2016-2017. nevelési év - Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2016-2017. nevelési év

Tagóvodák > Újvárosi Tagóvoda > Aktuális információk
 


Nyári élet


2017. június 15-én ismét Kalocsára érkezett a Gólya Road Show, melynek lényege, hogy ritka lehetőséget kínál bárkinek arra, hogy bepillantson egy lakott fészekbe, a madarak idei fiókáinak megjelölése a későbbi követhetőség érdekében. Fülesmackó csoportosok ellátogattak a közeli gólyafészekhez. Érdeklődve hallgatták Agócs Péter a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi tájegységvezetőjét, nézték a madárgyűrűzést, megsimogathatták a kis gólyákat.2017. június


A „Nemzeti összetartozás napjának” megünneplése. Nagycsoportosaink az idei évben is részt vettek a Kunszt utcai tagóvoda által szervezett programon, mely az Érsekkertben került megrendezésre. Piros, fehér, zöld pólókban sorakoztak fel a gyerekek a megnyitón, majd négy helyszínen várták őket az óvó nénik változatos közösségfejlesztő játékokkal.
2017. május


Évzáró
Óvodánkban a 4 csoport évzáró ünnepségére június 2-án, és 3-án került sor. Másodikán délelőtt a legkisebbek mutatták be a szülőknek, vendégeknek amit egész évben tanultak. A többi csoport évzáró műsorát 3-án délelőtt tekinthették meg a szülők. A nagycsoportosok virágos ballagó botokkal, énekelve, verselve búcsúztak el az óvodától. A szülők meghatódva, elérzékenyülve ölelték magukhoz gyermekeiket.

Gyermeknap
Óvodánkban évek óta nagy hagyománya van a Gyermeknapi- kerti parti megrendezésének. A szülők programjainkon rendszeresen részt vesznek. Élményt adunk, szórakozást nyújtunk, ismeretekhez juttatjuk a résztvevőket, mind ez által a közösséget formáljuk. Elengedhetetlen a néptánc bemutató, élvezetes a Garboncás játszótér, ahol a régi gyermekkor játékeszközeivel ismerkedhetnek, vehetik birtokba, valamint a lufi hajtogatás élménye. A versenyjátékok vidámságot, hangulatot, élményt jelentenek aprajának-nagyjának: így a kötélhúzás, zsákba futás, lángos evés, zizi „legelés”, szörpivás.Madarak és fák napja alkalmával az óvoda minden csoportja kirándult a Szelídi- tóhoz autóbusszal. Közös séta során megfigyelték az erdő növényzetét és állatvilágát, a levelek mozgását a szélben, a madarak csivitelését, a bogarak mászását, rejtőzködését, a víz fodrozódását. Haza indulás előtt minden csoport meglátogatta a játszóteret.Sport nap a Méhecske pályán
Az idei évben is meghívást kaptunk a Méhecskék foci csapattól egy kis játékos edzésre,
a város összes nagycsoportosával együtt. Hét helyszínen vártak bennünket az edzők különböző érdekes, erőt, ügyességet, gyorsaságot igénylő játékos feladatokkal.
Jól elfáradva, de élményekkel gazdagodva tértünk haza.Kirándulás a Szegedi Vadasparkba
Nagycsoportosaink, az együtt töltött négy év zárásaként szervezték ezt az egész napos kirándulást.
A gyermekek érdeklődve nézték az állatokat, főleg azokat, melyeket eddig csak TV-ben láthattak. Megfigyelték a külső jellemzőiket, mozgásukat, táplálkozásukat és az állatgondozók munkáját.
A napot egy jó ízű fagyizással, és sok-sok élménnyel zártuk.

2017. április


Egy héten keresztül az egészségünk védelme volt a téma az óvodában. A Fülesmackó csoportosok gyümölcs és zöldségsalátát készítettek, melyet a szüleikkel közösen jóízűen elfogyasztottak. Ellátogattak a gyógyszertárba, majd közös futással zárták az egy hetes programot.Gyermekdal Napunkat az idén is megrendeztük. Ezt a rendezvényt az óvodánkban a Majálishoz kapcsoltuk és így párhuzamosan folytak a tevékenységek. Amíg a tavaszi virágokkal, csokrokkal feldíszített teremben előadták tudásukat a kis „dalos pacsirták”, addig az udvarunkon az Újvárosi gyermekek körbe táncolták a feldíszített májusfát. Szólt a dal az udvarunkon és a rendezvényen is, ahová a kalocsai és a vidéki óvodákból érkeztek a versenyzők. Majd a CSURGÓ együttes szórakoztatta a gyermekeket.Óvodánkban hagyomány, hogy a természet megújuló erejét a szép május érkezését megünnepeljük. A természet újjászületésének szimbólumaként Májusfát állítottunk a Fülesmackó csoportba a kisfiúk segítségével,a kislányok szalagokkal díszítették, majd körbe táncoltuk.Schöffer Múzeumi foglalkozáson vettünk részt a nagycsoportos gyermekekkel. Ezen a napon A tér témakör került feldolgozásra. A tárlatlátogatás során átélt élményeiket dolgozták fel az alkotó teremben. A mozgásos és kézműves játékok, tevékenységek tették változatossá a foglalkozást. Kézműves tevékenységek: spatula szobrot ragasztottak, festettek, simi labdát barkácsoltakA Tavaszi játszóház már évek óta jól bevált programunk. Ezen a délutánon a Húsvét, a tavasz a tevékenységek célpontja. Pingáló asszonyt hívtunk meg a csoportunkba, aki megmutatta a kalocsai tojásfestés technikáját. A gyermekeknek nagy élvezetet és maradandó élményt jelentett még, hogy együtt játszhattak, festhettek, ragaszthattak a szüleikkel. Az elkészült vizuális technikákat pedig hazavihették, és otthonukat díszíthették.Az Újvárosi Tagóvoda sajátos arculata a néphagyományőrzés. Óvodánk középső és nagycsoportos táncosai Kalocsa környéki játékokból összeállított „játékfűzért” mutattak be a városi Tehetségnapon. Felkészítőjük Dudás Szilvia néptánc pedagógus volt.

2017. márciusIsmerkedés a Belvárosi iskolával
A nagycsoportosoknak ismerkedő napot szerveztek a Belvárosi általános iskolában. A tanító nénik öt helyszínen, változatos programokkal vártak bennünket. A gyerekek jól érezték magukat, sikerült pozitív élményeket szerezniük az iskoláról.
Lassan 10 éve rendezi meg a Zöldfa u. Óvoda a "Szeresd, Óvd, Védd!" című környezeti vetélkedőt a szülőknek, melynek a témája: Körös-Maros Nemzeti Park.
Óvodánkból mindig a középső csoportos szülők jelentkeznek a játékos rendezvényre. Természetesen a felkészülésükben mi óvó nénik is besegítünk. Az idei évben csapatunk hozta el az első helyezést. Ez úton is gratulálunk Nekik!
Óvodánkban fontosnak tartjuk a gyermekek nemzeti identitásának erősítését. Itt is megemlékezünk a szabadságharc eseményeiről olyan tevékenységekkel közelítettük meg, ami közel áll hozzájuk. Nemzeti színű zászlókat, kokárdákat színezhettek, katonadalokra meneteltek, meséket meséltünk a gyermekeknek. Majd a nagyobb csoportosok ellátogattak a városi emlék műhez.
Mesemondó verseny a Csokonai utcai óvodában.
A Nyuszi csoportból Hedrich Benett vett részt a mesemondó versenyen. A Csudaállatok c. mesét adta elő népies jelmezben. Színes előadásával nagy sikert aratott.
A Nyuszi csoportosok lelkesen készültek a Katolikus Óvoda „Mesetúrájára”. Megismerkedtek új mesékkel, és a hozzájuk kapcsolódó játékos feladatokkal, halásztak, kincset kerestek, várat építettek és más ügyességi feladatokban mérették meg magunkat. Kedvenc meséjükről közösen barkácsolt „aranyos királylányunk” első helyezést ért el.
Sándor, József, Benedek: A tavasz kezdete. Az óvodánk környékén megfigyeltük a gólya és fecskefészket. Megbeszéltük, hogy még nem érkeztek vissza, de már úton vannak. Megtapasztaltuk az ébredő természetet, láttunk pillangókat, ibolyát, százszorszépet szedtünk.
A csoportban Sándort, József, Benedeket választottunk és eljátszottuk, hogy a hátukon zsákot cipelve- talán elhozzák a meleget, mert a hosszú tél után nagyon várjuk a tavasz eljöttét.
A Víz Világnapja alkalmából a gyermekek játékos formában tapasztalatokat szereztek a víz hasznosításának lehetőségeiről, a takarékos vízfelhasználás fontosságáról.
A közeli horgásztónál beszélgettünk a horgászat szabályairól. Megfigyeltük a tó növény és állat világát. Az óvodában a gyermekek lefestették a víz fodrozódását, valamint vizes társasjátékot játszottunk.
2017. február


Gyermekkönyvtári foglalkozás 2017. febr. 02. a Nyuszi csoportosok harmadik alkalommal vettek részt a gyermekkönyvtári programon. Először Andi nénivel felfrissítették, hogy mit is tudnak már a könyvtárról, majd újabb ismeretekkel bővült tudományuk. Ma diafilmen megnézhették a Kis Vuk c. mesét, majd rókát színezhettek. A foglalkozás ismét a mesekönyvek nézegetésével zárult.Február 2. Gyertyaszentelő napja: A gyermekekkel beszélgettünk arról, hogy ilyenkor a medve kibújik a barlangjából, és ha meglátja az árnyékát, akkor visszabújik, mert hosszú tél lesz. A gyermekek elhozták az óvodába a kedvenc macijukat. Medvebarlangot építettünk közösen, ahol medvés dalokat énekeltünk, és báboztunk a gyermekekkel. Megkóstoltuk a medvék kedvenc eledelét a mézet is.A farsang jellegzetes étele a fánk. A két nagyobb csoport sütött fánkot kisebb társaiknak. A gyerekek aktívan bekapcsolódtak a fánktészta elkészítésébe. A frissen sült süteménnyel örömmel kínálták meg a kiscsoportosokat és a felnőtteket.Februári múzeumi foglalkozás a farsangi hagyományok felelevenítésével telt. A bábelőadás után drammatikus játékkal eljátszottuk a régi csúfolódókat, alakoskodókat, versengéseket. Lehetőségük volt télűző álarcok készítésére, és segítkeztünk a farsangi „csörögefánk”formázásában, és elfogyasztásában is.Farsangi bál az óvodában. A farsangi időszak leglátványosabb része hazánkban a jelmezes, álarcos alakoskodás. Az óvodában is ápoljuk ezt, a hagyományt. A közös mulatozással, evéssel, ivással búcsúztatjuk el a telet. Az előző napokban már a csoportszobák fel lettek díszítve, a jelmezek elkészültek a közös télűzéshez.


Madáretetés: A szülők segítségével madáreleséget gyűjtöttünk, kaptunk madárgolyót és különféle magvakat. Megkerestük az óvodánk udvarán a madáretetőket és feltöltöttük azokat, valamint a madárgolyókat elhelyeztük a fák ágaira a gyermekek segítségével. Játékidőben madáretetőt készítettünk és különféle madárbábokkal játszottuk el a madarak életét télen. Majd madárfészket rajzolhattak a kicsik, a nagyok pedig az előre kivágott kismadarakat ragaszthatták bele.
Kiszézés: Ezzel a népszokással varázsoljuk be a tavaszt, a jó időt, valamint űzzük el a hideget, a betegségeket. A csoportban szalmából készítettünk kiszebábot, egy gyermekünk nagymamája pedig újságpapírból, amit elhoztak nekünk. A gyermekekkel közösen a piros műanyag kockákból tüzet készítettünk, amire rátettük a kisze bábjainkat. Télkergető mondókákkal, tavaszi dalokkal hívogattuk a jó időt. A hangszerek megszólaltatásával igyekeztünk elűzni a telet, a hideget és a sötétséget.
2017. január


Január 1-én az újév eljövetelével köszöntik a felnőttek és gyerekek egymást újévi mondókával. Egyéni és a közös élmények elmondásával felidéztük az eltelt ünnepeket. Ezáltal ápoljuk a hagyományokat és gazdagítjuk érzelmi életük.
Január 6. a Karácsonyi ünnepkör zárónapja. A néphagyományhoz kapcsolódva ezen a napon a gyermekekkel közösen bontjuk le a karácsonyfát, szedjük le a díszeket. Közben beszélgetünk az otthoni élményekről.
Könyvtári foglalkozás
Nagycsoportosaik élményekkel gazdagon tértek haza a gyermekkönyvtári programról. A könyvtáros néni bemutatta az egész könyvtárat, elmesélte a kölcsönzés módját, majd bábozott a gyerekeknek. Ezután a meséhez kapcsolódva kis egeret barkácsolhattak, majd mesekönyv nézegetéssel zárult a délelőtt.Néphagyomány ápolása óvodánkban
A téli időszakban is keressük azokat a hagyományokat, melyekkel meg lehet ismertetni az óvodás gyermekeket. Ilyenkor kerültek előtérbe a népi kismesterségek, melyekkel nagy lelkesedéssel ismerkedtek a gyerekek. Szőttek, fontak, körmöcskéztek, fonalat sodortak a nagyobbak. Kukoricamorzsolás a főleg fiúk kedvenc időtöltése volt, a lányok pedig vidáman táncoltak a „fonyóházban”, ahogy Kalocsán mondták régen.
A Pillangó csoportosokkal megfigyeltük a téli időjárás változásait az óvoda környékén: a havat, a zúzmarát, a jégvirágokat az ablakokban.Megtapasztaltuk a tél örömeit. Az óvoda udvarán szánkóztunk a dombról lefelé, csuszkáltunk, hógolyóztunk. Kitettük a csoport madáretetőjét, eleséget szórtunk bele, hogy télen is találjanak élelmet az itt telelő kismadarak.

2016. december


Az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona meghívásának tettünk eleget. A Fogyatékkal élők nemzetközi nap alkalmával közös játékon vettünk részt a városi sportcsarnokba. A rendezvény célja, hogy az óvodáskorú gyermekek ismerkedjenek a fogyatékkal élő társaikkal.Mikulás napjára (december 6-a) a gyermekekkel közösen díszítettük fel a csoportszobánkat, mellyel fokoztuk a várakozás izgalmát. Előző nap megbeszéltük, hogy mindenki kitakarítja a csizmáját és úgy tesszük majd az ablakba. A várva várt napon énekkel, versekkel köszöntöttük a Mikulást. Nagy volt az izgalom, amikor megtaláltuk a Mikulás csomagjait és senki sem kapott virgácsot.Az Adventi játszóházat hagyományosan Karácsony előtt tartottuk meg óvodánkban. A szülők nagy érdeklődéssel várták a közös barkácsolást, együttjátszást. Különleges díszeket készítettek a karácsonyfára, asztalra, ablakba. Nagy örömmel vitték haza a gyermekek, szülők a szebbnél szebb alkotásokat.


Évek óta hagyomány, hogy óvodánk nagycsoportosai karácsonyi műsorral készülnek a kórház nyugdíjasainak. Az idei évben versekkel, egy vidám „hópihe tánccal”, és közös énekkel teremtettünk meghitt, ünnepi hangulatot.Hazánkban az évszázadok során számos karácsonyi népszokás alakult ki. Luca-napjához az újesztendő időjárására és termésére vonatkozó megfigyelések kötődnek. A Luca–napon vetett búza karácsonyig kizöldül a következő évben jó termés várható.


Nagykarácsonyba, a Mikulásházba látogattak el a Pillangó csoportosok és szüleik az óvó nénikkel, dajka nénivel a Mikulásvárás időszakában. Nagy élményt jelentett számukra a Mikulással való közvetlen találkozás. A közös élmény, játék, barkácsolás, segítette a baráti és közösségi kapcsolatok, valamint a család és óvoda kapcsolatának fejlődését.Óvodánkban december 19-én emlékeztünk meg róla közösen, amikorra már pompában áll a karácsonyfa. A csoportok ezen a napon összegyűltek, a nagyok karácsonyi műsorral kedveskedtek, míg a kisebbek egy-egy rövid énekkel, verssel tették változatosabbá az ünnepet. Az óvónők báboztak, karácsonyi dalokat énekeltek. Majd megcsodálhattuk és birtokba vehettük a fa alatt lévő játékokat.
2016. november


Évek óta ünnepélyes keretek között köszöntjük „szépkorú” munkatársainkat. A gyermekek ünnepi műsorral ajándékozták meg a résztvevőket. Anekdoták, történetek felidézésével zárult a rendezvény.
 „Vigyázz, kész, sport!” A GYIÖK által megrendezett sportnapon vettek részt óvodánkból a Nyuszi és a Fülesmackó csoportosok. Az idei évben is az óvodások számára szervezett játékos torna indította a városi programot.
 Márton napján a Fülesmackó csoportosok az általuk készített libazsíros kenyérrel kínálták meg az óvodában dolgozó felnőtteket. A nap fénypontja a libaetetés volt, amelyet a saját maguk morzsolt kukoricával etettek meg az udvaron.
 November 25-e Katalin nap alkalmából az óvoda minden csoportjában a gyermekek gyümölcságat tettek vízbe. Folyamatosan megfigyelik, hogy kizöldül-e Karácsonyra. Ha igen, bő termés várható a jövő évben.
 


Ellátogatott városunkba a „Pindur, Pandúr” utazó színház. Bemutatták legújabb darabjukat: a „Felforgatott Kerek Erdő” címmel. Ez az előadás csupa kaland, élmény, játék volt a gyerekeknek, akik együtt játszottak, énekeltek a mese szereplőivel.
 


András napi néphagyományok Viski Károly múzeumban. A néphagyomány szerint november 30. András nap, a disznóölések kezdete.A múzeumi foglalkozás keretében a gyermekek bekapcsolódhattak a kolbászkészítésbe, majd megkóstolhatták a kisült kolbászt. A disznóvágás történetéhez kapcsolódó bábdarabot néztek meg, majd tojástartóból malackát barkácsoltak. Sok új élménnyel gazdagodtak ezen a napon.
 2016. október


Az Újvárosi óvodában mind a négy csoport megemlékezett az Állatok Világnapjáról. Természetes élőhelyükön megfigyelték az állatok termetét, mozgását, hangját, kicsinyeiket, lakóhelyét, táplálékukat. Az óvodában utánozták mozgásukat, hangjukat, lefestették őket. Állatmeséket hallgattak a megfigyelt állatokról.
 A Fülesmackó csoportosok az „Első lombhullató nap” alkalmából ellátogattak a homokmégyi vadászházba, ahol távcső segítségével magaslesről figyelték meg az őszi táj szépségét, „rókavadászaton” vettek részt.
 „Október 15. Teréz nap” a néphagyomány szerint a szüret kezdőnapja.
A nagycsoportosokkal részt vettünk a Viski Károly múzeum által szervezett múzeumpedagógiai foglalkozáson, mely bemutatta a szüret hagyományos eszközeit, módját. A gyermekek szőlőt darálhattak, préseltek, majd megkóstolták a kicsorduló szőlőlevet, a mustot. Ezen kívül bábdarabot láthattak és kézműveskedhettek is a témában.
  2016. szeptember
 
Szeptember 8. Kisasszony napja: A dióverés kezdete. Megfigyeltük az óvodánk udvarán a diófát, kis kosarakba összegyűjtöttük a lehullott diókat. A nagycsoportosok a témához kapcsolódó dalokat énekeltek: 
De jó a dió… , Kiszáradt a diófa…
Dióhéjból katicákat festettünk, majd képességfejlesztő játékokat barkácsoltunk belőle, amellyel közösen versenyezhettek.Szeptember 8. Kisasszony napja: Fecskehajtás a gyermekekkel az óvoda udvarán. A pillangó csoportosok fecskét röptettek a dombról lefelé.

Festettek pamaccsal fecskét, közben „Fecskét látok…” kezdetű dalt énekelték.

Szeptember 14. „ Paprikás hétpróba” a Bem Apó utcai tagóvodában.
Nagycsoportosaink az idei évben is sikeresen szerepeltek a „Paprikás hétpróbán”. A Nyuszi csoportosok nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a változatos ügyességi feladatokba. Igyekezetüknek meg is lett az eredménye, mert a döntetlen első hely után, csak egy dobáson múlt, hogy végül is a 2. helyezést érték el. Büszkék vagyunk rájuk.
Paprika fesztivál volt Kalocsán 2016.szept 16-án. A Nyuszi csoportosokkal sikeresen szerepeltünk a városi”Paprika futáson”. Lány kategóriában Sipos Florina Hanna 1. helyezést ért el, fiú kategóriában Salacz Marcell 3. helyezett lett, és az egész csoport sikeresen teljesítette a távot.

 

„Te is lehetnél fesztivál”: A nagycsoportosok az idei évben is örömmel kapcsolódtak be a „Te is lehetnél” fesztivál rendezvényeibe. A rendezvény lehetőséget adott arra, hogy a fogyatékkal élő és az egészséges emberek egy kellemes délelőttöt töltsenek el együtt. Megismerkedtünk a „jel beszéddel”, a vakvezető kutyával és gazdájával, motoroztunk, lovaskocsikáztunk, és egy csillám tetoválással tértünk haza, a gyermekek nagy örömére. Autómentes nap
Szeptember 22-én a nagycsoportosokkal részt vettünk a Kubikus parkban rendezett „Autómentes napon”. Kerékpárral tettük meg az utat, hogy példát mutassunk a város lakóinak is. Nagyon jól érezték magukat a gyermekek, mert változatos, érdekes feladatokban versenghettek egymással. Két óvodásunk kiválóan szerepelt a rajzversenyen, I. és III. helyezést értek el.
  
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz