2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Újvárosi Tagóvoda > Aktuális információk


Az Újvárosi Tagóvoda  februári  előzetes programja:


2018.02.02. Gyertyaszentelés/ medve kibújik-e a barlangjából
2018.02.05. Ismerkedés a Belvárosi Általános Iskolával/ Fülesmackó csoportosok
2018.02.07. Farsangi bál az óvodában
Kiszézés- tél búcsúztatása
Pillangó csoportosok a Környezetvédelmi vetélkedőn
Hajtatás, rügyeztetés
2018. januárA fonás mindenütt közös munkaalkalomnak számított. A lányok-asszonyok a téli hónapokban a fonókban, fonóházakban együtt dolgoztak. Közben alkalom nyílt a beszélgetésre, közös éneklésre, tréfálkozásra, étkezésre. A gyerekek az óvodában is készíthetnek játékukhoz szövéssel, fonással eszközöket. A madarak etetéséhez pedig kukoricát morzsolnak.
A nagycsoportosokkal rendszeresen részt veszünk a Viski Károly Múzeum hagyományőrző óvodásoknak szervezett programjain. Ez alkalommal a Háromkirályok napját elevenítettük fel. A karácsonyi ünnepkör utolsó napján a „napkeleti bölcsek” házról, házra köszönteni járnak, az óvodában ekkor bontjuk le a karácsonyfát.Madáretetés
A hideg idő beköszöntével nagy figyelmet fordítunk a madáretetésre. Az óvoda udvarán több madáretető van kihelyezve és a gyermekek bevonásával folyamatosan pótoljuk a madáreleséget.
Ezen kívül készítettünk a csoportszoba ablakához is egy kisebb etetőt, hogy a teremből is folyamatosan figyelhessük a madarak táplálkozását.
Katica (vegyes) csoport: A gyermekekkel közösen megnéztük a téli vízpart élővilágát a közeli horgásztónál. Észrevettük, hogy a fák, a bokrok lehullatták leveleiket. A vízparton lévő nád és sás levelei elbarnultak. A tó még nem fagyott be, mert még nem hűlt le a levegő annyira, hogy jégpáncél borítsa. Az egyik kislány megjegyezte: „télben tavasz van most”. Megfigyeltük, hogy a vadkacsák úsztak a tóban úgy, mint az ősszel.Újév napja:
Újév köszöntő képeslapokat nézegetve beszélgettünk a gyermekekkel az újév kezdetéről.
„ Adjon Isten minden jót…” – mondókával köszöntöttük 2018 – as évet.
Szerencsehozó malacokat készítettünk közösen a gyermekekkel.
Gyermek pezsgővel koccintottunk az új évre, és elmondtuk egymásnak jókívánságainkat.
Január 6. Vízkereszt
A karácsonyi ünnepkör zárónapja, és hivatalosan ezen a napon kezdődik a farsang.
Közösen a gyermekekkel leszedtük a karácsonyfát, közben beszélgettünk az elmúlt ünnepekről, élményekről, elfogyasztottuk a fán lévő szaloncukrot.


2017. decemberAdventi készülődés
Óvodánkban kiemelt figyelmet fordítunk a néphagyományok ápolására. Az advent négyhetes időszakában változatos tevékenységeken keresztül segítjük a gyermekek érzelmi ráhangolódását az ünnepre. Elkészítette minden csoport az „Adventi koszorúját”, majd hetente meggyújtották rajta a gyertyát. A nagyobbak különböző „Adventi naptárak „ készítésével számlálták a napokat. Közben természetesen karácsonyi dalokat is hallgattak és énekeltek a gyerekek.
Katica (vegyes) csoport: Évek óta sikeresen rendezzük meg karácsony előtt az Adventi játszóházunkat. Ezt délutáni időpontban rendezzük meg. Meghívjuk a szülőket, régi óvodásainkat, nagyszülőket a rendezvényre. Csoportonként készülünk különböző vizuális technikákkal, amely az Adventi időszakot öleli magában. Az elkészült munkákat a gyermekek hazavihetik. Átmehetnek más-más csoportokba, ott is készíthetnek kedvükre díszeket, karácsonyi füzéreket, asztali díszeket, stb. A gyermekek kis karácsonyi műsorral kedveskednek a szülőknek.
A Karácsonyi ünnepség óvodánkban 2017. 12. 20-án volt. A Fülesmackó csoportosok bemutatták Betlehemes játékukat. A róka, a medve és a bödönvaj címmel báboztak a gyermekeknek a nagycsoportos óvó nénik, amit az ovisok nagy tapssal jutalmaztak. Az ünnepség után minden csoport örömmel vitte el a karácsonyfa alól az ajándékaikat.
December 13-án Luca napján minden kisgyermek az óvodában Luca – napi búzát vetett. Naponta locsoltuk, figyeltük a búza növekedését. A néphagyomány szerint, ha karácsonyra kihajt a búza, a következő évben jó termés várható. Szépen kihajtott a búza, karácsonyra mindenki hazavihette.
Karácsonyi készülődés elmaradhatatlan programja a mézeskalács sütése. A Fülesmackó csoportosok a cselekvéses tanulás útján tapasztalatot, ismereteket, élményeket szereztek sütemény készítése közben. Minden gyermek képességeinek megfelelő munkafolyamatba kapcsolódhatott be.
Mikulás ünnepség Óvodánkba december 6-án megérkezett a Mikulás! A legkisebbekhez látogatott el először, majd minden csoportban látogatást tett. Versekkel, énekekkel köszöntötték a gyermekek. Mikulás bácsi minden jó gyermeket megdicsért, a többieket jó tanácsokkal látta el, majd átadta a gyermekeknek a csomagokat. A gyermekeink nagyon örültek az ősz Mikulás látogatásának.

2017. novemberKalocsa Város Óvodáiért Alapítvány Jótékonysági estje, 2017. 11. 17-én 19 órai kezdettel került megrendezésre, a Kék Duna Vendéglőben. Kellemes környezetben, mulatós hangulatban, a Piros Rózsa néptánccsoport előadása, finom vacsora és a kihagyhatatlan tombola várta a szórakozni vágyó szülőket, baráti társaságokat. Az esten befolyt összeget az óvodás és bölcsődés gyermekek karácsonyi játékvásárlására fordítjuk.
Katica (vegyes) csoport: András napja (nov. 30.) A disznóvágások kezdete, ilyenkor már betakarították a termést. Mi is elmentünk megnéztük a sertés valódi élőhelyét, táplálékát, külső tulajdonságait. Eljátszottuk a Kis hurka- nagy hurka című dalos játékot a gyermekekkel. Majd krumpliból malacot elkészítettük különböző magvak felhasználásával, ami nagy élményt jelentett számukra.
Katica (vegyes) csoport: Katalin nap (nov. 25.) A szülők segítségével cseresznyefa ágakat gyűjtöttünk, amit a gyermekekkel rügyeztettünk. A kisfiúk vizet tettek a vázába, a lányok pedig az ágakat egyenként belehelyezték. A népszokás szerint, ha karácsonyra kizöldül, kirügyezik, a lányok férjhez mennek. Akinek kedve volt, előre kivágott formákból ragasztással Katalin ágat készíthetett.
Megfigyeltük az időjárást: „Ha Katalin kopog, karácsony locsog”.
Márton nap 2011. nov. 11.
Óvodánkban az idei évben is megemlékeztünk a Márton napról. Minden csoportban a gyerekek életkori sajátosságainak figyelembe vételével beszélgetésekkel, Márton naphoz fűződő történetekkel, énekes játékokkal, libák barkácsolásával, libazsíros kenyér fogyasztásával ünnepeltek a gyerekek. Egy falusi nagymama pedig megajándékozta a Katica csoportosokat egy „ kenyérlibával”amely nagy sikert aratott gyermekek és felnőttek körében egyaránt.
A Viski Károly múzeum foglalkozás keretén belül megemlékezett november 30-ról András napról a disznóölések kezdetéről. A gyermekek aktívan bekapcsolódtak a kolbászkészítésbe, majd jóízűen elfogyasztották a kisült kolbászt. A disznóvágás történetéhez kapcsolódó bábdarabot néztek meg, majd tojástartóból malackát barkácsoltak. Sok új élménnyel gazdagodtak ezen a napon.
A Pillangó csoportosokkal A Gomba alatt című mesét adtuk elő az óvodai dolgozók nyugdíjas napján. Nagy örömmel készültünk a nagy napra. Azért választottuk ezt a mesét, mert a szeretetről és az összetartozásról szól, amit a nyugdíjas dolgozóinknak szerettünk volna ez által tolmácsolni. Nagy tapsot kaptunk a mese előadása után.
Az idei évben is elstartolt a GYIÖK által rendezett „Vigyázz, kész, sport”. Az óvodások közös zenés tornával, játékos vetélkedőkkel, sorversenyekkel indították az egész napos programot. Az ügyességi és gyorsasági feladatok közé pihenés képen memória-, és kirakójátékokkal dolgozták meg az elmélyüket.

2017. október


Katica (vegyes) csoport: Október 4. az Állatok Világnapja. Ez alkalommal ellátogattunk D. R. szüleinek meghívására családi házukba, ahol több állattal ismerkedhettek meg a gyermekek. Így láthattak, simogathattak nyulakat, kecskét, lovat, tyúkot, kakast. Igazi élmény volt megetetni az állatokat friss lóherével, lucernával.
Óvodánk néphagyományőrző óvoda. Mindennapjainkat átszövi hagyományaink ápolása a szülőkkel együttműködve. Így valósulhatott meg, hogy a Fülesmackó csoportosok ismerkedtek és gyakorolták a kukorica törését és a paprika szedését. Közben ismerkedtek mindkét növény tulajdonságaival.
A középső és nagycsoportosokkal ellátogattunk a Kalocsai Tomori Pál városi könyvtárba, a Kacsóka Bábszínház előadására. A bábelőadás címe: A Nyúlpásztor volt. A színvonalas előadás, nagy élmény volt a gyermekek számára.
Őszi játszóház 2017. okt. 25.
Jó hangulatú játszóházzal búcsúztattuk az őszt az Újvárosi Tagóvodában. Minden csoportban, a korosztályhoz igazodó barkácsötletekkel várták az óvónők a vendégeket . A szülők és a gyerekek közösen készítettek játékokat az ősz folyamán gyűjtögetett termésekből, és egyéb anyagokból. A kicsik a játszóház végén megröptették madaraikat az udvaron is.
A Pillangó csoportosokkal az őszi piacra látogattunk el. Megfigyeltük az ősszel termő gyümölcsöket, zöldségeket, a kofákat amint kínálják portékáikat. Kiskosarainkba vásároltunk almát, szőlőt, paradicsomot, paprikát. Megtanulták a vásárlás szabályait: köszönés, áru kiválasztása, mérése, kifizetése. A megvásárolt gyümölcsöt, zöldséget az óvodában elfogyasztottuk.
Katica (vegyes) csoport: Október 15-e Teréz nap a néphagyomány szerint a szőlő szüretelésének a kezdőnapja. A szülők segítségével különféle színű, fajtájú szőlőfürtöket kaptunk. Megbeszéltük a gyermekekkel, hogy szőlőlevet, mustot készítünk, közösen a rengetek összegyűlt szőlőfürtből. Megmostuk, válogattuk, szemezgettünk, préseltünk és a végén a közös tánc után megittuk a friss szőlő levét.
Városunk az „Idősek világnapja” alkalmából köszöntötte szép korú lakóit. Bennünket Fülesmackó csoportosokat ért a megtiszteltetés, hogy kisműsorral hozzájárulhattunk a rendezvényhez.
A Kalocsai Liszt Ferenc AMI iskola tanárai, a már hagyománnyá vált, „Zenei évszaknyitogató: ősz” koncerttel várták városunk nagycsoportos óvodásait. Zeneművekkel, hangszerekkel ismertették meg őket. Olyan dallamokat is játszottak, melyeket a gyerekek az óvodában hallottak, énekeltek. 


2017. szeptember


Autómentes Világnap, ezen a napon kerékpárral érkeztünk az óvodába, majd a Kubikus Parkba tekertünk, ahol a város többi nagycsoportosaival találkoztunk. Közös tornával, kezdődött a rendezvény. A rajzpályázaton szép eredményeket értünk el. Befejezésül körbe karikáztuk a játszóteret.
Szeptember 8. „Kisasszony nap „ A néphagyomány szerint ezen a napon kelnek útra a fecskék, és ez a nap a dióverés kezdete. A kicsikkel megfigyeltük ahogy az udvaron fejünk felett repkedtek, gyülekeztek a fecskék. A teremben az óvó néni fecskét barkácsolt és róluk szóló dalokat énekelt: „Fecskét látok”…., „Eresz alól”… Az óvoda udvarán, a nagy diófa alatt összegyűjtöttük a lehullott diót, majd körbetáncoltuk a fát és megkóstoltuk a diót.
A természet változásai: Katica csoportosok élményszerző séta során előszedtük a kosarainkat és a természet kincsei után kutattunk, szedtünk őszi faleveleket, diót, gesztenyét, még mogyoró bokrot is találtunk. A nagyok segítségével az őszi termésekből mandalát próbáltunk készíteni a csoportszobában, amiben a kisebbek is az első rácsodálkozás után próbáltak kiegészíteni. Megfigyeltük az időjárás-öltözködés összefüggéseit, változásait a nyári meleg után, hamar észrevettük az eső utáni tócsa élményét. Söpörtük az őszi lehullott faleveleket, szépítettük udvarunkat.
A Pillangó csoportosokkal játékidőben képeskönyvek nézegetése során megfigyeltük a madarak fészkeinek különbözőségeit (cinke, fecske, veréb, gólya). Megbeszéltük, hogy a természet fokozatosan készülődik a téli pihenőre. Elsétáltunk a közeli gólyafészekhez, megfigyeltük az üres fészket és beszélgettünk a madarak vándorlásáról. „ Gólya, fecske hamar elment, várhatjuk a hideg telet.” –mondókát mondtuk el az üres fészeknél.
Schöffer Múzeumi foglalkozáson vettünk részt a nagycsoportos gyermekekkel. Három alkalommal fogunk ellátogatni, a tér, fény és a színek témakörök kerülnek feldolgozásra. A tárlatlátogatás során átélt élményeiket dolgozzák fel az alkotó teremben. A mozgásos és kézműves játékok, tevékenységek teszik változatossá a foglalkozást.
A nagycsoportosok az idei évben is örömmel kapcsolódtunk be a „Te is lehetnél” rendezvényeibe. Lehetőséget kaptunk arra, hogy a fogyatékkal élő és az egészséges emberek egy kellemes délelőttöt töltsenek el együtt. Megismerkedtünk a vakvezető kutyával és gazdájával, motoroztunk, lovas kocsikáztunk, „Mozgáskotta” pályát jártuk végig.
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz