak, a kicsik táncosok, de angyalok és ördögök is táncoltak, a legnagyobbak pedig cirkuszi produkcióval álltak elő.Kiszézés:
A „ Farsang farka” népszokás keretében Kisze-bábot készítettünk közösen a gyermekekkel. „ Tüzet” raktunk építőkockákból, piros papírból, majd a Kisze-bábot „elégettük” a tűzben. A Kisze, kisze szalmából… és a Maskarások bolondok… mondókára, kereplővel körbe jártuk a tüzet. Később az udvaron a nagycsoportosok elégették a Kisze-bábot, közben énekeltek, mondókáztak a gyermekek.
Környezet vetélkedő:
A Zöldfa utcai óvoda „Szeresd, Óvd, Védd” címmel Környezetvédelmi vetélkedőt szervezett városunkban. Óvodánk egy háromfős csapattal vett részt a versenyen. A vetélkedő témája: Kalocsa város és a környező tájegység volt. Nagy örömünkre az Újvárosi Pillangók csapat lett az első helyezett. Nagyon felkészültek a versenyre az anyukák, ügyesen oldották meg a feladatokat. Büszkék vagyunk rájuk!


2018. januárA fonás mindenütt közös munkaalkalomnak számított. A lányok-asszonyok a téli hónapokban a fonókban, fonóházakban együtt dolgoztak. Közben alkalom nyílt a beszélgetésre, közös éneklésre, tréfálkozásra, étkezésre. A gyerekek az óvodában is készíthetnek játékukhoz szövéssel, fonással eszközöket. A madarak etetéséhez pedig kukoricát morzsolnak.
A nagycsoportosokkal rendszeresen részt veszünk a Viski Károly Múzeum hagyományőrző óvodásoknak szervezett programjain. Ez alkalommal a Háromkirályok napját elevenítettük fel. A karácsonyi ünnepkör utolsó napján a „napkeleti bölcsek” házról, házra köszönteni járnak, az óvodában ekkor bontjuk le a karácsonyfát.Madáretetés
A hideg idő beköszöntével nagy figyelmet fordítunk a madáretetésre. Az óvoda udvarán több madáretető van kihelyezve és a gyermekek bevonásával folyamatosan pótoljuk a madáreleséget.
Ezen kívül készítettünk a csoportszoba ablakához is egy kisebb etetőt, hogy a teremből is folyamatosan figyelhessük a madarak táplálkozását.
Katica (vegyes) csoport: A gyermekekkel közösen megnéztük a téli vízpart élővilágát a közeli horgásztónál. Észrevettük, hogy a fák, a bokrok lehullatták leveleiket. A vízparton lévő nád és sás levelei elbarnultak. A tó még nem fagyott be, mert még nem hűlt le a levegő annyira, hogy jégpáncél borítsa. Az egyik kislány megjegyezte: „télben tavasz van most”. Megfigyeltük, hogy a vadkacsák úsztak a tóban úgy, mint az ősszel.Újév napja:
Újév köszöntő képeslapokat nézegetve beszélgettünk a gyermekekkel az újév kezdetéről.
„ Adjon Isten minden jót…” – mondókával köszöntöttük 2018 – as évet.
Szerencsehozó malacokat készítettünk közösen a gyermekekkel.
Gyermek pezsgővel koccintottunk az új évre, és elmondtuk egymásnak jókívánságainkat.
Január 6. Vízkereszt
A karácsonyi ünnepkör zárónapja, és hivatalosan ezen a napon kezdődik a farsang.
Közösen a gyermekekkel leszedtük a karácsonyfát, közben beszélgettünk az elmúlt ünnepekről, élményekről, elfogyasztottuk a fán lévő szaloncukrot.


2017. decemberAdventi készülődés
Óvodánkban kiemelt figyelmet fordítunk a néphagyományok ápolására. Az advent négyhetes időszakában változatos tevékenységeken keresztül segítjük a gyermekek érzelmi ráhangolódását az ünnepre. Elkészítette minden csoport az „Adventi koszorúját”, majd hetente meggyújtották rajta a gyertyát. A nagyobbak különböző „Adventi naptárak „ készítésével számlálták a napokat. Közben természetesen karácsonyi dalokat is hallgattak és énekeltek a gyerekek.
Katica (vegyes) csoport: Évek óta sikeresen rendezzük meg karácsony előtt az Adventi játszóházunkat. Ezt délutáni időpontban rendezzük meg. Meghívjuk a szülőket, régi óvodásainkat, nagyszülőket a rendezvényre. Csoportonként készülünk különböző vizuális technikákkal, amely az Adventi időszakot öleli magában. Az elkészült munkákat a gyermekek hazavihetik. Átmehetnek más-más csoportokba, ott is készíthetnek kedvükre díszeket, karácsonyi füzéreket, asztali díszeket, stb. A gyermekek kis karácsonyi műsorral kedveskednek a szülőknek.
A Karácsonyi ünnepség óvodánkban 2017. 12. 20-án volt. A Fülesmackó csoportosok bemutatták Betlehemes játékukat. A róka, a medve és a bödönvaj címmel báboztak a gyermekeknek a nagycsoportos óvó nénik, amit az ovisok nagy tapssal jutalmaztak. Az ünnepség után minden csoport örömmel vitte el a karácsonyfa alól az ajándékaikat.
December 13-án Luca napján minden kisgyermek az óvodában Luca – napi búzát vetett. Naponta locsoltuk, figyeltük a búza növekedését. A néphagyomány szerint, ha karácsonyra kihajt a búza, a következő évben jó termés várható. Szépen kihajtott a búza, karácsonyra mindenki hazavihette.
Karácsonyi készülődés elmaradhatatlan programja a mézeskalács sütése. A Fülesmackó csoportosok a cselekvéses tanulás útján tapasztalatot, ismereteket, élményeket szereztek sütemény készítése közben. Minden gyermek képességeinek megfelelő munkafolyamatba kapcsolódhatott be.
Mikulás ünnepség Óvodánkba december 6-án megérkezett a Mikulás! A legkisebbekhez látogatott el először, majd minden csoportban látogatást tett. Versekkel, énekekkel köszöntötték a gyermekek. Mikulás bácsi minden jó gyermeket megdicsért, a többieket jó tanácsokkal látta el, majd átadta a gyermekeknek a csomagokat. A gyermekeink nagyon örültek az ősz Mikulás látogatásának.

2017. novemberKalocsa Város Óvodáiért Alapítvány Jótékonysági estje, 2017. 11. 17-én 19 órai kezdettel került megrendezésre, a Kék Duna Vendéglőben. Kellemes környezetben, mulatós hangulatban, a Piros Rózsa néptánccsoport előadása, finom vacsora és a kihagyhatatlan tombola várta a szórakozni vágyó szülőket, baráti társaságokat. Az esten befolyt összeget az óvodás és bölcsődés gyermekek karácsonyi játékvásárlására fordítjuk.
Katica (vegyes) csoport: András napja (nov. 30.) A disznóvágások kezdete, ilyenkor már betakarították a termést. Mi is elmentünk megnéztük a sertés valódi élőhelyét, táplálékát, külső tulajdonságait. Eljátszottuk a Kis hurka- nagy hurka című dalos játékot a gyermekekkel. Majd krumpliból malacot elkészítettük különböző magvak felhasználásával, ami nagy élményt jelentett számukra.
Katica (vegyes) csoport: Katalin nap (nov. 25.) A szülők segítségével cseresznyefa ágakat gyűjtöttünk, amit a gyermekekkel rügyeztettünk. A kisfiúk vizet tettek a vázába, a lányok pedig az ágakat egyenként belehelyezték. A népszokás szerint, ha karácsonyra kizöldül, kirügyezik, a lányok férjhez mennek. Akinek kedve volt, előre kivágott formákból ragasztással Katalin ágat készíthetett.
Megfigyeltük az időjárást: „Ha Katalin kopog, karácsony locsog”.
Márton nap 2011. nov. 11.
Óvodánkban az idei évben is megemlékeztünk a Márton napról. Minden csoportban a gyerekek életkori sajátosságainak figyelembe vételével beszélgetésekkel, Márton naphoz fűződő történetekkel, énekes játékokkal, libák barkácsolásával, libazsíros kenyér fogyasztásával ünnepeltek a gyerekek. Egy falusi nagymama pedig megajándékozta a Katica csoportosokat egy „ kenyérlibával”amely nagy sikert aratott gyermekek és felnőttek körében egyaránt.
A Viski Károly múzeum foglalkozás keretén belül megemlékezett november 30-ról András napról a disznóölések kezdetéről. A gyermekek aktívan bekapcsolódtak a kolbászkészítésbe, majd jóízűen elfogyasztották a kisült kolbászt. A disznóvágás történetéhez kapcsolódó bábdarabot néztek meg, majd tojástartóból malackát barkácsoltak. Sok új élménnyel gazdagodtak ezen a napon.
A Pillangó csoportosokkal A Gomba alatt című mesét adtuk elő az óvodai dolgozók nyugdíjas napján. Nagy örömmel készültünk a nagy napra. Azért választottuk ezt a mesét, mert a szeretetről és az összetartozásról szól, amit a nyugdíjas dolgozóinknak szerettünk volna ez által tolmácsolni. Nagy tapsot kaptunk a mese előadása után.
Az idei évben is elstartolt a GYIÖK által rendezett „Vigyázz, kész, sport”. Az óvodások közös zenés tornával, játékos vetélkedőkkel, sorversenyekkel indították az egész napos programot. Az ügyességi és gyorsasági feladatok közé pihenés képen memória-, és kirakójátékokkal dolgozták meg az elmélyüket.

2017. október


Katica (vegyes) csoport: Október 4. az Állatok Világnapja. Ez alkalommal ellátogattunk D. R. szüleinek meghívására családi házukba, ahol több állattal ismerkedhettek meg a gyermekek. Így láthattak, simogathattak nyulakat, kecskét, lovat, tyúkot, kakast. Igazi élmény volt megetetni az állatokat friss lóherével, lucernával.
Óvodánk néphagyományőrző óvoda. Mindennapjainkat átszövi hagyományaink ápolása a szülőkkel együttműködve. Így valósulhatott meg, hogy a Fülesmackó csoportosok ismerkedtek és gyakorolták a kukorica törését és a paprika szedését. Közben ismerkedtek mindkét növény tulajdonságaival.
A középső és nagycsoportosokkal ellátogattunk a Kalocsai Tomori Pál városi könyvtárba, a Kacsóka Bábszínház előadására. A bábelőadás címe: A Nyúlpásztor volt. A színvonalas előadás, nagy élmény volt a gyermekek számára.
Őszi játszóház 2017. okt. 25.
Jó hangulatú játszóházzal búcsúztattuk az őszt az Újvárosi Tagóvodában. Minden csoportban, a korosztályhoz igazodó barkácsötletekkel várták az óvónők a vendégeket . A szülők és a gyerekek közösen készítettek játékokat az ősz folyamán gyűjtögetett termésekből, és egyéb anyagokból. A kicsik a játszóház végén megröptették madaraikat az udvaron is.
A Pillangó csoportosokkal az őszi piacra látogattunk el. Megfigyeltük az ősszel termő gyümölcsöket, zöldségeket, a kofákat amint kínálják portékáikat. Kiskosarainkba vásároltunk almát, szőlőt, paradicsomot, paprikát. Megtanulták a vásárlás szabályait: köszönés, áru kiválasztása, mérése, kifizetése. A megvásárolt gyümölcsöt, zöldséget az óvodában elfogyasztottuk.
Katica (vegyes) csoport: Október 15-e Teréz nap a néphagyomány szerint a szőlő szüretelésének a kezdőnapja. A szülők segítségével különféle színű, fajtájú szőlőfürtöket kaptunk. Megbeszéltük a gyermekekkel, hogy szőlőlevet, mustot készítünk, közösen a rengetek összegyűlt szőlőfürtből. Megmostuk, válogattuk, szemezgettünk, préseltünk és a végén a közös tánc után megittuk a friss szőlő levét.
Városunk az „Idősek világnapja” alkalmából köszöntötte szép korú lakóit. Bennünket Fülesmackó csoportosokat ért a megtiszteltetés, hogy kisműsorral hozzájárulhattunk a rendezvényhez.
A Kalocsai Liszt Ferenc AMI iskola tanárai, a már hagyománnyá vált, „Zenei évszaknyitogató: ősz” koncerttel várták városunk nagycsoportos óvodásait. Zeneművekkel, hangszerekkel ismertették meg őket. Olyan dallamokat is játszottak, melyeket a gyerekek az óvodában hallottak, énekeltek. 


2017. szeptember


Autómentes Világnap, ezen a napon kerékpárral érkeztünk az óvodába, majd a Kubikus Parkba tekertünk, ahol a város többi nagycsoportosaival találkoztunk. Közös tornával, kezdődött a rendezvény. A rajzpályázaton szép eredményeket értünk el. Befejezésül körbe karikáztuk a játszóteret.
Szeptember 8. „Kisasszony nap „ A néphagyomány szerint ezen a napon kelnek útra a fecskék, és ez a nap a dióverés kezdete. A kicsikkel megfigyeltük ahogy az udvaron fejünk felett repkedtek, gyülekeztek a fecskék. A teremben az óvó néni fecskét barkácsolt és róluk szóló dalokat énekelt: „Fecskét látok”…., „Eresz alól”… Az óvoda udvarán, a nagy diófa alatt összegyűjtöttük a lehullott diót, majd körbetáncoltuk a fát és megkóstoltuk a diót.
A természet változásai: Katica csoportosok élményszerző séta során előszedtük a kosarainkat és a természet kincsei után kutattunk, szedtünk őszi faleveleket, diót, gesztenyét, még mogyoró bokrot is találtunk. A nagyok segítségével az őszi termésekből mandalát próbáltunk készíteni a csoportszobában, amiben a kisebbek is az első rácsodálkozás után próbáltak kiegészíteni. Megfigyeltük az időjárás-öltözködés összefüggéseit, változásait a nyári meleg után, hamar észrevettük az eső utáni tócsa élményét. Söpörtük az őszi lehullott faleveleket, szépítettük udvarunkat.
A Pillangó csoportosokkal játékidőben képeskönyvek nézegetése során megfigyeltük a madarak fészkeinek különbözőségeit (cinke, fecske, veréb, gólya). Megbeszéltük, hogy a természet fokozatosan készülődik a téli pihenőre. Elsétáltunk a közeli gólyafészekhez, megfigyeltük az üres fészket és beszélgettünk a madarak vándorlásáról. „ Gólya, fecske hamar elment, várhatjuk a hideg telet.” –mondókát mondtuk el az üres fészeknél.
Schöffer Múzeumi foglalkozáson vettünk részt a nagycsoportos gyermekekkel. Három alkalommal fogunk ellátogatni, a tér, fény és a színek témakörök kerülnek feldolgozásra. A tárlatlátogatás során átélt élményeiket dolgozzák fel az alkotó teremben. A mozgásos és kézműves játékok, tevékenységek teszik változatossá a foglalkozást.
A nagycsoportosok az idei évben is örömmel kapcsolódtunk be a „Te is lehetnél” rendezvényeibe. Lehetőséget kaptunk arra, hogy a fogyatékkal élő és az egészséges emberek egy kellemes délelőttöt töltsenek el együtt. Megismerkedtünk a vakvezető kutyával és gazdájával, motoroztunk, lovas kocsikáztunk, „Mozgáskotta” pályát jártuk végig.
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz