2016-2017. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2016-2017. nevelési év

Tagóvodák > Zrínyi Utcai Bölcsőde > Aktuális információk
 


Nyári élet


A nyári napirendnek megfelelően délelőtt 9:00-től 10:30-ig tartózkodtunk a szabadban.
A gyerekek napsütéses időben motorozhattak, futkározhattak az udvaron vagy a dombra fel-le, csúszdázhattak, homokozhattak. Nagy melegben beüzemeltük a párakaput. A bölcsődések örömmel szaladgáltak a párakapu alatt, a melegben jól esett a hűsítő vízpermet. Óvtuk a gyermekek bőrét a nap káros sugaraitól, mindennap bekentük őket naptejjel.
Szedhettek virágokat, énekeltünk a fűben mászó csigáknak, a fejük fölött repkedő lepkéknek. A kisgyermeknevelők időről-időre szappanbuborék fújásával örvendeztették meg a gyerekeket, akik nevetve kergették a buborékokat.
Asztalnál képeskönyvet nézhettek, rajzolhattak, gyurmázhattak, a szőnyegen építőkockákkal fejlesztették kézügyességüket, kreativitásukat.
Mindennap tornáztunk énekkel, mondókával kísérve.
Érdeklődve figyelték a vizes edényben úszkáló papírhajókat. Megbeszéltük, hogy a műanyag kacsa és a kocka úszik a vízen, mert könnyű, a kavics elmerül az edény alján, mert nehéz.
Esős napokon a teraszon motoroztak, tornáztak, padon csúsztak-másztak, hintáztak a gyerekek.

2017. április


Húsvét
A Húsvétra készülődve feldíszítettük a csoportszobákat és közös helyiségeket. A gyerekekkel locsolóverseket mondtunk. Beszélgettünk a húsvéti szokásokról: milyen ételeket eszünk húsvétkor, a tojásfestés- és locsolkodás szokásáról. A gyerekek papírból kivágott tojásformát díszítettek különböző technikával. Barka ágakat festett tojásokkal díszítettünk (tojásfa).2017. április 19-én Nyílt napot tartottunk. A meghívott vendégek, a bölcsődébe járó gyermekek szülei, és valamennyi érdeklődő szülő betekintést nyerhetett a bölcsődei életbe.
Reggel 8 órától 10 óráig vártuk a szülőket és a meghívott vendégeket.
A látogatók megnézhették, hogy a reggeliztetés és a tízóraiztatás során a kisgyermeknevelők hogyan segítették a helyes étkezési szokások kialakítását. Megfigyelhették a gyermekek játéktevékenységét szabadjáték idején, és azt, hogy a kisgyermeknevelők kezdeményezésében milyen érdeklődéssel és aktivitással vettek részt.
Sok szülő elhozta kisgyermekét, hogy körülnézzen a bölcsődében, ahová a gyermekét már beíratta és várhatóan néhány hónap múlva hozhatja.
Távozáskor minden kisgyermek egy házi készítésű dióhéjból készített katicabábot vihetett haza.
A meghívott vendégeket asztali naptártartóval ajándékoztuk meg. A bölcsőde dolgozóinak Katus Györgyné intézményvezető és Bolvári Ferdinánd képviselőtestületi tag köszönte meg a munkáját egy-egy szál virág kíséretében.
Április 22-én a Föld napján a gyerekek különböző magvakat vetettek virágládákba, virágcserepekbe. Közben beszélgettünk arról, hogy mire van szükség ahhoz, hogy kibújjanak a földből a magvak (víz, napfény, meleg levegő). A Nyuszi (csecsemő) csoportosok megfigyelték az udvaron a föld, a homok és a fű színét. A Föld napja alkalmából beszélgettünk arról is, hogy vigyázzunk környezetünk tisztaságára, nem dobáljuk el a papírokat és más szemetet.
2017. 04. 24-én, tartottunk szülőcsoportos beszélgetést a Nyuszi csoportban. A beszélgetés témája: Dackorszak, beilleszkedési zavar. A témaválasztás aktualitását az adta, hogy a csoportba járó gyermekek nagy részénél mutatkoznak a dackorszak jelei, valamint időről-időre magatartási problémák fordulnak elő. Meghívott vendégünk volt Korsós Anikó pszichológus, aki szakemberként ismertette a dackorszak jellemzőit és a magatartási problémákkal kapcsolatos tudnivalókat, valamint válaszolt a szülők által feltett kérdésekre.
Április 26-án délután 5 órai kezdettel szülői értekezletet tartottunk a bölcsődében. Az óvodavezetők tájékoztatták az óvodai beíratással kapcsolatos tudnivalókat az érdeklődő szülőknek, valamint ismertették óvodájuk sajátos arculatát.2017. március


Március 15.
Március 15-i Nemzeti ünnepre készülve a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat, valamint a bölcsődét. A gyereknek elmondták, hogy magyarok vagyunk, Magyarországon élünk, magyarul beszélünk és ehhez kapcsolódóan beszéltek az ünnep jelentőségéről.
A csoportokban kezdeményezéseket terveztek a kisgyermeknevelők:

- Nyuszi csoport: a gyerekek tenyérlenyomatával kokárdát készítettek
- Maci csoport: kokárdaformát színeztek színes ceruzával
- Süni csoport: kokárdaformát festettek ujjfestés technikával
- Bambi csoport: kokárdaformát színeztek színes ceruzával

Március 20.
Szülőcsoportos beszélgetés a Bambi csoportban. A beszélgetést Matos Zoltánné Betti vezette. A téma a szobatisztaság fejlődésének segítése volt. A szülők érdeklődtek a téma iránt. 6 kisgyermek hozzátartozója vett részt a szülőcsoportos beszélgetésen.
Március 22.
A víz világnapján a kisgyermeknevelők beszélgettek a gyerekekkel arról, hogy a Földön vannak folyók, tavak, tengerek. Ezekről, valamint a vizekben élő élőlényekről és a vízi járművekről képeket nézegettek. Elmondták, hogy mire használják a vizet: főzésre, ivásra, tisztálkodásra, mosásra, növények locsolására stb.
Víz világnapján vízhez kapcsolódó kezdeményezéseket terveztek a kisgyermeknevelők:
- Nyuszi csoport: szívószállal buborékokat fújtak a gyerekek a vízbe
- Maci csoport: halformára pikkelyeket ragasztottak
- Süni csoport: halformára parafa dugóval nyomdáztak pikkelyeket a gyerekek
- Bambi csoport: halformára parafa dugóval nyomdáztak pikkelyeket a gyerekek
2017. február


Délután 4 órától vártuk a szülőket, nagyszülőket, testvéreket a feldíszített tornaszobában. A gyerekek közül sokan beöltöztek jelmezbe. Mi, dolgozók is példát mutattunk: Piroska és a farkas című meséből öltöztünk be: Piroskának, vadásznak, farkasnak és a nagymamának. Az Itt a farsang… és a Farsang van… kezdetű dalokat énekelve körbejártunk a gyerekekkel, majd zenére táncoltunk kedvük szerint.. A szülők hoztak édes-sós süteményt, gyümölcslevet. Egy hosszú asztalra helyeztük a finomságokat, mindenki ott kóstolgathatta állófogadásszerűen. Szülők, gyermekek egyaránt jól érezték magukat. 6 órakor kísértük ki az utolsó családot.
Jó hangulatban búcsúztattuk a telet, reméljük elűztük a hideget, várjuk a tavaszt.

Szülőcsoportos beszélgetés
2017. 02. 27-én, hétfőn lett megtartva a Süni csoportban a szülőcsoportos beszélgetés. A beszélgetés témája: Dackorszak, beilleszkedési zavar. A témaválasztás aktualitását az adta, hogy a csoportba járó gyermekek nagy részénél mutatkoznak a dackorszak jelei, valamint időről-időre magatartási problémák fordulnak elő. Meghívott vendégünk volt Korsós Anikó pszichológus, aki szakemberként ismertette a dackorszak jellemzőit és a magatartási problémákkal kapcsolatos tudnivalókat, valamint válaszolt a szülők által feltett kérdésekre.


2017. január


2017. 01. 31-én a Maci csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést. Témája: szobatisztaság kialakulásának segítése. A téma kiválasztásánál figyelembe vettük a csoport életkori sajátosságait. Az összejövetelre a sószobába hívtuk a szülőket, akik nagy létszámban megjelentek. A beszélgetést jó hangulatban telt. A szülőcsoportos beszélgetés idejére gyermekfelügyeletet biztosítottunk. Köszönjük a szülők részvételét, aktivitását!2016. december


Mikulás
A Mikulás érkezése előtti napokban a kisgyermeknevelők feldíszítették a csoportszobákat és a közös helyiségeket. A gyerekek kivágott Télapó-csizmát festettek pirosra, majd az elkészült csizmák szélére vattából illetve tépett fehér papírból prémet ragasztottak. A tevékenységek közben meséltünk a kedves öreg Mikulásról, aki minden évben december 6-án megajándékozza a jó gyerekeket.

A Télapó december 6-án érkezett a bölcsődébe. A gyerekek a tornaszobában várták izgatottan a szőnyegen ülve, közben a kisgyermeknevelőkkel együtt énekeltek:

-Télapó itt van…
-Itt kopog, ott kopog…
-Hull a pelyhes…

Egy kisgyermeknevelő vezetésével elénekelték a „Jaj de nagy pelyhekben hull a hó” kezdetű dalt, a bátrabb gyermekek a kisgyermeknevelővel együtt énekeltek és mutatták a mozdulatokat.

Ezután a Télapó kiosztotta a csomagokat. A kisebbek és a bátortalanabb gyermekek a nevelővel kézen fogva mentek közelebb a Mikuláshoz, a nagyobbak bátran, egyedül álltak elé a csomagjukat átvenni.
Az ajándék kiosztása után minden kisgyermek kapott egy-egy szem szaloncukrot, amit meg is ehettek.
 


Luca nap
A Luca naphoz sok néphagyomány fűződik. A bölcsődében a lucabúza ültetésének szokását elevenítettük fel. Elmondtuk a gyerekeknek, hogy régen a lucabúza ültetésével a következő évi termést próbálták megjósolni. Ha szépen kikelt a búza, a következő évi termés bőségesnek ígérkezett. A gyerekek a kisgyermeknevelők segítségével földet töltöttek a joghurtos poharakba, majd búzamagot szórtak a földbe és gondosan megöntözték. Az elkövetkezendő napokban figyelték, hogy hogyan hajt ki és növekedik a búza.
 


Karácsony
Karácsonyra készülődve a kisgyermeknevelők feldíszítették a közös helyiségeket és a csoportszobákat. A gyerekekkel karácsonyi dalokat énekeltek.

- Kiskarácsony, nagykarácsony…
- Jaj de pompás fa..
- Szép a fenyő…
- A karácsony akkor szép…
- Fehér karácsony hóban mosdasz…

Beszélgettünk az ünnepről: a szeretetről, ajándékozásról. A gyerekek ujjal díszítettek zöld kartonból kivágott fenyőformát és fehér kartonból kivágott angyalformát, amit a gyerekek hazavihettek.
 A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
Ebben a hónapban a nyuszi csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést.
Témája: A beszédfejlődés segítése.
Vendég előadóként meghívtuk Balatoniné Morvai Valéria logopédust, aki a szülők minden kérdésére szívesen válaszolt. A beszélgetés jó, családias hangulatban telt.
2016. novemberMárton nap
A kivágott libaformára felragasztották a gyerekek a tépett papírokat. Közben beszéltünk arról, hogy milyen szokás és legenda kapcsolódik Márton naphoz: nemsokára vége az ősznek, megtörtént a zöldségek és a gyümölcsök betakarítása, a leszüretelt szőlőből elkészült az új bor, az állatokat is behajtották a legelőről a pásztorok, mert közeleg a hideg tél. Ilyenkor már le lehetett vágni a hízott libát is. „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik” – tartotta a mondás.


A Márton naphoz kapcsolódóan a gyerekekkel mondókáztunk és énekeltünk:
Réce ruca vadliba… (mondóka)
Nincs szebb madár, mint a lúd… (mondóka)
Száz liba egy sorba… (ének)
Hatan vannak a mi ludaink (ének)
Egyél libám, egyél már (ének)

 2016. októberÁllatok világnapja: Október 4.
Ezen a napon állatokat ábrázoló képeskönyveket nézegettünk, elmondtuk, hogy a képeken látható állatok közül melyek élnek a ház körül, melyek a vadonban (háziállatok, vadállatok). A gyerekekkel ólat, állatkertet építettünk az állatok számára, valamint állatokat ábrázoló képeket színezhettek.
 


Őszi délután
2016. Október 5-én tartottuk az őszi délutánt. 16 órától vártuk a szülőket, nagyszülőket, testvéreket. A hideg időre való tekintettel a tornaszobában tartottuk meg a rendezvényt. A szülők gyermekeikkel kézműveskedhettek, lehetett gyurmázni, előre nyomtatott képeket színezni, ragasztani. A gyerekek a terem másik felében csúszdázhattak, ugráló lovazhattak, ugrálhattak trambulinon. A résztvevőket megvendégeltük főtt kukoricával, sült tökkel, lekváros kenyérrel, gyümölcsökkel és teával. A délután jó hangulatban telt el.
 Ebben a hónapban megtartottuk a szülőcsoportos beszélgetéseket.
A szülőcsoportos beszélgetés a szülőkkel való kapcsolattartás egyik formája, amelyen mindig egy-egy csoport gyermekeinek szülei vesznek részt. Aktuális gyermekneveléssel kapcsolatos témáról beszélgetnek a kisgyermeknevelőkkel.
Ebben a hónapban a maci-, süni- és a bambi csoportban tartottunk szülőcsoportos beszélgetést.

Témái:
Maci csoport: A beszédfejlődés segítése
Süni csoport: Önállóságra nevelés
Bambi csoport: A beszoktatás
 

 
 2016. szeptember
 
Autómentes nap: szeptember 22.
Ezen a napon a gyerekek sétáltak, futkároztak az udvaron. Elmondtuk nekik, hogy az autómentes napon aki teheti, otthon hagyja autóját és gyalog vagy kerékpáron közlekedik, mert a gépjárművek szennyezik a környezetet.


Szülőcsoportos beszélgetés: szeptember 27.
Ezen a napon a Nyuszi csoportban megtartották a szülőcsoportos beszélgetést. A beszélgetés témája a Beszoktatás a bölcsődébe volt, mivel a csoportba járó gyerekek nagy része szeptemberben kezdte a bölcsődét. A részt vevő szülők érdeklődéssel hallgatták a kisgyermeknevelő témával kapcsolatos ismertetőjét, majd megosztották egymással tapasztalataikat. A kisgyermeknevelők válaszoltak a szülők kérdéseire és elmondták jó tanácsaikat.


Magyar népmese napja: szeptember 30.
A Maci csoportban a „Hol jártál báránykám?” kezdetű népmesét adták elő, a Süni csoportban szintén ezt a népmesét bábozták el, a Nyuszi csoportban a „Két kicsi kecske” című népmesét adták elő, a Bambi csoportban a „Holló és a Róka” című népmesét bábozták el a kisgyermeknevelők. E napnak a célja a mese megszerettetése, valamint élménynyújtás a csoport életkorának megfelelően.
A bölcsődében az idei évben is megtartottuk a Paprika napokat a városi rendezvényhez kapcsolódóan. Paprikafutást szerveztünk: a gyermekek a kisgyermeknevelőkkel a bölcsőde udvarán futottak. A rendezvény hetében a bölcsődei csoportokban a gyerekek előre rajzolt paprikaformát színezhettek, festhettek. A gyerekek megismerkedhettek a paprika növénnyel, valamint a termésével. Megkóstolhatták a paprikát és a paprika őrleményt.  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz