2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Csokonai Utcai Óvoda > Aktuális információk


2018. június


06.01. Nyuszi csoport évzáró műsora
A nevelési évben tanult versekből, dalos játékokból állították össze az óvó nénik az évzáró műsort. A középső és nagycsoportos gyerekek bátran, ügyesen mondták el verseiket, játszották el a gyerek lakodalmast, a szülők nagy örömére. Végül az iskolába menő két kis pajtástól búcsúztak el.
06.04. Nemzeti Összetartozás Napja
2018.06.04.-én megrendezésre került az Érsekkertben a Nemzeti Összetartozás Napja, melyet a Kunszt utcai óvoda nevelőtestülete szervezett az óvodák nagycsoportosai részére!
A program elején Katus Györgyné intézményvezető köszöntötte a nagycsoportosokat, óvó néniket, dajka néniket, majd csapatjátékok következtek különböző állomásokon. A Csokonai óvoda nyuszi és mókus csoportjának nagycsoportosai egy csapatban játszottak. A csapatkapitány a térkép segítségével mutatta a csapatnak hova kell menni. Az ügyességi játékok között szerepelt: játék karikákkal, „Döntsd a fát”-játék, teniszlabda továbbítása a „csatornában”, kifeszített ponyván labda gurítása, „lánctalpas ”csapatjáték. Az állomások között volt egy pihenőhely is, ahol alma, müzli szelet, innivaló várta az ovisokat, valamint az Érsekkert játszóterét is birtokba vehették óvodásaink!
A rendezvény végén a Homokmégyi Általános Iskolások kedveskedtek egy kis zenés, mozgásos műsorral, majd a Csurgó zenekar szórakoztatta a város óvodásait nagy sikerrel!
Nagyon kellemes délelőttöt töltöttünk együtt, ahol fejlődött a nagycsoportosok ügyessége, gyorsasága, erősödött a csapatszellem, a közösségi érzés, az együtt játszás öröme!
05.29., 05.30., 06.05. Angol évzáró foglalkozások
Az idén három angol csoportnak volt évzárója a Csokonai óvodában! Az évzáró foglalkozásokon szeretettel várták a szülőket, hogy megmutathassák, mit tanultak a gyermekek az év során! Szabadi Adrienn tanár néni nagyon gyermekközeli módszerekkel, játékos formában, nagyon jó hangulatban tartotta meg ezeket a foglalkozásokat! Az évzárók során látták a szülők, milyen sokat tudnak az óvodások angol nyelven: mondókákat, dalokat, bővült szókincsük, javult beszédértésük! Köszönjük a tanárnő áldozatos munkáját, a szülőknek pedig köszönjük, hogy eljöttek megnézni az évzáró foglalkozásokon gyermekeiket!
06.05. Ünnepi könyvhét megnyitója
2018.06.05.-én de. 10.00.-kor az „Ünnepi könyvhét „megnyitójára került sor Kalocsa sétálóutcájában! A rendezvény szervezői a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár munkatársai voltak! Ebből az alkalomból hívták meg a kalocsai nagycsoportosokat is erre a rendezvényre! A megnyitón először Dr. Filvig Géza Képviselő Úr köszöntötte a résztvevőket, valamint a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár munkatársa! Felhívták az óvodás gyermekek figyelmét a könyvek, a mesemondás, mesehallgatás fontosságára, az iskolások figyelmét pedig az olvasás megszerettetésére! Ehhez adott ötleteket, programokat a gyermekkönyvtár is! A rendezvény műsorvezetője, a Korona Rádiótól Mike Szilvia volt, aki szintén köszöntötte az óvodásokat!
A megnyitó után két gyermekprogram következett: először „ Szerelmese- Cipómese” címmel Vácz Péterné óvónő drámajátékos gyermekműsora, majd Gulyás László vándormuzsikus interaktív zenés gyermekműsora. Mindkét program nagyon tetszett a gyermekeknek! Végül Dr. Filvig Géza Képviselő Úr meghívta egy gombóc ingyen fagyira az óvodásokat, nagyon szépen köszönjük, ezt a kedves felajánlást!
06.06. Városi Pedagógusnapi Ünnepség
Ebben az évben is az önkormányzat szervezésében pedagógus napi ünnepséget szerveztek! Több intézmény is vidám műsorral lépett színpadra, így a Bem apó utcai óvoda óvodásai, a Szent István Gimnázium diákjai, és a kalocsai fúvószenekar. Jubileumi jutalmasok, év pedagógusai vették át jutalmaikat, majd az intézményvezetők a Polgármester Úrtól.
06.07. Nyuszi csoport kirándulása a Meszesi Duna-partra
Kerékpárral indultak a Duna- partra a gyerekek, aki nem vállalta a kerékpározást azokat szülők hozták ki. Öröm volt látni, ahogy a kerékpározók fegyelmezetten, egymás után a szabályokat betartva haladtak a kerékpárúton, több szülő is csatlakozott a kísérőkhöz. Az önkormányzat üdülőjében táboroztak le, a parton kavicsokat, kagylókat gyűjtöttek, majd gyümölcs és sütizés után nagy játék az udvaron. A hazafelé úton is elővigyázatosan, a közlekedési szabályokat betartva tekerték a középsősök és nagycsoportosok a kerékpárjukat. Nagyon büszkék voltunk rájuk, köszönjük a szülők segítségét!
06.08. Sárkányhajózás megtekintése a Vajas-parton
Június második hétvégéjén tartották Kalocsán a hagyományos Sárkányhajó kupát! Pénteken délelőtt az Általános Iskolák időmérő versenyzéseit nézték meg a Csokonai ovisok. Vidáman szurkoltak a hajóknak, közben találkoztak iskolás testvéreikkel is!Cselik Ádám keresztszüleitől ajándékba kaptunk kürtös kalácsokat, melyeket a szurkolás közben jóízűen ettek meg a gyerekek! Köszönjük ezt a kedves felajánlást! Az óvodába visszatérve lelkesen mesélték Vajas-parti élményeiket!
06.12. Nevelőtestületi kirándulás Szentendrére
A Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány szervezésében jött létre az idén a szentendrei kirándulás, melynek buszköltségét az Alapítvány finanszírozta!
A kirándulás célja: a csapatépítés, a nevelőtestületek összekovácsolódása! Látogatás a Skanzenbe, Szentendrére és a programokon való részvétel!
A délelőtt folyamán programok voltak:
-A Skanzenben 2-3 tájegység bemutatása idegenvezetővel, ebéd, városnézés, kincskeresés,étel-italkóstolás / gibanicai szerb sós rétes és egy helyi bor kóstolása/.
A szentendrei kirándulás nagyon jól sikerült, minden kolléga jól érezte magát!
06.13. Szülői értekezlet a leendő kiscsoportosok szüleinek
2018.06.13-án du. 16.30-kor tartottuk óvodánk mókus csoportjában a leendő kiscsoportosok szülei számára az első szülői értekezletet!
A megbeszélés elején Szundi Judit tagóvoda vezető köszöntötte a megjelent szülőket, majd bemutatta a nevelőtestület tagjait, az óvó néniket, a csoportokat! Ezt követően óvodánkról adott rövid tájékoztatást a kedves szülőknek! A szülői értekezlet ezután a többi csoportszobában is folytatódott, ahol az óvó nénikkel személyesen beszélgethettek a szülők!
Nagyon örültünk, hogy nagy volt az érdeklődés a szülők részéről az első szülői értekezleten, az óvó nénik minden felmerülő kérdésre igyekeztek válaszolni!
06.27. A 2017. / 2018.-as Nevelési évet záró értekezlet
Az idei nevelési évet záró értekezlet a Csokonai óvoda Maci csoportjában került megrendezésre!
Katus Györgyné Intézményvezető köszöntötte az óvodapedagógus kolléganőket! Az értekezleten A Bölcsődei nevelési évet értékelte Lovász Csabáné , a Bölcsőde vezetője, majd Katus Györgyné ismertette évértékelését! Mindkét beszámolót elfogadták a kolléganők!
A Munkaközösség vezetők az idei évi munkát értékelték, ezeket a beszámolókat is elfogadta a nevelőtestület!
Munkaközösség vezetők:
Balatoniné Morvai Valéria, Tóth Erika: Óvoda-iskola átmenet munkaközösség
Rakovics Brigitta: Portfólió- önértékelés munkaközösség
Rózsa Ferencné: Belső gondozói munkaközösség
Rátkainé Major Erzsébet: Belső ellenőrzési munkaközösség
Bagóné Bagi Beáta: Mozgás munkaközösség
A beszámolók után következett a jubileumi jutalmak átadása, a nyugdíjba vonuló kolléganők, a tagóvodavezetők elismerése!
A Csokonai óvodából jubileumi jutalomban, és az „Év pedagógusa” címben részesült: Győri Annamária
Elismerésben részesült: Szundi Judit Tagóvodavezető
Minden kolléganőnek szívből gratulálunk!


2018. május


05.05. Jótékonysági gálaműsor a kalocsai színházban
Hagyományainkhoz híven az idén is megrendezésre került a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány szervezésében a Jótékonysági gálaműsorunk a kalocsai Színházban!
Idei rendezvényünk fő támogatói a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és a Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola néptánc tanszaka voltak. A néptáncos csoportok vezetője: Dudás Szilvia, a koreográfiákat készítette: Illés Zoltán.
Ezen a délutánon a néptáncosok előadásai mellett színesítették a műsort a kalocsai óvodák nagycsoportosainak produkciói. A Csokonai óvoda Nyuszi csoportosai egy gyermeklakodalmas játékkal kedveskedtek a szülőknek és az érdeklődőknek! Nagyon köszönjük mindazoknak, akik eljöttek rendezvényünkre és adományaikkal támogatták a kalocsai óvodákat!
05.08. Szülői értekezlet
A 2017/2018-as nevelési év utolsó szülői értekezletét tartották csoportjaink ezen a napon. Témák voltak: a nevelési év értékelése, a szülők tájékoztatása az iskolába menő gyermekekről, a 2. DIFER vizsgálat, és az 5 évesek tájékozódó szűrővizsgálatának eredményeiről, a hátralévő programokról, rendezvényekről és a kirándulásokról. Utolsó szülői értekezletünkre is nagy érdeklődéssel jöttek a szülők, jó hangulatban telt ez a megbeszélés!
05.09. és 05.16. Sportvetélkedő a Csokonai ovisoknak a Hunyadi pályán
2018. 05. 09.-én a középsősök, 05.16.-án a nagycsoportosok mentek a Hunyadi pályára sportolni, versenyezni a fociedzők vezetésével. Ezeknek a játékos vetélkedőknek a célja, az egészséges életmódra nevelés, a gyermekek állóképességének, edzettségének, erőnlétének elősegítése, mozgásigényük maximális kielégítése és mozgáskedvük fokozása! Minden óvoda képviseltette magát. Lelkesen mentek végig óvodásaink a sportos állomásokon. Lehetett focizni, kalózkincseket gyűjteni, volt versenyjáték labdával, krokodil fogó, akadálypálya, ügyességi játékok labdával. A vetélkedők végén kellemesen elfáradva érkeztünk vissza az óvodába!
05. 10. és  05.16. és  05.18. Anyák napi ünnepségek óvodánkban
05.10.-én, a Mókus-, 16.-án a Maci-, és 18.-án a Pillangó csoportjaink tartották anyák napi ünnepségüket. A Maci, és Pillangó csoportnak az anyák napi ünnepség egyben évzáró ünnepség is volt. Mindhárom programunkat a tornateremben rendeztük meg. Ezekre a meghitt, bensőséges ünnepségeinkre minden édesanyát, nagymamát szeretettel vártunk! Csoportjaink anyák napi műsorral készültek, majd virággal, ajándékokkal, süteményekkel kedveskedtek anyukájuknak, nagymamáiknak!
05.14. Látogatás a Tűzoltóságon
Óvodánk Mókus és Nyuszi csoportjai látogatást tettek a kalocsai tűzoltóságon, ahol megismerkedhettek a tűzoltók munkájával. Először egy mesefilmet nézhettek meg, „Sam, a tűzoltó címmel.” A mese után beszélgethettek egy tűzoltóval, aki hasznos tanácsokat adott a gyerekeknek. Ezt követően megnézhették a gyerekek, milyenek a tűzoltóautók belülről, kipróbálhatták a vízzel való locsolást, végül felemelték a gyerekeknek a 27 emelet magasságú létrát is. Óvodásainknak élmény volt itt lenni, reméljük jövőre is eljöhetünk a tűzoltóság nyílt napjára!
05.15. Kiskunhalasi vendégek óvodánkban
Kiskunhalasi óvodapedagógusok és technikai dolgozók érkeztek óvodánkba. Céljuk Kalocsa nevezetességeivel való ismerkedés, de előtte megtekintették óvodánkat. Győri Annamária tehetséggondozás keretében anyanyelvi bemutatót tartott, majd szakmai beszélgetés közben tapasztalatcsere, kötetlen beszélgetés következett. Sok pozitív véleményt kaptunk, sok elismerő szavakat a bemutatóról és óvodánkról!
05.15. „Maya a méhecske” című mesefilm megtekintése a moziban
Nagy várakozással mentek óvodásaink a kalocsai moziba ezen a napon, ahol 11 órától a „Maya, a méhecske „című mesefilmet tekinthették meg. A mesefilm a család fontosságáról, a pozitív értékekről szólt / szeretet, kibékülés, megbocsájtás/, megható befejezéssel! Nagyon tetszett óvodásainknak ez a mesefilm, bár kicsit hosszú volt, de türelmesen, kitartóan nézték végig az érdekes történetet!
05.16. Nyílt nap a Nyuszi csoportban
Nyílt napon fogadták az érdeklődő szülőket az óvó nénik és a gyerekek. Szabad játékot nézhettek meg, majd csoportbontásban az egyik óvó néni a tornateremben anyanyelvi, kommunikációs bemutatót , a másik óvó néni anyanyelvi, matematikai bemutatót tartott. Dudás Szilvia vezetésével zárásként táncos, mozgásos játékokat játszottak, melynek célja volt, a kedvcsinálás, hogy a szülők megismerkedjenek a néptánc oktatással!
05. 17. Gyermeknap
Az idei gyermeknapunkat –hasonlóan a tavalyihoz- a „Mosolybirodalom” támogatta ugráló várral, népi játékokkal, a szülők pedig palacsintával, süteményekkel, innivalókkal. Minden csoportunk udvarrészén az óvó nénik játékokkal kedveskedtek a gyerekeknek, kézműveskedtek. Nyuszi csoportban egy anyuka csillám tetoválást is készített a gyerekeknek. Óvodásaink nagyon jól érezték magukat ezen a délelőttön, felszabadultan játszottak, tevékenykedtek!
05.18. Lufi nap
Gyermeknapunk folytatásaként erre a napra lufis játékokat terveztünk óvodásaink számára! A családoknak lufi szépségversenyt hirdettünk! Nagyon sok alkotás született, melyet óvodánk udvarán állítottunk ki és 3 tagú zsűri értékelte.
A díjak a következők lettek:
Fődíj: Epres lufi / Pillangó csoport / Nyereménye egy torta lett!
Legviccesebb lufi: Méhecske /Mókus csoport /
Legmókásabb lufi: Bohóc / Maci csoport/
Legkreatívabb lufi: Csirke / Maci csoport/
Legbájosabb lufi: Fogtündér / Mókus csoport/
Legcukibb lufi: Kukac / Mókus csoport /
Legmérgesebb lufi: kígyó /Mókus csoport/
Legtöbb lufit hozó csoport / 15 db / : Mókus csoport
A lufi szépségversenyünk mellett egyéb programjaink is voltak:
- Zenés, lufis torna, Modok Zsanett óvó néni vezetésével,
- Ellátogatott hozzánk Lakatos Norbert vak lufi hajtogató mester, aki minden ovisunknak hajtogatott ajándékba egy lufit. Vakvezető kutyáját meg lehetett simogatni a gyerekeknek.
- A Kubikus parkban Berta Somogyi Attilával és barátjával Török Tiborral , a kalocsai Földönfutók Egyesület tagjaival futottunk. Attila sok futóversenyen részt vett már kerekes székével, most ovisainkat ösztönözte a futásra, kellemes óvodás dalokat hallgatva.
- Nyuszi csoportosok lufiból stressz labdát is készítettek egy szülő segítségével.
Lufi napunk nagyon tartalmas volt, a gyerekek sokféle tevékenységben vehettek részt, fogyatékos emberekkel találkozhattak, ezáltal a másság elfogadására ösztönöztük őket, látták, hogy ezek a fogyatékkal élő emberek is ugyanúgy élnek, dolgoznak, ill. sportolnak, mint egészséges társaik. Óvodásaink nagyon jól érezték magukat, sok élménnyel gazdagodtak!
05.22. Kirándulás a Szelidi tóra
Kihasználva a jó időt kirándulni mentek Maci és Pillangó csoportosaink a Szelidi tóra. Nagy élmény volt számukra a buszos utazás, a játszótér és a finom fagyi!
05.26. Mókus csoport évzáró műsora
Szombaton délelőtt 09.00.-kor kezdődött a mókus csoport évzáró műsora és egyben a 16 fő nagycsoportos búcsúzó műsora is. A Csokonai óvoda tornaterme zsúfolásig megtelt a meghívott szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel, meghívott vendégekkel! A műsor első részében a „Macskacicó” című mesét adták elő óvodásaink, melyben versek, énekek, tánc is szerepeltek! Műsorunk végén búcsúzós versekkel, énekekkel köszöntek el az iskolába induló gyermekek az óvodától. A kicsik nevében Vincze Anna mondott egy búcsúzó verset az elköszönő nagyoknak, majd egy kis ajándékkal kedveskedtünk óvodásainknak! Egy-egy szép virággal köszöntük meg Katus Györgyné Erikának, intézmény vezetőnknek, Szundi Judit tagóvoda vezetőnknek, és Feketéné Kopasz Tünde dajka néninknek a sok segítséget, támogatást, melyet csoportunk kapott a négy év folyamán! Horváth Hajnalkának, leendő 1. osztályos tanító néninek is köszönetet mondtunk, hogy eljött évzáró ünnepségünkre, ő a Katolikus Iskolából érkezett ! Nagyon megható volt ez a búcsúzás, könnyeket csalt a szülők szemébe! Az évzáró műsor után egy kis vendégség várta óvodásainkat, Feketéné Kopasz Tünde, a Mókus csoport dajka nénije egy nagyon szép tortával kedveskedett a gyerekeknek! Évzáró műsorunk nagyon tetszett minden meghívott szülőnek, nagyszülőnek, a gyerekek örömmel kóstolták meg a meglepetés tortát!
05.28. Nyári, zenei évszaknyitó
A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai nyári dallamokkal lepték meg a nagycsoportos gyermekeket! Szebbnél szebb dallamok csendültek fel, zongorán, fuvolán és csellón! A nyári koncerten hangszeres zenével, szóló énekléssel, közös dalolással segítették a gyermekek zenei ízlésformálását, zenei érdeklődésének felkeltését!
05.29. Versmondó verseny a Zöldfa utcai tagóvodában
2018-ban is megrendezésre került a Zöldfa utcai tagóvodában a „Szép versekkel a környezetünkért” elnevezésű versmondó verseny! A versek kiválasztásánál szempont volt, hogy a versek állatokról, növényekről, a természetről szóljanak! A Csokonai óvodából öt kislány képviselte óvodánkat, Martos Nóra és Gyöngyösi Enikő a Nyuszi csoportból, Balogh Sára, Szlavinics Roxána és Felnagy-Méry Blanka a Mókus csoportból! A verseny 9 órakor kezdődött, Rátkainé Major Erzsébet tagóvoda vezető köszöntötte a versmondókat, a szülőket, a kísérő pedagógusokat, valamint a zsűri tagjait: Katus Györgyné Intézményvezetőt, Szalmai Lászlót a Környezetvédelmi Egyesület Elnökét, és Papp Róbert Tanár urat, aki költő is egyben! Ezután minden gyermek elmondta versét, majd amíg a zsűri értékelt, addig megvendégelték a gyerekeket egy kis tízóraival! Nagy örömünkre óvodánkból Martos Nóra II. helyezést, Balogh Sára és Szlavinics Roxána pedig III. helyezést értek el. Nagyon szép okleveleket és mesekönyveket kaptak! Gyöngyösi Enikő és Felnagy-Méry Blanka emléklapot, színezőt vihettek haza! Szívből gratulálunk nekik és a többi helyezettnek, résztvevőnek is!


2018. április


04.01. Húsvét az Érsekkertben
Németh József Mesterszakács, sikeres üzletember kezdeményezésére másodszor tartották meg Kalocsán a” Húsvét az Érsekkertben” –nevet viselő rendezvényt!
Erre a napra rajzpályázatot is hirdettek óvodások számára a húsvét témakörében! Nagyon sok szép rajz érkezett a pályázatra, melyeket Kiss István festőművész, rajztanár és Katus Györgyné a kalocsai óvodák, bölcsőde Intézményvezetője zsűrizett! A Csokonai óvodások szép húsvéti rajzaikkal vettek részt a rajzpályázaton! A díjazottak oklevelet,színezőket, a résztvevők emléklapot kaptak!
Helyezettek:
Mókus csoportból: II. Hely : Réfy Léna, Antal Alina, Kozma Petra, Felnagy-Méry Blanka,Roxin Botond Regő. III. Hely: Hegedűs Gordon Andor.
Maci csoportból: II. Hely: Bácskai Benett, Dér Daniella. III. Hely: Sáfrán Nóra, Papp Szilvia Eszter, Papp Gergő Tamás.
Nyuszi csoportból: III. Hely: Gyöngyösi Enikő.
Pillangó csoportból: II. Hely: Török Szofi, Medve Panka. III. Hely: Zhang Lukács.
A rendezvénybe a Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány is bekapcsolódott oly módon, hogy házi süteményekkel is lehetett támogatni ezt a kezdeményezést! A süteményeket neves zsűri bírálta, majd azok megvásárlásával az érdeklődők támogatták az óvodák alapítványát!
A rendezvényen sok programmal várták az Érsekkertbe kilátogatókat: a gyermekeknek voltak népi játékok,csillám tetoválás, lehetett nagy hungarocell tojást festeni, kalocsai pingáló asszonyokat nézni, valamint egy zenés műsort hallgathattak meg ! Reméljük jövőre is megrendezésre kerül ez a nagyszerű program!
04. 04. Fogorvosi vizsgálat
Ezen a délelőttön a Csokonai óvoda fogorvosa Dr. Juhász Katalin érkezett az óvodába, hogy a 3-4 éves gyermekeknek fogászati ellenőrzést tartson! Ugyanezen a napon 10.45.-től az 5-6-7 éveseknek is volt ellenőrzés, de ez már a doktornő rendelőjében történt, ahol ismerkedhettek a gyermekek a helyszínnel, a fogorvosi székkel, műszerekkel. A doktornő nagyon játékosan , a gyermekek kezébe tükröt adva vizsgálta meg óvodásaink fogait! Akinek szükségesnek látta, papíron értesítést küldött a szülők felé esedékes fogorvosi kezelésről, vagy a helyes fogápolásról!

04. 09 - 13. Egészséghét óvodánkban
Óvodánkban fontos feladatunknak tartjuk az egészséges életmódra nevelést, ezért minden év áprilisában egészséghetet rendezünk óvodásainknak! Változatos tevékenységeket kínáltunk az idén is a gyermekeknek és a szülőknek is!
Programjaink voltak: az egész hét folyamán papírgyűjtés, óvodásainkkal udvarrendezés,virágültetések, takarítás.
Hétfőn: Láb és tartásjavító torna a csoportokban, mézkóstolás Nagy Róberttel.
Kedden: Láb rajzverseny a csoportokban, Karatebemutató Varga Róbert, Nagy Alex vezetésével. Ugyanezen a napon du. 16 órától a Viola utcai Tagóvodában az óvodai dolgozók részére elsősegély oktatás.
Szerdán: Répási Erika védőnő előadása a gyerekeknek a fogápolásról, majd Posztobányi Zoltán, a „kalocsai Földönfutók” Egyesület vezetőjének irányításával futóverseny csoportonként a Kubikus parkban. Du. 16 órától a szülőknek „Okosító torna” előadás volt, AYRES / ÍRISZ / mozgásterápia a gyakorlatban címmel. Vezette Mácsai Lívia DSZIT pedagógus.
Csütörtökön: Csoporton belüli programok: Szív-kincses láda program bemutatása, zöldség kóstolás,gyümölcssaláta készítése. Du. 16 órától a szülőknek „ Okosító Torna” 2. előadása: Delacato módszerére épülő MOZGÁSTERÁPIA a tanulási nehézségek megelőzésére és oldására 5 éves kortól. Vezette: Krauszné Krizsán Szilvia mozgásterápiás pedagógus.
Pénteken: Mozgásos játékok, futások, zenés torna. 11 órakor óvó nénik bábjátéka: A fogfájós nyuszi című mese előadása. NYERS-ERŐ: zöldség kóstolások.
04.16-án, hétfőn 13.00 órától : Véradás volt a Csokonai óvodában!
Nagyon jó hangulatban telt ez a hét, óvodásaink sok új ismeretre, tapasztalatra tettek szert, és vidáman mozogtak, tornáztak, tevékenykedtek!
04.18. Az óvodák tehetségnapja
Évről évre nagy népszerűségnek örvend a Tehetségnap nevet viselő rendezvény, melynek idén is a Tomori Pál Főiskola Kamaraterme adott helyet. Ez a nap elsősorban arról szól, hogy a résztvevők megmutassák, miért is igyekszik a kalocsai Tehetségtanács felkarolni a tehetséges fiatalokat, segíteni kibontakoztatni képességeiket. Városunk óvodái Kiválóra Akkreditált Tehetségpontok, ami természetesen az itt dolgozó, tevékenykedő szakemberek hozzáértését, elhivatottságát dicséri.
Katus Györgyné Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd a Viola Utcai Tagóvoda köszöntő verse következett. A Katolikus óvoda jóvoltából népi játékokat láthattunk. Ezt követően bemutatkozott az Újvárosi óvoda „Ügyes kezek” tehetségműhelye. A Bem óvoda drámafoglalkozással, a Csokonai óvoda pedig zenés műsorral kápráztatta el a közönséget. Ezután a Kunszt, majd a Zöldfa óvoda bemutatója következett. Rózsa Andrea gyermekkönyvtári foglalkozást tartott, dr. Törökné Móczár Györgyi, valamint Antal-Berényi Bertina pedig a Sakk Palotát mutatták be közelebbről az érdeklődőknek. A program egyik fontos eleme minden évben a meghirdetett rajzpályázat, mely az idén sem maradhatott el. A felhívásra készült alkotások a rendezvény idejére kiállításra kerültek.
Rajzpályázat nyertesei:
I. Zöldági Cintia Kecel
II. Greksa Adél Kalocsa Csokonai Óvoda
III. Malucs Zsófia Foktő
Különdíjas Szőnyi Réka Kalocsa Zöldfa tagóvoda
Örömünkre szolgált, hogy a Csokonai óvodából Greksa Adél II. Helyezést ért el!
Délután a Csokonai óvodában Vlcskóné Csatlós Erzsébet óvodapedagógus, fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus, Montessori pedagógus tartott előadást az óvodai tehetséggondozásról. Köszönet a Kalocsai Közétkeztetési Intézménynek, aki finom harapnivalóval és itallal kedveskedtek a résztvevőknek!

A kalocsai óvodák Tehetségnapja egyik kiemelt rendezvényünk, melynek célja, hogy felhívjuk mindenki figyelmét a tehetséggondozás fontosságára! Ezen a napon magas színvonalú produkciókkal méltán lehetünk büszkék a sok tehetségcsírával rendelkező gyermekre és a velük foglalkozó pedagógusokra!
04. 19. Balettosok nyílt napja a kalocsai Színházban
A nyílt napon a szülők, hozzátartozók bepillantást nyerhettek a balett órákon folyó munkába! Pogurelszka Oxana tanárnő évek óta foglalkozik Kalocsán is óvodás, iskolás gyermekek magas színvonalú oktatásával, nagyon eredményesen! Ezen a bemutatón nemcsak kalocsai növendékek vettek részt, hanem más városokból, így Bajáról, Kiskőrösről, Jánoshalmáról is eljöttek tanítványok! Az előadáson gyönyörű zenékre balettoztak a kezdő kicsik éppúgy, mint az önálló produkcióra képes kamaszok, a szülők legnagyobb örömére! Óvodánkból 3-tól 6 éves korig több kislány tagja az óvodás csoportnak, jó volt látni, hogy a tanárnő mennyire játékosan, életkoruknak megfelelően tanítja a kicsiket balettozni!
04.25. Nyílt nap a leendő kiscsoportosok számára
A Csokonai óvodában 09.00 órától vártuk a leendő kiscsoportos gyermekeket és szüleiket!
Nagy érdeklődéssel, tele kíváncsisággal érkeztek az apróságok szüleikkel ezen a napon! Minden csoportunkba ellátogattak, és megnézték az óvoda helyiségeit is /ebédlő, tornaterem /.
A csoportokban óvodásaink, az óvó nénik, dajka nénik kedvesen fogadták a kicsiket, megmutatták a csoportban a játékokat, megkínálták őket gyümölcsökkel! Az udvaron kipróbálhatták a számukra érdekes játékokat!
Az új szülők, és gyermekeik jól érezték magukat óvodánkban a nyílt napon, örömmel vettük, hogy óvodánkat szeretnék választani gyermekeik számára!
Felújított, korszerű óvodánkban, esztétikus környezetben, jó személyi, tárgyi felszereltséggel, az óvó nénik magas szakmai tudásával, gyermekszeretettel várjuk a beiratkozó gyermekeket!
04.25. Viski Károly Múzeum Szent György napi foglalkozása
A Szent György napi foglalkozáson is a régi Kalocsa és környéki hagyományokkal, szokásokkal ismerkedtek óvodánk nyuszi csoportosai! Először bábjátékra invitálták óvodásainkat, majd népi gyermekjáték következett, ahol a fiúk mérhették össze ügyességüket. A győztes fiú lett az a juhász, aki kihajthatta a juhokat a legelőre. Ezt követően kézműves foglalkozáson galamb formájú papírsárkányt készítettek a gyerekek, végül az ételkészítés: kukorica pattogtatása és kóstolása volt. Nagyon tetszettek a gyerekeknek a változatos tevékenységek, a népi játékok, örömmel, jó hangulatban telt az év utolsó foglalkozása!
04.27. Dal napja az Újvárosi Tagóvodában
Az Újvárosi Tagóvoda kiemelt rendezvénye már évek óta a Dal napja!
A rendezvényre két dallal indultak az óvodás gyermekek, a kötelező dal a „Bújj, bújj, zöld ág…” volt, és kellett választani egy szabadon választott népdalt is!
A rendezvény háziasszonya Deák Tamásné Tagóvodavezető volt, aki köszöntötte a 19 versenyzőt, a szülőket, felkészítő óvónőket, és a zsűri tagjait: Katus Györgynét, a Kalocsa Város óvodája és Bölcsődéje Intézményvezetőjét, Csekei Istvánnét, az Újvárosi Tagóvoda nyugalmazott Tagóvodavezetőjét, valamint Geri Zsuzsannát , a Liszt Ferenc Zeneiskola tanárát! A dalok eléneklése után egy kis tízóraira várták a gyerekeket, addig a zsűri értékelte az énekléseket. Nagyon nehéz volt eldönteni a verseny győzteseit, hiszen nagyon szép volt a gyermekek éneklése. Ezután következett az eredményhirdetés!
A Csokonai óvodából Balogh Sára, a mókus csoport nagycsoportosa I. helyezést ért el, Martos Nóra a nyuszi csoportból emléklapot kapott! Gratulálunk mindkét kislánynak! A rendezvény, a Csurgó együttes jó hangulatú koncertjével zárult!
Szeretnénk gratulálni az Újvárosi Tagóvoda nevelőtestületének, a magas színvonalú rendezvényhez, a kedves fogadtatáshoz, a gördülékeny szervezéshez!


2018. március


03.01. Mesetúra
A Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium aulájában gyűltek össze a város nagycsoportos óvodásai, hogy ismét a Mesetúrán mérjék össze ügyességüket!
A Katolikus Óvoda nevelőtestülete szervezésében minden óvodás csoport egy térkép segítségével ment végig a mesés állomásokon.
A feladatok között voltak mozgásos, ügyességi, és gondolkodtató feladatok is, pl.: célba dobások, gördeszkán egymást húzva papucsok árnyékának megkeresése, karikák továbbítása két fakanállal, puzzle kirakás, térképen eligazodás, zsákban ugrálás párokban, labdavezetés, alagútban mászás, sorminta kirakása.
A Csokonai óvoda/ nyuszi- mókus/ csapata I. helyezést ért el, lelkesen gyűjtötte a pogácsákat! A Mesetúrás rajzpályázaton a 6 éves Greksa Adél, a mókus csoportból szintén I. helyezett lett!
Gratulálunk csapatunknak, reméljük, jövőre újra találkozunk, és versenyezhetünk!

03.08. Ortopédiai szűrővizsgálat
Ortopédiai szűrővizsgálaton vettek részt óvodásaink. Az ortopéd orvos asszisztensével végigjárta az óvodai csoportokat. A szűrővizsgálatok után jelezték, melyik gyermeknek van gyógycipőre szüksége. A szülők a mintákból választhatták ki a megfelelő cipőt gyermekük számára. Nagyon jó lehetőségnek tartjuk ezt az ingyenes ortopéd szűrővizsgálatot!
03.13. Megemlékezés Márc. 15-ről
A Csokonai óvoda minden csoportja az idén is megemlékezett Március 15.-ről! Énekekkel, mondókákkal, versekkel, nemzeti színű zászlók, kokárdák készítésével emlékeztünk meg nemzeti ünnepünkről! Elsétáltunk a Petőfi szoborhoz, és elhelyeztük a készített zászlókat, virágokat! Óvodánk nagycsoportosaival nemzeti jelképeinkről is beszélgettünk: magyar korona, jogar, országalma, kard, magyar huszárok, magyar címer. Énekes játékokkal, versekkel köszöntöttük ezt a szép ünnepnapot!
03.20. Házi mesenap a Csokonai Óvodában
Az anyanyelvi nevelés, kommunikáció óvodánk sajátos arculatából adódó fő feladatunk. Ezért rendezünk már 1998 óta mesemondó versenyt, mert fontosnak tartjuk, hogy ne csak hallgassanak sok élő mesét, hanem a gyermekek is tudjanak előadni. Idei mesemondó versenyünkön 12 fő óvodás gyermek indult! A verseny óvodánk tornatermében zajlott, ahol a díszlet meseképekből és gyermekrajzokból állt, mivel rajzpályázatot hirdettünk óvodásainknak, egy kedvenc mesét kellett lerajzolni. A rajzokat az óvó nénik zsűrizték, Győri Annamária vezetésével, aki a tornaterem díszletét is megtervezte! Mesemondó versenyünket Szundi Judit óvodánk vezetője nyitotta meg, köszöntötte a jelen lévő szülőket, gyermekeket, a zsűri tagjait, és a megjelent kollégákat, érdeklődőket!
A zsűri elnöke Varga Kinga, a Kertvárosi Iskola tanítónője, a zsűri tagjai: Katus Györgyné Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Intézményvezetője, Balatoniné Morvai Valéria óvodánk gyógypedagógusa, logopédusa valamint, Szakállas Sarolta, a Kertvárosi iskola német nyelvtanára voltak!
A mesemondások után egy kis uzsonnára invitáltuk a gyerekeket, majd Rózsa Ferencné és Simon Sándor Róbertné óvónők bábműsorral kedveskedtek nekik, amíg a zsűri értékelt! Végül megszületett a végeredmény!

Középsősök kategóriájában:
Különdíjasok:   Zahorán Kincső / Nyuszi csoport/
Medve Panka / Pillangó csoport/

Nagycsoportosok kategóriájában:
I: Szlavinics Roxána / Mókus csoport /
II: Balogh Sára / Mókus csoport/
II:Horváth Emília / Nyuszi csoport/
III: Martos Nóra / Nyuszi csoport/
A zsűri az első négy helyen végzett nagycsoportos kislányt tovább juttatta a területi mesemondó versenyre, mely szintén óvodánkban lesz megtartva! Gratulálunk óvodásainknak a sikeres szerepléshez, a szülőknek, óvónőknek pedig az eredményes felkészítő munkájukhoz!
03.21. „Nyitnikék”- iskolahívogató program
A Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskolájának tanító nénijei 2018. 03.21.-én 14. - 15. 30.-ig Nyitnikék iskolahívogató programra várták nagycsoportos óvodásainkat az óvó nénikkel együtt!
A program egy játékos bemelegítő tornával kezdődött, melyet Szombati Edina tanítónő tartott! Ezután csoportokra osztva mentek óvodásaink különböző állomásokra. A Csokonai óvoda két csoportban ment a programokra. Az első állomáson mozgásos sorversenyek, futójátékok szerepeltek Egyedné Kondé Katalin tanító néni vezetésével! Ezt követően „Játékos német” következett Lakner Bernadett és Szakállas Sarolta tanár nénikkel, végül a „Játékos angol” várta a gyerekeket Szabó Róbert tanár úr irányításával, ahol az interaktív táblával ismerkedtek meg a gyerekek! A játékos program végén almával, ivólével kedveskedtek óvodásainknak!
Köszönjük a Kertvárosi iskola nevelőtestületének, hogy nagycsoportosaink részt vehettek ezen a kellemes, játékos, vidám iskolanyitogató programon!
03. 21. Viski Károly Múzeum húsvéti foglalkozása
Nagy várakozással mentek a nyuszi csoportból nagycsoportos óvodásaink a húsvéti foglalkozásra, ahol a régi húsvéti hagyományokat, népszokásokat ismerhették meg! Először bábműsorral, és népi játékokkal kedveskedtek a gyerekeknek, a téma a locsolkodás volt. Majd ételkóstolás következett. A hagyományos húsvéti ételeket / sonka, tojás, kalács, torma / lehetett megkóstolni. A kóstolások előtt tormareszelésre várták a gyerekeket. A bátrak vállalkoztak erre a feladatra, mert a torma illata elég erős volt! Végül kézműves foglalkozás következett, ahol hímes tojást lehetett festeni a népi motívumokkal! A húsvét témakör közel áll a gyermekekhez, nagyon lelkesen, örömmel vettek részt óvodásaink a változatos tevékenységekben!
03.23-án Környezetvédelem ÖKO pont
Nagycsoportosok számára a környezetvédelemmel kapcsolatban tartott előadást az ÖKO pont munkatársa. Megbeszélték miért fontos az emberiség számára, mi mit tehetünk környezetünkért.
03. 27. Területi mesemondó verseny
Óvodánk nagy rendezvénye a területi mesemondó verseny. Sajátos arculatunk az anyanyelvi nevelés, kommunikáció ezért is tartjuk fontosnak a gyermekek mese iránti szeretetére nevelést illetve, hogy ők is vállalkozzanak önálló mesemondásra. 27 gyermek jelentkezett a mesemondó versenyre, vidékről is szép számmal érkeztek! Jöttek Soltvadkertről, Soltról, Bátyáról, Miskéről, Géderlakról, Fajszról, valamint a kalocsai óvodákból! A regisztráció után kezdődött a verseny! Szundi Judit óvodánk vezetője köszöntötte a résztvevő gyerekeket, szülőket, pedagógusokat, és a zsűri tagjait! A zsűri elnöke: Marsovszky Lászlóné nyugdíjas óvónő, tagjai: Katus Györgyné intézményvezetőnk, Markó Lászlóné, és Petrécs Istvánné szintén nyugdíjas óvónők voltak. A mesemondások után vendégség, majd bábműsor várta a mesemondó gyerekeket, amíg a zsűri értékelt!
Végül az eredményhirdetés következett!
A legfiatalabb mesemondó címet kapta: Varga Letti / Fajsz – kiscsoportos/
Középső csoportosok közül:
I. helyezett Fejes Lara Soltvadkert
II. Kapitány Tamás Kalocsa Zöldfa óvoda
III. Zahorán Kincső Kalocsa Csokonai Óvoda
Nagycsoportosok közül:
I. Körmös Lea Jázmin Géderlak
II. Trapp Áron Soltvadkert
II. Lakatos Milán Géderlak
III. Korsós Csanád Kalocsa Újvárosi óvoda
III. Balogh Sára Kalocsa Csokonai óvoda
Különdíjasok a nagycsoportosok kategóriában:
Szlavinics Roxána - Kalocsa Csokonai óvoda
Fazekas Luca - Solt

A rendezvényt támogatta a Balaton könyvesbolt, a Közétkeztetési Intézmény! Gratulálunk minden díjazott és résztvevő óvodásnak a sikeres szerepléshez, a szülőknek, óvónőknek pedig az eredményes felkészítő munkájukhoz!
03.28. Húsvét az óvodánkban
Hetek óta várták a gyermekek a húsvétot, sok nyuszival kapcsolatos rajz készült, hímes tojásokat festettek, díszítettek. Locsoló verseket tanultak, szerda délelőtt szülők jóvoltából igazi nyuszit is simogattak a gyerekek. Kedves ajándékokkal tértek haza a tavaszi szünetre.

2018. február02.05. A Belvárosi Tagiskola projektnapja
A Belvárosi Tagiskola farsangi projektnapjára lelkesen mentek nagycsoportosaink! A tanító nénik változatos programokkal várták a gyerekeket!
Az első állomáson vidám bohócos dalt tanultak nagycsoportosaink, melyre táncolni is lehetett, majd célbadobós játék következett, vidám találós kérdésekkel, ezután pedig zenés székfoglaló játék! Kézműves foglalkozáson bohócot készítettek, mozgásos, ügyességi játékokban vettek részt! Játékos angol órán egy amerikából érkezett nyelvtanár segítségével interaktív táblán gyakorolták a háziállatok neveit, először szóban, majd vidám énekkel! Az óvodai csoportok egymást váltva mentek az egyes állomáshelyekre!
A program végén ivólével, farsangi fánkkal kedveskedtek óvodásainknak! Köszönjük a Belvárosi Tagiskola nevelőtestületének a meghívást, és a magas színvonalú, tartalmas, változatos programokat!
02.12. Könyvtári foglalkozás
Harmadik alkalommal mentek a Nyuszi csoportos gyerekek könyvtári foglalkozásra. Mindenki elmondhatta, melyik a kedvenc meséje, majd egy növényt, vagy virágot nevezett meg. Vidám kutyás mesét hallgattak, mely lekötötte a gyerekek figyelmét és egyben játékosan megmozgatta őket. Zacskóból kutyát barkácsoltak a gyerekek nagy örömére. Végül a gyerekek kívánsága szerint 3 könyvet kölcsönöztünk ki.
02.13. Környezeti vetélkedő
A Zöldfa és a Viola utcai Tagóvodák szervezésében került megrendezésre a kalocsai óvodák „Szeresd, Óvd, Védd” címet viselő környezeti vetélkedője, mely immár 11. éve hagyomány városunkban!
A vetélkedőt megnyitotta és zsűrizte Szalmay László, a Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület elnöke, és Katus Györgyné intézményvezető. Beszédükben hangsúlyozták a környezetvédelem fontosságát, a környezettudatos nevelést, melyet már óvodáskorban el kell kezdeni, és ehhez nagy szükség van a szülők partneri együttműködésére! A harmadik zsűritag Tóthné Markó Zsuzsanna nyugdíjas óvónő volt, aki a pontozás zökkenőmentességét segítette!
Idén is minden kalocsai óvoda részt vett a versenyen, a három fős csapatokat a szülők képviselték!A Csokonai óvodából a Mókus csoportos szülők vetélkedtek! Minden évben valamelyik természetvédelmi táj a központi téma, most Kalocsa és környéke ,annak növény, állatvilágát, nevezetességeit ismerhették meg a csapatok! A feladatok nagyon változatosak voltak, a verseny során kellemes, vidám légkörben óvónők és szülők együtt szurkoltak a csapatoknak! Amíg a zsűri pontozott, addig Dudás Szilvia táncpedagógus vezetésével táncházba hívták a jelenlévőket! A Csokonai óvoda csapata helyezést ugyan nem ért el, de gratulálunk csapatunknak a szerepléshez!
02.14. Farsang a Viski Károly Múzeumban
Örömmel készültek a gyerekek a múzeumba, már várták a bábelőadást. A farsangi csúfolódó megtanulásába aktívan bekapcsolódtak, a tréfás játék tetszett mindenkinek. A kézműves foglalkozás keretében farsangi álarcokat készítettek színezéssel, gyapjú ragasztással, valóban jó ijesztők voltak. Az ételkészítés, csörögefánk sütése volt, amit nagyon vártak a gyerekek, mert az illata már az egész múzeumot betöltötte. Még az óvodában is emlegették, milyen finom volt a csörögefánk.
02.15. Farsang a Csokonai óvodában
Az idén is megrendezésre került óvodánkban a gyermekfarsang! Erre a napra nagyon készültek a gyermekek, színes, kreatív jelmezekbe öltöztek. A tornateremben vonult fel minden csoportunk, és rövid kis műsorral, verssel, énekkel mutatkoztak be. A vidám farsangi zenét Krausz Zoltán / a nyuszi csoportos Krausz Bálint apukája/ szolgáltatta a gyermekek legnagyobb örömére! A táncolás 10 órától 12 óráig tartott,a zene kiváló volt, színes diszkófények emelték a hangulatot! Közben a szünetben egy kis vendéglátásra hívtuk óvodásainkat a csoportokba. A szülők finom süteményekkel, innivalókkal támogatták farsangi mulatságunkat. Óvodásaink nagyon jól érezték magukat, vidám hangulatban telt ez a délelőtt!
02.21. Dr. Kádár Annamária előadása
A nevelés nélküli munkanapon Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi tanár előadását hallhatta nevelőtestületünk! Az előadás témái voltak : az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban mesékkel, illetve útravalók kényes nevelési helyzetekhez! Előadónk, Annamária nagyon színes egyéniség, kiváló előadó, aki élményszerű, vidám, közvetlen stílusával mindenkit magával ragadott! Előadását életszerű példákkal támasztotta alá, és a saját életéből is sok történetet elmesélt! Előadása után szívesen válaszolt a felmerülő kérdésekre és mind három könyvét dedikálta az érdeklődőknek! Reméljük máskor is eljön hozzánk és bevezet bennünket a gyermekpszichológia rejtelmeibe!


2018. január01.17. Viski Károly Múzeum „Vízkereszt” foglalkozása
Célja: az ehhez kapcsolódó időszakhoz népi szokások, hagyományok megismerése. Bábelőadás, dramatikus játék – „Három Királyozás”, kézművesség – nemezlabda formázása, olajos, paprikás savanyú káposzta kóstolása zárta a programot. Nyuszi csoport vett részt.
01.29. Fényképész jött óvodánkba
Minden év tavaszán Romhányi József ceglédi profi fotós munkatársai eljönnek fényképezni óvodásainkat. A gyermekek ezen a napon felvehetik legcsinosabb ruhájukat, és vidám hátterek előtt fotózkodhatnak. Nagyon profi, minőségi képek szoktak készülni. A közelgő húsvétra, anyák napjára is gondol a fényképész, a fotókon ezek az ünnepek is megjelennek. Az elkészült fényképekből ezután a szülők kiválaszthatják, melyik fotót szeretnék megvásárolni. Ez a választás igazán nem könnyű, mert a fotókon nagyon szépek a gyermekek, a szülők legnagyobb örömére!
01.31. Könyvtári foglalkozás
A könyvtári foglalkozás célja: hogy felelevenítették a könyvkölcsönzés szabályait. Megismerték az őrjegyet, olvasójegyet, és azok használatát. Az új fogalmak megismerése után mindenki elmondhatta kedvenc meséjét, majd diavetítőn mesét néztek. Kézműves tevékenységgel kisegeret készítettek a gyerekek, mesekönyveket, természetismereti könyveket nézegethettek. Mindenki jól érezte magát a könyvtárban, az anyanyelvi és az olvasóvá nevelés, a könyvek, mesék megszerettetése ezen a délelőttön is megvalósult.
01.31. Beiskolázási szülői értekezlet
A januári szülői értekezlet témája a beiskolázás, az iskolaválasztás volt.
Kalocsa általános iskolái mutatkoztak be ezen a szülői értekezleten Belvárosi-, Fényi Gyula -, az Eperföldi Általános Iskolák/, végül a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény Általános Iskolája.
Tagintézmény vezetőkön kívül a leendő 1. osztályos tanítónők is jelen voltak, bemutatkoztak és elmondták hitvallásukat, tanítási módszereiket.
2017. december12.01.- 21. Karácsonyi készülődés a Csokonai Óvodában
Alig ment el a Mikulás, máris az óvoda apraja és nagyja készülődni kezdett a karácsonyra! Csoportjaink mindegyike több hetes Adventi projekttel készült. Ennek során a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodóan egyre bővülő tartalommal töltöttük meg. Versekkel, mesékkel, énekekkel, a karácsonyi népszokások megismertetésével,kézműves tevékenységekkel, Luca napi búzaültetéssel, mézeskalács, és linzer sütemény készítésével telt az Adventi várakozás!

12.04. Téli zenés évszaknyitó
Téli zenei évszaknyitó koncerten jártak a Mókus csoport nagycsoportosai. A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai téli hangulatú komolyzenei koncertet adtak a gyerekeknek. A gyönyörű karácsonyi dallamokat énekkel, majd hangszereken: zongorán, csellón, trombitán , hegedűn, fuvolán, és szaxofonon szólaltatták meg. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a szép zeneművekből előadott részleteket!

12.05. Nyuszi csoportos szülők meseelőadása
Már második alkalommal lepik meg a Nyuszi csoportos szülők a gyerekeket. Előző nevelési évben gyereknapon, most Mikulásra mesedramatizálással készültek az Anyukák, a Mikulás leves mesével. Több próba is megelőzte az előadást, mindenki ötletével segített. A gyerekeknek nagyon nagy élmény volt, boldogan ismerték fel anyukájukat. A szülő-óvoda szorosabb kapcsolata egy ilyen programon is jól tükröződött. Az anyukáknak is elmondásaik alapján nagyon nagy élmény volt gyermekeiket ilyen formában szemből látni. A Mikulás zsákjából most sem hiányzott az ajándék.

12.06. Mikulás ünnepség
Óvodánkba is megérkezett a Mikulás! A tornateremben fogadtuk, minden csoportunk versekkel, énekekkel köszöntötte. A Mikulás bácsi minden jó gyermeket megdicsért, a többieket jó tanácsokkal látta el, majd átadta a gyermekek ajándékait. Ünnepségünk végén a „Hull a pelyhes” című dallal búcsúztattuk a Mikulás bácsit!

12.08. Kacsóka bábszínház előadása
Az év utolsó könyvtári foglalkozásán a nyuszi csoportos gyermekek a Kacsóka bábszínház előadását nézhették meg délelőtt a Művelődési Központ Kamaratermében. A Betlehemes előadáson vetített hátterek előtt báboztak. Nagyon tetszett a gyermekeknek az előadás, reméljük még sokszor jöhetünk a Kacsóka bábszínház produkcióira!

12.13. Viski Károly Múzeum karácsonyi foglalkozása
A Viski Károly múzeum karácsonyi foglalkozásán a régi karácsonyi hagyományokkal, szokásokkal ismertették meg a nyuszi csoportos gyermekeket. Először a népi karácsonyfát mutatták be a gyerekeknek, majd Luca napi búzaültetés, Betlehemes játék, gyertyaöntés és végül az ételkészítés: mákpipa készítése következett. Nagyon tetszett a gyerekeknek a sokféle, változatos tevékenység, örömmel, lelkesen tevékenykedtek!

12.15. Karácsonyi bábműsor
A Pünkösdi Egyházközösség ezen a napon de. 9.30.-kor egy karácsonyi bábműsorral kedveskedett a Csokonai óvodásoknak! Nagyon színvonalas volt a Betlehemes bábelőadás, lekötötte a gyermekek figyelmét! A műsor végén egy kedves karácsonyi dalt tanítottak óvodásainknak, mely fülbemászó dallamával, a hozzá kapcsolódó mozdulatokkal elvarázsolta a gyerekeket! A szervezők még karácsonyi CD-kel, füzetekkel, játékokkal tették örömtelivé a karácsonyt!

12.18. Karácsonyi ünnepség
Karácsonyi ünnepségünket de. 10-kor óvodánk tornatermében tartottuk meghívott vendégek, óvodásaink, az óvó nénik,és a dajka nénik részvételével. Meghitt ünnepségünkön minden csoport versekkel, énekekkel köszöntötte a karácsonyt : a nyuszi csoportosok békülős dallal, versekkel, a mókus csoportosok pedig versekkel, énekekkel és „ Fanni angyal kalandjaival”! Az óvó nénik ezután csillagszórók fényénél énekeltek együtt a gyerekekkel. Ünnepségünk végén süteményekkel kínáltuk meg óvodásainkat, a felnőtteket, majd minden csoport megkapta a karácsonyi ajándékát a gyermekek legnagyobb örömére!

12.19. Mókus csoport karácsonyi műsora a szülőknek
Kedden du. 16.30.-kor a mókus csoportos gyerekek szüleiknek, nagyszüleiknek, testvéreiknek is előadták karácsonyi műsorukat! Nagyon meghitt, bensőséges ünnepség volt, ahol versekkel, énekekkel és egy mesével: ”Fanni angyal kalandjaival” köszöntöttük a karácsonyt! Ezután a csoport által sütött süteményeket kóstolhatták meg a jelenlévők, közben a gyerekek szeretetdobozba tett üzeneteit olvastuk fel a szülőknek! Az ünnepség végén minden gyermek hazavihette a maga készítette karácsonyfát , valamint a Luca napi búzát. Nagyon megható volt ez az ünnepség, köszönjük a meghívott szülőknek, nagyszülőknek, hogy eljöttek és velünk ünnepeltek!

12.20. Nyuszi csoport karácsonyi műsora a szülőknek
Szerda du. 16.30-kor a Nyuszi csoportos gyermekek hozzátartozóit hívtuk meg közös karácsonyozásra. Mindenki szerepelt vagy énekkel, verssel, tánccal, vagy harangjátékkal. Farkasházi Réka: Legyen ma karácsony c dal különösen nagy sikert aratott vendégeink számára. A szülő-óvoda szorosabb kapcsolata egy ilyen programon is jól tükröződött. Az üdvözlő kártya, Luca búza, a közösen sütött mézeskalács kínálása zárta a délutánt.

12.21. „Diótörő „-Színházi előadás
Nagy várakozással mentek óvodásaink a kalocsai színházba ezen a napon, ahol 10 órától a „Diótörő „című előadást tekinthették meg! Az előadáson a színészek, balettművészek, balerinák, csodás jelmezekben, díszletekkel,vetített hátterekkel, adták elő a történetet, közben felcsendült Csajkovszkij híres zenéje. Nagyon tetszett óvodásainknak ez az előadás, bár hosszabb volt 60 percnél, de türelmesen, kitartóan nézték végig az érdekes történetet!

12.23. Karácsonyi ajándék a rászoruló családoknak
Több éve hagyomány, hogy Kalocsa Város Önkormányzata Advent idején a rászoruló családok gyermekeit ajándékkal lepi meg, a „Mosolygömb „- be dobott adományok révén! Ebben az évben is így történt. Az Önkormányzat dísztermében zenés műsorral, nagydoboz ajándékokkal és sok-sok szaloncukorral kedveskedtek a gyerekeknek!

2017. november


Márton-nap 11.13.
Óvodánkban 20 éve hagyomány a Márton-nap megünneplése, hiszen óvodánk német nemzetiségi csoporttal is rendelkezik. Ezen a napon du. 16. 30.-kor minden csoport libás műsorral kedveskedett a szülőknek, nagyszülőknek és a meghívott vendégeknek. A műsor után 17 órakor lámpás felvonulásra került sor az óvoda körül. A felvonulásra a Csokonai utca lakóit is szeretettel vártuk. A kalocsai rendőrség biztosította számunkra az útvonalat. Visszaérkezve az óvodába a fedett terasz alatt lilahagymás zsíros kenyér, tea várta a gyerekeket és a felnőtteket. Nagyon jó hangulatban zajlott az idei Márton-nap is, mely erősítette az óvoda és a családok kapcsolatát!
Nemzetiségi nap 11.14.
A német nemzetiségi csoportunk 20.-ik évfordulóját ünnepeltük ezen a napon! Örömünkre szolgált, hogy a hajósi óvodások és óvó nénik elfogadták meghívásunkat és eljöttek! A gyermekek sváb népviseletben adták elő német műsorukat, majd a délelőtt folyamán Márin Diána óvónő és családja császártöltési táncokat mutattak be és táncházat tartottak az óvodás gyermekeknek! Végül közös barkácsolással zártuk a délelőttöt.
Délután a meghívott felnőtt vendégeket vártuk 16 órától a tornateremben! Délutáni ünnepségünkön Szundi Judit Tagóvoda vezető és Katus Györgyné Intézményvezető köszöntötték a megjelenteket! A köszöntések után a Kertvárosi Általános Iskola 4.a osztályos diákjai adtak elő egy részletet Márton napi műsorukból németül! Köszönjük Lakner Bernadett és Pecnyik Erika tanárnőknek a színvonalas műsort! Ünnepségünkre Arnold Adrien a Német Önkormányzat elnöke, Dr. Angeli Gabriella a kalocsai Önkormányzat képviselője is eljött, valamint Kollár Lászlóné nyugdíjas óvónő, akinek a vezetésével indult 1997-ben a nemzetiségi csoport. Volt dolgozók is elfogadták meghívásunkat, Grabicza Bernadett , Szabóné Juhász Ildikó óvónők, Révészné Kovács Mária és Győri Béláné dajka nénik.
Ez úton is köszönjük a kalocsai Német Önkormányzat anyagi támogatását, mely Márton és a Nemzetiségi napunk sikeres lebonyolítását segítette.
Ünnepségünk fényét emelte, hogy ezen a napon Ummenhoffer Pál Pilinszky díjas naiv festő elhozta festményeit, és a vendégek gyönyörködhettek a szebbnél szebb alkotásokban!
A délután hátralevő részében sváb dalokat, táncokat tanulhattunk Emmert Józseftől, aki a bajai MNÁMK- ban német nemzetiségi tanár, harmonikán kísérte az éneklést és nagyszerű hangulatot varázsolt óvodánkban.
Ezt követően vendéglátás és finom ünnepi torta várta a megjelenteket! A vendéglátást a kalocsai Közétkeztetési Intézmény támogatta, az ünnepi tortát pedig Feketéné Kopasz Tünde dajka néni készítette! Nemzetiségi napunk nagyon kellemes hangulatban telt, a gyermekek és a felnőttek legnagyobb örömére!

Nyugdíjas dolgozóink köszöntése 11.15.
Minden év őszén megrendezésre kerül a nyugdíjas dolgozók köszöntése! Így volt ez az idén is. A Művelődési Ház kamaratermében du. 16 órától vártuk a nyugdíjas kollégákat, óvó néniket,gondozónőket, dajka néniket! A vendégeket Kínyóné Lakatos Melinda Alpolgármester asszony és Katus Györgyné Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Intézményvezetője köszöntötte!
A köszöntések után ünnepi műsorral kedveskedtünk meghívott vendégeinknek! Fellépők voltak: a Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai , az Újvárosi , Zöldfa, és Kunszt utcai óvodások, valamint Nagy Viktória és Nagy Balázs tehetséges fiatal néptáncos testvérpár!
A színvonalas műsorok után vendéglátás, kötetlen beszélgetés következett az előtérben! Jó volt találkozni, beszélgetni a nyugdíjas kolléganőkkel, sok szép, kellemes emléket felidézve!

Viski Károly Múzeumi program 11.15.
Évek óta megrendezésre kerülnek a múzeumpedagógiai foglalkozások nagycsoportos óvodások számára. Ezeknek a foglalkozásoknak a célja, hogy megismerkedjenek a gyermekek a régi szokásokkal, hagyományokkal. Az óvodák egyik kiemelt feladata a hagyományápolás, a magyarságtudat erősítése. November 15.-én a téma a „Disznótor „volt. A következő programok várták a gyerekeket: bábozás, népi gyermekjáték, kézműves foglalkozás (tojástartóból malac készítése), valamint a legérdekesebb az ételkészítés: a kolbász elkészítése volt (húsdarálás, fűszerezés, gyúrás, töltés). A Csokonai óvodából a nyuszi csoport vett részt ezen a programon, aktívan tevékenykedtek, majd utoljára meg is kóstolhatták a maguk készítette kolbászt. Nagyon tetszett a gyerekeknek ez a program, örömmel vettek részt rajta!
Schöffer Múzeumi foglalkozás 11.16.
11.16.-án utoljára ismét két téma került feldolgozásra a foglalkozáson: a fény és az idő! Először visszatérő séta során újból végig néztük a műalkotásokat a gyerekekkel. Mácsainé Iván Éva a gyűjtemény vezetője kalauzolta óvodásainkat. Először világítás nélkül mentünk végig a szobrok között, majd bekapcsolták a lámpákat. Ezután zseblámpákkal csoportbontásban fényjelzéseket adtunk, ritmusjátékokat játszottunk, megvilágítottuk az alkotásokat. A térbeli játékok után a kézműves teremben árnyjátékot adtak elő az óvó nénik, „A három kívánság „című mesét játszották el! Végül a délelőtt hátralevő részében különböző kézműves tevékenységek várták a gyerekeket. Lehetett világító mécseseket, áttetsző ablakdíszt, és évszakórát készíteni. Ezen az utolsó foglalkozáson is nagyon lelkesen, örömmel tevékenykedtek a gyerekek a modern, esztétikus környezetben!
Alapítványi jótékonysági bál 11. 17.
A Kalocsai Óvodák Alapítványának szervezésében jött létre az idei jótékonysági bál is, melyen közel 200 fő vett részt. A bálon összejött támogatást, a kalocsai óvodák, bölcsőde karácsonyi játékvásárlására fordítja az Alapítvány. Jótékonysági bálunkat Katus Györgyné Óvodavezetőnk és Temesváriné Bánfalvi Tímea az Alapítvány elnöke nyitotta meg. A vendégeket először finom vacsora, majd tombola és zenés műsor várta! Nagy Anett és Sésztó Angéla óvónők néptáncos társaikkal fergeteges néptáncos produkciót mutattak be! Nagyon jó hangulatban telt az idei jótékonysági bál! Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani a Csokonai óvodába járó gyermekek szüleinek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy szebbé tegyük a gyermekek karácsonyát! Köszönjük azoknak a szülőknek, akik eljöttek rendezvényünkre, akik tombola, ill. egyéb felajánlásokat tettek, ill. akik a saját csoportjukat támogatták a dobozba tett támogatásukkal!
Sport-nap 11.17.
A kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat idén is megrendezte „2017 perc Sport”- napját megújult keretek között. A rendezvény egyik legfontosabb elemének tekintik az óvodás korosztály bevonását, ezért Kínyóné Lakatos Melinda Alpolgármester Asszony megnyitója után sem maradhatott el az ovitorna, Vácz Péterné óvodapedagógus vezetésével. Ezután különböző állomásokon játékos vetélkedőkre került sor: pl.: karikákba és zsámolyokba labdadobálás, lufi dobálás, puzzle kirakó, kanállal ping-pong labda vezetése, memóriajáték. A vetélkedő végén a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat képviselői játékokkal, és frizbivel kedveskedtek az óvodásoknak! A Csokonai óvodából a mókus és a nyuszi csoport nagycsoportosai vettek részt ezen a rendezvényen. Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk ezt a sport-napot, hiszen az egészséges életmódra nevelés az óvodák egyik legfontosabb feladata! Köszönjük, hogy részt vehettünk rajta és óvodásaink nagy lelkesedéssel, örömmel mozoghattak, tornázhattak!

Gimnazisták óvodánkban 11. 22.
A kalocsai Szent István Gimnázium diákjai egy pályázat keretében voltak óvodánkban! A pályázat címe: „ Hulladék anyagból játék, nem minden hulladék szemét!”
Megmutatták a gimnazisták a mókus és nyuszi csoportos gyermekeknek, milyen játékokat lehet készíteni hulladékokból. Pl.: pet palackokból teke bábukat ,kupakokból memória és ügyességi játékot készítettek ,és a palackok oldalára gyermekrajzokat ragasztottak. Az elkészült játékokat ki is próbálhatták a gyerekek, jót játszottak velük! Reméljük máskor is részesei lehetünk ilyen hasznos pályázatoknak! 


2017. október


Őszi játszóház 10.04.
2017. okt. 04.-én du. 16 órától vártuk a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, vendégeinket erre a délutánra. Programunk elején megtekinthették a szülők őszi kiállításunkat óvodánk tornatermében, mely a gyermekek őszi kézműves munkáiból állt. Ezt követően az óvó nénik egy mesével kedveskedtek a gyerekeknek, a „ Kiskondás „ című mesét dramatizálták el ! Nagyon tetszett a gyermekeknek az előadás! A meseelőadás után minden csoportban közösen barkácsoltak a szülők, nagyszülők, gyermekek. Nagyon jó hangulatban telt ez a délután minden résztvevő számára!
Kacsóka bábszínház előadása a könyvtárban 10.05.
Nyuszi csoportosok látogattak el a kamaraterembe, ahol a Kacsóka bábcsoport a „Nyúlpásztor” című mesét adta elő! Élményt jelentett nemcsak a gyermekek számára, de a felnőtteknek is! Jó volt látni, hogy amatőr bábcsoport milyen színvonalas előadást tud nyújtani mindenki számára!
Őszi zenei évszaknyitó 10.09.
2017. okt. 09.-én de. 11 órakor a Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai adták elő őszi kis hangversenyüket a Művelődési központ kamaratermében. A gyermekek az őszhöz kapcsolódó zeneművekből hallhattak részleteket, valamint a” Nagy Ho-Ho-Ho horgász” dala is felcsendült! Több hangszer is megszólalt, pl.: hegedű, zongora, klarinét, cselló, fuvola!Geri Zsuzsanna tanárnő egy szép őszi népdalt is elénekelt zongora kísérettel! Nagy élmény volt óvodásaink számára ez a zenés program!

Schöffer múzeumi foglalkozás 10.12.
10.12-én két téma került feldolgozásra a foglalkozáson: a színek és a formák. Először visszatérő séta során újból végig néztük a műalkotásokat a gyerekekkel. Mácsainé Iván Éva a gyűjtemény vezetője kalauzolta óvodásainkat. Először világítás nélkül mentünk végig a szobrok között, majd bekapcsolták a lámpákat. Ezután zseblámpákkal fényjelzéseket adtunk, ritmus,- és színemlékezeti játékokat játszottunk,majd megvilágítottuk az alkotásokat színes fóliákkal. A térbeli játékok után a kézműves teremben bábjátékot adtak elő az óvó nénik, „Lépcsőfokok” címmel. Végül a délelőtt hátralevő részében különböző kézműves tevékenységek várták a gyerekeket. Lehetett díszíteni szivárványt, gyümölcsöket, sündisznót fültisztító pálcikákkal festéket pöttyözve, üveggolyókkal varázslatos festékes képet készíteni, és kavicsokat festeni.Ezen a foglalkozáson is nagyon lelkesen, örömmel tevékenykedtek a gyerekek a modern, esztétikus környezetben!
Vadászkiállítás megtekintése az Ökopontban 10.12.
Az Állatok világnapja alkalmából hirdették meg az idén is a Vadászkiállítást! A Kalocsa környéki Környezetvédelmi Egyesület és Miskei Ferenc várta a Nyuszi csoportosokat! Lehetőség nyílt arra, hogy óvodásaink állatokról készített rajzai is ott legyenek már a kiállítás megnyitóján! A gyerekek érdeklődve figyelték a kitömött állatokat, egy másik teremben projektor segítségével más állatokat is felismerhettek, ill. hangjukat is hallhatták. A hosszú sétát a szép őszi napon jól bírták a Nyuszi csoportosok!
Mókus csoport látogatása a kalocsai Paprika Gyárba 10.18.
Kedves felkérésnek tettünk eleget, amikor elfogadtuk Szlavinics Roxána édesanyjának meghívását a kalocsai Paprikafeldolgozó Gyárba! Nagyon érdekes volt látni a gyerekeknek a paprika feldolgozás menetét: szárítás, mosás, őrlés. A legjobban mégis a traktor tetszett óvodásainknak, melyet ki is próbálhattak! A gyárlátogatás végén kalocsai paprikás kaláccsal kedveskedtek az ott dolgozó asszonyok! Köszönjük a meghívást, sok tapasztalattal, élménnyel gazdagodva tértünk vissza az óvodába!


 2017. szeptember


09.08. „ Te is lehetnél fesztivál”
A program a sérült és egészséges emberek / felnőttek, gyermekek/ találkozója, már évek óta megrendezésre kerül! Óvodásaink számára változatos, színes programokkal kedveskedtek a szervezők, helyszín az Érsekkert volt!
A Csokonai óvodások a következő programokon vettek részt:
- népi játékok kipróbálása, sámán dobosokkal ritmushangszerek megszólaltatása,
- motorozás oldalkocsis motorkerékpáron, játékok terápiás kutyákkal, mozgáskotta, lufi hajtogatás, tésztából 
  gyöngyfűzés, kavicsfestés.
A sokféle játék, tevékenység nagyon lekötötte a gyermekek érdeklődését, figyelmét, felkeltette kíváncsiságukat. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a programon!
09.14. Óvodanyitogató program
Óvodánkban 09.14.-én fényképezéssel egybekötött, ingyenes „Óvodanyitogató” program várta óvodásainkat a Mosolybirodalom szervezésében! Különböző érdekes játékokkal készültek a gyermekeknek: volt kétféle légvár, kisebbeknek és a nagyobbaknak, póniciklizni lehetett, és népi játékokat kipróbálni! Szerencsére kedvezett az időjárás és lehetőségünk volt az udvaron megszervezni ezeket a játékokat! A délelőtt folyamán a Mosolybirodalom munkatársa fotózta a gyermekeket, ezeket a fotókat aztán a szülők meg is vásárolhatták! Nagyon kellemes, vidám délelőtt volt Óvodanyitogató programunk, melyen örömmel vettek részt óvodásaink!
09.18. Szülői értekezlet
Nevelési évünk első szülői értekezlete a tornateremben egy közös megbeszéléssel kezdődött, ahol Katus Györgyné Óvodavezetőnk, és Szundi Judit Tagóvoda vezetőnk köszöntötte a résztvevő szülőket és óvónőket!
Ezt követően több meghívott vendég adott rövid tájékoztatást a szülőknek: Répási Erika védőnő, Jakab Katalin logopédus, a balett képviselője, és két angol nyelviskola képviselői!
A tájékoztatók után Tagóvoda vezetőnk és Óvodavezetőnk beszéltek az óvodát érintő legfontosabb kérdésekről!
A közös megbeszélés után a csoportszobákban folytatódott a szülői értekezlet. Témák voltak a csoportokban: beszoktatás tapasztalatai, a DIFER vizsgálat és diszlexia felmérés eredményei a nagycsoportosoknál, házirend fontosabb pontjai, napirend, aktuális programok, készségfejlesztő foglalkozások.
09.20. Viski Károly Múzeum szüreti foglalkozása
Ezen a napon a Csokonai óvoda nyuszi csoportja vett részt a szüreti foglalkozáson, ahol az őszi szüretelés szokásaival, hagyományaival ismerkedtek meg a gyerekek. A bábjáték és a szüreti énekes játékok felkeltették a gyermekek kíváncsiságát és aktívan vettek részt a játékokban. Ezt követően kézműves foglalkozáson szőlőt készítettek, az ételkészítés során pedig a szőlő préselésében vettek részt, majd végül mustot kóstolhattak. Nagy élmény volt óvodásaink számára ez a program, örömmel és aktívan vettek részt a tevékenységekben!
09.21. Schöffer múzeumi foglalkozás
2012-ben a Nicolas Schöffer Gyűjtemény sikeres TÁMOP-os pályázatot nyert, melybe két kalocsai tagóvoda,- a Csokonai és az Újvárosi –kapcsolódott be!
A program során, témanapokon ismerkednek meg a nagycsoportos óvodások a világhírű alkotóművész alkotásaival. Minden alkalommal mozgásos és kézműves játékok, tevékenységek teszik feldolgozhatóvá és befogadhatóvá az adott témákat.
A szeptemberi foglalkozáson két fő témával ismerkedtek meg a mókus csoportos gyerekek: a térrel és a mozgással! Először vonatozva végig néztük Schöffer Miklós alkotásait, a Schöffer Gyűjtemény vezetője Mácsainé Iván Éva beszélt a művészről és alkotásairól a gyerekeknek, majd játékok következtek a térrel, mozgással kapcsolatban! Ezután az óvó nénik bábjátéka következett: A medve, a róka és a bödön vaj- című mesét bábozták el. A délelőtt hátralévő idejében kézműves foglalkozásra hívtuk az óvodásokat. Lehetett készíteni simi labdát alufóliából, fémdomborítással képet, térbeli szobrokat spatulából, valamint plexi lapra saját festményt rajzolni filccel. Megismerkedtek a gyerekek a Varetra dobozzal is, ahol a plexi lapokra rajzolt képek megelevenedtek, mozogtak a világító mozgó lámpák által.
Nagyon tetszett a gyerekeknek a foglalkozás, a korszerű, felújított múzeumban nagy élmény volt tevékenykedni, alkotni óvodásainknak!
Autómentes napi forgatag 09. 22.
Az óvodák Autómentes napi forgataga a Kubikus parkban került megrendezésre a Zöldfa utcai óvoda nevelőtestületének szervezésében! A résztvevő gyermekeket, az óvó néniket, dajka néniket Katus Györgyné Óvodavezető, és Rátkainé Major Erzsébet , a Zöldfa utcai óvoda Tagóvoda vezetője köszöntötte!
Ezt követően a rajzpályázat eredményhirdetése történt meg. Minden résztvevő aki rajzolt, kifestőt, emléklapot kapott, a helyezettek pedig mesekönyvet és oklevelet vehettek át. A Csokonai óvoda mókus csoportjából 5 kislány: Felnagy-Méry Blanka,Réfy Léna, Antal Alina, Szlavinics Roxána, Greksa Adél ajándék színezőt vihetett haza, a nyuszi csoportból II. helyezést ért el!
Az eredményhirdetés után zenés, közös tornával melegítettek be ovisaink!A változékony időjárás miatt a játékos vetélkedők elmaradtak , de a közös kerékpározást megtartottuk! A város nagycsoportos óvodásai,az óvó nénikkel és rendőrségi kísérettel indultak a Kubikus parkból , és oda érkeztek vissza! Nagyon vidám, önfeledt délelőttöt tölthettek el együtt óvodásaink a kubikus parkban, köszönjük a szervezők áldozatos munkáját!

09.27. Diabétesz továbbképzés pedagógusoknak
Az „Egy csepp Figyelem” Alapítvány óvodai és iskolai nevelők számára egy félnapos továbbképzés-sorozatot szervezett abból a célból, hogy a pedagógusok alapvető ismereteket szerezzenek a cukorbetegségről! Ezen a továbbképzésen szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra került sor!
Először Dr. PhD.Kis János Tibor, a budapesti Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa beszélt a cukorbetegségről, majd Ihász Kata dietetikus ismertette az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek étrendjének szerepét a kezelésben!
Ezt követően gyakorlati bemutatók következtek: ismerkedés az inzulin pumpával, inzulinpennel, vércukormérések, valamint a megfelelő étrend megismerése.
A továbbképzés végén minden intézmény ingyen laptopot, valamint oktató programfüzetet, mesekönyvet kapott ajándékba!
Köszönjük az Alapítványnak, hogy részt vehettünk ezen a továbbképzésen és sok hasznos információt kaphattunk a cukorbetegségről!
09.27. Ovi-olimpia
A Méhecske pályán került megrendezésre a sport program! A Nyuszi csoport vett részt rajta, gyalog tettük meg a 30 perces utat. Változatos játékokat állítottak össze a szervezők, a szép őszi időjárás is kedvezett a kellemes mozgáshoz! Kellemesen elfáradtunk!
09.29. Benedek Elek mesenap
A néphagyomány ápolás keretein belül rendeztük meg óvodánkban a Benedek Elek mesenapot, melyen a Csokonai óvoda nevelőtestülete kedveskedett a gyermekeknek a „Kiskondás” című népmese dramatizálásával!Az óvó nénik vidám jelmezekben, és saját készítésű díszletek között adták elő a mesét ! Óvodásainknak nagyon tetszett a színes előadás, a mese végén megajándékoztuk őket egy királyos, királynős színezővel! 

  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz