2016-2017. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2016-2017. nevelési év

Tagóvodák > Viola Utcai Tagóvoda > Aktuális információk
 


Nyári élet


Óvodánk nyári életéből egy kis ízelítő:
Idén különösen meleg napok, sőt hetek köszöntöttek ránk. Az óvodai élet mindennapjait az időjárásnak megfelelően szerveztük meg. Az elsődleges szempont, amely bennünket vezérelt, hogy a gyermekek jól érezzék magukat és a lehetőségekhez képest minél több időt tölthessenek a szabadban.
Az első és izgalmas teendőnk a kis veteményeskertünk megfigyelése, a beért zöldségek leszedése lelkesítette a gyerekeket. Ugyanis beérett a krumplink, amit tavasszal ültettünk. Paradicsom is szépen érett. Megfőztük, sütöttük, többféleképpen elkészítve kóstolhatták meg a krumplit a gyerekek.
Nagy udvarunkon található sok fa kellő árnyékot biztosított a gyermekek számára. Délelőtti órákban szívesen tartózkodtak a napos részeken, de ahogy fokozódott a hőség úgy a fák árnyékában meghúzódva kényelmesen folytathatták játékukat. Az állandó folyadékpótlásra figyeltünk. Szülőket megkértük, hogy figyeljenek és az időjárásnak megfelelően öltöztessék a gyerekeiket.
A délutáni pihenőt pedig a besötétített, hűvös csoportszobában tölthették a gyerekek.
Asztalnál kézügyességet fejlesztő illetve logikai játékokat játszhattak. De többen szívesen legóztak, vagy a konstruktív játékokat is előnybe részesítették. Kerékpározni, hintázni, rollerezni, babakocsival játszani, és homokozni tudtak.
2017. május


Anyák napja – Az édesanyákat és a nagymamákat köszöntöttük ünnepi műsorral. Versekkel, dalokkal, a gyermekek által készített ajándékokkal és süteménnyel leptük meg őket.Méhecske pálya – Sportnapon vettünk részt a Méhecske SE edzőivel a Méhecske pályán. Gyermekeink lelkesen tornáztak, futottak, ügyeskedtek. Alapítványi jótékonysági délután – Középsős és nagycsoportos gyermekeink anyák napi műsort adtak elő a Városi Színházban. (Jótékonysági du, jótékonysági du 2)Évzáró – Május 31-én délután vártuk a szülőket, meghívott vendégeket az évzáró ünnepségünkre. „A gomba alatt” című mesét dramatizálták el gyermekeink, majd nagycsoportosaink búcsút vettek óvodánktól.Kirándulás – gyermeknap – Gyermeknap alkalmából „megszökött az óvoda” Gombolyagra, a szabadidő parkba.Tűzoltóság – A tűzoltóság nyílt napjára látogattunk el május elején nagycsoportosainkkal. A gyerekek megismerkedtek a tűzoltók munkájával, a tűz okozta veszélyekkel és a biztonsági előírások fontosságával.Versmondó verseny – A Zöldfa Utcai tagóvoda szervezésében idén is megtartották a versmondó versenyt, melyen 2 gyermekkel vettünk részt. (versmondó, versmondó 2)


2017. április


Április 3-7. - Egészséghét
A hét folyamán a gyümölcsaszalással, zöldség lé készítéssel, kóstolással, a szabadban változatos mozgásos tevékenységekkel hangsúlyoztuk az egészséges életmód, táplálkozás fontosságát. Dr. Zahorecz László fogorvos tartott előadást a helyes fogápolásról, Nagy Viktória védőnő pedig a gyermekekkel kapcsolatos hasznos tudnivalókról tájékoztatta a szülőket.Április 5.- Múzeum- Húsvét
Húsvéti néphagyományok ápolása során tojást festhettek, tormát reszelhettek, húsvéti ételeket kóstolhattak gyermekeink a Viski Károly múzeumban. A bábjáték, szituációs játék közben átélhették a locsolkodás hagyományt.Árpilis 10.-Tavaszi évszaknyitó
Az évszaknyitón a Zeneiskola tanárainak sikerült megint elvarázsolni gyermekeinket.Április 10. – Nyíltnap az óvodánkban
A leendő új óvodásoknak és szüleiknek tartottunk nyílt napot. Röviden bemutattuk óvodánkat, helyi adottságainkat, megismerkedhettek az itt dolgozó óvónőkkel és dajka nénikkel. Utána egy kisközös játékra hívtuk a gyermeket.


Április 11. - Halnézőben
Az óvodánk tágabb környezetében található halárustól kaptak gyermekeink meghívást. Megismerkedhettek különböző halfajokkal, a bátrabbak megfoghatták, megérinthették a halakatÁprilis 12. Húsvét
A Húsvéti ünnep keretén belül ellátogatott óvodánkba a Húsvéti nyuszi.
Óvodánk udvarán szétszórta csoki tojásait, amit izgalmas keresgélés, játék során meg is találtak gyermekeink.Április 21. – Tehetségnap
„Tehetséggondozás a mindennapokban” c. programon évek óta részt vesz óvodánk. Az idén a köszöntő verset mondta el kettő nagycsoportos gyermekünk.
„A zene mindenkié” rajzpályázat is a programhoz kapcsolódik. Több gyermekmunkával is készültek gyermekeink a pályázatra.
Április 28. – Dal napja – Csurgó zenekar
A dal napja versenyen 1 kislány képviselte óvodánkat. Izgatottan, de annál ügyesebben állt helyt a versenyen. Majd a Csurgó együttes zenés műsorán vett rész óvodánk összes gyermeke.


2017. március


Március 2. – Fogászat: délelőtt 9 órára ellátogattunk Sipos Katalin doktornő rendelőjébe. Célunk, hogy a gyermekek megtanulják és a mindennapjuk részévé váljon a fogtisztítás, fogápolás.Március 2. „Mesetúra” – a nagycsoportosaink szívesen készültek a katolikus óvoda által meghirdetett vetélkedőre, megmérettetésre. Szívesen hallgatták a meséket, mert tudták, hogy ehhez kapcsolódó próbatételeket kell teljesíteniük. A Mesetúrán a csapatunk 2. helyezést ért el. Március 7. – „SZERESD, ÓVD, VÉDD!” – vetélkedőn három lelkes anyuka vett részt. A téma, amiből előre felkészültek a szülők a Kőrös-Maros vidéke volt. Ezúton is köszönjük a vállalkozó kedvű szülők részvételét.Március 8. – Eperföldi Iskola – iskolahívogató programján 9 nagycsoportos gyermekkel vettünk részt. Megismerkedtünk a tanító nénikkel, bácsival, készítettünk aranyhalat.Március 14. – Március 15. Nemzeti Ünnepünk. A gyerekek változatos tevékenységekkel emlékeztek meg e napról. Különböző eszközöket, kiegészítőket, kellékeket készítettünk közösen a gyerekekkel: csákót hajtogattunk, nemzeti színű karkötőt fontunk, kokárdát ragasztottunk, lovagoltunk, várat építettünk és csatajelenetet játszottunk el.Március 29. – Területi mesemondó verseny; két nagycsoportos gyermek vett részt óvodánkból. Szívesen tanulták meg a meséket, amelyek kiválasztásában ők is közreműködtek. Helytálltak a versenyen, ügyesen szerepeltek.Március 30. – Színház: a városi színházban tekinthették meg a gyerekek Andersen Jégkirálynő című meséjét. Csodálatos képekben, szépen, igényesen megrendezett meséről van szó, amely az igaz barátságról, hűségről, és a szeretetről szól.Március 31. – Belvárosi Iskola: „Iskolahívogató” programjukon 11 nagycsoportos gyermekkel vettünk részt. Játékos feladatok teljesítése közben ismerkedhettek meg az iskolával.
2017. február

Február 14. Farsang – Frederico és Bonifác vendégek közreműködésével egy igazán hangulatos délelőttöt tölthettek el a gyermekek. Egyénileg öltöztek jelmezbe. A hét folyamán saját készítésű busóálarcokkal, változatos hangszerekkel, télűző mondókákkal, csujogatókkal, a végén a közösen elkészített kiszebábbal igyekeztünk a telet véglegesen elűzni. (farsangi képek)2017. január


Január 11. Múzeum
Múzeumi látogatás során a három királyok ünnepén a keresztény kultúrával ismerkedtek meg a gyerekek. A történet dramatizálása során átélhették az ajándékozás jelentőségét, fontosságát, Jézus születésének misztériumát. Kóstolhattak soványt, olajos káposztát, főtt krumplival. Készíthettek gyapjúból csörgő labdát.
2016. december


December 5. Zenei évszaknyitó
Tél témakörben színes, műsorral leptek meg bennünket a zeneiskola tanárai.December 5. Roma Mikulás ünnepség
Idén is részt vettünk a Kalocsai Roma Önkormányzat által megszervezett Mikulás ünnepségen, a Kultúrházban. Az eseményhez kapcsolódóan az 5-7 évesekkel mesével, verssel, és énekkel készültünk. Gyermekek is szívesen készültek, izgalommal várták a „nagy napot”.A sikeres szereplésükért a Mikulástól kapott csomagokkal elégedetten távoztak.December 6. Mikulás ünnepség óvodánkban
Ünneplőben, csinosan és tele izgalommal várták a gyermekek a Mikulást. Verssel, énekkel, mondókákkal illetve a Mikulásnak készített rajzaikkal, papírból hajtogatott munkáinkkal örvendeztettük meg a „Vendéget”.December 14. Múzeum – Karácsony
A karácsonyi hagyományokkal, népszokásokkal ismerkedhettek meg a gyerekek: hogy milyen volt régen a karácsony, mit jelent a Luca napi-búza vetés; betlehemezés; gyertyakészítés rejtelmeibe is betekinthettek. Végül egy, erre az időszakra jellemző édesség készítésében vettek részt a gyermekek. Türelmesen, kitartóan, kíváncsisággal teli volt az itt töltött időnk. Saját készítésű dolgaikat büszkén mutatták meg szüleiknek, melyet természetesen haza is vittek.
December 15. Pünkösdista Gyülekezet bábelőadása óvodánkban
Szívesen fogadjuk őket, hiszen a gyermekeket mindig sikerül kedves műsorukkal elvarázsolniuk. Témájuk a civil élet hétköznapjaiból illetve a keresztény ünnepkör hagyományaiból táplálkozik. A kis csapatukat lelkes emberek alkotják, akiknek műsora nagy sikert aratott idén is. A vendégeket a műsor után megterített, ünnepi asztallal vártuk, egy kis közös tízóraira.December 20. Táncház – Váczné Erika vezetésével
Délelőtt, a közel egy órás mozgásos, táncos, énekes és hegedű kíséretes programunk rendívül jól sikerült. Az ünnepi hangulatunkat fokozni tudó táncos délelőttöt minden gyerek szerette. Az élő zene, és ének egybehangolva tánccal remekül hatott mindannyiunkra.
December 20. Halnézőben jártunk
December 21. Bábelőadás
Barkóczi Titanilla bábelőadó volt a vendégünk, aki karácsonyi bábelőadásával örvendeztetett meg bennünket. A bábjátékában rejlő sokszínűség és játékosság, illetve a többféle hangszínben megszólaló előadó, ünnephez fűződő gondolatai értéket közvetítettek.
December 21. Karácsonyi ünnepség óvodánkban
Karácsonyi ünnepségünkre vendégeinknek meghívókat készítettünk, és eljuttattuk azokat személyesen. Röviden összeállított ünnepi műsorral kedveskedtünk a vendégeknek.
2016. november


Hagyományápolás óvodánkban
Márton nap alkalmából közös, barkácsolós délutánra hívtuk a szülőket. Gyermekeikkel közösen lampiont barkácsolhattak és különféle libával kapcsolatos tevékenységeket végezhettek. Ezután kezdődött az ünnepi műsor: a gyerekek mondókával, dalos játékkal kedveskedtek szüleiknek. 17 órakor indult óvodánk körül a Márton-napi körmenet, melyen a gyermekek és családtagjaik szép számban részt vettek. Ezt követően került sor a vendéglátásra, zsíros kenyér, lila hagyma, meleg tea várta a vendégeket.
 


Sportfoglalkozás
Az Eperföldi Iskola testnevelő tanárjai, Balogh Tamás és Lakatos István nagy meglepetésben részesítették óvodásainkat. Tartottak egy bemutatót gyermekeinknek speciális fejlesztő tornaszerrel. Az egészséges életmód része a mindennapi testmozgás.
 


Sportnap- Vigyázz, kész, sport!
A kalocsai Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat idén is megrendezte sportnapját. A megnyitó után ovitorna és a kicsik játékos vetélkedője következett. Játékos feladatokban mutathatták meg ügyességüket a gyermekeink.
 


Pindúr Pandúr Színház tagjai által bemutatott darabot láthatták gyermekeink és az Újvárosi óvoda gyermekei közösen itt az óvodánk tornatermében. Interaktív volt a darab, mely hatására formálódott zenei ízlésük, a gyermekeknek módjuk nyílt a helyes viselkedésmódok gyakorlására.
 


Nyugdíjas találkozó
Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje ezen a napon köszöntötte fel a már nyugdíjba vonult dolgozóit. Viola Utcai Tagóvodából 3 gyermek köszöntötte verssel a vendégeket. A műsorszámok után a nyugdíjasokat megvendégeltük és közben lehetőséget teremtettünk egy kötetlen beszélgetésre.


Múzeum – Disznótor
November 23-án múzeumban jártunk a nagycsoportos gyermekekkel.
Kolbászt készítettünk, a gyermekek darálták a húst, fűszerezték, s bélbe töltötték. Míg a kolbász megsült addig bábdarabbal kedveskedtek a gyermekeknek, amit kis drámajáték követett disznóvágás témakörben. Végezetül tojástartóból malacot készítettünk, amit haza lehetett vinni.
 


Kalocsa Város Óvodáiért Alapítvány által szervezett Jótékonysági bál
November 25.-én már hatodik alkalommal jótékonysági bált szervezett az alapítvány az óvodás és bölcsődés gyermekekért. Mind hangulatban, mind bevételben nagyon sikeres volt az est.
2016. októberOktóber 4. Állatok Világnapja.
Az óvoda közelében egy tanyára látogattunk ki, ahol többféle háziállatot láthattak a gyerekek. Itt alkalom adódott, hogy beszéljünk hasznosságukról, élőhelyeikről, gondozásukról. Célunk, hogy az élménynyújtás során kialakuljon a gyerekekben az állatok iránti szeretet, gondoskodás és a védelem érzése.
 Október 10. Zenei évszaknyitó.
Nagycsoportosainkkal vettünk részt a zeneiskola tanárai által szervezett, már hagyománnyá vált színes programon. Gyerekeink csodálattal, átéléssel hallgatták az előadást, olykor egy-egy ismert mesének dallamát dúdolva. A klasszikus zene, az ismert mesék dalai felkeltették az érdeklődésüket. A különböző hangszerek hangjai elbűvölte őket. Célunk, hogy szeressék és szívesen hallgassanak zenét, mely formálja az értelmüket, és érzelmüket, tökéletesíti észlelést és segíti a szociális érésüket.
 Október 19. Őszi nap.
Nagy szeretettel láttuk vendégül az Újvárosi tagóvoda nagycsoportosait valamint Öregcsertő óvodásait. A közös bemelegítés, a zenére együtt mozgás öröme továbblendítette őket, így a vetélkedőn is helytállva, szívesen vettek részt benne. Az ügyességi versenyen kiegyenlített volt a két csapat tudása és ereje. Volt kötélhúzás, „krumpli-ültetés, tökgurítás… Legvégül a jól megérdemelt finomságok, innivalók oltották szomjukat, éhségüket.
  2016. szeptember

Szeptember 7.
Mesekiállítás: Csukás István 5 meséjéből készült kiállítás, amelyet a nagycsoportos gyerekekkel látogattunk meg. A színes, szépen elkészített nagyméretű, különböző anyagokból varrt figurák lenyűgözték a gyerekeket. Fölelevenítették, illetve ismerkedtek Kossuth-díjas magyar költő és író közismert meséivel.


Szeptember 9.
„Te is lehetsz…” fesztivál: a kalocsai Szociális Szakellátási Központ (értelmi sérült) idén szeptemberben az Érsekkertben szervezte meg színes, színvonalas programjukat - óvodásoknak és iskolásoknak egyaránt. A program célja, hogy megismertesse, közelebb hozza a sérült és ép embereket, gyermekeket egymáshoz, hogy elfogadják, megértsék és segítsék őket. Volt íjazás, ugráló vár, színes tésztafűzés, lovaglás, lovas kocsikázás, mozgásos ügyességi próbák, kipróbálhatták a gyerekek a kerekes széket és jelbeszédet is tanulhattak.
Szeptember 14.
Paprikás-hétpróba: a Bem Apó Tagóvoda szervezi több éve ezt a programot. Napsütéses délelőttön kiscsapatunk remekül szerepelt. A jól megszervezett, testreszabott, izgalmas, mozgásos, ugyanakkor a paprikához, ill. a paprikaszedéshez kapcsolódó feladatokban nagy kedvvel, örömmel vettek részt a nagycsoportosaink, akik végül 2. helyezést értek el. Szeptember 16.

Paprikafutás: Óvodásaink legnagyobbjaival vettünk részt ezen az alkalmon, amely programot az egész várost megmozgató sporteseményként emlegetnek. Fiúk, lányok külön-külön versenyeztek. A jó kis testmozgás után almával, üdítővel, vízzel kínáltak bennünket a középiskolás szervező diákok, akik futás ideje alatt is vigyáztak és felügyelték az óvodásokat.
Szeptember 21.
Múzeumi foglalkozás témája a SZÜRET: Viski Károly múzeumban betekintést nyerhettek a gyerekek, az őszi szőlőszüret idején a szőlőpréselés rejtelmeibe. A must kóstolása különböző arcokat varázsolt. Volt, akinek új és szokatlan volt, volt akinek tetszett a frissen préselt szőlő leve. Foglalkozáson is részt vettek, ahol mindenki egyénileg színezéssel és ragasztás technikájával, egy szép, nagy szőlőfürtöt készíthetett.Szeptember 21.
Őszi piaclátogatásra mentünk a nagycsoportos gyermekekkel. Megismerkedtünk az őszi piac termékeivel, terményeivel. Vásárlási szokásokat gyakoroltuk, vettünk az óvodában maradt gyermekeknek almát.
Szeptember 22.
Autómentes nap: a Zöldfa Utcai Tagóvoda szíves meghívására, az esemény helyszínére, a Kubikus Parkba kerékpárral érkeztünk. Előzetesen meghirdetett, gyermekek által készített rajzokból kiállítást tekinthettük meg. Ezek után 7 ügyességi próbán vettünk részt, melyen helytálltak a gyerekek. Óvodánkban is gondosan figyelünk a környezetünk tisztántartására, a természet tiszteletére és óvására neveljük és szoktatjuk az óvodásainkat.Szeptember 23.
Takarítás világnapja: E napon a gyermekkel közösen rendeztük a környezetünket. Csoportszobában letörölgettünk minden polcot. Az udvaron gyerekméretű szerszámokkal levelet szedtünk, söprögettünk. Fontosnak tartjuk a környezetünk megóvását, tisztántartását.
Szeptember 28.
Paprikaszedés: a Fűszerpaprika Kutató- Fejlesztő Intézetben idén is megszervezésre került a nagy – és középsőcsoportosokkal közösen történő paprikaszedés. Néphagyományőrző programunk keretein belül, természetes tapasztalás útján ismerkedhettek meg a gyerekek a fűszerpaprika szedés rejtelmeivel. Jó hangulatban telt el a délelőtt, örömmel szedték a paprikát. Azonban a hintós-lovaskocsis utazás is mély nyomott hagyott bennük.


Szeptember 30.
A magyar népmese napja: Benedek Elek születésnapjához fűződő népmese napját mi is megünnepeltük. Ezen alkalomból óvodánk dolgozóival közösen, valamint Kováts Ágnessel kiegészülve adtuk elő a „Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj” című magyar népmesét. A helyszín az óvodánk udvara volt, ahol a gyerekek kényelmesen padokon ülve nézhették végig előadásunkat. Gyerekek bámulva, ugyanakkor izgatottan és érdeklődve, - eleinte kutakodva, hogy ki is bújik a jelmez mögött, nézték végig a mesét.

  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz