2017-2018. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2017-2018. nevelési év

Tagóvodák > Csokonai Utcai Óvoda > Aktuális információk

A Csokonai Utcai Tagóvoda márciusi előzetes programja:

03.01. Mesetúra a Katolikus óvoda szervezésében
03.08. Ortopéd szűrő vizsgálat
03.20. Mesemondó verseny
03.21. Húsvét a Viski Károly Múzeumban
03.27. Területi mesemondó verseny
2018. február02.05. A Belvárosi Tagiskola projektnapja
A Belvárosi Tagiskola farsangi projektnapjára lelkesen mentek nagycsoportosaink! A tanító nénik változatos programokkal várták a gyerekeket!
Az első állomáson vidám bohócos dalt tanultak nagycsoportosaink, melyre táncolni is lehetett, majd célbadobós játék következett, vidám találós kérdésekkel, ezután pedig zenés székfoglaló játék! Kézműves foglalkozáson bohócot készítettek, mozgásos, ügyességi játékokban vettek részt! Játékos angol órán egy amerikából érkezett nyelvtanár segítségével interaktív táblán gyakorolták a háziállatok neveit, először szóban, majd vidám énekkel! Az óvodai csoportok egymást váltva mentek az egyes állomáshelyekre!
A program végén ivólével, farsangi fánkkal kedveskedtek óvodásainknak! Köszönjük a Belvárosi Tagiskola nevelőtestületének a meghívást, és a magas színvonalú, tartalmas, változatos programokat!
02.12. Könyvtári foglalkozás
Harmadik alkalommal mentek a Nyuszi csoportos gyerekek könyvtári foglalkozásra. Mindenki elmondhatta, melyik a kedvenc meséje, majd egy növényt, vagy virágot nevezett meg. Vidám kutyás mesét hallgattak, mely lekötötte a gyerekek figyelmét és egyben játékosan megmozgatta őket. Zacskóból kutyát barkácsoltak a gyerekek nagy örömére. Végül a gyerekek kívánsága szerint 3 könyvet kölcsönöztünk ki.
02.13. Környezeti vetélkedő
A Zöldfa és a Viola utcai Tagóvodák szervezésében került megrendezésre a kalocsai óvodák „Szeresd, Óvd, Védd” címet viselő környezeti vetélkedője, mely immár 11. éve hagyomány városunkban!
A vetélkedőt megnyitotta és zsűrizte Szalmay László, a Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület elnöke, és Katus Györgyné intézményvezető. Beszédükben hangsúlyozták a környezetvédelem fontosságát, a környezettudatos nevelést, melyet már óvodáskorban el kell kezdeni, és ehhez nagy szükség van a szülők partneri együttműködésére! A harmadik zsűritag Tóthné Markó Zsuzsanna nyugdíjas óvónő volt, aki a pontozás zökkenőmentességét segítette!
Idén is minden kalocsai óvoda részt vett a versenyen, a három fős csapatokat a szülők képviselték!A Csokonai óvodából a Mókus csoportos szülők vetélkedtek! Minden évben valamelyik természetvédelmi táj a központi téma, most Kalocsa és környéke ,annak növény, állatvilágát, nevezetességeit ismerhették meg a csapatok! A feladatok nagyon változatosak voltak, a verseny során kellemes, vidám légkörben óvónők és szülők együtt szurkoltak a csapatoknak! Amíg a zsűri pontozott, addig Dudás Szilvia táncpedagógus vezetésével táncházba hívták a jelenlévőket! A Csokonai óvoda csapata helyezést ugyan nem ért el, de gratulálunk csapatunknak a szerepléshez!
02.14. Farsang a Viski Károly Múzeumban
Örömmel készültek a gyerekek a múzeumba, már várták a bábelőadást. A farsangi csúfolódó megtanulásába aktívan bekapcsolódtak, a tréfás játék tetszett mindenkinek. A kézműves foglalkozás keretében farsangi álarcokat készítettek színezéssel, gyapjú ragasztással, valóban jó ijesztők voltak. Az ételkészítés, csörögefánk sütése volt, amit nagyon vártak a gyerekek, mert az illata már az egész múzeumot betöltötte. Még az óvodában is emlegették, milyen finom volt a csörögefánk.
02.15. Farsang a Csokonai óvodában
Az idén is megrendezésre került óvodánkban a gyermekfarsang! Erre a napra nagyon készültek a gyermekek, színes, kreatív jelmezekbe öltöztek. A tornateremben vonult fel minden csoportunk, és rövid kis műsorral, verssel, énekkel mutatkoztak be. A vidám farsangi zenét Krausz Zoltán / a nyuszi csoportos Krausz Bálint apukája/ szolgáltatta a gyermekek legnagyobb örömére! A táncolás 10 órától 12 óráig tartott,a zene kiváló volt, színes diszkófények emelték a hangulatot! Közben a szünetben egy kis vendéglátásra hívtuk óvodásainkat a csoportokba. A szülők finom süteményekkel, innivalókkal támogatták farsangi mulatságunkat. Óvodásaink nagyon jól érezték magukat, vidám hangulatban telt ez a délelőtt!
02.21. Dr. Kádár Annamária előadása
A nevelés nélküli munkanapon Dr. Kádár Annamária pszichológus, egyetemi tanár előadását hallhatta nevelőtestületünk! Az előadás témái voltak : az érzelmi intelligencia fejlesztése gyermekkorban mesékkel, illetve útravalók kényes nevelési helyzetekhez! Előadónk, Annamária nagyon színes egyéniség, kiváló előadó, aki élményszerű, vidám, közvetlen stílusával mindenkit magával ragadott! Előadását életszerű példákkal támasztotta alá, és a saját életéből is sok történetet elmesélt! Előadása után szívesen válaszolt a felmerülő kérdésekre és mind három könyvét dedikálta az érdeklődőknek! Reméljük máskor is eljön hozzánk és bevezet bennünket a gyermekpszichológia rejtelmeibe!


2018. január01.17. Viski Károly Múzeum „Vízkereszt” foglalkozása
Célja: az ehhez kapcsolódó időszakhoz népi szokások, hagyományok megismerése. Bábelőadás, dramatikus játék – „Három Királyozás”, kézművesség – nemezlabda formázása, olajos, paprikás savanyú káposzta kóstolása zárta a programot. Nyuszi csoport vett részt.
01.29. Fényképész jött óvodánkba
Minden év tavaszán Romhányi József ceglédi profi fotós munkatársai eljönnek fényképezni óvodásainkat. A gyermekek ezen a napon felvehetik legcsinosabb ruhájukat, és vidám hátterek előtt fotózkodhatnak. Nagyon profi, minőségi képek szoktak készülni. A közelgő húsvétra, anyák napjára is gondol a fényképész, a fotókon ezek az ünnepek is megjelennek. Az elkészült fényképekből ezután a szülők kiválaszthatják, melyik fotót szeretnék megvásárolni. Ez a választás igazán nem könnyű, mert a fotókon nagyon szépek a gyermekek, a szülők legnagyobb örömére!
01.31. Könyvtári foglalkozás
A könyvtári foglalkozás célja: hogy felelevenítették a könyvkölcsönzés szabályait. Megismerték az őrjegyet, olvasójegyet, és azok használatát. Az új fogalmak megismerése után mindenki elmondhatta kedvenc meséjét, majd diavetítőn mesét néztek. Kézműves tevékenységgel kisegeret készítettek a gyerekek, mesekönyveket, természetismereti könyveket nézegethettek. Mindenki jól érezte magát a könyvtárban, az anyanyelvi és az olvasóvá nevelés, a könyvek, mesék megszerettetése ezen a délelőttön is megvalósult.
01.31. Beiskolázási szülői értekezlet
A januári szülői értekezlet témája a beiskolázás, az iskolaválasztás volt.
Kalocsa általános iskolái mutatkoztak be ezen a szülői értekezleten Belvárosi-, Fényi Gyula -, az Eperföldi Általános Iskolák/, végül a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény Általános Iskolája.
Tagintézmény vezetőkön kívül a leendő 1. osztályos tanítónők is jelen voltak, bemutatkoztak és elmondták hitvallásukat, tanítási módszereiket.
2017. december12.01.- 21. Karácsonyi készülődés a Csokonai Óvodában
Alig ment el a Mikulás, máris az óvoda apraja és nagyja készülődni kezdett a karácsonyra! Csoportjaink mindegyike több hetes Adventi projekttel készült. Ennek során a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodóan egyre bővülő tartalommal töltöttük meg. Versekkel, mesékkel, énekekkel, a karácsonyi népszokások megismertetésével,kézműves tevékenységekkel, Luca napi búzaültetéssel, mézeskalács, és linzer sütemény készítésével telt az Adventi várakozás!

12.04. Téli zenés évszaknyitó
Téli zenei évszaknyitó koncerten jártak a Mókus csoport nagycsoportosai. A Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai téli hangulatú komolyzenei koncertet adtak a gyerekeknek. A gyönyörű karácsonyi dallamokat énekkel, majd hangszereken: zongorán, csellón, trombitán , hegedűn, fuvolán, és szaxofonon szólaltatták meg. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a szép zeneművekből előadott részleteket!

12.05. Nyuszi csoportos szülők meseelőadása
Már második alkalommal lepik meg a Nyuszi csoportos szülők a gyerekeket. Előző nevelési évben gyereknapon, most Mikulásra mesedramatizálással készültek az Anyukák, a Mikulás leves mesével. Több próba is megelőzte az előadást, mindenki ötletével segített. A gyerekeknek nagyon nagy élmény volt, boldogan ismerték fel anyukájukat. A szülő-óvoda szorosabb kapcsolata egy ilyen programon is jól tükröződött. Az anyukáknak is elmondásaik alapján nagyon nagy élmény volt gyermekeiket ilyen formában szemből látni. A Mikulás zsákjából most sem hiányzott az ajándék.

12.06. Mikulás ünnepség
Óvodánkba is megérkezett a Mikulás! A tornateremben fogadtuk, minden csoportunk versekkel, énekekkel köszöntötte. A Mikulás bácsi minden jó gyermeket megdicsért, a többieket jó tanácsokkal látta el, majd átadta a gyermekek ajándékait. Ünnepségünk végén a „Hull a pelyhes” című dallal búcsúztattuk a Mikulás bácsit!

12.08. Kacsóka bábszínház előadása
Az év utolsó könyvtári foglalkozásán a nyuszi csoportos gyermekek a Kacsóka bábszínház előadását nézhették meg délelőtt a Művelődési Központ Kamaratermében. A Betlehemes előadáson vetített hátterek előtt báboztak. Nagyon tetszett a gyermekeknek az előadás, reméljük még sokszor jöhetünk a Kacsóka bábszínház produkcióira!

12.13. Viski Károly Múzeum karácsonyi foglalkozása
A Viski Károly múzeum karácsonyi foglalkozásán a régi karácsonyi hagyományokkal, szokásokkal ismertették meg a nyuszi csoportos gyermekeket. Először a népi karácsonyfát mutatták be a gyerekeknek, majd Luca napi búzaültetés, Betlehemes játék, gyertyaöntés és végül az ételkészítés: mákpipa készítése következett. Nagyon tetszett a gyerekeknek a sokféle, változatos tevékenység, örömmel, lelkesen tevékenykedtek!

12.15. Karácsonyi bábműsor
A Pünkösdi Egyházközösség ezen a napon de. 9.30.-kor egy karácsonyi bábműsorral kedveskedett a Csokonai óvodásoknak! Nagyon színvonalas volt a Betlehemes bábelőadás, lekötötte a gyermekek figyelmét! A műsor végén egy kedves karácsonyi dalt tanítottak óvodásainknak, mely fülbemászó dallamával, a hozzá kapcsolódó mozdulatokkal elvarázsolta a gyerekeket! A szervezők még karácsonyi CD-kel, füzetekkel, játékokkal tették örömtelivé a karácsonyt!

12.18. Karácsonyi ünnepség
Karácsonyi ünnepségünket de. 10-kor óvodánk tornatermében tartottuk meghívott vendégek, óvodásaink, az óvó nénik,és a dajka nénik részvételével. Meghitt ünnepségünkön minden csoport versekkel, énekekkel köszöntötte a karácsonyt : a nyuszi csoportosok békülős dallal, versekkel, a mókus csoportosok pedig versekkel, énekekkel és „ Fanni angyal kalandjaival”! Az óvó nénik ezután csillagszórók fényénél énekeltek együtt a gyerekekkel. Ünnepségünk végén süteményekkel kínáltuk meg óvodásainkat, a felnőtteket, majd minden csoport megkapta a karácsonyi ajándékát a gyermekek legnagyobb örömére!

12.19. Mókus csoport karácsonyi műsora a szülőknek
Kedden du. 16.30.-kor a mókus csoportos gyerekek szüleiknek, nagyszüleiknek, testvéreiknek is előadták karácsonyi műsorukat! Nagyon meghitt, bensőséges ünnepség volt, ahol versekkel, énekekkel és egy mesével: ”Fanni angyal kalandjaival” köszöntöttük a karácsonyt! Ezután a csoport által sütött süteményeket kóstolhatták meg a jelenlévők, közben a gyerekek szeretetdobozba tett üzeneteit olvastuk fel a szülőknek! Az ünnepség végén minden gyermek hazavihette a maga készítette karácsonyfát , valamint a Luca napi búzát. Nagyon megható volt ez az ünnepség, köszönjük a meghívott szülőknek, nagyszülőknek, hogy eljöttek és velünk ünnepeltek!

12.20. Nyuszi csoport karácsonyi műsora a szülőknek
Szerda du. 16.30-kor a Nyuszi csoportos gyermekek hozzátartozóit hívtuk meg közös karácsonyozásra. Mindenki szerepelt vagy énekkel, verssel, tánccal, vagy harangjátékkal. Farkasházi Réka: Legyen ma karácsony c dal különösen nagy sikert aratott vendégeink számára. A szülő-óvoda szorosabb kapcsolata egy ilyen programon is jól tükröződött. Az üdvözlő kártya, Luca búza, a közösen sütött mézeskalács kínálása zárta a délutánt.

12.21. „Diótörő „-Színházi előadás
Nagy várakozással mentek óvodásaink a kalocsai színházba ezen a napon, ahol 10 órától a „Diótörő „című előadást tekinthették meg! Az előadáson a színészek, balettművészek, balerinák, csodás jelmezekben, díszletekkel,vetített hátterekkel, adták elő a történetet, közben felcsendült Csajkovszkij híres zenéje. Nagyon tetszett óvodásainknak ez az előadás, bár hosszabb volt 60 percnél, de türelmesen, kitartóan nézték végig az érdekes történetet!

12.23. Karácsonyi ajándék a rászoruló családoknak
Több éve hagyomány, hogy Kalocsa Város Önkormányzata Advent idején a rászoruló családok gyermekeit ajándékkal lepi meg, a „Mosolygömb „- be dobott adományok révén! Ebben az évben is így történt. Az Önkormányzat dísztermében zenés műsorral, nagydoboz ajándékokkal és sok-sok szaloncukorral kedveskedtek a gyerekeknek!

2017. november


Márton-nap 11.13.
Óvodánkban 20 éve hagyomány a Márton-nap megünneplése, hiszen óvodánk német nemzetiségi csoporttal is rendelkezik. Ezen a napon du. 16. 30.-kor minden csoport libás műsorral kedveskedett a szülőknek, nagyszülőknek és a meghívott vendégeknek. A műsor után 17 órakor lámpás felvonulásra került sor az óvoda körül. A felvonulásra a Csokonai utca lakóit is szeretettel vártuk. A kalocsai rendőrség biztosította számunkra az útvonalat. Visszaérkezve az óvodába a fedett terasz alatt lilahagymás zsíros kenyér, tea várta a gyerekeket és a felnőtteket. Nagyon jó hangulatban zajlott az idei Márton-nap is, mely erősítette az óvoda és a családok kapcsolatát!
Nemzetiségi nap 11.14.
A német nemzetiségi csoportunk 20.-ik évfordulóját ünnepeltük ezen a napon! Örömünkre szolgált, hogy a hajósi óvodások és óvó nénik elfogadták meghívásunkat és eljöttek! A gyermekek sváb népviseletben adták elő német műsorukat, majd a délelőtt folyamán Márin Diána óvónő és családja császártöltési táncokat mutattak be és táncházat tartottak az óvodás gyermekeknek! Végül közös barkácsolással zártuk a délelőttöt.
Délután a meghívott felnőtt vendégeket vártuk 16 órától a tornateremben! Délutáni ünnepségünkön Szundi Judit Tagóvoda vezető és Katus Györgyné Intézményvezető köszöntötték a megjelenteket! A köszöntések után a Kertvárosi Általános Iskola 4.a osztályos diákjai adtak elő egy részletet Márton napi műsorukból németül! Köszönjük Lakner Bernadett és Pecnyik Erika tanárnőknek a színvonalas műsort! Ünnepségünkre Arnold Adrien a Német Önkormányzat elnöke, Dr. Angeli Gabriella a kalocsai Önkormányzat képviselője is eljött, valamint Kollár Lászlóné nyugdíjas óvónő, akinek a vezetésével indult 1997-ben a nemzetiségi csoport. Volt dolgozók is elfogadták meghívásunkat, Grabicza Bernadett , Szabóné Juhász Ildikó óvónők, Révészné Kovács Mária és Győri Béláné dajka nénik.
Ez úton is köszönjük a kalocsai Német Önkormányzat anyagi támogatását, mely Márton és a Nemzetiségi napunk sikeres lebonyolítását segítette.
Ünnepségünk fényét emelte, hogy ezen a napon Ummenhoffer Pál Pilinszky díjas naiv festő elhozta festményeit, és a vendégek gyönyörködhettek a szebbnél szebb alkotásokban!
A délután hátralevő részében sváb dalokat, táncokat tanulhattunk Emmert Józseftől, aki a bajai MNÁMK- ban német nemzetiségi tanár, harmonikán kísérte az éneklést és nagyszerű hangulatot varázsolt óvodánkban.
Ezt követően vendéglátás és finom ünnepi torta várta a megjelenteket! A vendéglátást a kalocsai Közétkeztetési Intézmény támogatta, az ünnepi tortát pedig Feketéné Kopasz Tünde dajka néni készítette! Nemzetiségi napunk nagyon kellemes hangulatban telt, a gyermekek és a felnőttek legnagyobb örömére!

Nyugdíjas dolgozóink köszöntése 11.15.
Minden év őszén megrendezésre kerül a nyugdíjas dolgozók köszöntése! Így volt ez az idén is. A Művelődési Ház kamaratermében du. 16 órától vártuk a nyugdíjas kollégákat, óvó néniket,gondozónőket, dajka néniket! A vendégeket Kínyóné Lakatos Melinda Alpolgármester asszony és Katus Györgyné Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Intézményvezetője köszöntötte!
A köszöntések után ünnepi műsorral kedveskedtünk meghívott vendégeinknek! Fellépők voltak: a Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai , az Újvárosi , Zöldfa, és Kunszt utcai óvodások, valamint Nagy Viktória és Nagy Balázs tehetséges fiatal néptáncos testvérpár!
A színvonalas műsorok után vendéglátás, kötetlen beszélgetés következett az előtérben! Jó volt találkozni, beszélgetni a nyugdíjas kolléganőkkel, sok szép, kellemes emléket felidézve!

Viski Károly Múzeumi program 11.15.
Évek óta megrendezésre kerülnek a múzeumpedagógiai foglalkozások nagycsoportos óvodások számára. Ezeknek a foglalkozásoknak a célja, hogy megismerkedjenek a gyermekek a régi szokásokkal, hagyományokkal. Az óvodák egyik kiemelt feladata a hagyományápolás, a magyarságtudat erősítése. November 15.-én a téma a „Disznótor „volt. A következő programok várták a gyerekeket: bábozás, népi gyermekjáték, kézműves foglalkozás (tojástartóból malac készítése), valamint a legérdekesebb az ételkészítés: a kolbász elkészítése volt (húsdarálás, fűszerezés, gyúrás, töltés). A Csokonai óvodából a nyuszi csoport vett részt ezen a programon, aktívan tevékenykedtek, majd utoljára meg is kóstolhatták a maguk készítette kolbászt. Nagyon tetszett a gyerekeknek ez a program, örömmel vettek részt rajta!
Schöffer Múzeumi foglalkozás 11.16.
11.16.-án utoljára ismét két téma került feldolgozásra a foglalkozáson: a fény és az idő! Először visszatérő séta során újból végig néztük a műalkotásokat a gyerekekkel. Mácsainé Iván Éva a gyűjtemény vezetője kalauzolta óvodásainkat. Először világítás nélkül mentünk végig a szobrok között, majd bekapcsolták a lámpákat. Ezután zseblámpákkal csoportbontásban fényjelzéseket adtunk, ritmusjátékokat játszottunk, megvilágítottuk az alkotásokat. A térbeli játékok után a kézműves teremben árnyjátékot adtak elő az óvó nénik, „A három kívánság „című mesét játszották el! Végül a délelőtt hátralevő részében különböző kézműves tevékenységek várták a gyerekeket. Lehetett világító mécseseket, áttetsző ablakdíszt, és évszakórát készíteni. Ezen az utolsó foglalkozáson is nagyon lelkesen, örömmel tevékenykedtek a gyerekek a modern, esztétikus környezetben!
Alapítványi jótékonysági bál 11. 17.
A Kalocsai Óvodák Alapítványának szervezésében jött létre az idei jótékonysági bál is, melyen közel 200 fő vett részt. A bálon összejött támogatást, a kalocsai óvodák, bölcsőde karácsonyi játékvásárlására fordítja az Alapítvány. Jótékonysági bálunkat Katus Györgyné Óvodavezetőnk és Temesváriné Bánfalvi Tímea az Alapítvány elnöke nyitotta meg. A vendégeket először finom vacsora, majd tombola és zenés műsor várta! Nagy Anett és Sésztó Angéla óvónők néptáncos társaikkal fergeteges néptáncos produkciót mutattak be! Nagyon jó hangulatban telt az idei jótékonysági bál! Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani a Csokonai óvodába járó gyermekek szüleinek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy szebbé tegyük a gyermekek karácsonyát! Köszönjük azoknak a szülőknek, akik eljöttek rendezvényünkre, akik tombola, ill. egyéb felajánlásokat tettek, ill. akik a saját csoportjukat támogatták a dobozba tett támogatásukkal!
Sport-nap 11.17.
A kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat idén is megrendezte „2017 perc Sport”- napját megújult keretek között. A rendezvény egyik legfontosabb elemének tekintik az óvodás korosztály bevonását, ezért Kínyóné Lakatos Melinda Alpolgármester Asszony megnyitója után sem maradhatott el az ovitorna, Vácz Péterné óvodapedagógus vezetésével. Ezután különböző állomásokon játékos vetélkedőkre került sor: pl.: karikákba és zsámolyokba labdadobálás, lufi dobálás, puzzle kirakó, kanállal ping-pong labda vezetése, memóriajáték. A vetélkedő végén a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat képviselői játékokkal, és frizbivel kedveskedtek az óvodásoknak! A Csokonai óvodából a mókus és a nyuszi csoport nagycsoportosai vettek részt ezen a rendezvényen. Nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk ezt a sport-napot, hiszen az egészséges életmódra nevelés az óvodák egyik legfontosabb feladata! Köszönjük, hogy részt vehettünk rajta és óvodásaink nagy lelkesedéssel, örömmel mozoghattak, tornázhattak!

Gimnazisták óvodánkban 11. 22.
A kalocsai Szent István Gimnázium diákjai egy pályázat keretében voltak óvodánkban! A pályázat címe: „ Hulladék anyagból játék, nem minden hulladék szemét!”
Megmutatták a gimnazisták a mókus és nyuszi csoportos gyermekeknek, milyen játékokat lehet készíteni hulladékokból. Pl.: pet palackokból teke bábukat ,kupakokból memória és ügyességi játékot készítettek ,és a palackok oldalára gyermekrajzokat ragasztottak. Az elkészült játékokat ki is próbálhatták a gyerekek, jót játszottak velük! Reméljük máskor is részesei lehetünk ilyen hasznos pályázatoknak! 


2017. október


Őszi játszóház 10.04.
2017. okt. 04.-én du. 16 órától vártuk a szülőket, nagyszülőket, testvéreket, vendégeinket erre a délutánra. Programunk elején megtekinthették a szülők őszi kiállításunkat óvodánk tornatermében, mely a gyermekek őszi kézműves munkáiból állt. Ezt követően az óvó nénik egy mesével kedveskedtek a gyerekeknek, a „ Kiskondás „ című mesét dramatizálták el ! Nagyon tetszett a gyermekeknek az előadás! A meseelőadás után minden csoportban közösen barkácsoltak a szülők, nagyszülők, gyermekek. Nagyon jó hangulatban telt ez a délután minden résztvevő számára!
Kacsóka bábszínház előadása a könyvtárban 10.05.
Nyuszi csoportosok látogattak el a kamaraterembe, ahol a Kacsóka bábcsoport a „Nyúlpásztor” című mesét adta elő! Élményt jelentett nemcsak a gyermekek számára, de a felnőtteknek is! Jó volt látni, hogy amatőr bábcsoport milyen színvonalas előadást tud nyújtani mindenki számára!
Őszi zenei évszaknyitó 10.09.
2017. okt. 09.-én de. 11 órakor a Liszt Ferenc Zeneiskola tanárai adták elő őszi kis hangversenyüket a Művelődési központ kamaratermében. A gyermekek az őszhöz kapcsolódó zeneművekből hallhattak részleteket, valamint a” Nagy Ho-Ho-Ho horgász” dala is felcsendült! Több hangszer is megszólalt, pl.: hegedű, zongora, klarinét, cselló, fuvola!Geri Zsuzsanna tanárnő egy szép őszi népdalt is elénekelt zongora kísérettel! Nagy élmény volt óvodásaink számára ez a zenés program!

Schöffer múzeumi foglalkozás 10.12.
10.12-én két téma került feldolgozásra a foglalkozáson: a színek és a formák. Először visszatérő séta során újból végig néztük a műalkotásokat a gyerekekkel. Mácsainé Iván Éva a gyűjtemény vezetője kalauzolta óvodásainkat. Először világítás nélkül mentünk végig a szobrok között, majd bekapcsolták a lámpákat. Ezután zseblámpákkal fényjelzéseket adtunk, ritmus,- és színemlékezeti játékokat játszottunk,majd megvilágítottuk az alkotásokat színes fóliákkal. A térbeli játékok után a kézműves teremben bábjátékot adtak elő az óvó nénik, „Lépcsőfokok” címmel. Végül a délelőtt hátralevő részében különböző kézműves tevékenységek várták a gyerekeket. Lehetett díszíteni szivárványt, gyümölcsöket, sündisznót fültisztító pálcikákkal festéket pöttyözve, üveggolyókkal varázslatos festékes képet készíteni, és kavicsokat festeni.Ezen a foglalkozáson is nagyon lelkesen, örömmel tevékenykedtek a gyerekek a modern, esztétikus környezetben!
Vadászkiállítás megtekintése az Ökopontban 10.12.
Az Állatok világnapja alkalmából hirdették meg az idén is a Vadászkiállítást! A Kalocsa környéki Környezetvédelmi Egyesület és Miskei Ferenc várta a Nyuszi csoportosokat! Lehetőség nyílt arra, hogy óvodásaink állatokról készített rajzai is ott legyenek már a kiállítás megnyitóján! A gyerekek érdeklődve figyelték a kitömött állatokat, egy másik teremben projektor segítségével más állatokat is felismerhettek, ill. hangjukat is hallhatták. A hosszú sétát a szép őszi napon jól bírták a Nyuszi csoportosok!
Mókus csoport látogatása a kalocsai Paprika Gyárba 10.18.
Kedves felkérésnek tettünk eleget, amikor elfogadtuk Szlavinics Roxána édesanyjának meghívását a kalocsai Paprikafeldolgozó Gyárba! Nagyon érdekes volt látni a gyerekeknek a paprika feldolgozás menetét: szárítás, mosás, őrlés. A legjobban mégis a traktor tetszett óvodásainknak, melyet ki is próbálhattak! A gyárlátogatás végén kalocsai paprikás kaláccsal kedveskedtek az ott dolgozó asszonyok! Köszönjük a meghívást, sok tapasztalattal, élménnyel gazdagodva tértünk vissza az óvodába!


 2017. szeptember


09.08. „ Te is lehetnél fesztivál”
A program a sérült és egészséges emberek / felnőttek, gyermekek/ találkozója, már évek óta megrendezésre kerül! Óvodásaink számára változatos, színes programokkal kedveskedtek a szervezők, helyszín az Érsekkert volt!
A Csokonai óvodások a következő programokon vettek részt:
- népi játékok kipróbálása, sámán dobosokkal ritmushangszerek megszólaltatása,
- motorozás oldalkocsis motorkerékpáron, játékok terápiás kutyákkal, mozgáskotta, lufi hajtogatás, tésztából 
  gyöngyfűzés, kavicsfestés.
A sokféle játék, tevékenység nagyon lekötötte a gyermekek érdeklődését, figyelmét, felkeltette kíváncsiságukat. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a programon!
09.14. Óvodanyitogató program
Óvodánkban 09.14.-én fényképezéssel egybekötött, ingyenes „Óvodanyitogató” program várta óvodásainkat a Mosolybirodalom szervezésében! Különböző érdekes játékokkal készültek a gyermekeknek: volt kétféle légvár, kisebbeknek és a nagyobbaknak, póniciklizni lehetett, és népi játékokat kipróbálni! Szerencsére kedvezett az időjárás és lehetőségünk volt az udvaron megszervezni ezeket a játékokat! A délelőtt folyamán a Mosolybirodalom munkatársa fotózta a gyermekeket, ezeket a fotókat aztán a szülők meg is vásárolhatták! Nagyon kellemes, vidám délelőtt volt Óvodanyitogató programunk, melyen örömmel vettek részt óvodásaink!
09.18. Szülői értekezlet
Nevelési évünk első szülői értekezlete a tornateremben egy közös megbeszéléssel kezdődött, ahol Katus Györgyné Óvodavezetőnk, és Szundi Judit Tagóvoda vezetőnk köszöntötte a résztvevő szülőket és óvónőket!
Ezt követően több meghívott vendég adott rövid tájékoztatást a szülőknek: Répási Erika védőnő, Jakab Katalin logopédus, a balett képviselője, és két angol nyelviskola képviselői!
A tájékoztatók után Tagóvoda vezetőnk és Óvodavezetőnk beszéltek az óvodát érintő legfontosabb kérdésekről!
A közös megbeszélés után a csoportszobákban folytatódott a szülői értekezlet. Témák voltak a csoportokban: beszoktatás tapasztalatai, a DIFER vizsgálat és diszlexia felmérés eredményei a nagycsoportosoknál, házirend fontosabb pontjai, napirend, aktuális programok, készségfejlesztő foglalkozások.
09.20. Viski Károly Múzeum szüreti foglalkozása
Ezen a napon a Csokonai óvoda nyuszi csoportja vett részt a szüreti foglalkozáson, ahol az őszi szüretelés szokásaival, hagyományaival ismerkedtek meg a gyerekek. A bábjáték és a szüreti énekes játékok felkeltették a gyermekek kíváncsiságát és aktívan vettek részt a játékokban. Ezt követően kézműves foglalkozáson szőlőt készítettek, az ételkészítés során pedig a szőlő préselésében vettek részt, majd végül mustot kóstolhattak. Nagy élmény volt óvodásaink számára ez a program, örömmel és aktívan vettek részt a tevékenységekben!
09.21. Schöffer múzeumi foglalkozás
2012-ben a Nicolas Schöffer Gyűjtemény sikeres TÁMOP-os pályázatot nyert, melybe két kalocsai tagóvoda,- a Csokonai és az Újvárosi –kapcsolódott be!
A program során, témanapokon ismerkednek meg a nagycsoportos óvodások a világhírű alkotóművész alkotásaival. Minden alkalommal mozgásos és kézműves játékok, tevékenységek teszik feldolgozhatóvá és befogadhatóvá az adott témákat.
A szeptemberi foglalkozáson két fő témával ismerkedtek meg a mókus csoportos gyerekek: a térrel és a mozgással! Először vonatozva végig néztük Schöffer Miklós alkotásait, a Schöffer Gyűjtemény vezetője Mácsainé Iván Éva beszélt a művészről és alkotásairól a gyerekeknek, majd játékok következtek a térrel, mozgással kapcsolatban! Ezután az óvó nénik bábjátéka következett: A medve, a róka és a bödön vaj- című mesét bábozták el. A délelőtt hátralévő idejében kézműves foglalkozásra hívtuk az óvodásokat. Lehetett készíteni simi labdát alufóliából, fémdomborítással képet, térbeli szobrokat spatulából, valamint plexi lapra saját festményt rajzolni filccel. Megismerkedtek a gyerekek a Varetra dobozzal is, ahol a plexi lapokra rajzolt képek megelevenedtek, mozogtak a világító mozgó lámpák által.
Nagyon tetszett a gyerekeknek a foglalkozás, a korszerű, felújított múzeumban nagy élmény volt tevékenykedni, alkotni óvodásainknak!
Autómentes napi forgatag 09. 22.
Az óvodák Autómentes napi forgataga a Kubikus parkban került megrendezésre a Zöldfa utcai óvoda nevelőtestületének szervezésében! A résztvevő gyermekeket, az óvó néniket, dajka néniket Katus Györgyné Óvodavezető, és Rátkainé Major Erzsébet , a Zöldfa utcai óvoda Tagóvoda vezetője köszöntötte!
Ezt követően a rajzpályázat eredményhirdetése történt meg. Minden résztvevő aki rajzolt, kifestőt, emléklapot kapott, a helyezettek pedig mesekönyvet és oklevelet vehettek át. A Csokonai óvoda mókus csoportjából 5 kislány: Felnagy-Méry Blanka,Réfy Léna, Antal Alina, Szlavinics Roxána, Greksa Adél ajándék színezőt vihetett haza, a nyuszi csoportból II. helyezést ért el!
Az eredményhirdetés után zenés, közös tornával melegítettek be ovisaink!A változékony időjárás miatt a játékos vetélkedők elmaradtak , de a közös kerékpározást megtartottuk! A város nagycsoportos óvodásai,az óvó nénikkel és rendőrségi kísérettel indultak a Kubikus parkból , és oda érkeztek vissza! Nagyon vidám, önfeledt délelőttöt tölthettek el együtt óvodásaink a kubikus parkban, köszönjük a szervezők áldozatos munkáját!

09.27. Diabétesz továbbképzés pedagógusoknak
Az „Egy csepp Figyelem” Alapítvány óvodai és iskolai nevelők számára egy félnapos továbbképzés-sorozatot szervezett abból a célból, hogy a pedagógusok alapvető ismereteket szerezzenek a cukorbetegségről! Ezen a továbbképzésen szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra került sor!
Először Dr. PhD.Kis János Tibor, a budapesti Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosa beszélt a cukorbetegségről, majd Ihász Kata dietetikus ismertette az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek étrendjének szerepét a kezelésben!
Ezt követően gyakorlati bemutatók következtek: ismerkedés az inzulin pumpával, inzulinpennel, vércukormérések, valamint a megfelelő étrend megismerése.
A továbbképzés végén minden intézmény ingyen laptopot, valamint oktató programfüzetet, mesekönyvet kapott ajándékba!
Köszönjük az Alapítványnak, hogy részt vehettünk ezen a továbbképzésen és sok hasznos információt kaphattunk a cukorbetegségről!
09.27. Ovi-olimpia
A Méhecske pályán került megrendezésre a sport program! A Nyuszi csoport vett részt rajta, gyalog tettük meg a 30 perces utat. Változatos játékokat állítottak össze a szervezők, a szép őszi időjárás is kedvezett a kellemes mozgáshoz! Kellemesen elfáradtunk!
09.29. Benedek Elek mesenap
A néphagyomány ápolás keretein belül rendeztük meg óvodánkban a Benedek Elek mesenapot, melyen a Csokonai óvoda nevelőtestülete kedveskedett a gyermekeknek a „Kiskondás” című népmese dramatizálásával!Az óvó nénik vidám jelmezekben, és saját készítésű díszletek között adták elő a mesét ! Óvodásainknak nagyon tetszett a színes előadás, a mese végén megajándékoztuk őket egy királyos, királynős színezővel! 

  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz